Eritrasma este o infectie cutanata care afecteaza pielea din zona axilara, inghinala si dintre degetele picioarelor. Aflati care sunt cauzele acestei boli de piele, cum recunoasteti primele simptome si cum se trateaza eritrasma.

Cuprins:

  1. Ce este eritrasma?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Cum se manifesta eritrasma?
  4. Diagnostic
  5. Tratament pentru eritrasma
  6. Complicatii
  7. Masuri de prevenire

Ce este eritrasma?

Eritrasma este o infectie cutanata superficiala cauzata de o bacterie cunoscuta sub numele de Corynebacterium minutissimum, care rezida in mod natural pe corp. Exista doua tipuri ale bolii:

  • eritrasma interdigitala, care se dezvolta in primul rand intre degetele de la picioare;
  • eritrasma generalizata, care este mai raspandita si este frecvent intalnita la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, obezitate sau la pacienti cu un sistem imunitar slabit.

Eruptia in sine nu este considerata grava, dar provoaca disconfort si este stanjenitoare din punct de vedere estetic. Petele de culoare caramizie apar pe zonele de pliu, unde pielea este predispusa la umezeala si frecare, cum ar fi axilele, regiunea inghinala, spatiile dintre degete. Infectia se agraveaza vara, pe fondul transpiratiei excesive si al igienei precare. Aparitia eritrasmei poate fi si un semnal de avertizare timpurie a unei afectiuni mai grave care implica sistemul imunitar.

Cauze si factori de risc

Corynebacterium minutissimum este considerata o bacterie relativ inofensiva, regasita in mod normal in flora cutanata, pe care sistemul imunitar poate in majoritatea cazurilor sa o tina sub control. Acest microorganism provoaca infectii numai daca pacientul sufera si de alte afectiuni care le ofera bacteriilor posibilitatea de a se dezvolta foarte repede. Poate fi cauzata de faptul ca pielea, in anumite zone ale corpului, asigura mediul potrivit pentru colonizarea bacteriilor sau de faptul ca sistemul imunitar este slabit si mai putin capabil sa gestioneze o infectie.

Eritrasma este contagioasa?

Desi este provocata de o bacterie si este considerata o infectie a pielii, eritrasma este contagioasa in rare cazuri, daca nu chiar deloc. Asadar, se transmite extrem de rar de la o persoana la alta.

Factori de risc

De obicei, riscurile de a dezvolta eritrasma sunt mai mari daca o persoana:

  • traieste intr-un climat tropical sau subtropical umed;
  • transpira excesiv (afectiunea este cunoscuta sub numele de hiperhidroza);
  • are o igiena precara;
  • este in varsta;
  • sufera de HIV sau alte afectiuni care suprima sistemul imunitar;
  • ia medicamente imunodepresive pentru a trata o afectiune autoimuna sau pentru a preveni respingerea organelor;
  • sufera de obezitate;
  • are diabet.

Este cunoscut faptul ca obezitatea reduce raspunsul organismului la infectii. In plus, persoanele obeze au mai multe pliuri pe piele care le ofera bacteriilor oportunitatea sa se inmulteasca si sa dezvolte infectii. In mod similar, infectiile raspandite sunt asociate cu diabetul slab controlat.

Aproximativ 4 la suta din populatia lumii se va confrunta cu eritrasma cel putin o data in viata, in special cei care traiesc in regiuni tropicale sau subtropicale.

Cum se manifesta eritrasma?

Eritrasma debuteaza sub forma unei pete rozalii pe piele care capata rapid un aspect brun (rosiatic-caramiziu) si solzos, pe masura ce straturile exterioare ale pielii incep sa fie inlocuite cu unele noi. Infectia apare in special in asa-numitele zone intertriginoase, in care doua zone ale pielii se ating sau se freaca intre ele. Aceste zone sunt axilele, zona inghinala, ombilicul, sub sani si intre degetele de la picioare.

Simptome in functie de forma infectiei

In majoritatea cazurilor, oamenii se confrunta cu eritrasma interdigitala, simptomele facandu-si aparitia in principal intre degetele trei, patru si cinci. Eritrasma generalizata este mai raspandita si se deplaseaza deseori dincolo de zonele intertriginoase catre trunchi si tors.

O astfel de infectie este de obicei autolimitata si dispare de la sine, fara tratament. Complicatiile sunt rare, insa exista cazuri in care eritrasma este insotita de dermatita de contact, de o infectie fungica sau de o infectie bacteriana fara legatura. In astfel de cazuri, o infectie cu C. minutissimum se poate raspandi in straturile mai profunde ale pielii si poate provoca dezvoltarea unui abces sau a unei infectii cutanate potential grave cunoscuta sub numele de celulita.

Diagnostic

In multe cazuri, eritrasma poate fi diagnosticata doar pe baza aspectului. Pata caracteristica de culoare maro, cu aspect solzos, o distinge de infectiile fungice precum tinea cruris (micoza genitala), care produc pete mai rosiatice si o piele mai groasa de-a lungul marginilor.

Pentru a fi sigur de diagnostic, medicul poate folosi o lumina ultravioleta speciala, cunoscuta sub numele de lampa Wood. Sub lumina acesteia, bacteriile capata o culoare roz-coral.

Diagnostic diferential

Lampa Wood poate ajuta la diagnosticarea anumitor infectii si poate, de asemenea, sa diferentieze eritrasma de alte afectiuni ale pielii. Printre acestea se numara:

  • Infectiile fungice cu microsporum, cum ar fi viermii rotunzi, care capata un albastru palid.
  • Infectiile bacteriene cu Pseudomonas, cum ar fi foliculita ”de cada fierbinte”, in care microorganismele devin verzi sub lumina lampii.
  • Infectiile fungice Malassezia, asociate si cu foliculita, care vor capata o culoare alb-albastruie.
  • Eruptiile cutanate, cauzate de contactul repetat intre pielea diferitelor zone, vor deveni de asemenea verzi.
  • Psoriazisul inversat, un tip de psoriazis care produce simptome in pliurile pielii, va deveni de multe ori rosu.
  • Tinea versicolor, o infectie fungica, va capata o tenta portocalie.

Culturi bacteriene sau fungice

Daca starea este grava sau recurenta, pot fi efectuate culturi bacteriene si fungice pentru a vedea daca exista infectii coexistente.

Daca episoadele de infectie reapar constant, medicul poate recomanda testarea glicemiei sau un test de glucoza din sange, ca prim pas catre diagnosticarea diabetului de tip 2.

Tratament pentru eritrasma

Tratamentul primar pentru aceasta infectie presupune utilizarea sapunului antibacterian pentru a vindeca o forma usoara a afectiunii.

Eritrasma tratament local

Daca infectia este mai raspandita, medicul poate prescrie un antibiotic sau microbicid topic (care se aplica pe piele). Cele mai eficiente sunt cremele cu 2% clindamicina, unguent cu fusidat de sodiu si unguentele cu acid benzoic plus acid salicilic.

Cat dureaza tratamentul cutanat

Tratamentul este de obicei prescris timp de 1-2 saptamani, iar crema sau unguentul trebuie aplicat de doua ori pe zi. Printre efectele secundare se numara eruptiile cutanate, roseata, uscaciunea pielii, mancarimea si greata.

Medicamente orale

Infectiile grave pot necesita tratament cu antibiotice orale, cum ar fi claritromicina, eritromicina, tetraciclina si cloramfenicol. Tratamentul poate fi acordat sub forma unei singure doze (in cazul claritromicinei) sau pentru cinci zile (in cazul eritromicinei). Efectele secundare care pot aparea sunt eruptiile cutanate, greata, durerile de stomac, diareea, pierderea poftei de mancare si varsaturile.

Tetraciclina este un medicament din categoria D in care este posibila afectarea fetala. Cu toate ca nu este contraindicata pentru utilizare, tetraciclina trebuie evitata in timpul sarcinii, mai ales ca exista disponibile alte medicamente capabile sa trateze infectia.

Complicatii

Complicatiile provocate de eritrasma sunt extrem de rare. In foarte putine cazuri, aceasta infectie se poate agrava. In general, persoanele cu imunitatea compromisa pot suferi extinderi ale infectiei, formarea unor abcese sau afectarea generalizata (endocardita, bacteriemie). Extrem de rar se poate dezvolta septicemie, o infectie grava a sangelui.

Masuri de prevenire

Uneori, aceasta infectie este dificil de evitat daca locuiti intr-un climat cald si umed, in care aveti mai multe riscuri sa transpirati excesiv. Acest lucru este valabil mai ales daca lucrati in aer liber.

Acestea fiind spuse, dezvoltarea bacteriilor poate fi prevenita daca va spalati pielea in mod regulat cu un sapun sau cu o solutie antibacteriana, acordand o atentie sporita zonei inghinale, axilelor, degetelor de la picioare si altor zone in care se acumuleaza umezeala. Uscati-va intotdeauna bine pielea dupa baie si schimbati-va sosetele si incaltamintea, astfel incat acestea sa fie proaspete in fiecare zi.

De asemenea, ar trebui sa va asigurati ca pantofii sunt complet uscati inainte de a-i incalta a doua zi sau sa folositi o alta pereche de pantofi, astfel incat sa aiba timp sa se usuce complet.

Folositi antiperspirante

Daca aveti probleme cu transpiratia excesiva, puteti folosi antiperspirante pentru corp si produse speciale pentru igiena picioarelor care contin clorura de aluminiu. Cu toate ca unele dintre produse pot fi aplicate si in zona inghinala, este recomandat sa cititi inainte eticheta produsului sau sa vorbiti cu farmacistul pentru a fi siguri de acest lucru. Daca traiti in medii cu temperatura ridicata, incercati sa folositi un ventilator sau un climatizor in timp ce dormiti.

La fel de recomandat este sa scapati de kilogramele in plus in cazul in care aveti probleme cu greutatea. Daca ati avut mai multe episoade de eritrasma, discutati cu medicul despre folosirea zilnica a unui antifungic topic, cum ar fi miconazol, care poate ajuta la prevenirea reaparitiei infectiei fara riscul de a dezvolta rezistenta la antibiotice.

 

Referinte:

  1. https://www.verywellhealth.com/what-is-the-erythrasma-skin-infection-1069432
  2. https://www.healthline.com/health/erythrasma
  3. https://dermnetnz.org/topics/erythrasma/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma