Culoarea urinei – ce e normal si cand indica o problema

Culoarea urinei poate oferi indicii importante privind sanatatea generala. Iata de ce se poate modifica nuanta urinei si cand indica o problema de sanatate.

Cuprins:

1. Cum poate varia culoarea urinei?
2. Culoarea urinei – ce poate insemna fiecare culoare
3. Culoarea urinei si deshidratarea 
4. Metode de diagnostic
5. Factori care influenteaza mirosul urinei
6. Consistenta urinei

Cum poate varia culoarea urinei?

Culoarea normala a urinei variaza de la galben deschis pana la culoarea chihlimbarului deschis, asta in functie de un pigment numit urocrom si cat de diluata sau concentrata este urina.

Pigmentii si alti compusi din anumite alimente si medicamente pot schimba culoarea urinei. Sfecla rosie, fructele de padure si sparanghelul sunt printre alimentele care pot afecta culoarea urinei. Multe medicamente fara prescriptie medicala si pe baza de reteta pot modifica, de asemenea, nuanta urinei, cu tonuri precum roziu, galben lamai sau albastru verzui. Alte modificari pot fi date de probleme de sanatate, unele chiar severe.

Ce culoare trebuie sa aiba urina in mod normal? Desi nu exista o culoare „normala” a urinei, trebuie sa se incadreze undeva in spectrul galbenului. Cu cat bem mai multa apa, cu atat urina va fi mai transparenta. Daca urina este mai deschisa sau mai transparenta, inseamna ca apa care este filtrata prin rinichi este mai diluata.

Culoarea urinei – ce poate insemna fiecare culoare

Urina rosie sau roz

In ciuda aspectului sau alarmant, urina rosie nu indica neaparat o problema grava. Urina rosie sau roz poate fi astfel cauzata de:

  • sange – sange in urina (hematurie) – cauzele pot fi infectii ale tractului urinar, prostata marita, tumori canceroase si necanceroase, chisturi renale, alergare pe distante lungi si pietre la rinichi sau vezica;
  • alimentesfecla rosie, murele si rubarba pot schimbarea culoarea urinei in rosiatic sau roziu;
  • medicamente – rifampina, un antibiotic adesea folosit pentru a trata tuberculoza, poate schimba culoarea urinei in rosu-portocaliu, la fel ca fenazopiridina, un medicament care reduce disconfortul tractului urinar si laxative care contin senna.

Nuanta de rosu a urinei poate varia de la roz la rosu foarte inchis. Un test simplu poate spune daca nuanta rosie e data de hematurie, termenul medical pentru sange in urina. Urina poate deveni rosie daca aceasta contine mioglobina, o proteina care leaga oxigenul in celulele musculare, similara cu hemoglobina gasita in globulele rosii.

Bolile mostenite care afecteaza globulele rosii si hemoglobina, cum ar fi anemia cu celule in secera si talasemia, pot provoca hematurie. Un set rar de afectiuni cunoscute colectiv sub numele de porfirie poate, de asemenea, sa duca la urina rosiatica sau maronie.

Sange in urina?

Infectiile urinare pot provoca, de asemenea, sange in urina (hematurie). Cand cantitatea este foarte mica, urina apare normala, iar sangele este vizibil doar la microscop. Cantitati mai mari pot face ca urina sa fie usor rozie, rosiatica sau maronie chiar. O alta cauza posibila a hematuriei sunt pietrele la rinichi – mase dure, cristaline, care variaza ca marime, de la un fir de nisip pana la o perla care se formeaza in tractul urinar sau rinichi. O piatra poate provoca hematurie daca irita ureterul (tubul care transporta urina de la rinichi la vezica).

Hematuria poate rezulta, de asemenea, dintr-o accidentare a tractului urinar superior sau inferior (de exemplu, intr-un accident de masina sau o cadere grava). Exercitiul intens (mai ales alergarea) poate provoca uneori hematurie.

Urina portocalie

Urina e formata din apa si produse reziduale pe care rinichii le-au filtrat din sange. Daca urina devine galben inchis, poate contine mai putina apa si mai multe produse reziduale decat de obicei, ceea ce poate fi un indiciu de deshidratare.

Urina portocalie poate rezulta din:

  • afectiuni medicale – in unele cazuri, urina portocalie poate indica o problema cu ficatul sau canalul biliar, mai ales daca aveti si scaune de culoare deschisa;
  • de asemenea, poate fi data de deshidratare, care poate concentra urina si o face mult mai inchisa la culoare;
  • morcovii, sucul de morcovi si vitamina C pot colora urina.

Urina albastruie sau verzuie

Urina albastruie sau verzuie poate fi cauzata de:

  • coloranti – unii coloranti alimentari intensi pot provoca urina verzuie;
  • medicamente – unele medicamente produc urina albastruie sau verzuie, inclusiv amitriptilina, indometacina si propofolul;
  • afectiuni medicale – hipercalcemia benigna familiala, o boala rara mostenita, este uneori numita „sindromul scutecului albastru”, deoarece copiii cu aceasta tulburare au urina albastruie;
  • urina cu nuanta de verde apare uneori in timpul infectiilor tractului urinar cauzate de bacteriile Pseudomonas;
  • vitaminele B pot da o culoare galben-verde fluorescent.

Albastrul de metilen, un colorant folosit in diferite teste de diagnostic, poate duce la colorarea urinei in albastru. Daca pigmentul albastru ajunge in urina, culoarea urinei devine usor verde, deoarece albastrul se amesteca cu urocromul galben care este in mod natural prezent. Sparanghelul adauga uneori o tenta verzuie care este, de asemenea, inofensiva. Retineti insa ca urina verde poate fi un semn al unei infectii a tractului urinar sau a unei infectii bacteriene care a ajuns in sange.

Urina maro inchis

Urina maro inchis, bruna sau urina cu nuanta de cola poate avea drept cauze:

  • unele alimente – consumul unei cantitati mari de rubarba, de exemplu, poate colora urina in maro inchis;
  • medicamente – unele medicamente pot duce la urina inchisa la culoare, inclusiv medicamentele antimalarice clorochinina si primafina, antibiotice metronidazol si nitrofurantoin, laxative care contin senna si metocarbamol – un relaxant muscular;
  • afectiuni medicale – unele afectiuni ale ficatului si rinichilor pot duce la urina maro inchis, la fel ca unele infectii ale tractului urinar;
  • activitate fizica foarte intensa – leziunile musculare cauzate de exercitii fizice foarte intense pot duce la urina maro inchis.

Bilirubina, un alt produs de descompunere a hemoglobinei, se acumuleaza uneori in sange din cauza afectiunilor hepatice, cum ar fi hepatita si ciroza, sau un canal biliar blocat de pietrele biliare, o tumora etc. Daca o parte din excesul de bilirubina intra in urina, urina poate deveni maronie. Anemia hemolitica, atunci cand prea multe globule rosii sunt descompuse in acelasi timp, produce, de asemenea, un surplus de bilirubina care ar putea sa afecteze culoarea urinei.

Urina laptoasa

Infectiile tractului urinar transforma uneori urina in urina alb-laptoasa, deoarece provoaca un raspuns imunitar care declanseaza o „inundatie” de globule albe. Alte cauze ale urinei albicioase includ cristale de acid uric provenite din consumul de alimente bogate in purine, cum ar fi hamsii, hering si carne rosie (miel, vita si carne de porc) si cristale de fosfat provenite din excesul de hormon paratiroidian.

 

 

 

Urina violet

Violetul este singura culoare a urinei care e legata de un sindrom numit astfel: sindromul de sac purpuriu si poate sa apara cand o persoana are un cateter urinar. Bacteriile care colonizeaza cateterul, punga de colectare sau ambele produc o substanta numita indirubina, care este rosie, si urina poate deveni de culoare purpurie.

 

 

 

Urina si deshidratarea

Urina care este de culoarea chihlimbarului inchis sau a mierii, sau chiar portocaliu inchis, poate indica faptul ca organismul nu primeste suficienta apa. In caz de deshidratare, urina va deveni mai intunecata. Pe langa urina mai inchisa la culoare, alte semne de deshidratare pot include oboseala, frisoane, respiratie dificila sau crampe musculare. Urina maro inchis poate fi data uneori de deshidratare severa.

