Ceramidele sunt ingrediente tot mai des intalnite in produsele hidratante de ingrijire a pielii. Iata ce sunt ceramidele, cum actioneaza la nivelul pielii si recomandari.
1. Ce sunt ceramidele?
2. Beneficiile ceramidelor pentru sanatatea pielii
3. Alegerea produselor cu ceramide
Ceramidele sunt lipide care formeaza 50% din bariera naturala a pielii si o ajuta sa retina umezeala. Fac parte dintr-un subgrup de lipide numite sfingolipide. Fara ceramide, bariera naturala a pielii poate fi afectata si pielea poate deveni iritata si cu prurit (mancarime). Ceramidele au rolul de a retine umezeala in straturile superioare ale pielii si de a proteja bariera de protectie naturala cutanata. Bariera naturala a pielii include o serie de uleiuri, aminoacizi, acizi grasi si colesterol. Aceasta bariera protejeaza pielea de daune, bacterii si alergeni, precum si de reducerea pierderilor de apa din piele.
Ca parte a barierei naturale a pielii, ceramidele ajuta la prevenirea pierderii de umiditate la nivelul epidermei sau a stratului superior al pielii. Produsele cu ceramide pot ajuta la inlocuirea lipidelor pierdute din cauza uscaciunii cronice, a factorilor de mediu, a imbatranirii si a deteriorarii cauzate de anumite afectiuni ale pielii. Fara ceramide, pielea devine uscata si crapata. Acest lucru, la randul sau, expune straturile interioare ale pielii la diverse toxine si alergeni din mediu, ducand la inflamatie si mancarimi.
Exista mai multe tipuri diferite de ceramide. Tipul si structura diferitelor ceramide determina functia lor. Pe lista de ingrediente din produsele de ingrijire a pielii veti gasi ceramide listate ca ceramide AP, ceramide EOP, ceramide NG, ceramide NP, ceramide NS, fitosfinozina si sfingozina.
Ceramida 1 are o structura unica – este compusa dintr-o baza sfingozina si acid linoleic, un acid gras esential cu rol in bariera lipidica epidermica. Reprezinta aproximativ 6,5% din cantitatea totala de ceramide din stratul cornos. Ceramida 1 poate fi numita si ceramida EOS pe eticheta unui produs. „E” indica faptul ca structura acestei ceramide este un acid gras legat de ester. „O” indica tipul de acid gras legat de amida, iar „S” indica faptul ca aceasta ceramida are o baza de sfingozina.
Ceramida 3 este compusa dintr-o fitosfingozina si acid stearic, un acid gras saturat. Reprezinta aproximativ 22,1% din totalul de ceramide din stratul cornos. Ceramidele 3 pot fi, de asemenea, denumite ceramide NP sau N-stearoil-fosfingozina.
Ceramida AP, cunoscuta si sub denumirea de α-hidroxi-N-stearoilfitosfosozina, reprezinta aproximativ 8,8% din totalul de ceramide din stratul cornos. Ceramida AP poate fi, de asemenea, denumita ceramida 6 pe eticheta unui produs. Ceramida EOP este un tip de ceramida care se gaseste in mod natural in piele, reprezentand aproximativ 1,1% din cantitatea totala de ceramide din stratul cornos. „E” indica faptul ca exista un acid gras legat de ester. „O” reprezinta tipul de acid gras legat de amida, iar „P” se refera la baza phytosphingosine. Ceramida 6-II este un tip de ceramida care se gaseste in mod natural in stratul cornos – reprezinta aproximativ 8,8% din totalul de ceramide.
Pielea noastra produce deja ceramide si acestea sunt o parte a stratului cornos, acel strat protector exterior al pielii. Pentru a intelege mai bine rolul ceramidelor in piele, putem sa ne gandim la „caramizi” si „mortar” – celulele pielii sunt in acest caz „caramizile”, iar lipidele dintre ele, ce asigura structura – inclusiv ceramide, colesterol si acizi grasi – reprezinta „mortarul”.
Cand aceasta structura a stratului cornos este intacta, pielea se mentine hidratata si protejata de orice factori. Cand structura este afectata, se pierde apa – pierderea de apa transepidermica, ceea ce provoca uscarea pielii. In plus, pielea devine mai sensibila si mai reactiva la agenti iritanti. Din pacate, organismul produce din ce in ce mai putini astfel de compusi intercelulari pe masura ce inaintam in varsta – imbatranirea pielii. De asemenea, anumite afectiuni ale pielii, ca dermatita, o fac mai predispusa la iritatii, uscaciune si descuamare. Pentru a imbunatati productia de ceramide din piele, puteti aplica local produse cu ceramide si puteti cresteti aportul de grasimi sanatoase din alimentatie.
In ingrijirea pielii, aceste ingrediente sunt sintetice sau din plante (numite si fitoceramide) – produse hidratante cu ceramide. Fitoceramidele pot fi extrase din mai multe tipuri de plante, inclusiv porumb, ovaz si grau.
Expunerea la frig, vant si substante chimice din mediu reduce umezeala din piele, ducand la uscaciune. Ceramidele ajuta la intarirea barierei naturale a pielii, prevenind pierderea de apa transepidermica. Astfel se mentine pielea hidratata din interior. Ceramidele pot fi, de asemenea, folosite pentru a trata pielea uscata si atopica.
Eczemele si psoriazisul sunt doua afectiuni care duc la piele uscata, rosie, cu mancarime. Ambele fac ca bariera pielii sa fie afectata, rezultand o sensibilitate ridicata si susceptibilitate la iritanti, precum si incapacitatea de a retine umezeala. Utilizarea unei creme cu ceramide intareste epiderma si restabileste capacitatea pielii de a retine umezeala, ajutand la ameliorarea uscaciunii si a mancarimii.
Astfel, ceramidele sunt benefice pentru pielea uscata, descuamata, cu prurit si sensibila. Sunt importante in rutina de ingrijire a pielii imbatranite si pentru pielea deteriorata – deteriorarea barierei naturale a pielii. De asemenea, prin reducerea pierderilor de apa si sustinerea barierei naturale a pielii se reduce si inflamatia la nivelul pielii. Ceramidele sunt ingrediente non-comedogenice, deci nu infunda porii, dar daca aveti acnee e mai bine sa solicitati sfatul dermatologului inainte de a folosi zilnic un produs cu ceramide.
Cand cumparati produse pentru ingrijirea pielii cu ceramide, asigurati-va ca cititi lista cu ingrediente, deoarece nu toate cremele hidratante sunt la fel. Un produs care contine ceramide, acizi grasi si ingrediente hidratante, cum ar fi acidul hialuronic, ofera cea mai buna sustinere a pielii. Atunci cand alegeti un produs de ingrijire a pielii cu ceramide, e bine sa evitati produsele care contin ingrediente iritante, cum ar fi alcooli sau acizi, precum si ingrediente active puternice.
Ceramidele, in general, pot fi incluse in rutina de ingrijire a pielii, indiferent de varsta sau de tipul de piele, nu numai pentru a preveni semnele imbatranirii, ci si pentru a va asigura ca pielea este intotdeauna hidratata. Desi ceramidele se gasesc in mod natural in piele, acestea pot fi reduse in timp, atunci cand pielea este expusa la anumiti factori, inclusiv apa fierbinte, soare etc. Ceramidele se gasesc cel mai adesea in creme hidratante si seruri, dar pot fi gasite si in produsele de curatare si tonere. Cu toate acestea, este recomandat sa le utilizati mai ales in seruri, hidratante sau tonere. In cazul produselor de spalare a fetei, ceramidele nu sunt de obicei absorbite in mod corespunzator in piele.
Inainte de a aplica produsul cu ceramide, este indicat ca pielea sa fie curatata si exfoliata. Exfolierea indeparteaza stratul de celule moarte ale pielii care rezulta din faptul ca tesutul se regenereaza. Cu toate acestea, nu ar trebui sa exfoliati in exces.
Pe langa adaugarea de ceramide in rutina de ingrijire a pielii, puteti preveni pierderea ceramidelor naturale din piele. Iata cativa pasi simpli:
Desi cremele si lotiunile pot avea un efect hidratant imediat, poate dura cateva saptamani pana sa se vada rezultatele mai bine. Totul depinde de rata de regenerare a celulelor pielii. Este posibil sa incepeti sa observati o piele mai ferma si mai fina in decurs de 3-6 luni de la utilizarea regulata.
Atentie! Daca doriti sa utilizati ceramide pentru pielea cu probleme mai grave, discutati cu medicul inainte, pentru a alege cel mai sigur si eficient produs.
Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/ceramide
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3970828/
(3) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0923181119303706
Sursa foto: Pexels
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…