Durerea pelvina – ce poate ascunde si cum se trateaza?

Durerea pelvina este o problema des intalnita in randul femeilor, asociata des cu sindromul premenstrual, dar poate afecta si barbatii. Iata care sunt cauzele si ce solutii exista.

Cuprins:

1. Ce este durerea pelvina?
2. Cauze pentru durerea pelvina
3. Diagnostic
4. Tratament

Ce este durerea pelvina?

Durerea pelvina este durerea care apare in partea inferioara a abdomenului, de fapt sub abdomen, dar nu include dureri care apar extern in zona genitala. Poate fi un simptom ginecologic, adica poate rezulta dintr-o tulburare care afecteaza sistemul reproducator feminin.

Durerea poate fi ascutita sau tip crampe (ca in crampele menstruale) si poate sa apara si sa se reduca. Poate fi brusca si intensa, durere care se instaleaza treptat si constanta, dar si o combinatie a celor doua. Durerea poate creste treptat in intensitate, aparand uneori in valuri. Deseori, durerea pelvina se coordoneaza cu ciclul menstrual.

Durerea pelvina poate afecta ambele sexe

Desi durerea pelvina se refera adesea la durerea din regiunea organelor interne de reproducere ale femeilor, poate fi prezenta si la barbati si poate aparea din mai multe cauze. Durerea pelvina poate fi un simptom al infectiei sau poate aparea din cauza durerii in osul pelvin sau in organele interne, cum ar fi vezica sau colonul. La femei, insa, durerea pelvina poate fi un indiciu ca poate exista o problema cu unul dintre organele de reproducere din zona pelvina (uter, ovare, trompe uterine, col uterin sau vagin).

Cauze pentru durerea pelvina

De obicei, durerea pelvina nu este cauzata de o tulburare grava. Este adesea legata de ciclul menstrual la femei – crampe in sindromul premenstrual.

Printre tulburarile care pot provoca dureri pelviene se numara:

  • tulburari ginecologice – cele care afecteaza organele reproducatoare (vagin, col uterin, uter, trompe uterine si ovare);
  • tulburari care afecteaza alte organe din pelvis, cum ar fi vezica, rectul sau apendicele;
  • tulburari care afecteaza organe in apropierea sau in afara pelvisului, cum ar fi peretele abdominal, intestinul, rinichii sau partea inferioara a aortei.

Tulburari ginecologice – cauze specifice femeilor

Cauzele posibile ale durerii pelvine la femei pot include:

  • crampe menstruale – cel mai comun motiv pentru durerea pelvina;
  • sarcina extrauterina;
  • avort;
  • boala inflamatorie pelvina;
  • ovulatia;
  • chisturi ovariene sau alte afectiuni ovariene;
  • fibroame;
  • endometrioza;
  • cancer uterin;
  • cancer cervical.

Sistemul reproducator feminin este format din urmatoarele organe interne:

  • uter;
  • ovare;
  • trompele uterine;
  • vaginul

Inflamarea, infectia sau cresterea anormala a tesutului sau a unei tumori in oricare dintre aceste organe pot provoca dureri pelvine, printre alte simptome.

Sarcina extrauterina

Poate unul dintre cele mai importante diagnostice care trebuie excluse la o femeie cu durere pelvina brusca este o sarcina ectopica, in care un embrion se ataseaza de trompa uterina. Pe langa durerile pelvine, o femeie cu o sarcina ectopica prezinta deseori sangerari vaginale. Unele femei nu au simptome decat cand problema se agraveaza.

Boala inflamatorie pelvina

Boala inflamatorie pelvina este o infectie care afecteaza organele sistemului reproducator al femeii, inclusiv uterul, ovarele, trompele uterine si vaginul. Majoritatea cazurilor sunt cauzate de o infectie cu transmitere sexuala, cum ar fi gonoreea sau chlamydia.

Simptomul distinctiv al acestei boli este durerea pelvina, care se poate agrava in timpul sexului. Alte simptome potentiale includ secretii vaginale anormale, sangerari intre menstruatii sau sangerari dupa actul sexual.

Endometrioza

Endometrioza este o afectiune in care tesutul care creste in mod normal in interiorul uterului incepe sa se dezvolte in afara acestuia, si anume in ovare, trompele uterine si intestine. Durerea pelvina este un simptom comun al endometriozei, mai ales in timpul menstruatiei si al sexului.

Fibroame uterine

Fibroamele uterine sunt tumori pelvine benigne care cauzeaza cel mai frecvent menstruatii intense si dureroase.

Ruptura unui chist ovarian

Ruptura unui chist ovarian este frecventa la femeile de varsta fertila. Nu mereu produce simptome. Cand cauzeaza dureri pelvine, acestea sunt descrise ca fiint intense, se instaleaza rusc si apar mai ales dupa activitate sexuala sau activitate fizica intensa.

Durere Mittelschmerz

Exista, de asemenea, un tip de durere numita durere mittelschmerz, care se refera la durerea pelvina usoara, resimtita atunci cand un ovul este eliberat din ovar in fiecare luna.

Torsiunea ovariana

Torsiunea ovariana apare atunci cand ligamentele care iti tin ovarul in loc se rotesc si se rasucesc, reducand aportul de sange al ovarului. Uneori, durerea radiaza spre partea inferioara a spatelui sau in zona inghinala, iar unele femei dezvolta febra de grad scazut, greata si varsaturi.

Cancere ginecologice

Durerea pelvina poate fi un simptom al unor majoritatii tipurilor de cancere ginecologice, desi de obicei se manifesta numai atunci cand cancerul a progresat. Retineti, totusi, ca durerea pelvina, desi frecventa, este doar unul dintre simptome si poate, de fapt, sa fie data de alte probleme, nu cancere.

Cauze gastrointestinale

Cateva afectiuni diferite care vizeaza intestinul, in special intestinul gros (colon), pot provoca dureri abdominale in regiunea inferioara, care se pot simti ca si cum ar fi localizate in pelvis. Apendicita si sindromul de colon iritabil sunt doua exemple.

Apendicita

Apendicita poate produce durere brusca, care iradiaza spre partea inferioara dreapta a abdomenului (motiv pentru care poate fi confundata cu durerile pelvine). Alte simptome potentiale includ pierderea poftei de mancare, febra, varsaturi si durere la miscare.

Sindromul de intestin iritabil

Sindromul de colon iritabil provoaca dureri abdominale tip crampe care pot fi agravate de stres sau mancare. Pe langa durere, alte simptome ale sindromului de colon iritabil includ balonare, diaree si / sau constipatie.

Cauze musculoscheletale

Pelvisul este o structura osoasa complexa formata din multi , ligamente si tendoane. Acest lucru creste riscul de  probleme musculo-scheletice care pot provoca dureri pelvine. Iata doua exemple:

Disfunctia planseului pelvin

Pelvisul este format din oase, muschi si tesuturi care lucreaza impreuna pentru a asigura functia sexuala normala, urinarea si defecarea. Cand muschii pelvini nu se relaxeaza si nu se contracta in mod corespunzator, pot aparea dureri pelvine, impreuna cu probleme cu functia sexuala, urinarea si defecarea.

Sindromul dureros de fosa iliaca

Fosa iliaca este portiunea superioara curbata a ileului, care este cel mai mare os din pelvis. Sindromul de durere in fosa iliaca poate aparea ca urmare a muschilor slabiti ai spatelui, soldului sau abdomenului.

Cauze urinare

Cele mai probabile doua cauze pentru durerea pelvina in sistemul tractului urinar sunt o infectie sau pietrele la rinichi.

Infectii ale tractului urinar

Infectiile urinare pot duce la dureri in zona pelvina, pe landa urinari frecvente, dureri la urinare, sange in urina etc.

Pietre la rinichi

Pietrele la rinichi se dezvolta atunci cand substantele din urina, precum calciul, oxalatul, cistina sau acidul uric se acumuleaza si formeaza cristale. O piatra poate provoca durere daca devine mare si se blocheaza in sistemul tractului urinar.

Durerea data de pietre la rinichi vine in valuri care dureaza aproximativ o jumatate de ora pana la o ora. Durerea este adesea severa si, in timp ce este resimtita in partea inferioara a spatelui sau a pelvisului, durerea poate radia catre zona inghinala.

Diagnostic

Cand soliciti ajutor medical?

Daca aveti dureri pelvine bruste si severe, mai ales daca sunt pe o parte sau daca banuiti sau stiti ca sunteti gravida, trebuie sa solicitati imediat ajutor medical. Acesta este un simptom periculos al unei sarcini ectopice. Sarcinile ectopice nu sunt frecvente, dar pot pune viata in pericol daca nu sunt tratate. Torsiunea ovariana si apendicita, de asemenea, provoaca durere pelvina sau abdominala brusca si necesita interventii chirurgicale de urgenta.

Mai mult decat atat, femeile care sufera de durere pelvina persistenta sau de lunga durata trebuie evaluate de un medic.

Cum este diagnosticata durerea pelvina?

Se vor face teste pentru a determina cauza durerii pelvine. In plus, medicul poate adresa intrebari cum ar fi:

  • Cand si unde apare durerea?
  • Cat dureaza durerea?
  • Durerea are legatura cu ciclul menstrual, urinarea sau activitatea sexuala?
  • Cum se simte durerea (de exemplu, intensa sau constanta)?
  • In ce circumstante a inceput durerea?
  • Cat de brusc a inceput durerea?

Medicul poate avea nevoie si de informatii suplimentare despre momentul aparitiei durerii si prezenta altor simptome legate de activitati, cum ar fi mancatul, somnul, activitatea sexuala si miscarea.

Teste utile

Pe langa un istoric medical complet si examen fizic si pelvin, se pot face si alte teste, inclusiv:

  • analize de sange;
  • test de sarcina;
  • teste de urina;
  • analiza probelor din colul uterin;
  • ecografie;
  • CT – o scanare CT arata detalii ale oaselor, muschilor, tesutului adipos si organelor;
  • RMN;
  • laparoscopie;
  • radiografie;
  • colonoscopie – poate ajuta adesea la identificarea cresterilor anormale, a tesutului inflamat, a ulcerelor si a sangerarilor;
  • sigmoidoscopie – utila pentru identificarea cauzelor diareei, durerii abdominale, constipatiei, cresterilor anormale si sangerarii.

Tratament

Consultati un medic daca durerea pelvina este severa. Este posibil sa gestionati durerea si disconfortul odata ce o persoana stie care este cauza acesteia. Daca o persoana nu este sigura de cauza sau durerea este severa si nu se reduce, cel mai bine este sa va adresati unui medic. 

In multe cazuri, remedii simple la domiciliu pot ajuta la ameliorarea unei dureri.

Tratamentul durerii pelvine variaza in functie de cauza, cat de intensa este durerea si de cat de des apare durerea. Uneori, durerea pelvina este tratata cu medicamente, inclusiv antibiotice, daca este necesar. Daca durerea rezulta dintr-o problema cu unul dintre organele pelvine, tratamentul poate implica o interventie chirurgicala sau alte proceduri. Kinetoterapia poate fi de ajutor in unele cazuri. De asemenea, deoarece a trai cu dureri pelvine cronice poate fi un real disconfort si afecteaza calitatea vietii, studiile au aratat beneficii in terapia cu un consilier, psiholog sau psihiatru.

Tratamentul precis depinde de cauza care sta la baza. De exemplu, boala inflamatorie pelvina, una dintre cauzele mai frecvente ale durerii pelvine, este tratata cu antibiotice, in timp ce este necesara o interventie chirurgicala pentru tratarea urgentelor. Urgente pot fi date de sarcina ectopica, torsiunea ovariana sau apendicita. Chirurgia este, de asemenea, deseori terapia de prima linie pentru cancerul ginecologic, precum cancerul uterin sau cervical, si este utilizata pentru tratarea cazurilor severe de endometrioza si fibroame.

Remedii la domiciliu

Remediile la domiciliu pentru a reduce durerea includ:

  • analgezice, cum ar fi ibuprofenul;
  • comprese calde pe pelvis;
  • exercitii usoare si stretching;
  • odihna – cu picioarele ridicate, ceea ce favorizeaza fluxul de sange catre pelvis.

In timp ce durerea pelvina este o problema larg raspandita, oamenii ar trebui sa o raporteze la medic, in special daca nu raspunde la remedii la domiciliu sau apare in mod regulat. O persoana trebuie sa solicite imediat asistenta medicala daca durerea este severa sau prezinta greata sau varsaturi, febra sau pierderea constientei. Cel mai bine este sa contactati un medic pentru orice intrebari sau ingrijorari cu privire la durerea pelvina acuta sau cronica.

Referinte:
(1) What causes pelvic pain?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323960.php
(2) Pelvic pain, link: https://www.nhs.uk/conditions/pelvic-pain/
(3) Pelvic pain, link: https://www.ucsfhealth.org/conditions/pelvic_pain/signs_and_symptoms.html
(4) Types of Pelvic Pain, link: https://nyulangone.org/conditions/pelvic-pain-in-adults/types
(5) Pelvic Pain, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/pelvic-pain
(6) Pelvic pain, link: https://www.msdmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/symptoms-of-gynecologic-disorders/pelvic-pain

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma