Dureri de brate – cauze si tratamente eficiente

Durerile de brate se caracterizeaza prin durere, disconfort sau rigiditate care apar oriunde de la umeri pana la degete, intr-unul sau ambele brate. Aflati totul despre dureri de brate din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. Care pot fi cauzele durerilor de brate?
  3. Semne si simptome care te trimit la medic
  4. Diagnostic
  5. Tratamente pentru dureri de brate
  6. Sfaturi pentru a preveni durerile de brate

Informatii generale

Durerea de brate poate fi cauzata de o multime de probleme, de la inflamatii si leziuni articulare pana la comprimarea nervilor si traumatisme sau chiar un infarct miocardic. Durerea de brate, de obicei in partea stanga, daca este insotita de greata si dificultati de respiratie, poate fi un simptom al unei boli coronariene sau chiar al unui atac de cord.

Durerile de brate mai pot fi provocate, de asemenea, de accidentari, iritatii sau inflamatii ale pielii, muschilor, oaselor sau articulatiilor bratului. Activitatile de zi cu zi, cum ar fi tastarea, scrierea, lucrul cu instrumente, practicarea anumitor sporturi, ridicarea obiectelor grele sau efectuarea de exercitii fizice pot provoca, de asemenea, dureri de brate.

O persoana cu dureri de brate poate experimenta diverse simptome: dureri, mancarime, amorteala sau disconfort in structurile bratului.

Durerile de incheieturi si consecintele lor

Durerile la incheietura mainii pot ingreuna scrierea, tastarea, vorbitul la telefon sau alte activitati zilnice. Uneori, durerile de incheieturi pot fi cauzate de sindromul de tunel carpian, o afectiune frecventa provocata de presiunea intermitenta sau de compresia continua a nervului median in antebrat. Sindromul de tunel carpian este cauzat de miscare repetitiva a mainii, incheieturii si degetelor si poate duce la durere, amorteala si mancarimi ale bratelor, palmelor si degetelor. Oamenii stangaci vor simti cel mai probabil durerea data de sindromul de tunel carpian in bratul stang (dureri brat stang), iar dreptacii in bratul drept (dureri in bratul drept).

Dureri antebrat

Durerea si rigiditatea la nivelul articulatiei cotului si a antebratului, insotite de dureri ascutite intermitente la nivelul cotului, pot fi atribuite asa-numitei afectiuni cotul jucatorului de tenis, o conditie cauzata de inflamatia tendoanelor care se ataseaza de articulatia cotului exterior.

Cotul jucatorului de tenis este provocat de miscari repetitive ale bratelor, cotului si, in special, incheieturii mainii. In ciuda denumirii sale, nu trebuie sa jucati tenis pentru a o dezvolta. Cotul jucatorului de golf, caracterizat prin durere in interiorul si in jurul cotului interior, este o afectiune inrudita.

”Umarul inghetat” – umarul blocat

Durerea si amorteala aparute la nivelul bratelor si umarului superior, combinata cu rigiditate si cu miscari limitate, pot fi semne ale capsulitei adezive (sau umarului inghetat). Umarul inghetat sau blocat poate fi cauzat de periartrita scapulo-humerala (PSH), care afecteaza aproximativ 2 la suta din oamenii peste 40 de ani, fiind mai frecventa la femei decat la barbati, se dezvolta atunci cand benzile de tesut din umeri se restrang. Pana cand umarul nu va fi complet imobilizat, veti simti amorteala si nu veti putea misca bratul superior si umarul.

Care pot fi cauzele durerilor de brate?

Cauzele durerilor de brate si simptomele acestora pot varia de la usoare pana la puternice. Printre posibilele cauze ale durerilor de brate se numara:

Compresia nervoasa

Compresia nervoasa apare atunci cand pe un anumit nerv este aplicata o presiune prea mare. Aceasta presiune este pusa de:

  • oase
  • muschi
  • cartilaj
  • tendoane

Pot aparea si alte simptome, cum ar fi:

  • furnicaturi
  • amorteala
  • durere ascutita
  • slabiciune musculara

Entorse

Entorsele sunt caracterizate de intinderea sau ruperea ligamentelor sau tendoanelor. Aceste accidentari sunt des intalnite. Entorsele usoare pot fi ingrijite acasa chiar de catre pacient, insa formele mai severe pot fi vindecate cu ajutorul interventiei chirurgicale. Simptomele obisnuite ale entorsei sunt umflarea zonei afectate, vanataile, lipsa de mobilitate a articulatiilor si o articulatie instabila.

Tendinita

Tendinita reprezinta inflamatia tendonului. Apare frecvent la nivelul umerilor, coatelor si incheieturilor. Tendinita poate fi usoara sau grava. Exista si alte simptome care pot aparea, cum ar fi o usoara umflatura, sensibilitate la nivelul zonei afectate si o durere seaca.

Leziuni la nivelul coafei rotatorilor

De cele mai multe ori, acestea apar la persoanele care isi ridica des mainile deasupra capului in viata de zi cu zi, cum ar fi pictorii sau jucatorii de baseball. Printre simptome se numara o durere seaca la nivelul umarului si o slabiciune a bratului.

Oase rupte

Oasele rupte sau fracturate pot provoca dureri imense si ascutite la nivelul bratului. In primul rand, este posibil sa auziti un sunet specific de fractura atunci cand osul se rupe. Printre simptome se numara:

  • umflaturi
  • echimoze
  • dureri puternice
  • o deformare vizibila a osului
  • incapacitatea de a intoarce palma

Artrita reumatoida

Artrita reumatoida este o tulburare cronica provocata de inflamatii care afecteaza in principal articulatiile. Simptomele artritei reumatoide sunt urmatoarele:

  • articulatii calde si sensibile la atingere
  • umflarea articulatiilor
  • rigiditate la nivelul articulatiilor
  • oboseala

Angina

Angina pectorala reprezinta o durere in piept care apare atunci cand inima nu este alimentata cu suficient oxigen. Poate provoca dureri de brate si umar, precum si presiune la nivelul pieptului, gatului si spatelui. Cei care sufera de angina pectorala au de regula o problema la inima. Angina pectorala prezinta si alte simptome, cum ar fi:

  • dureri in piept
  • greata
  • respiratie grea
  • ameteala

Infarct

Infarctul miocardic apare atunci cand sangele nu poate ajunge la inima din cauza unui blocaj care intrerupe aportul de oxigen catre inima. Acest lucru poate cauza necrozarea unor parti ale muschiului cardiac daca aceste zone nu sunt alimentate repede cu oxigen. Persoanele care se confrunta cu un atac de cord dezvolta urmatoarele semne si simptome:

  • dureri de brate (dureri ambele brate sau la unul singur)
  • respiratie grea
  • dureri intr-o alta parte a corpului superior
  • greata
  • transpiratie rece
  • dureri in piept
  • ameteala

Apelati numarul de urgenta daca banuiti ca suferiti un atac de cord.

Semne si simptome care te trimit la medic

Problemele la nivelul bratelor sunt caracterizate de anomalii sau leziuni ale pielii, nervilor, oaselor, articulatiilor, vaselor de sange si tesuturilor moi ale bratelor. Aceste leziuni pot provoca dureri usoare sau severe. Cu toate acestea, durerea nu este singurul simptom al problemelor la nivelul bratelor.

Drept simptome ale leziunilor nervoase, pacientii mai resimt slabiciune, dificultati de indreptare a bratului, furnicaturi si amorteala la nivelul bratelor. Nervul radial sensibil se deplaseaza de la axila si controleaza miscarea bratului, incheieturii mainii si mainii. Deteriorarea nervului radial poate fi sursa durerilor de brat.

Rareori, durerea de brat poate fi un simptom al bolilor de inima. Pe langa aceste dureri de brate cauzate de boli de inima, mai pot aparea si alte simptome, cum ar fi transpiratie excesiva, greata, respiratie dificila, palpitatii, lesin si dureri in piept. Durerea de brate, in special durerea care radiaza in bratul stang, poate fi chiar un semn de atac de cord.

Simptome care insotesc aceste dureri de brate

  • roseata
  • furnicaturi
  • amorteala
  • slabiciune
  • rigiditate
  • umflatura
  • sensibilitate
  • miscari limitate
  • glande limfatice umflate sub brat

Diagnostic

Pentru a trata durerile de brate, medicul va trebui mai intai sa descopere cauza de baza ale acestora. Mai intai, va efectua un examen fizic si va pune intrebari despre istoricul medical al pacientului, il va intreba pe acesta ce tipuri de activitati practica, ce potentiale accidentari a suferit si ce simptome prezinta. In functia de simptome, doctorul ar putea efectua urmatoarele teste pentru a stabili un diagnostic:

Examinarea fizica

Este posibil ca medicul sa va solicite sa va ridicati bratele sau sa faceti alte miscari simple pentru a stabili cat de mult va puteti misca mainile. In acest fel, specialistul poate sa identifice locul si cauza potentialelor leziuni sau dureri.

Analize de sange

Testele de sange il pot ajuta pe medic sa detecteze anumite afectiuni care pot provoca dureri de brate, cum ar fi diabetul sau anumite afectiuni care provoaca inflamatia articulatiilor.

Radiografia

Cu ajutorul radiografiei, doctorul poate sa diagnosticheze eventualele oase rupte sau fracturate.

Evaluarea functiei cardiace

Daca medicul crede ca durerea de brat poate fi provocata de eventuale complicatii cardiace, acesta poate efectua anumite teste de evaluare a functiei inimii si a fluxului sanguin prin inima.

Ecografia

Ecografia este o metoda de diagnostic care presupune folosirea undelor sonore de inalta frecventa pentru a obtine imagini din interiorul corpului. Acestea il pot ajuta pe medic sa detecteze problemele la nivelul articulatiilor, ligamentelor si tendoanelor.

Imagistica

Medicul poate propune efectuarea unor scanari prin RMN si CT pentru a obtine o imagine mai detaliata a tesuturilor moi si a oaselor. Acest lucru il poate ajuta sa descopere eventualele probleme.

Cand durerea de brat reprezinta o urgenta

De cele mai multe ori, durerile de brate nu sunt semnul unei urgente medicale. In multe cazuri, ele pot fi tratate acasa. Cu toate acestea, in unele cazuri ar trebui sa solicitati asistenta medicala de urgenta.

Ar trebui sa apelati imediat numarul de urgenta daca banuiti ca durerile de brate sunt provocate de un atac de cord sau o alta afectiune cardiaca.

Alte simptome ale unui atac de cord

  • dureri sau senzatie de presiune in piept
  • dureri in spate, gat sau partea superioara a corpului
  • ameteala
  • greata
  • respiratie grea

De asemenea, ar trebui sa solicitati asistenta medicala imediata sau sa mergeti la spital daca banuiti ca durerea de brat este cauzata de o fractura.

Alte simptome ale unei fracturi de brat

  • durere severa, ascutita
  • deformari fizice vizibile, de exemplu, bratul sau incheietura mainii capata o forma anormala
  • incapacitatea de a intoarce bratele, mainile sau degetele

Tratamente pentru dureri de brate

Tratamentele pentru durerile de brat sunt acordate in functie de cauza si de severitatea acestor dureri de brate.

Tratamentul durerilor de brat

  • Medicamente pentru durere. In unele cazuri, durerea de brate poate fi suficient de severa incat medicul sa va prescrie medicamente anti-durere.
  • Medicamente antiinflamatoare. Daca durerea este cauzata de o inflamatie, medicamentele antiinflamatoare, cum ar fi corticosteroizii, pot combate cauza de baza si durerile ulterioare. Antiinflamatoarele sunt disponibile sub forma de medicamente orale, injectii si medicamente intravenoase.
  • Unele dureri de brate pot fi ameliorate si tratate cu ajutorul fizioterapiei, mai ales daca pacientul isi poate misca foarte putin mainile.
  • Interventie chirurgicala. Operatia este necesara in cazurile grave de dureri de brate, cum ar fi rupturile de ligamente si fracturile osoase.

Remedii naturiste

Pe langa medicamentele pe care doctorul le poate prescrie pentru durerile de brate, puteti opta si pentru alte remedii la domiciliu. Printre acestea se numara:

Odihna

Uneori, tot corpul are nevoie de odihna. Odihniti-va zona afectata de dureri si evitati miscarile intense.

Gheata

Aplicarea pungilor cu gheata peste leziuni poate reduce umflaturile si inflamatia. Infasurati o punga cu gheata intr-un prosop si aplicati-o timp de 20 de minute pe zona dureroasa. Faceti pauze de cel putin o ora intre aceste aplicari.

Medicamente fara reteta

Daca nu doriti sa mergeti la doctor, iar durerea este usoara, medicamentele eliberate fara reteta, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul, pot ajuta la ameliorarea disconfortului. Nu folositi aceste medicamente mai mult decat este recomandat.

Comprese

Puteti infasura zona dureroasa cu un bandaj sau o fasa elastica pentru a reduce umflaturile si pentru a imobiliza o articulatie, grabind astfel vindecarea acesteia.

Ridicati zona afectata

Mentineti bratul ridicat pentru a ameliora umflaturile si durerea.

Daca oricare dintre aceste remedii va agraveaza durerile, opriti imediat tratamentul la domiciliu si luati legatura cu un medic.

Sfaturi pentru a preveni durerile de brate

In multe cazuri, durerea de brate apare din cauza unei afectiuni care poate fi evitata. Urmati acesti pasi pentru a preveni accidentarile si durerile de brate:

  • faceti miscari de intindere si stretching, mai ales inainte de efort
  • asigurati-va ca sunteti capabili din punct de vedere fizic sa faceti exercitiile pe care le efectuati, cu scopul de a preveni leziunile
  • purtati echipament de protectie in timp ce faceti sport
  • faceti tot posibilul pentru a va mentine in forma
  • ridicati obiectele cu atentie

Daca, in ciuda masurilor luate, mai intampinati dureri de brate care afecteaza activitatea zilnica, consultati medicul. Acesta poate determina cauza acestora si va poate prezenta cele mai bune variante de tratament.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/arm-pain
  2. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/why-does-my-arm-hurt#1
  3. https://www.mayoclinic.org/symptoms/arm-pain/basics/when-to-see-doctor/sym-20050870
  4. https://www.everydayhealth.com/arm-pain/guide/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma