Ciocolata neagra – beneficii, compozitie, contraindicatii

Ciocolata neagra este bogata in antioxidanti si alti nutrienti benefici pentru sanatatea organismului. In acest articol vei gasi informatii despre ce contine ciocolata neagra, care sunt beneficiile consumului, dar si cateva retete sanatoase si gustoase pe care pe poti prepara!

Cuprins:

1. Informatii generale

2. Ce contine ciocolata neagra?

3. Ciocolata neagra beneficii

4. Retete sanatoase cu ciocolata neagra

5. Cine nu ar trebui sa manance ciocolata neagra?

Informatii generale

Ciocolata neagra, cunoscuta si sub denumirea de ciocolata amaruie, este facuta din unt de cacao pur, care contine mai multi antioxidanti fenolici decat majoritatea alimentelor. Cu cat continutul de cacao este mai mare in ciocolata, cu atat este mai sanatoasa si mai gustoasa.

Ciocolata neagra istorie

Ciocolata neagra provine din Mexic si America de Sud. Societatile precolombiene – maya si azteca – au folosit bautura de cacao in scopuri ceremoniale si medicinale, precum si ca lux pentru elita. Planta de cacao a fost cultivat timp de cel putin trei milenii.

In timpul colonizarii, spaniolul Hernando Cortez a recunoscut valoarea bauturilor cu ciocolata neagra si a adus ciocolata in Spania. Multa vreme, reteta bauturii cu ciocolata a fost tinuta sub in secret de regalitatea spaniola. La urma urmei, a ajuns pe piata, dar a fost o placere scumpa pentru populatie. In 1689, jamaicanul Hans Sloan a adaugat lapte in reteta bauturii. Secolul al XIX-lea aduce inovatie in producerea ciocolatei si productie in masa. Bauturile din acest tip de ciocolata s-au indreptat catre ciocolata de consum ieftina si disponibila tuturor.

Astazi, tarile si marcile au retetele lor specifice. Dupa succesul ciocolatei cu lapte in secolul XX, ciocolata neagra originala isi recupereaza popularitatea datorita gustului, dar si multiplelor beneficii pe care le aduce organismului.

Cea mai sanatoasa ciocolata

Ciocolata, sub toate formele sale, este una dintre cele mai cautate alimente din intreaga lume. Astazi, conform unor cercetari, consumul de ciocolata neagra aduce beneficii pentru sanatate, daca este consumata in mod regulat.

Ce contine ciocolata neagra?

Cacao neagra

Creata din boabe de cacao, ciocolata neagra pura contine intre 85 – 100% unt de cacao. Acesta este cel mai bun procentaj care indica continutul de cacao pur si sanatos. Ciocolata care nu este indulcita este folosita ca o gustare intre mese, dar si in prepararea de produse coapte, cum ar fi prajiturile.

Cea mai buna ciocolata neagra

Prin urmare, cea mai buna ciocolata neagra care aduce beneficii pentru sanatate este cea care contine peste 80% cacao, insa specialistii spun ca se accepta si cantitatea minima de 70%, care ofera ciocolatei un gust un pic mai dulce.

Ciocolata neagra calorii

Ciocolata neagra este bogata in antioxidanti, precum polifenoli si flavonoide. Continutul de calorii, zahar si grasimi depinde de tipul de ciocolata pe care-l alegi. De exemplu, o ciocolata neagra care contine 85% cacao are:

100 de grame

  • calorii: 599
  • proteine: 9,4
  • lipide: 52
  • carbohidrati: 16,8
  • fibre: 13,2

Totodata, aceasta ciocolata este o sursa bogata de minerale precum mangan, fier si cupru. De asemenea, se mai gasesc si alti compusi nutritivi ca:

Ciocolata neagra ingrasa?

Ciocolata neagra contine cacao pura, insa trebuie sa fii atent la procentajul acesteia pe care-l poti gasi pe ambalajul produsului. Cu cat ciocolata are un procent mai mic de cacao, cu atat mai mult exista posibilitatea ca aceasta sa contina mai mult zahar si grasimi. Insa, la fel ca oricare aliment, ciocolata neagra detine un numar de calorii, iar daca nu este consumata in exces, aceasta iti poate aduce cateva beneficii pentru sanatate. Specialistii recomanda sa consumi cate un patratel sau doua de ciocolata de aproximativ 3 sau 4 ori pe saptamana. De asemenea, daca tii vreo dieta de slabit, poti manca ciocolata in fiecare zi, dar trebuie sa te rezumi numai la un singur cub.

Ciocolata neagra beneficii

Iata care sunt pe larg beneficiile pentru sanatate al consumului moderat de ciocolata neagra:

Sursa buna de antioxidanti

Ciocolata neagra contine un numar semnificativ de antioxidanti fenolici, in special in comparatie cu alte alimente. Un studiu din anul 2011 raporteaza potentialele efecte pozitive ale antioxidantilor din cacao asupra sanatatii, cum ar fi protejarea impotriva vatamarilor si inflamatiilor, protejarea pielii de deteriorarea oxidativa. Aceasta ciocolata contine cele mai mari cantitati de flavonoide si polifenoli, chiar mai mult decat vinul si ceaiul. Acest lucru ajuta la lupta impotriva radicalilor liberi si la eliminarea toxinelor din organism.

Imbunatateste sanatatea inimii

Bogata in polifenoli si alti antioxidanti precum catechinele si polifenolii, aceasta ciocolata poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale si a riscului de declansare a altor tipuri de afectiuni ale inimii. Prin urmare, consumul acestor compusi, prin intermediul ciocolatei negre, vor mentine arterele flexibile, mentinand sanatatea cardiovasculara.

Ajuta la reducerea tensiunii arteriale

Ciocolata neagra este bogata in minerale precum magneziu si cupru. Aceste minerale ajuta la reglarea tensiunii arteriale normale si la mentinerea nivelului adecvat ale batailor inimii. Consumul unei cantitati mici de ciocolata poate ajuta la indeplinirea nivelurilor adecvate ale acestor nutrienti importanti pentru organism.

Ciocolata beneficii

Conform unui studiu, boabele de cacao au efecte benefice impotriva efectelor oxidative si a factorilor de risc pentru cancer. Studiul atribuie aceste efecte prezentei compusilor bioactivi, cum ar fi catechinele si procianidinele. De asemenea, alt studiu confirma rezultatele anterioare printr-o revizuire in care se declara faptul ca flavanolii si procianidinele din ciocolata neagra pot reduce riscul de cancer de colon.

Scade colesterolul

Anumite ingrediente care se gasesc in aceasta ciocolata contribuie la cresterea colesterolului HDL bun, in timp ce, pe de alta parte, suprima oxidarea colesterolului LDL rau, prevenind in acest fel chiar si atacurile de cord.

Imbunatateste functia cognitiva

Ciocolata neagra este un aliment eficient care ajuta la imbunatatirea functiei cognitive, mareste puterea de concentrare si de memorare a creierului. Continutul bogat de cacao ajuta la prevenirea riscului de accident vascular cerebral si chiar de dementa atat la persoanele in varsta, cat si la cei tineri. Astfel, consumul ciocolatii negre care contine peste 70% cacao imbunatateste functiile creierului.

Mentine nivelul de zahar din sange

Consumata in cantitati moderate, aceasta ciocolata poate preveni si gestiona evolutia diabetului zaharat. De asemenea, polifenolii din cacao ajuta la promovarea rezistentei la insulina si actioneaza ca un vasodilatator in cazul persoanelor care au diabet zaharat.

Imbunatateste starea de spirit

Consumul unei bucati de ciocolata amaruie poate reduce nivelul de stres, alungand chiar si starea depresiva in anumite cazuri. Acest aliment stimuleaza productia de enforfine, care te va face sa te simti mai bine, creandu-ti un sentiment de fericire. Conform unui studiu din anul 2012 privind efectul consumului de ciocolata neagra asupra depresiei, anxietatii si calitatii vietii pacientilor cu cancer s-a observat ca, acest aliment ar putea reduce semnificativ simptomele anxietatii si depresiei. Tot in acest studiu se noteaza faptul ca, un consum moderat de ciocolata neagra ar putea imbunatati calitatea vietii generale. Asadar, bucurati-va de gustul delicios al ciocolatii negre care are puterea de a va imbunatati starea de spirit!

Reduce riscul de accident vascular cerebral

Consumul ciocolatii negre nu numai ca imbunatateste starea de spirit si relaxeaza organismul, ci si ajuta la flexibilizarea vaselor de sange. De asemenea, acest aliment ajuta la functionarea normala a celulelor endoteliale sanguine, reducand riscul de dezvoltare a unor boli cardiovasculare, inclusiv de accidente vasculare cerebrale.

Mentine sanatatea pielii

Compusii bioactivi si flavonolii din aceasta ciocolata ajuta, de asemenea, la cresterea hidratarii, prevenind deteriorarea si imbunatatind fluxul de sange catre piele.

Mentine sanatatea parului

Detinand proprietatile antiinflamatorii uimitoare care ajuta totodata la cresterea fluxului de sange la nivelul scalpului, aceasta ciocolata este poate preveni infectiile scalpului si chiar caderea parului.

Reduce inflamatiile

Ciocolata neagra are proprietati antiinflamatorii uimitoare si, prin urmare, ajuta la reducerea inflamatiei in intestine si tesutul inimii.

Benefica pe timpul sarcinii

Ciocolata neagra consumata in cantitati mici poate fi benefica pentru femeile insarcinate, deoarece ajuta la prevenirea unor afectiuni precum preeclampsia, reduce incordarea muschilor si induce senzatia de relaxare in tot organismul.

Reduce simptomele de astm

Prezenta teobrominei in cacao se crede ca face ca ciocolata neagra sa fie un remediu eficient pentru tuse si sa previna simptomele de astm. Spre deosebire de alte medicamente pentru tuse, teobromina nu provoaca somnolenta sau alte reactii adverse.

Ajuta la slabit

Prin scaderea absorbtiei de grasime din organism, ciocolata neagra ajuta la tratarea simptomelor obezitatii. Consumul unei bucati mici de ciocolata de cateva ori pe saptamana poate ajuta sa iti moderezi pofta de dulce si sa o tii sub control, permitandu-ti astfel sa scapi de kilogramele in plus.

Ciocolata neagra beneficii sexuale

Consumul acestei ciocolati duce la eliberarea de endorfine, inducand relaxarea si buna dispozitie. Feniletilamina, dezinhibitor neuronal eliberat de creier, se gaseste si in acest tip de ciocolata, inducand o stare de euforie si excitare in timpul preludiului sexual, prin activarea nucleelor ​​de placere ale creierului. Aceasta molecula creste senzatia de emotie si impuls sexual. Prin urmare, acest tip de ciocolata este un afrodisiac intens si de lunga durata.

Alte beneficii ale ciocolatei negre:

  • intareste sistemul imunitar
  • sursa buna de fier
  • imbunatateste metabolismul
  • reduce sindromul premenstrual
  • imbunatateste circulatia sangvina

Retete sanatoase cu ciocolata neagra

Fulgi de ovaz cu ciocolata neagra

Ingrediente:

  • 6 linguri unt fara sare
  • 150 g zahar brun
  • 100 g faina
  • ¾ lingurita praf de copt
  • 70 g fulgi de ovaz
  • ½ lingurita sare
  • 1 ou batut
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 45 g fructe uscate
  • 80 g bucatele ciocolata neagra

Mod de preparare: Prima data, incalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius, apoi separat topeste untul intr-o cratita la foc mic. Dupa ce  untul s-a topit, ia-l de pe foc si adauga zaharul, apoi amesteca pana cand compozitia se omogenizeaza. Separat, intr-un bol, se va adauga faina, praful de copt, apoi fulgii de ovaz si la final sarea. Peste toate aceste ingrediente se va adauga untul care a fost topit, fructele uscate, oul batut, esenta de vanilie si ciocolata amaruie. Apoi, se amesteca foarte bine toate ingredientele. In cele din urma, se ia o tava, se pune deasupra ei hartie de copt  si adauga din compozitia amestecata anterior cu ajutorul unei linguri. Dupa ce ai pus compozitia sub forma de fursecuri rotunde, pune tava la cuptor timp de 15 minute. Sa ai pofta!

Bomboane de ciocolata neagra cu avocado

Ingrediente:

  • 2 linguri pudra de cacao
  • 1 praf sare
  • 1/2 lingurita esenta de vanilie
  • 1 avocado copt
  • 170 g ciocolata amaruie – neagra

Mod de preparare: Se amesteca ciocolata, esenta de vanilie si un praf de sare intr-o cratita pusa la bain marie si se va amesteca incet, pana la topirea completa a ingredientelor. Separat, paseaza fructul de avocado cu ajutorul unei furculite, apoi pune pasta obtinuta si amesteca in ciocolata topita pana cand se va omogeniza. Apoi, pune amestecul de ciocolata si avocado la frigider timp de aproximativ 20 de minute sau pana cand compozitia se intareste putin. Dupa ce s-a racit aluatul din ciocolata si avocado, ia o lingura si foloseste-o pentru a forma circa 12 bilute din amestec si pune-le pe o tava tapetata cu hartie de copt. Rostogoleste-le prin palma daca vrei sa arate mai rotunde. Apoi, pune si cateva linguri de cacao intr-un castronel si rostogoleste trufele prin acea pudra. Trufele din ciocolata si avocado se pastreaza la frigider, dar se servesc la temperatura camerei. Sa ai pofta!

Cine nu ar trebui sa manance ciocolata neagra?

Ciocolata neagra contraindicatii

  • femeile care vor sa ramana insarcinate
  • femeile care alapteaza
  • persoanele care au acnee
  • copiii cu varsta sub 3 ani
  • persoanele care se confrunta cu insomnii
  • persoanele cu ADHD

Ciocolata neagra seara

Consumul de ciocolata amaruie are un efect stimulant asupra sistemului nervos central, provocand insomnii si, de aceea, aceasta nu trebuie consumata dupa-amiaza si seara.

Efectele secundare ale ciocolatei negre

  • Aceasta ciocolata contine multa cofeina, iar consumul in cantitati mari poate sa provoace stari de anxietate, depresie, nervozitate si deshidratare
  • Continutul ridicat de cacao din acest tip de ciocolata (daca este consumata in exces) poate provoca diverse probleme, cum ar fi constipatia, dureri de cap, migrene, greata, flatulenta.

 

 

Referinte:

  1. https://www.organicfacts.net/dark-chocolate.html
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/324747.php
  3. https://www.healthline.com/nutrition/7-health-benefits-dark-chocolate
  4. https://phys.org/news/2016-04-dark-chocolate.html
  5. https://news.softpedia.com/news/13-Reasons-Why-Chocolate-is-Good-for-Your-Health-and-Sexuality-68641.shtml
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma