Durerile de brate se caracterizeaza prin durere, disconfort sau rigiditate care apar oriunde de la umeri pana la degete, intr-unul sau ambele brate. Aflati totul despre dureri de brate din materialul urmator.
Durerea de brate poate fi cauzata de o multime de probleme, de la inflamatii si leziuni articulare pana la comprimarea nervilor si traumatisme sau chiar un infarct miocardic. Durerea de brate, de obicei in partea stanga, daca este insotita de greata si dificultati de respiratie, poate fi un simptom al unei boli coronariene sau chiar al unui atac de cord.
Durerile de brate mai pot fi provocate, de asemenea, de accidentari, iritatii sau inflamatii ale pielii, muschilor, oaselor sau articulatiilor bratului. Activitatile de zi cu zi, cum ar fi tastarea, scrierea, lucrul cu instrumente, practicarea anumitor sporturi, ridicarea obiectelor grele sau efectuarea de exercitii fizice pot provoca, de asemenea, dureri de brate.
O persoana cu dureri de brate poate experimenta diverse simptome: dureri, mancarime, amorteala sau disconfort in structurile bratului.
Durerile la incheietura mainii pot ingreuna scrierea, tastarea, vorbitul la telefon sau alte activitati zilnice. Uneori, durerile de incheieturi pot fi cauzate de sindromul de tunel carpian, o afectiune frecventa provocata de presiunea intermitenta sau de compresia continua a nervului median in antebrat. Sindromul de tunel carpian este cauzat de miscare repetitiva a mainii, incheieturii si degetelor si poate duce la durere, amorteala si mancarimi ale bratelor, palmelor si degetelor. Oamenii stangaci vor simti cel mai probabil durerea data de sindromul de tunel carpian in bratul stang (dureri brat stang), iar dreptacii in bratul drept (dureri in bratul drept).
Durerea si rigiditatea la nivelul articulatiei cotului si a antebratului, insotite de dureri ascutite intermitente la nivelul cotului, pot fi atribuite asa-numitei afectiuni cotul jucatorului de tenis, o conditie cauzata de inflamatia tendoanelor care se ataseaza de articulatia cotului exterior.
Cotul jucatorului de tenis este provocat de miscari repetitive ale bratelor, cotului si, in special, incheieturii mainii. In ciuda denumirii sale, nu trebuie sa jucati tenis pentru a o dezvolta. Cotul jucatorului de golf, caracterizat prin durere in interiorul si in jurul cotului interior, este o afectiune inrudita.
Durerea si amorteala aparute la nivelul bratelor si umarului superior, combinata cu rigiditate si cu miscari limitate, pot fi semne ale capsulitei adezive (sau umarului inghetat). Umarul inghetat sau blocat poate fi cauzat de periartrita scapulo-humerala (PSH), care afecteaza aproximativ 2 la suta din oamenii peste 40 de ani, fiind mai frecventa la femei decat la barbati, se dezvolta atunci cand benzile de tesut din umeri se restrang. Pana cand umarul nu va fi complet imobilizat, veti simti amorteala si nu veti putea misca bratul superior si umarul.
Cauzele durerilor de brate si simptomele acestora pot varia de la usoare pana la puternice. Printre posibilele cauze ale durerilor de brate se numara:
Compresia nervoasa apare atunci cand pe un anumit nerv este aplicata o presiune prea mare. Aceasta presiune este pusa de:
Pot aparea si alte simptome, cum ar fi:
Entorsele sunt caracterizate de intinderea sau ruperea ligamentelor sau tendoanelor. Aceste accidentari sunt des intalnite. Entorsele usoare pot fi ingrijite acasa chiar de catre pacient, insa formele mai severe pot fi vindecate cu ajutorul interventiei chirurgicale. Simptomele obisnuite ale entorsei sunt umflarea zonei afectate, vanataile, lipsa de mobilitate a articulatiilor si o articulatie instabila.
Tendinita reprezinta inflamatia tendonului. Apare frecvent la nivelul umerilor, coatelor si incheieturilor. Tendinita poate fi usoara sau grava. Exista si alte simptome care pot aparea, cum ar fi o usoara umflatura, sensibilitate la nivelul zonei afectate si o durere seaca.
De cele mai multe ori, acestea apar la persoanele care isi ridica des mainile deasupra capului in viata de zi cu zi, cum ar fi pictorii sau jucatorii de baseball. Printre simptome se numara o durere seaca la nivelul umarului si o slabiciune a bratului.
Oasele rupte sau fracturate pot provoca dureri imense si ascutite la nivelul bratului. In primul rand, este posibil sa auziti un sunet specific de fractura atunci cand osul se rupe. Printre simptome se numara:
Artrita reumatoida este o tulburare cronica provocata de inflamatii care afecteaza in principal articulatiile. Simptomele artritei reumatoide sunt urmatoarele:
Angina pectorala reprezinta o durere in piept care apare atunci cand inima nu este alimentata cu suficient oxigen. Poate provoca dureri de brate si umar, precum si presiune la nivelul pieptului, gatului si spatelui. Cei care sufera de angina pectorala au de regula o problema la inima. Angina pectorala prezinta si alte simptome, cum ar fi:
Infarctul miocardic apare atunci cand sangele nu poate ajunge la inima din cauza unui blocaj care intrerupe aportul de oxigen catre inima. Acest lucru poate cauza necrozarea unor parti ale muschiului cardiac daca aceste zone nu sunt alimentate repede cu oxigen. Persoanele care se confrunta cu un atac de cord dezvolta urmatoarele semne si simptome:
Apelati numarul de urgenta daca banuiti ca suferiti un atac de cord.
Problemele la nivelul bratelor sunt caracterizate de anomalii sau leziuni ale pielii, nervilor, oaselor, articulatiilor, vaselor de sange si tesuturilor moi ale bratelor. Aceste leziuni pot provoca dureri usoare sau severe. Cu toate acestea, durerea nu este singurul simptom al problemelor la nivelul bratelor.
Drept simptome ale leziunilor nervoase, pacientii mai resimt slabiciune, dificultati de indreptare a bratului, furnicaturi si amorteala la nivelul bratelor. Nervul radial sensibil se deplaseaza de la axila si controleaza miscarea bratului, incheieturii mainii si mainii. Deteriorarea nervului radial poate fi sursa durerilor de brat.
Rareori, durerea de brat poate fi un simptom al bolilor de inima. Pe langa aceste dureri de brate cauzate de boli de inima, mai pot aparea si alte simptome, cum ar fi transpiratie excesiva, greata, respiratie dificila, palpitatii, lesin si dureri in piept. Durerea de brate, in special durerea care radiaza in bratul stang, poate fi chiar un semn de atac de cord.
Pentru a trata durerile de brate, medicul va trebui mai intai sa descopere cauza de baza ale acestora. Mai intai, va efectua un examen fizic si va pune intrebari despre istoricul medical al pacientului, il va intreba pe acesta ce tipuri de activitati practica, ce potentiale accidentari a suferit si ce simptome prezinta. In functia de simptome, doctorul ar putea efectua urmatoarele teste pentru a stabili un diagnostic:
Este posibil ca medicul sa va solicite sa va ridicati bratele sau sa faceti alte miscari simple pentru a stabili cat de mult va puteti misca mainile. In acest fel, specialistul poate sa identifice locul si cauza potentialelor leziuni sau dureri.
Testele de sange il pot ajuta pe medic sa detecteze anumite afectiuni care pot provoca dureri de brate, cum ar fi diabetul sau anumite afectiuni care provoaca inflamatia articulatiilor.
Cu ajutorul radiografiei, doctorul poate sa diagnosticheze eventualele oase rupte sau fracturate.
Daca medicul crede ca durerea de brat poate fi provocata de eventuale complicatii cardiace, acesta poate efectua anumite teste de evaluare a functiei inimii si a fluxului sanguin prin inima.
Ecografia este o metoda de diagnostic care presupune folosirea undelor sonore de inalta frecventa pentru a obtine imagini din interiorul corpului. Acestea il pot ajuta pe medic sa detecteze problemele la nivelul articulatiilor, ligamentelor si tendoanelor.
Medicul poate propune efectuarea unor scanari prin RMN si CT pentru a obtine o imagine mai detaliata a tesuturilor moi si a oaselor. Acest lucru il poate ajuta sa descopere eventualele probleme.
De cele mai multe ori, durerile de brate nu sunt semnul unei urgente medicale. In multe cazuri, ele pot fi tratate acasa. Cu toate acestea, in unele cazuri ar trebui sa solicitati asistenta medicala de urgenta.
Ar trebui sa apelati imediat numarul de urgenta daca banuiti ca durerile de brate sunt provocate de un atac de cord sau o alta afectiune cardiaca.
De asemenea, ar trebui sa solicitati asistenta medicala imediata sau sa mergeti la spital daca banuiti ca durerea de brat este cauzata de o fractura.
Tratamentele pentru durerile de brat sunt acordate in functie de cauza si de severitatea acestor dureri de brate.
Pe langa medicamentele pe care doctorul le poate prescrie pentru durerile de brate, puteti opta si pentru alte remedii la domiciliu. Printre acestea se numara:
Uneori, tot corpul are nevoie de odihna. Odihniti-va zona afectata de dureri si evitati miscarile intense.
Aplicarea pungilor cu gheata peste leziuni poate reduce umflaturile si inflamatia. Infasurati o punga cu gheata intr-un prosop si aplicati-o timp de 20 de minute pe zona dureroasa. Faceti pauze de cel putin o ora intre aceste aplicari.
Daca nu doriti sa mergeti la doctor, iar durerea este usoara, medicamentele eliberate fara reteta, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul, pot ajuta la ameliorarea disconfortului. Nu folositi aceste medicamente mai mult decat este recomandat.
Puteti infasura zona dureroasa cu un bandaj sau o fasa elastica pentru a reduce umflaturile si pentru a imobiliza o articulatie, grabind astfel vindecarea acesteia.
Mentineti bratul ridicat pentru a ameliora umflaturile si durerea.
Daca oricare dintre aceste remedii va agraveaza durerile, opriti imediat tratamentul la domiciliu si luati legatura cu un medic.
In multe cazuri, durerea de brate apare din cauza unei afectiuni care poate fi evitata. Urmati acesti pasi pentru a preveni accidentarile si durerile de brate:
Daca, in ciuda masurilor luate, mai intampinati dureri de brate care afecteaza activitatea zilnica, consultati medicul. Acesta poate determina cauza acestora si va poate prezenta cele mai bune variante de tratament.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…