Ciuperca unghiei sau onicomicoza este o infectie fungica frecventa a unghiilor. Aflati din cauza apare ciuperca unghiei, care sunt simptomele si ce tratamente sunt recomandate.

Cuprins:

  1. Ce este ciuperca unghiei?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Cum se manifesta ciuperca unghiei?
  4. Diagnostic
  5. Tratament pentru ciuperca unghiei
  6. Complicatii
  7. Prevenire

Ce este ciuperca unghiei?

Ciuperca unghiei este o infectie obisnuita care debuteaza ca o pata alba sau galbena sub varful unghiilor de la picioare sau de la maini. Pe masura ce infectia fungica merge mai profund in unghie, ciuperca poate provoca decolorarea, ingrosarea si faramitarea acesteia. In plus, poate afecta mai multe unghii.

Daca infectia este usoara si nu va deranjeaza, in majoritatea cazurilor nici nu este nevoie de tratament. Daca ciuperca unghiei produce dureri si a provocat deja ingrosarea unghiilor, pacientii au la dispozitie cateva metode de ingrijire si medicamente. Cu toate acestea, chiar si dupa vindecarea infectiei cu ajutorul tratamentelor, ciuperca unghiei revine de multe ori.

Ciuperca unghiei se mai numeste onicomicoza. Cand ciuperca infecteaza zonele dintre degetele de la picioare si pielea picioarelor, afectiunea poarta denumirea de piciorul atletului (tinea pedis).

Cauze si factori de risc

Aceste infectii fungice ale unghiilor sunt cauzate de diverse ciuperci. Cea mai frecventa cauza este un tip de ciuperca numita dermatofit. Drojdia si mucegaiurile pot provoca infectii ale unghiilor.

Ciuperca unghiei poate afecta orice persoana, cu toate ca este mai frecventa la adultii mai in varsta. Pe masura ce unghia imbatraneste, poate deveni fragila si uscata. Fisurile aparute in unghii permit patrunderea ciupercilor. Alti factori – precum circulatia sanguina redusa la picioare si un sistem imunitar slabit – pot juca, de asemenea, un rol in dezvoltarea infectiei.

Infectia fungica a unghiilor de la picioare poate fi declansata de afectiunea numita piciorul atletului (ciuperca piciorului) si se poate raspandi de la o unghie la alta. Este insa neobisnuit sa dezvoltati o infectie de la o alta persoana.

Factori de risc

Factorii care pot creste riscul de a dezvolta ciuperca unghiei sunt:

  • Varsta mai inaintata, din cauza fluxului sanguin redus, expunerea indelungata la ciuperci (timp de mai multi ani) si a unghiilor care cresc mai lent
  • Transpiratie puternica
  • Infectie vindecata sau inca prezenta a piciorului atletului
  • Mersul pe jos descult in zone umede, cum ar fi piscinele, salile de sport si dusurile
  • Prezenta unei leziuni minore a pielii sau a unghiilor sau o afectiune a pielii, cum ar fi psoriazisul
  • Prezenta diabetului, a problemelor de circulatie sau un sistem imunitar slabit

Cum se manifesta ciuperca unghiei?

Este posibil sa aveti ciuperca unghiei daca una sau mai multe dintre unghii:

  • sunt ingrosate
  • sunt decolorate, avand o nuanta albicioasa sau galben-maronie
  • sunt sfaramate sau colturoase
  • sunt deformate
  • au o culoare inchisa, cauzata de resturile care se acumuleaza sub unghie
  • au un miros usor neplacut

Acest tip de infectie poate afecta si unghiile de la maini, insa este mai frecventa la unghiile de la picioare.

Tipuri de ciuperci ale unghiilor

Infectie subunghiala distala

Infectiile subunghiale distale reprezinta cel mai frecvent tip de infectie fungica a unghiilor si se pot dezvolta atat la nivelul unghiilor de la maini, cat si de la picioare. Cand este infectata, marginea exterioara a unghiei are un aspect zimtat, cu dungi albe si / sau galbene de-a lungul unghiei. Infectia invadeaza patul unghial si partea inferioara a unghiei.

Infectie alba superficiala

Infectiile albe superficiale afecteaza de obicei unghiile de la picioare. Un anumit tip de ciuperca ataca straturile superioare ale unghiei si provoaca aparitia unor pete albe bine definite pe unghie. In cele din urma, aceste pete albe acopera intreaga unghie, care devine aspra, moale si predispusa la sfaramare.

Infectie subunghiala proximala

Infectiile subunghiale proximale sunt mai putin frecvente, dar pot afecta atat unghiile de la maini, cat si unghiile de la picioare. Afectiunea este caracterizata de aparitia de zone/pete galbene pe lunula (albul unghiei). Aceasta infectie poate aparea frecvent la persoanele cu sisteme imunitare afectate. De asemenea, poate aparea in urma unor leziuni minore produse la nivelul unghiei.

Infectie cu Candida

Aceasta infectie este cauzata de ciuperca numita Candida albicans. Poate invada unghiile care au fost deteriorate anterior de o infectie sau o leziune. Cel mai frecvent, Candida afecteaza unghiile de la maini. Apare adesea la persoanele care isi inmoaie frecvent mainile in apa. Aceste infectii apar prima oara la nivelul cuticulelor din jurul unghiei, care devin umflate, rosii si sensibile la atingere. Unghia se poate desprinde partial de patul unghial sau poate cadea complet.

Cand ar trebui sa programati o vizita la dermatolog

Vizita in cabinetul medicului se impune doar daca metodele de autoingrijire nu au dat roade, iar unghia devine tot mai decolorata, ingrosata sau deformata. De asemenea, se recomanda consultarea doctorului daca persoana are diabet si crede ca a dezvoltat ciuperca unghiei.

Diagnostic

In prima faza, medicul va va examina unghiile. De asemenea, acesta poate taia o bucata din unghie sau poate prelua resturi de sub unghie pe care le trimite catre laborator pentru a identifica ce tip de ciuperca provoaca infectia.

Alte afectiuni, cum ar fi psoriazisul, pot imita semnele unei infectii fungice ale unghiei. De asemenea, microorganismele precum drojdia si bacteriile pot infecta unghiile. Pentru a stabili cel mai bun tratament pentru ciuperca unghiei, doctorul trebuie sa determine in primul rand cauza infectiei.

Tratament pentru ciuperca unghiei

Infectiile fungice ale unghiilor pot fi dificil de tratat. Luati legatura cu medicul daca ati luat masuri de autoingrijire si ati incercat produse fara reteta, insa nu au dat roade. Tratamentul este ales si in functie de gravitatea infectiei si de tipul ciupercii care o provoaca. In unele cazuri, rezultatele pot aparea dupa cateva luni. In plus, chiar daca starea unghiilor se imbunatateste, reaparitia infectiilor este frecventa.

Medicamente

Dermatologul va poate prescrie medicamente antifungice care sunt administrate pe cale orala sau sunt aplicate direct pe unghii. In unele situatii, poate fi necesara folosirea ambelor terapii antifungice, orale si topice.

Medicamente antifungice orale

Aceste medicamente sunt de cele mai multe ori primele recomandate de catre specialist, deoarece elimina mai repede infectia decat cremele sau unguentele. Printre substantele prescrise se numara terbinafina si itraconazol. Aceste medicamente determina cresterea unei noi unghii fara infectii, inlocuind incet partea infectata.

De obicei, acest tip de medicament trebuie administrat timp de 6-12 saptamani. Rezultatul final al tratamentului nu apare pana cand unghia nu va creste complet. Poate dura 4 luni sau mai mult pentru a elimina o infectie. Ratele de succes ale tratamentului cu aceste medicamente par a fi mai mici la adultii cu varsta peste 65 de ani.

Medicamentele antifungice orale pot provoca reactii adverse, de la eruptii cutanate pana la leziuni hepatice. Este posibil sa aveti nevoie de analize de sange ocazionale pentru a verifica felul in care gestioneaza organismul aceste tipuri de medicamente. De asemenea, exista posibilitatea ca medicii sa nu le recomande persoanelor cu afectiuni hepatice sau insuficienta cardiaca congestiva sau celor care iau anumite medicamente.

Lac antifungic pentru unghii

Medicul va poate prescrie un lac de unghii antifungic care contine o substanta denumita ciclopirox. Lacul trebuie aplicat pe unghiile infectate si pe pielea aflata in apropiere o data pe zi. Dupa sapte zile, stergeti cu alcool sanitar straturile de lac adunate si incepeti sa aplicati din nou lacul de unghii. Poate fi nevoie sa folositi zilnic acest tip de lac de unghii timp de aproape un an.

Crema antifungica pentru unghii

Doctorul va poate prescrie o crema antifungica, pe care o aplicati pe unghiile infectate dupa ce le tineti o perioada la inmuiat. Aceste creme pot fi mai eficiente daca subtiati mai intai unghiile. In acest fel, substanta poate sa patrunda mai usor in suprafata unghiilor dure pentru a ajunge la ciuperca.

Pentru a subtia unghiile, aplicati o lotiune eliberata fara prescriptie continand uree. In alte cazuri, specialistul poate subtia suprafata unghiei cu ajutorul unui instrument.

Clotrimazol pentru ciuperca unghiei

Pentru ciuperca piciorului si pentru ciuperca unghiei, cel mai potrivit medicament este clotrimazol, aceasta fiind substanta activa a multor creme si unguente care se gasesc in farmacii.

Interventie chirurgicala

Este posibil ca doctorul sa sugereze indepartarea temporara a unghiei, astfel incat sa poata aplica medicamentul antifungic direct sub unghie, unde se afla infectia.

Unele infectii fungice ale unghiilor nu dau roade in urma tratamentelor medicamentoase. Specialistul poate sugera indepartarea permanenta a unghiilor daca infectia este severa sau extrem de dureroasa.

Stil de viata si remedii la domiciliu

In multe cazuri, puteti trata sau ingriji o ciuperca a unghiei acasa:

  • Incercati cremele si unguente antifungice eliberate fara prescriptie

Exista mai multe astfel de produse disponibile. Daca observati linii sau pete albe pe suprafetele unghiilor, piliti-le, inmuiati-va unghiile in apa, uscati-le si aplicati crema sau lotiunea medicamentoasa.

  • Taiati si subtiati unghiile

Acest lucru ajuta la reducerea durerii prin reducerea presiunii asupra unghiilor. De asemenea, daca faceti acest lucru inainte de a aplica un antifungic, medicamentul poate patrunde in straturile mai adanci ale unghiei.

Inainte de a taia sau de a pili unghiile groase, inmuiati-le cu ajutorul cremelor care contin uree. Daca aveti o afectiune care slabeste flux sanguin catre picioare si nu va puteti taia unghiile, apelati la un specialist in servicii medicale in mod regulat pentru a avea unghiile taiate.

Tratament naturist pentru ciuperca unghiei

Ulei de oregano ciuperca unghiei

Unul dintre cele mai apreciate remedii pentru ciuperca unghiei este uleiul de oregano. Aplicati trei picaturi de ulei esential de oregano pe unghia afectata, masati bine uleiul pana cand este absorbit si lasati-l sa se usuce. Aplicati uleiul de doua ori pe zi, pana observati o imbunatatire.

Ulei de arbore de ceai pentru ciuperca unghiei

Uleiul esential de arbore de ceai inlatura infectiile fungice ale unghiilor de la maini si picioare. Efectele sale sunt asemanatoare celor oferite de produsele antifungice din comert.

Bicarbonat de sodiu pentru ciuperca unghiei

Pe langa utilizarea sa in alimentatie, bicarbonatul de sodiu poate combate si ciuperca unghiei. Puteti face o pasta din bicarbonat de sodiu amestecat cu putina apa calda. Aplicati pasta pe unghiile afectate si lasati-o sa actioneze timp de cateva minute.

Complicatii

O forma severa de ciuperca a unghiilor poate produce dureri si leziuni permanente ale unghiilor. In plus, poate duce la alte infectii grave, care se raspandesc dincolo de picioare, daca sistemul imunitar al pacientului este afectat de medicamente, diabet sau alte afectiuni.

Persoanele cu diabet zaharat pot avea o circulatie sanguina redusa si, implicit, o alimentare defectuoasa a nervilor din picioare. De asemenea, aceste persoane au un risc mai mare de infectare cutanata bacteriana (celulita). Deci orice vatamare relativ mica produsa la nivelul picioarelor – inclusiv o infectie fungica a unghiilor – poate duce la o complicatie mai grava. Consultati medicul daca aveti diabet si credeti ca dezvoltati ciuperca unghiei.

Prevenire

Puteti adopta urmatoarele obiceiuri pentru a preveni ciuperca unghiei sau reinfectarile, dar si piciorul atletului, un alt tip de infectie care poate duce la ciuperca unghiei:

  • Spalati-va regulat pe maini si picioare. Spalati-va pe maini dupa atingerea unei unghii infectate. Hidratati-va bine unghiile dupa spalare.
  • Taiati unghiile drept, neteziti marginile cu o pila si piliti, de asemenea, zonele ingrosate. Dezinfectati unghierele si foarfecele dupa fiecare utilizare.
  • Purtati sosete care absorb transpiratia sau schimbati-va sosetele pe parcursul zilei.
  • Alege pantofi din materiale care ii permit pielii sa respire.
  • Renuntati la pantofii vechi sau tratati-i cu dezinfectanti sau prafuri antifungice.
  • Purtati incaltaminte in spatii si vestiare.
  • Alegeti un salon de manichiura si pedichiura care foloseste instrumente sterile pentru fiecare client.
  • Renuntati la lacurile de unghii si la unghiile false.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nail-fungus/symptoms-causes/syc-20353294
  2. https://www.healthline.com/health/fungal-nail-infection
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma