Dizenteria este o infectie intestinala care provoaca diaree severa cu sange. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, simptomele si tratamentul in caz de dizenterie.
Dizenteria este o boala infectioasa asociata cu diaree severa.
In Statele Unite, semnele si simptomele sunt in mod obisnuit usoare si, de obicei, dispar in cateva zile. Majoritatea oamenilor nu solicita asistenta medicala.
Daca o persoana cauta ajutor medical pentru dizenterie in S.U.A., autoritatile trebuie sa fie informate. Este o boala care trebuie anuntata.
In fiecare an, in intreaga lume exista intre 120 milioane si 165 milioane de cazuri de infectie cu Shigella, dintre care 1 milion sunt fatale. Peste 60% din aceste decese se produc in randul copiilor sub 5 ani aflati in tarile in curs de dezvoltare.
Cuvantul ”dizenterie” este format din doua cuvinte de origine greceasca: ”dys”, care inseamna ”greu” si ”entera”, care se traduce prin ”viscere, maruntaie”.
Exista doua forme ale bolii: dizenterie bacteriana si dizenterie amoebiana.
Dizenteria bacilara este o boala legata de inflamatia ulceroasa a intestinului gros de catre bacterii din ordinul Shigella. Factorul declansator al acestei boli este lipsa de igiena si insalubritatea cartierelor suprapopulate ale oraselor si favelelor din lumea a treia. Contaminarea se realizeaza prin intermediul fecalelor infectate cu bacterii care se afla acolo. Aceasta infectie este transportata apoi de muste, mainile murdare care ating alimentele etc.
Dizenteria este caracterizata de o diaree tenace, formata din scaune lichide, care tintuieste bolnavul la pat. El sufera de dureri abdominale foarte puternice care apar sub forma crizelor (colici), de greturi si varsaturi. Aceste crize dureroase, imperative si frecvente nu au ca efect eliminarea de materii fecale. Febra este foarte ridicata, setea intensa venind de la pierderea considerabila de apa cauzata de diaree. Cand boala se agraveaza, materiile fecale sunt insotite de emisii de mucozitati, de sange, de puroi si mucus.
Boala poate fi tratata, in primul rand, prin regim alimentar si o igiena adecvata. Medicul prescrie in primul rand solutii rehidratante si, in anumite cazuri, antibiotice sau antidiareice. Pentru a usura durerea, buiotele cu apa calda pot fi utile, precum si, uneori, antispasticele. Se recomanda supravegherea fecalelor si prevenirea medicului in caz de recidiva, deoarece ele sunt frecvente.
Dizenteria amoebiana este cauzata de un parazit format dintr-o singura celula, care infecteaza intestinele. Este, de asemenea, cunoscuta si sub denumirea de amoebiaza.
Dizenteria amoebiana este mai putin frecventa in lumea dezvoltata. Se gaseste de obicei in zonele tropicale in care conditiile sanitare sunt extrem de precare. In Statele Unite, cele mai multe cazuri de dizenterie amoebiana apar la persoanele care au calatorit intr-o zona in care boala este des intalnita.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) identifica doua tipuri principale de dizenterie.
Acest tip produce cele mai grave simptome. Dizenteria bacilara este cauzata de bacilul dizenteric Shigella. Igiena precara este sursa principala. Aceasta forma a bolii se poate raspandi si din cauza alimentelor stricate.
In Europa de Vest si in S.U.A., este cel mai frecvent tip de dizenterie la persoanele care au vizitat zonele tropicale cu putin timp inainte de infectare.
Acest tip este cauzat de Entamoeba histolytica (E. histolytica), o amoeba.
Amoebele se grupeaza pentru a forma un chist, iar aceste chisturi ies din organism prin fecalele umane.
In zonele cu igiena precara, amoeba poate contamina alimentele si apa si poate infecta si alte persoane, deoarece acestea pot supravietui mult timp in afara corpului. Acestea pot, de asemenea, sa ramana pe mainile oamenilor dupa ce au fost la baie. Riscul raspandirii infectiilor poate fi evitat prin practicarea unei bune igiene.
Este mai frecventa in zona tropicelor, insa a aparut uneori in anumite regiuni rurale din Canada.
Diareea infectioasa este cauzata de infectii cu viermi paraziti, iritatii chimice sau infectii virale (enterita acuta).
Copiii sunt cei mai expusi riscului de dizenterie. Cu toate acestea, orice persoane poate sa o contracteze la orice varsta. Se raspandeste usor prin contactul de la persoana la persoana si prin alimente si bauturi contaminate.
Dizenteria bacilara se raspandeste mai ales la persoanele care sunt in contact strans cu un individ infectat. Acest lucru se poate produce:
Dizenteria amoebiana se raspandeste in principal prin consumul de alimente contaminate sau apa potabila contaminata in zonele tropicale in care igiena este precara.
Simptomele dizenteriei variaza de la usoare la severe, in mare masura in functie de calitatea salubritatii in zonele in care infectia s-a raspandit.
In tarile dezvoltate, semnele si simptomele de dizenterie tind sa fie mai usoare decat in tarile in curs de dezvoltare sau in zonele tropicale.
Acestea apar de obicei intre 1 si 3 zile dupa infectare, iar pacientul se recupereaza in decurs de o saptamana. Unii oameni dezvolta, de asemenea, intoleranta la lactoza, care poate dura o lunga perioada de timp, uneori chiar ani.
Simptomele tind sa apara in decurs de 1 pana la 3 zile de la infectare. De obicei, se produce o usoara durere de stomac si diaree, insa nu exista sange sau mucus in fecale. Diareea poate fi frecventa pentru inceput.
Rar, se poate intalni:
Adesea, simptomele sunt atat de usoare incat nu este necesara vizita la medic, iar problema dispare de la sine in cateva zile.
O persoana cu dizenterie amoebiana poate avea:
Daca amoeba trece prin peretele intestinal, se poate raspandi in sange si poate infecta si alte organe. Astfel pot aparea ulceratii. Acestea pot sangera, provocand aparitia sangelui in scaune.
Simptomele pot persista timp de cateva saptamani.
Amoeba poate continua sa traiasca in gazda umana chiar si dupa ce simptomele au disparut. Apoi, simptomele pot aparea atunci cand sistemul imunitar al persoanei este mai slab. Tratamentul reduce riscul supravietuirii amoebelor.
Daca prezentati simptome de dizenterie, consultati medicul. Daca este lasata netratata, dizenteria poate duce la deshidratare severa si poate pune viata in pericol.
In timpul vizitei la doctor, acesta va va examina simptomele si va va intreba care sunt cele mai recente calatorii in care ati fost. Aceste informatii il pot ajuta pe medic sa restranga cauza posibila a simptomelor.
Exista o multime de conditii care pot provoca diaree. Daca nu aveti alte simptome ale dizenteriei, medicul va sugera efectuarea unor teste pentru a determina ce bacterii sunt prezente. Printre aceasta se numara analizele de sange si probele de scaun.
Medicul poate efectua, de asemenea, teste suplimentare pentru a decide daca pot fi administrate antibiotice. Daca simptomele sunt severe, pot fi recomandate teste de imagistica. Aceasta ar putea fi o scanare cu ultrasunete sau o endoscopie.
Rezultatele de laborator vor arata daca infectia este cauzata de Shigella sau de Entamoeba histolyca. Daca tratamentul este necesar, acesta va depinde de aceste rezultate.
Indiferent de rezultate, orice pacient care acuza diaree sau varsaturi trebuie sa bea o multime de fluide pentru a preveni deshidratarea.
Daca acesta nu poate sa bea apa sau daca diareea si varsaturile sunt exagerate, pacientul poate fi hidratat intravenos (IV). Acestuia ii va fi plasata in vena o branula cu lichid si vor fi monitorizati.
Dizenteria bacilara usoara, descoperita de obicei in tarile dezvoltate, cu un bun sistem sanitar, se vindeca in mod normal de la sine, fara tratament. Cu toate acestea, pacientul trebui sa consume o multime de lichide.
In cazuri mai severe, sunt disponibile antibiotice si medicamente pentru diaree.
Medicamentele amoebicide sunt utilizate pentru a trata infectiile cu Entamoeba histolyca. Acestea omoara definitiv amoeba din interiorul corpului, dupa ce simptomele afectiunii au disparut.
Flagyl sau metronidazol sunt adesea folosite pentru a trata dizenteria. Aceste medicamente vindeca atat infectiile bacteriene, cat si parazitare.
Daca rezultatele laboratorului sunt neclare, pacientului i se poate administra o combinatie de medicamente antibiotice si medicamente amoebicide, in functie de cat de severe sunt simptomele acestora.
Cand aveti diaree, alimentele pe care le consumati si alimentele pe care trebuie sa le evitati pot fi esentiale in efortul de a va vindeca mai repede.
Specialistii recomanda ca dieta sa cuprinda, in primul rand, banane, orez, mere si paine prajita. Aceste alimente sunt blande, astfel incat nu vor agrava sistemul digestiv. De asemenea, sunt obligatorii pentru ca ajuta la formarea unui scaun mai tare.
Alte alimente care trebuie incluse in dieta sunt:
De asemenea, trebuie sa beti o multime de lichide, astfel incat sa puteti ramane hidratat si sa inlocuiti fluidele pe care le pierdeti prin scaune. Este esential sa consumati multa apa si cuburi de gheata. Exista si alte lichide pe care le puteti consuma, cum ar fi:
Dupa ce ati inceput sa va vindecati, puteti adauga alimente cum ar fi ouale amestecate.
Cand va confruntati cu o diaree sau sunteti in curs de recuperare, exista un numar mare de alimente pe care trebuie sa le evitati. Aceste alimente pot afecta sistemul digestiv si pot exacerba sau prelungi diareea.
Alimente pe care trebuie sa le evitati:
Complicatiile dizenteriei sunt putine, dar pot fi severe.
Pacientii au prezentat, de asemenea, convulsii dupa infectie.
Dizenteria este provocata in majoritatea cazurilor de igiena precara.
Pentru a reduce riscul de infectare, oamenii ar trebui sa se spele in mod regulat pe maini cu apa si sapun, in special inainte si dupa mersul la toaleta si de prepararea alimentelor.
Acest lucru poate reduce frecventa infectiilor cu Shigella si a altor tipuri de diaree cu pana la 35%.
De asemenea, trebuie sa fiti extrem de precauti, mai ales cand calatoriti. Printre recomandarile specialistilor se numara:
Cel mai bine este sa folositi apa purificata pentru a va spala pe dinti. In plus, evitati cuburile de gheata, deoarece sursa de apa poate fi necunoscuta.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…