Este important sa beti suficienta apa in fiecare zi, dar este important nici sa nu exagerati. Daca urina este complet transparenta, fara nuanta de galben, poate insemna un consum prea mare de apa – suprahidratare sau exces de apa. Desi este rar, acest lucru poate duce la intoxicatia cu apa.

Iata legatura dintre culoarea urinei si nivelul de hidratare:

Sursa: http://www.hydrationcheck.com

Setea si deshidratarea

Aproape toata lumea asociaza setea cu nevoia de a bea mai multa apa. In primul rand, setea apare cand deja deshidratarea s-a instalat. De asemenea, in anumite cazuri, setea nu este cel mai de incredere indicator al starii de hidratare. De exemplu, odata cu varsta, senzatia de sete scade. Prin urmare, adultii de peste 50 de ani au mai multe riscuri sa nu experimenteze setea la fel de intens ca tinerii. In plus, exercitiile fizice, oboseala sau stresul pot contribui, de asemenea, la o reducere a senzatiei de sete, iar copiii, de asemenea, experimenteaza setea mai putin intens decat adultii.

Importanta mentinerii unui echilibru adecvat al apei

Aportul scazut de lichide sau volumul redus de urina sunt asociate cu efecte negative asupra sanatatii, cum ar fi scaderea functiei renale, recurenta calculilor renali, dezvoltarea hiperglicemiei si prevalenta unor componente ale sindromului metabolic. Este necesara mentinerea unui echilibru adecvat al apei, indiferent de varsta si stadiu de viata.

Tehnici de diagnostic

In afara de un istoric medical amanuntit si un examen fizic, medicul va poate recomanda anumite teste de diagnostic, inclusiv:

  • Analiza urinei – Medicul foloseste teste de urina pentru a depista globule rosii, niveluri ridicate de proteine ​​si minerale excretate in urina care pot indica probleme de rinichi sau in tractul urinar. Este posibil sa se verifice si o proba de urina pentru bacteriile care cauzeaza o infectie.
  • Analize de sange – Anumite analize de sange masoara nivelul de azot creatinina si uree din sange – produse reziduale care se acumuleaza in fluxul sangvin atunci cand rinichii sunt deteriorati si nu filtreaza corect.

Factori care influenteaza mirosul urinei

De cele mai multe ori, urina nu are un miros puternic daca sunteti sanatos si beti multe lichide. Mirosul urinei de obicei nu este un indicator direct al unei boli, ci este de cele mai multe ori un indicator al alimentelor pe care le-ati consumat recent sau al medicamentelor pe care le luati. Consumul de produse precum sofran, alcool, cafea, peste si ceapa poate duce la diverse „mirosuri” diferite ale urinei. Alimentele picante pot avea adesea un efect similar, deoarece compusii din aceste alimente trec prin rinichi fara a fi complet descompuse inainte de a parasi corpul.

Exemple:

  • urina cu miros neplacut – poate fi din cauza bacteriilor;
  • urina cu miros dulceag – poate fi un semn al diabetului necontrolat sau al unei boli rare a metabolismului;
  • unele tipuri de alimente pot schimba mirosul urinei – sparanghelul este unul dintre cele mai frecvente alimente asociate cu modificarea mirosului urinei.

Consistenta urinei

Uneori, urina poate fi mai spumoasa decat de obicei. Acesta poate fi rezultatul urinarii cu un debit mai mare decat de obicei sau poate fi ocazional un indicator al unui simptom de sanatate, un semn de proteine in urina etc. Daca urina este spumoasa poate fi si din cauza faptului ca vezica este foarte plina si fluxul de urina loveste intens  apa din toaleta.

Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/urine-color-chart
(2) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urine-color/symptoms-causes/syc-20367333
(3) https://www.webmd.com/urinary-incontinence-oab/truth-about-urine
(4) https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/red-brown-green-urine-colors-and-what-they-might-mean
(5) http://www.hydrationcheck.com.

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma