Dispepsia functionala este o afectiune care provoaca durere sau disconfort abdominal. Aflati mai multe despre cauzele si simptomele de dispepsie functionala din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este dispepsia functionala?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Cum se trateaza?
  6. Viata cu dispepsie functionala

Ce este dispepsia functionala?

Dispepsia functionala (DF) apare atunci cand la nivelul tractului digestiv superior apar simptome de deranjament stomacal, durere sau senzatie de plenitudine precoce sau prelungita timp de o luna sau mai mult. Aceasta afectiune este descrisa drept ”functionala”, deoarece nu exista nicio problema structurala in zona digestiva superioara, insa, cu toate acestea, simptomele deranjante persista.

Aceasta afectiune se poate croniciza si poate inrautati calitatea vietii. Exista mai multe moduri prin care puteti reduce disconfortul cauzat de dispepsia functionala. De exemplu, va puteti modifica stilul de viata sau puteti opta pentru tratamente medicamentoase si terapii.

Aproximativ 20 la suta dintre oamenii de pe glob sufera de dispepsie functionala. Riscurile de aparitie a afectiunii sunt mai mari in cazul femeilor, fumatorilor sau al celor care iau in mod constant antiinflamatoare nonsteroidiene (AINS).

Cauze si factori de risc

Nu exista o singura cauza a dispepsiei functionale. Afectiunea poate aparea din mai multe motive, iar unele dintre cauzele afectiunii sunt:

  • contactul cu alergenii,
  • modificarile microbiomului intestinal,
  • infectiile,
  • bacteria Helicobacter pylori,
  • secretie de acid gastric peste valoarea normala,
  • inflamatie in tractul digestiv superior,
  • perturbarea capacitatii stomacului de a digera alimentele,
  • alimentatia nesanatoasa,
  • modul de viata dezorganizat,
  • stresul,
  • anxietatea sau depresia,
  • reactiile adverse ale medicamentelor, cum ar fi antiinflamatoarele nonsteroidiene.

Din cauza faptului ca exista aceasta gama larga de cauze posibile ale bolii, medicul poate efectua teste pentru a descoperi afectiuni suplimentare. De asemenea, ii va prezenta pacientului care sunt variantele de tratament pentru aceasta afectiune.

Simptome

Simptomele de dispepsie functionala pot varia de la o persoana la alta, insa, in majoritatea cazurilor, apar:

  • arsuri sau dureri in tractul digestiv superior,
  • balonare,
  • senzatie de plenitudine care apare dupa ce pacientul a mancat foarte putin,
  • greata,
  • varsaturi,
  • eructatie (ragaiala),
  • gust acru in gura,
  • pierdere in greutate,
  • stres psihologic cauzat de afectiune.

Pentru ca doctorul sa puna diagnosticul cu dispepsie functionala, de cele mai multe ori pacientul va trebui sa aiba simptome timp de o luna sau mai mult. Semnele pot sa apara si sa dispara in timp.

Cand se recomanda vizita la medic

Programati o intalnire cu medicul daca aveti semne si simptome persistente care va ingrijoreaza.

Solicitati asistenta medicala imediata daca aveti:

  • voma cu sange,
  • scaune inchise la culoare,
  • respiratie scurta,
  • durere care radiaza pana la maxilar, gat sau brat,
  • pierdere in greutate inexplicabila.

Diagnostic

Este posibil ca medicul sa nu diagnosticheze din prima dispepsia functionala. In schimb, acesta poate cauta semne ale altor afectiuni care pot provoca simptome si poate sa puna diagnosticul de dispepsie functionala abia dupa ce a exclus celelalte cauze posibile.

Dispepsia functionala poate fi confundata cu mai multe alte afectiuni gastro-intestinale, cum ar fi:

In prima faza, medicul va verifica cel mai probabil semnele si simptomele si va efectua apoi un examen fizic. Specialistul poate efectua o serie de teste de diagnostic pentru a determina cauza disconfortului si pentru a exclude alte tulburari care provoaca simptome similare. Printre aceste analize si teste se numara:

Analize de sange

Testele de sange pot ajuta la excluderea altor boli care pot provoca semne si simptome similare cu cele ale dispepsiei functionale.

Teste pentru detectarea prezentei unei bacterii

Medicul poate recomanda efectuarea unui test pentru a cauta o bacterie numita Helicobacter pylori (H. pylori) care poate cauza probleme la stomac. Pentru a realiza acest test, medicul poate solicita probe de sange, scaun sau respiratie.

Endoscopie

In cadrul acestui test, medicul introduce pe gat un instrument subtire, flexibil, dotat cu o lumina (endoscop), pentru a verifica esofagul, stomacul si prima parte a intestinului subtire (duoden). In plus, medicul poate folosi endoscopul pentru a prelua bucati mici de tesut din duoden cu scopul de a descoperi eventualele inflamatii.

Cum se trateaza?

De cele mai multe ori, medicul acorda tratament pacientilor care sufera de dispepsie functionala de mult timp si care nu si-au schimbat stilul de viata pentru a tine sub control simptomele bolii. De asemenea, tratamentul este acordat in functie de semnele si simptomele pacientului. Tratamentul poate presupune o combinatie intre medicamente si terapia comportamentala.

Medicamente

Medicamentele care pot ajuta la gestionarea semnelor si simptomelor dispepsiei functionale sunt:

Medicamente fara reteta care elimina gazele intestinale

Medicamentele care contin simeticona pot ameliora starea prin reducerea gazelor intestinale.

Medicamente care scad productia de acid gastric

Denumite blocante ai receptorilor H-2, aceste medicamente pot fi cumparate fara reteta si contin cimetidina, famotidina si nizatidina. Variantele mai puternice ale acestor medicamente sunt disponibile pe baza de reteta.

Medicamente care blocheaza ‘pompa’ care produce acidul din stomac

Inhibitorii pompei de protoni inchid ”pompele” de acid din celulele stomacului care secreta acidul gastric. Inhibitorii pompei de protoni reduc nivelul acidului prin blocarea actiunii acestor mici pompe.

Inhibitorii pompei de protoni eliberati fara reteta sunt lansoprazol, omeprazol si esopremazol. Alti inhibitori ai pompei de protoni sunt, de asemenea, disponibili pe baza de prescriptie medicala.

Medicamente care intaresc sfincterul esofagian

Agentii prokinetici sprijina procesul de golire rapida a stomacului. In plus, pot intari sfincterul dintre stomac si esofag, astfel incat sa nu mai apara starea de disconfort abdominal superior.

Medicamente care cresc viteza de golire a stomacului

Medicii pot prescrie metoclopramid daca descopera ca stomacul se goleste cu intarziere. Acest medicament nu este potrivit, insa, pentru toti si, in plus, poate avea efecte secundare semnificative.

Antidepresive in doze mici

Antidepresivele triciclice si medicamentele cunoscute sub numele de inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS), administrate in doze mici, pot inhiba activitatea neuronilor care controleaza durerile intestinale.

Antibiotice

Daca testele arata ca in stomacul pacientului este prezenta o bacterie frecventa care produce ulcer, numita H. pylori, medicul poate recomanda antibiotice.

Terapia comportamentala

Daca semnele si simptomele nu se amelioreaza nici cu ajutorul medicamentelor, pacientul poate apela la serviciile unui terapeut. Un astfel de consilier comportamental ii poate arata pacientului tehnici de relaxare care il pot ajuta sa faca fata semnelor si simptomelor. De asemenea, poate invata tehnici prin care isi reduce nivelul stresului pentru a preveni reaparitia dispepsiei functionale.

Stil de viata si remedii la domiciliu

Pentru a tine sub control simptomele bolii, pacientul va fi nevoit sa-si schimbe stilul de viata.

Schimbati-va alimentatia

Puteti gestiona simptomele bolii modificandu-va alimentatia si stilul in care mancati. Pentru a face acest lucru, trebuie sa:

Consumati portii mai mici si mai frecvente

Lipsa alimentelor in stomac poate produce uneori dispepsie functionala. Acidul gastric va poate face sa va simtiti rau. Pentru a evita acest efect neplacut, luati o gustare mica, cum ar fi un fruct.

Pastrati programul meselor

Evitati mesele mari si supraalimentarea si consumati portii mai mici, dar mai frecvente.

Evitati alimentele care declanseaza simptomele

Unele alimente pot declansa dispepsie functionala, cum ar fi alimentele grase si picante, bauturile carbogazoase, cofeina si alcoolul.

Reduceti stresul din viata de zi cu zi

Puneti in aplicare tehnicile de reducere a stresului pentru a tine sub control semnele si simptomele. Pentru a reduce nivelul stresului, petreceti timp facand lucruri care va plac, cum ar fi hobby-urile sau sportul. De mare ajutor pot fi terapiile de relaxare sau yoga.

Medicina alternativa

Persoanele cu dispepsie functionala apeleaza de multe ori la medicamente alternative pentru a-si imbunatati starea. Cu toate acestea, nu s-a dovedit ca tratamentele complementare sau alternative pot vindeca dispepsia functionala. Insa, daca sunt administrate in paralel cu tratamentul prescris de doctor, terapiile complementare si alternative pot ameliora semnele si simptomele.

Daca sunteti interesati de tratamente complementare si alternative, discutati cu medicul despre:

Suplimentele din plante

Exista cateva remedii pe baza de plante care pot oferi un anumit ajutor persoanelor cu dispepsie functionala. Puteti incerca o combinatie intre angelica, frunze de menta, musetel, chimen, lemn dulce, silimarina, rostopasca si balsam de lamaie. Aceste suplimente pot ameliora unele dintre simptomele dispepsiei functionale, cum ar fi senzatia de plin si spasmele gastrointestinale.

Extractul din frunze de anghinare poate reduce alte simptome ale dispepsiei functionale, cum ar fi varsaturile, greata si durerile abdominale.

Tehnici de relaxare

De asemenea, incercati anumite activitati si tehnici care va ajuta sa va relaxati pentru a face fata semnelor dispepsiei functionale. Puteti incerca tehnici de meditatie, cursuri de yoga sau alte activitati care va pot ajuta sa va reduceti nivelul de stres.

Viata cu dispepsie functionala

Majoritatea pacientilor cu dispepsie functionala se confrunta cu anumite provocari de-a lungul vietii, din cauza afectiunii. Simptomele grave pot afecta capacitatea pacientului de a-si duce la bun sfarsit sarcinile zilnice sau il pot determina sa evite evenimente bazate pe mancare.

Este foarte important ca aceste persoane sa discute despre simptome si alte probleme legate de boala cu medicul sau prietenii si familia. Acest lucru le poate oferi un sentiment de usurare.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/functional-dyspepsia/symptoms-causes/syc-20375709
  2. https://www.healthline.com/health/functional-dyspepsia
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma