Conjuctivita este o inflamatie a mucoasei ochiului si a pleoapelor cauzata de bacterii, virusi, substante chimice sau alergii.

Cuprins:

1. Ce este conjunctivita?

2. Cauze

3. Simptome

4. Diagnostic

5. Tratament

6. Preventie

7. Mancare si nutritie

Ce este conjunctivita?

Conjunctivita poate provoca umflaturi, mancarime, arsuri, descarcari si roseata si implica inflamarea stratului exterior al ochiului si a pleoapei.

Conjunctivita virala si bacteriana poate fi raspandita fie prin contact direct cu secretiile de ochi, fie indirect prin contactul cu anumite lucruri de igiena personala ca prosoape, covorase, batiste si alte obiecte care au fost contaminate cu secretii oculare. In unele cazuri mai rare, acesta poate fi raspandit de insecte, cum ar fi mustele.

Conjunctivita cauzata de substante chimice sau de alergii nu este infectioasa.

Cauze

  • Infectie bacteriana sau virala.
  • Alergii.
  • Diferite substante care provoaca iritatii.
  • Solutiile de curatare si intretinere a lentilelor de contact, picaturi pentru ochi sau unguente pentru ochi.

Simptome

  • Roseata in albul ochilor.
  • Iritatie la unul sau la ambii ochi.
  • Aparitia unei secretii de culoare alb-galbuie care impiedica deschiderea ochilor in special dimineata.
  • Mancarime la unul sau la ambii ochi.
  • Lacrimare abundenta a ochiilor.
  • Stare de discomfort creand o senzatie de corp strain in ochi, nisip in ochi.
  • Umflarea pleoapelor.
  • Sensibilitate la lumina.
  • Febra.
  • Dureri de cap.

Declansarea conjunctivitei

Factorii de risc pentru declansarea conjuctivitei includ:

  • Expunerea la ceva pentru care aveti o alergie (conjunctivita alergica)
  • Expunerea la o persoana care era infectata cu forma virala sau bacteriana de conjunctivita se poate raspandi cu usurinta.
  • Utilizarea lentilelor de contact sau de vedere, in special a lentilelor de uzura extinsa

Complicatii

Atat la copii, cat si la adulti, conjunctivita poate provoca o inflamatie in cornee care poate afecta vederea. Un consult si un tratament dat de catre medicul specialist poate reduce seminficativ riscul de complicatii.

Diagnostic

Diagnosticul se face prin examinare clinică de catre medicul specialist și poate fi efectuate diferite teste la microscopic prin analiza secretiei ocular produsa la nivelul ochiului. Diagosticul este ideal sa se spuna de catre medic numai dupa stabilirea cauzelor exacte in urma mai multor teste efectuate in laborator. In acest fel, se vor afla ce tip de bacterii sau virusuri au dus la producerea conjuctivitei.

Dupa stabilirea diagnosticului urmeaza o perioada de incubatie. Aceasta trebuie sa dureze intre 24 si 72 de ore, timp in care persoana infectata va prezenta diverse simptome si senzatii de discomfort. Tot in aceasta perioada, se va lua tratamentul prescris de catre medic si se vor respecta cu strictete anumite reguli de igiena, precum: utilizarea zilnica a unui prosop curat, schimbarea fetei de perna o data la doua zile, spalatul mainilor cu apa calduta si sapun dezinfectat.

Tratament

Picaturile de ochi cu antibiotice sau unguentele pot fi prescrise de catre medicul specialist.

Deoarece infectiile bacteriene si virale arata la fel, o persoana cu simptome de conjunctivita trebuie sa fie intotdeauna examinata de un medic specialist pentru a putea pune diagnosticul corect si un tratament eficient in functie de caz si de gravitatea acestuia.

Tratamentul cu antibiotic

Un studiu desfasurat in Marea Britanie a aratat ca majoritatea copiilor cu conjunctivita (ochii rosii) nu necesita tratament antibiotic. Studiul a urmarit eficienta tratamentului antibiotic fata de placebo. S-a desfasurat pe perioada 2001- 2004, fiind recrutati peste 200 de scolari care au fost impartiti in doua grupe: jumatate au primit cloramfenicol picaturi pentru ochi, iar cealalta jumatate a primit picaturi placebo.

Diagnosticul de conjunctivita este usor de pus, dar este mai dificila diferentierea unei cauze virale de una bacteriana. De aceea, medicii prescriu de obicei un antibiotic, desi nu exista o indicatie precisa. Rezistenta la antibiotice a crescut, fiind si ea o problema globala.
In urma studiului efectuat s-a arata ca nu exista diferente importante intre cele doua grupuri de scolari cu conjunctivita dupa un tratament de 7 zile. In grupul tratat cu antibiotice vindecarea a fost de 86%, in vreme ce in grupul placebo vindecarea a fost de 83%. Chiar si in cazul infectiilor bacteriene diferenta nu a fost semnificativa, respectiv 85% in grupul cu antibiotice comparativ cu 80% in grupul placebo.
Parintii ar putea sa-si trateze copiii acasa, prezentarea la medic fiind necesara doar daca apar simptome neobisnuite sau daca simptomatologia persista peste 7 zile.

Preventie

Practicati o buna igiena pentru a controla raspandirea conjuctivitei si invatati copilul dumneavostra sa procedeze la fel.

Sfaturi importante

Iata cateva sfaturi pe care trebuie sa le luati in considerare pentru a preveni conjunctivita:

  • Nu atinge ochii cu mainile.
  • Spalati-va de multe ori mainile cu apa calduta si sapun.
  • Utilizati zilnic un prosop curat.
  • Nu impartiti prosoapele cu alta persoana.
  • Schimbati deseori fata de perna.
  • Folositi atunci cand sunteti plecat, dezinfectant pentru maine sau servetele umede dezinfectate.
  • Nu folositi cosmetice, mai ales rimelul.
  • Nu impartiti produsele cosmetice pentru ochi sau alte articole pentru ingrijirea ochilor.

Cea mai sigura modalitate de a preveni raspandirea conjuctivitei este sa ramaneti cateva zile in acasa – sau sa va pastrati copilul acasa – pana la oprirea secretiei oculare.

Important!

Copilul dumneavoastra trebuie sa astepte cel putin 24 de ore dupa inceperea tratamentului inainte de a se intoarce in colectiv, la scoala. Atat adultii, cat si copiii trebuie izolati pentru a trata corect conjuctivita.

Consultati-va medicul daca aveti intrebari cu privire la momentul in care copilul dumneavoastra se poate intoarce la scoala sau dumneavostra la locul de munca.

Prevenirea conjuctivitei la nou-nascuti

Conjunctivita este intalnita des si la sugari. Simptomele intalnite in acest caz se manifesta la fel ca si in cazul adultilor sau copiilor.

Ochii copiilor nou-nascuti sunt mult mai sensibili si sunt expusi bacteriilor. De aceea, la scurt timp dupa nastere, adresati-va medicului dumneavostra.  Ideal este sa se aplice un unguent antibiotic la ochii fiecarui nou-nascut pentru a preveni apartia unei infectii oculare.

Ingrijirea copiilor la domiciliu

Preveniti contaminarea

Infectia se poate raspandi foarte usor in urmatoarele moduri:

  • Prin contactarea ochiului infectat, iar apoi se atinge propriul ochi.
  • Prin contactul cu mainile care au atins ochiul infectat.
  • Prin impartirea cu o alta persoana a pernei, fie a prosopului de fata sau a produselor de ingrijire faciala si cosmetica.

Curatarea ochilor

Unii copii se simte mai bine atunci cand secretia de la ochi sau atunci cand este ochiul lipit este spalat cu o compresa calda. Aplicati un prosop curat, cald si umed pe ochiul infectat si stergeti usor ochiul infectat. Utilizati o parte curata a compresei de fiecare data cand curatati ochiul, iar apoi pune-ti imedat la spalat si dezinfectat compresa folosita. La final, spalati-va pe maini si dezinfectati-va fie cu spirt, fie cu un gel dezinfectant.

O alta solutie pentru curatarea ochiului ideala si pentru oprirea mancarimii locale este cu o solutie salina sau cu picaturile recomandate de catre medic.

Preveniti raspandirea infectiei

Copiii cu conjunctivita sunt contagiosi, deoarece virusul se poate raspandi prin tuse sau stranut.

Perioada de incubare a bolnavului dureaza intre 24 si 72 de ore dupa inceperea administrarii tratamentului cu picaturi de ochi sau cu unguent.

Totodata, invatati copilul care sunt regulile de igiena persoanala si cum sa aiba grija de el in colectiv.

Mancare si nutritie

Alimentele si vitaminele care trebuie consumate sunt:

  • Alimentele pentru prevenirea conjunctivitei sunt legumele cu frunze verzi cum ar fi spanacul, fructele de varza si legumele care sunt portocalii de culoare ca portocalele, morcovii, papaya si mango.
  • Toate fructele, cum ar fi mere, portocale, pere, ananas, grapefruit si struguri. Unul dintre fructele care trebuie evitate este banana.
  • Vitamina A ofera o nutritie valoroasa pentru ochi, cum ar fi oua, ulei de ficat de peste si lapte si produse lactate, unt, morcovi, dovleac.
  • Sursele valoroase de vitamina B2 sunt migdale, lapte, legume cu frunze verzi, fructe citrice si rosii.
  • Produsele bogate in zinc cum ar fi cerealele integrale, produsele lactate, carnea, pasarile de curte, pestele ar trebui sa fie consumate.
  • Sucurile de legume si sucul de lamaie sunt bune pentru pacientii care sufera de conjunctivita.

Alimentele care trebuie evitate sunt:

  • Pacientul trebuie sa evite consumul excesiv de alimente amidonice si zaharoase sub forma de paine alba, cereale rafinate, cartofi, budinci, placinte, produse de patiserie, zahar, dulceturi si produse de cofetarie, care cauzeaza afectiunea catarala generala, precum si conjunctivita
  • Atat adultii, cat si copiii ar trebui sa evite, de asemenea, aportul de cantitati excesive de carne si alte alimente si alimente bogate in grasimi, ceai si cafea puternice, prea multa sare, condimente si sosuri.

Stiati ca … ?

Intrucat conjunctivita este o infectie a ochilor, exercitiile pentru ochi pot fi o solutie eficienta.

In plus, pacientul poate efectua anumite exercitii oculare cum ar fi miscarea usoara a ochilor in sus si in jos, dintr-o parte in alta intr-un cerc, in sensul acelor de ceasornic, dar si in sens invers; rotirea spre lateral si intr-un cerc si semicercuri si miscarea viguroasa a umerilor in sensul acelor de ceasornic si in sensul invers acelor de ceasornic pentru relaxarea si intarirea ochilor.

 

Referinte:

  1. Pink eye symptoms & causes, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pink-eye/symptoms-causes/syc-20376355?p=1
  2. Pink eye, link: https://medlineplus.gov/pinkeye.html
  3. Eye health conjunctivitis, link: https://www.webmd.com/eye-health/eye-health-conjunctivitis#1
  4. Pink eye, link: https://www.aboutkidshealth.ca/pinkeye
  5. 7 foods for healthy eyes, link: https://www.webmd.com/eye-health/features/7-foods-for-healthy-eyes#1
  6. How to prevent conjunctivitis, link: https://www.netdoctor.co.uk/conditions/eyes/a10477/how-to-prevent-conjunctivitis/
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma