Grifa digitala sau degetul „in ciocan”: cauze, tratament

Grifa digitala sau degetul „in ciocan” – afla ce este mai exact aceasta problema, cum se manifesta, care sunt principalele cauze asociate si ce metode de tratament se folosesc.

Cuprins:

1. Ce inseamna grifa digitala?
2. Cauze
3. Metode de diagnostic
4. Metode de tratament

Ce inseamna grifa digitala?

Grifa digitala se mai numeste si „gheara la picior” sau degetul „in ciocan” este o contractura sau o indoire a degetului de la picior, de la prima articulatie a degetului sau articulatia interfalangiana proximala. Aceasta indoire face ca degetul de la picior sa aiba forma unui V cu capul in jos atunci cand este privit din lateral. Articulatia din mijloc se indoaie si degetul se poate suprapune peste celalalt. In timp, degetul se poate „bloca” intr-o pozitie rigida, asemanatoare ghearelor.

Poate fi implicat orice deget de la picior. Aceasta indoire anormala poate pune presiune pe degetul de la picior atunci cand purtati incaltaminte, provocand probleme la mers. Grifa digitala este mai frecventa la femei decat la barbati si afecteaza de obicei al doilea deget de la picior.

Exista doua tipuri diferite de grifa digitala – degetele flexibile „in ciocan” si degetele rigide. In primul caz, problema poate fi diagnosticata si tratata inca in stadiul de dezvoltare. In al doilea caz, problema este de obicei observata la pacientii cu artrita severa sau cand problema este agravata.

Simptome

Principalul simptom al grifei digitale este un deget de la picior care este indoit in sus la articulatia mijlocie. La inceput s-ar putea sa puteti indrepta degetul, dar daca problema este lasata netratata se poate agrava si degetul devine rigid. Cand interiorul pantofului pune presiune pe partea indoita a degetului, pot sa apara dureri, vezicule, bataturi sau calusuri. Acestea se pot forma deasupra degetului sau in partea de jos. In cazurile mai severe, se pot forma rani deschise.

Cauze

Grifa digitala se poate dezvolta din cauza unui dezechilibru al muschilor din degetele de la picioare. Acest dezechilibru, care duce la o indoire a degetului, rezulta din modificari mecanice (structurale) sau neurologice la nivelul piciorului care apar in timp la unii oameni. Provoaca presiune crescuta asupra tendoanelor si articulatiilor degetului de la picior, ducand la contractura acestuia. Factori ereditari si anumite traumatisme pot duce, de asemenea, la aparitia degetului „in ciocan”. Artrita este un alt factor implicat uneori, deoarece echilibrul degetelor de la picioare la persoanele cu artrita este afectat. Purtarea de incaltaminte prea stransa si care determina strangerea degetelor de la picioare poate provoca, de asemenea, formarea unei grife digitale.

Unele dintre caracteristicile incaltamintei ce creste riscul de a dezvolta deget „in ciocan” sunt:

  • incaltaminte prea stramta sau cu varful ascutit;
  • incaltaminte cu tocuri mari si mai ales subtiri.

Alti factori care pot creste riscul de degete „in gheara” includ traumatisme la nivelul piciorului, diabet sau artrita. De asemenea, oamenii care se nasc cu oase mai lungi in degetele de la picioare sunt mai predispusi sa dezvolte grifa digitala. Daca al doilea deget de la picior este mai lung decat degetul mare, persoana in cauza prezinta un risc mai mare de a dezvolta deget „in ciocan”. Din cauza stilurilor de incaltaminte, femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa dezvolte deget „in ciocan”. Riscul aparitiei grifelor digitale creste si odata cu inaintarea in varsta.

Metode de diagnostic

Desi grifele digitale sunt usor de vazut, pentru a ajunge la un diagnostic e nevoie de un istoric amanuntit al simptomelor si o examinare atenta. In timpul examinarii fizice, medicul poate incerca sa reproduca simptomele prin manipularea piciorului si va analiza contracturile. In plus, se pot face radiografii pentru a determina gradul de deformare si pentru a evalua orice modificari care ar fi putut sa apara.

Grifa digitala este o afectiune progresiva – nu dispare de la sine si de obicei se agraveaza in timp daca este lasata netratata. Cu toate acestea, nu toate cazurile sunt similare – unele cazuri se agraveaza mai rapid decat altele.

Metode de tratament

Optiunile de tratament variaza in functie de tipul si severitatea fiecarui deget „in ciocan”. Retineti ca identificarea deformarii la inceputul dezvoltarii sale este importanta pentru a evita interventia chirurgicala. Medicul va examina si radiografia zonei afectate pentru a recomanda un plan de tratament specific. In stadiile incipiente ale grifei digitale – cand articulatia este inca flexibila – tratamentul consta de obicei in masuri simple. Exercitiile specifice va pot ajuta sa va intindeti si sa intariti muschii piciorului. Medicul va poate recomanda intinderea usoara a degetelor de la picioare manual sau alte exercitii specifice.

Pentru a ameliora disconfortul, aplicati o bucata de tifon in jurul proeminentei osoase pentru a reduce presiunea. Exista si sisteme de protectie special concepute pentru a proteja degetele de iritatii – plasturi, sisteme din silicon sau distantiere. Purtati incaltaminte cu partea din fata mai lata pentru a nu pune presiune si a nu inghesui degetele. Evitati tocurile inalte si purtati incaltaminte confortabila. Pot fi indicate uneori medicamente antiinflamatoare si injectii cu cortizon pentru a reduce durerea acuta si inflamatia cauzata de deformarea articulatiilor.

Ortezele sau insertiile de pantofi personalizate pot fi utile in controlul functiei piciorului. Un dispozitiv de acest fel poate reduce simptomele si poate preveni agravarea.

Cand e necesara operatia?

Mai multe proceduri chirurgicale sunt disponibile pentru aceasta problema. Pentru deformari mai putin severe, interventia chirurgicala va elimina proeminenta osoasa si va restabili alinierea normala a articulatiei degetelor de la picioare, ameliorand astfel durerea. Cazurile mai severe pot necesita proceduri chirurgicale mai complexe. Operatia are ca scop repozitionarea degetului de la picior, realinierea tendoanelor si indepartarea osului deformat sau ranit. Recuperarea necesita timp, iar unele umflaturi si disconfortul sunt frecvente timp de cateva saptamani dupa operatie. La alegerea procedurii sau combinatiei de proceduri pentru fiecare caz in parte, chirurgul va lua in considerare gradul de deformare, numarul de degete implicate, varsta, nivelul de activitate si alti factori.

Posibile proceduri chirurgicale includ:

  • artroplastie – jumatate din articulatia de sub partea modificata a degetului este indepartata pentru a ajuta degetul de la picior sa se indrepte;
  • artrodeza – similara cu procedura de mai sus, dar intreaga articulatie este indepartata si se introduce un sistem pentru a ajuta la vindecare;
  • redirectionarea tendonului – tendoanele de sub degetul de la picior sunt redirectionate catre zona de deasupra degetului pentru a ajuta la indreptare;
  • la persoanele cu rigiditate severa, baza osului de sub partea modificata poate fi indepartata;
  • osteotomia Weil – osul metatarsian este scurtat si se introduce un sistem chirurgical pentru a ajuta la vindecare.

Dupa operatie, este posibil sa aveti rigiditate, umflaturi si roseata la deget pana la 4-6 saptamani. Desi veti putea pune presiune pe picior imediat dupa operatie, ar trebui sa incercati sa limitati activitatea cat timp degetul se vindeca. Odata vindecat, degetul de la picior poate fi putin mai lung sau mai scurt decat inainte.

Pentru a preveni formarea sau progresul grifelor digitale, in primul rand purtati pantofi confortabili si de sustinere.

Referinte:
(1) https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/hammer-toe
(2) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hammertoe-and-mallet-toe/symptoms-causes/syc-20350839
(3) https://familydoctor.org/condition/hammer-toe/
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/315600

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma