Ingrijirea corecta a urechilor – sfaturi pentru curatarea urechilor

Afla tot ce trebuie sa stii despre curatarea corecta a urechilor, ce sunt dopurile de ceara si cand se formeaza, daca sunt indicate sau nu betisoarele din bumbac pentru urechi.

Cuprins:

1. Ceara din ureche – ce este si ce rol are?
2. Dopurile de ceara
3. Curatarea urechilor – cum ne curatam urechile in mod corect?

Ceara din ureche – ce este si ce rol are?

Ceara din ureche se numeste si cerumen. Este normal ca organismul sa produca aceasta ceara si, de fapt, ne protejeaza urechile. Ceara are chiar proprietati antibacteriene si antifungice, iar urechile au capacitatea de a se autocurata. Aceasta ceara actioneaza ca un filtru pentru urechi, tinand la distanta murdaria si praful. Ceara este un amestec de secretii grase produse de glandele sebacee si glandele sudoripare din peretii canalului auditiv extern. Miscarea maxilarului de la mestecat sau vorbit ajuta la propulsia acelor secretii prin canal pana la zona de deschidere a urechii, unde se usuca si se desprind de la sine.

Dopurile de ceara

Cerumenul are efecte benefice, insa in exces poate cauza o serie de probleme. Cand exista un exces de ceara si cand apar dopuri de ceara, pot aparea dureri de urechi, infectii si alte probleme. Ceara capteaza diferite elemente, ca praf sau murdarie, si poate ramane uneori in canalul urechii pentru o lunga perioada de timp. Astfel, poate deveni tare si uscata si poate cauza un blocaj. Probleme precum ingustarea canalului urechii pot provoca acumularea de ceara in exces. Utilizarea betisoarelor de vata, purtarea aparatelor auditive si imbatranirea pielii si pierderea elasticitatii pot duce, de asemenea, la cerumen in exces.

Impactarea cerumenului poate duce la probleme de auz, senzatie de presiune in urechi, dureri de urechi, vertij sau tinitus, miros provenit din urechea afectata, ameteli, tuse. Retineti ca excesul de ceara nu duce automat la dopuri de ceara. De fapt, cea mai frecventa cauza pentru cerumenul impactat este incercarea de a indeparta ceara sau dopurile acasa, cu betisoare de vata sau alte produse care imping ceara mai adanc.

Solutii pentru cerumen impactat

Medicul poate stabili daca aveti blocaj de ceara prin examinarea urechii cu un instrument special – otoscop. Medicul poate elimina excesul de ceara folosind un instrument special sau folosind aspiratie in timp ce examineaza urechea. Medicul poate recomanda si tratament la domiciliu, ca solutii pentru a inmuia ceara (pe baza de ulei mineral, glicerina sau peroxid de hidrogen diluat).

Curatarea urechilor – cum ne curatam urechile in mod corect?

Varianta recomandata – curatarea urechilor la exterior cu apa calda si sapun

In mod normal, canalele auditive nu ar trebui sa aiba nevoie de curatare. Insa, daca se acumuleaza prea multa ceara si incepe sa provoace simptome, poate fi vorba de un dop de ceara sau cerumen impactat. Curatati la fiecare baie sau dus zona exterioara a urechii cu apa si sapun – puteti folosi si un prosop umed sau o discheta de bumbac.

Solutii si spray-uri pentru curatarea urechilor

Daca aveti o cantitate mica de ceara, produsele pentru curatarea urechilor fara prescriptie pot fi utile. Poate fi vorba de spray auricular sau picaturi pentru urechi, ce pot contine uleiuri, extract de aloe vera, solutie salina, peroxid, glicerina etc. Cand aplicati aceste picaturi sau un spray pentru igiena urechilor, trebuie sa stati asezat intins lateral, cu urechea pe care vreti sa o curatati in sus. Adaugati picaturile sau spray-ul conform instructiunilor medicale. Lasati solutia sa actioneze in ureche cateva minute (dupa cum recomanda producatorul), ca lichidul sa inmoaie ceara, apoi ridicati si inclinati capul, ca lichidul sa se scurga si uscati urechea la exterior. Picaturile sau produsele ca spray auricular pentru igiena urechilor pot fi uneori folosite ca metoda de ingrijire a urechilor, conform recomandarilor medicului.

Atentie!

  • Nu introduceti obiecte mici in urechi, pentru ca pot provoca afectarea timpanului sau pot impinge ceara spre interior.
  • Limitati expunerea la zgomote puternice. Purtati casti sau dopuri de protectie atunci cand zgomotul devine prea puternic.
  • Luati pauze periodic de la utilizarea castilor si mentineti volumul suficient de mic incat nimeni altcineva sa nu va auda muzica. Nu cresteti prea mult volumul sistemului audio in masina sau acasa.
  • Uscati-va urechile dupa inot pentru a preveni otita. Folositi un prosop pentru a sterge exteriorul urechii si inclinati capul pentru a ajuta la indepartarea apei suplimentare din urechi.
  • Acordati atentie oricaror modificari ale auzului care apar. Daca observati modificari, probleme de echilibru sau tiuit in urechi, contactati medicul. Consultati medicul cat mai curand posibil daca observati durere brusca de ureche, pierderea auzului sau daca aveti o leziune a urechii.

Lumanari sau conuri auriculare – da sau nu?

In general, nu se recomanda utilizarea acestor produse. Folosirea de lumanari auriculare sau conuri este o practica populara. Include diverse proceduri ce presupun plasarea unui dispozitiv in forma de con in canalul urechii pentru a extrage ceara si alte impuritati cu ajutorul fumului sau a arderii fitilului. Se presupune ca se creeaza un vid care atrage ceara si alte resturi din canalul urechii. Conform datelor medicale, aceste practici sunt ineficiente si chiar pot cauza leziuni.

Pentru ca ceara este lipicioasa, presiunea negativa necesara pentru a extrage ceara din canal ar trebui sa fie atat de puternica incat sa rupa timpanul in acest proces. Cu toate acestea, lumanarea nu produce vid, conform studiilor. „Impuritatile” care apar in ceara colectata (de obicei, pe o foaie de hartie sau alt dispozitiv de colectare) nu sunt altceva decat cenusa din fitilul ars si ceara conului in sine. Aceste proceduri prezinta mai multe pericole, dintre care cele mai grave sunt arsuri cauzate de ceara fierbinte si timpan perforat.

Betisoarele de urechi – da sau nu?

Conform Academiei Americane de Otolaringologie, ceara nu trebuie indepartata din urechi decat atunci cand cauzeaza simptome sau blocaje. Betisoarele de vata pentru urechi pot sa impinga ceara si mai mult in interior si pot irita tesutul urechii. In plus, poti rupe timpanul daca impingi prea mult. Timpanul este usor accesibil cu un betisor. Deoarece este atat de fragil, se poate rupe cu usurinta folosind chiar si cea mai usoara presiune atunci cand se utilizeaza un betisor de bumbac. In cazuri severe, betisorul de bumbac poate deteriora multe structuri sensibile din spatele canalului urechii si poate provoca surditate, vertij prelungit cu greata si varsaturi, pierderea gustului si chiar paralizie faciala.

Apa oxigenata pentru ceara din ureche?

In general, urechile produc ceara doar cat sa protejeze canalul urechii de apa si infectii. Uneori, urechile pot produce mai multa ceara decat de obicei. Sunt disponibile mai multe metode sigure de reducere a excesului de ceara. De exemplu, sunt disponibile picaturi pentru urechi sau solutii pentru indepartarea excesului de ceara. Unele astfel de solutii contin adesea apa oxigenata sau peroxid de hidrogen pentru a inmuia ceara. Desi peroxidul de hidrogen este componenta principala in multe solutii pentru urechi, poate duce la complicatii daca este in exces.

Peroxidul de hidrogen este un cerumenolitic, ceea ce inseamna ca poate inmuia, descompune si dizolva ceara. Picaturile pentru urechi pot contine o varietate de forme de peroxid de hidrogen. Peroxidul de hidrogen nu duce de obicei la efecte secundare negative daca e folosit corespunzator si in cantitati mici. Cu toate acestea, poate provoca probleme daca o persoana are o infectie a urechii sau leziuni ale urechii.

Pentru a evita complicatiile, discutati cu un medic inainte de a utiliza o solutie de picaturi pentru urechi, urmati intotdeauna instructiunile de pe ambalaj si nu utilizati picaturi pentru urechi daca aveti leziuni la nivelul urechii, deoarece asta poate duce la durere sau infectie. Folositi doar spray-uri sau solutii auriculare care au in compozitie cantitati specifice de peroxid, nu folositi direct apa oxigenata.

Ce este irigarea urechii?

Irigarea urechii este o procedura utilizata pentru indepartarea excesului de ceara sau cerumen si a materialelor straine din ureche. Urechea secreta in mod natural ceara pentru protectie, precum si pentru a tine la distanta anumiti agenti si pentru a impiedica dezvoltarea bacteriilor. In conditii normale, corpul tine sub control productia de ceara din urechi. Prea multa ceara sau ceara intarita poate provoca infundarea urechii cu ceara, rezultand dureri de urechi, sunete in urechi sau probleme de auz.

Irigarea e bine sa fie facuta de catre medic. Nu este indicata in caz de timpan deteriorat, leziuni ale urechii sau o afectiune care slabeste sistemul imunitar. De asemenea, nu ar trebui sa folositi aceasta tehnica daca aveti o infectie activa in canalul urechii. In timp ce irigarea urechii este o procedura relativ comuna, exista riscuri asociate cu aceasta. Aceste riscuri includ o infectie a urechii (ca otita), timpan perforat sau alte complicatii. In unele cazuri, irigarea urechii pune presiune pe ceara si o va face mai compacta. Acest lucru face mai dificila indepartarea si poate pune mai multa presiune pe timpan, crescand riscul de rupturi.

In cazuri rare, pot aparea complicatii suplimentare, precum vertij, probleme de auz (problema care poate fi temporara sau permanenta). Deoarece acumularea de ceara poate fi daunatoare in timp sau poate fi rezultatul altor probleme de sanatate, adresati-va medicului daca apar orice fel de simptomele. Cei care folosesc aparate auditive sunt predispusi in special la acumularea de ceara.

Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/how-to-clean-your-ears
(2) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/earwax-blockage/diagnosis-treatment/drc-20353007
(3) https://health.clevelandclinic.org/ear-wax-removal-101-the-best-and-safest-ways-to-clear-clogged-ears/
(4) https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/how-to-clean-your-ear
(5) https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/got-an-ear-full-heres-some-advice-for-ear-wax-removal

Sursa foto: Pexels

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma