Iata care sunt principalele cauze pentru calcaie crapate, ce riscuri sunt asociate, precum si recomandari de tratament, ingrijire si preventie.

Cuprins:

1. Calcaie crapate – care sunt cauzele?
2. Tratament pentru calcaie crapate
3. Masuri de preventie

Calcaie crapate – care sunt cauzele?

Calcaiele crapate apar atunci cand pielea devine prea uscata. Acest lucru, combinat cu presiunea care actioneaza asupra calcaiului (de la mers sau statul in picioare), duce la craparea calcaielor si aparitia fisurilor. Calcaiele crapate sunt o problema comuna la nivelul picioarelor. De obicei nu provoaca un disconfort major, ci reprezinta doar o problema estetica. In anumite cazuri, insa, crapaturile adanci pot afecta mersul, statul in picioare si orice presiune aplicata pe calcai poate fi dureroasa. Pe langa aspectul fizic al pielii uscate si crapate de pe calcaie, este posibil sa aveti si simptome ca durere si disconfort, mancarimi in acea zona, sangerari de la crapaturi.

In general, primul pas este uscarea pielii, iar apoi rezulta acumularea de piele uscata (calusuri) in zona calcaielor. Diferite cauze pentru calusuri includ statul in picioare sau mersul pentru perioade lungi de timp, mersul descult, presiune mare asupra calcaielor la mers (ca urmare a modului in care functioneaza piciorul), incaltaminte cu partea din spate deschisa, mersul pe suprafete dure, bai fierbinti etc. Formarea calusului este un proces natural al corpului pentru a proteja zonele pielii ce sunt supuse unei presiuni mari si cu un risc ridicat de deteriorare. Cand calusul pierde multa umiditate si este supus presiunii, se formeaza crapaturi si fisuri.

Astfel, principalele motive (si factori de risc) pentru calcaie crapate includ:

  • mersul sau statul in picioare pentru perioade lungi de timp;
  • mersul descult;
  • dusuri si bai fierbinti;
  • lipsa hidratarii picioarelor;
  • folosirea de sapunuri si produse dure pe pielea de pe picioare;
  • deshidratare sau consum insuficient de apa;
  • vreme rece;
  • traumatisme la nivelul pielii;
  • incaltaminte dura, fara suport;
  • incaltaminte cu partea din spate deschisa;
  • exces de greutate corporala;
  • varsta inaintata;
  • afectiuni cronice, cum ar fi diabetul.

Unii factori de risc pentru calcaie crapate includ si diabetul si obezitatea. Persoanele cu diabet pot avea risc mai mare de calcaie crapate deoarece deteriorarea nervilor din picioare din cauza glicemiei necontrolate poate cauza pielea uscata. Obezitatea creste riscul de a avea calcaiele crapate deoarece exista mai multa greutate pe calcai, ceea ce o face sa se extinda si mai mult.

Tratament pentru calcaie crapate

Este important sa tratam calcaiele crapate. Asta deoarece se pot agrava, pot sangera, pot cauza dureri iar zona devine vulnerabila la infectii.

Iata cateva recomandari:

Igiena picioarelor

  • Acordati atentie cat mai buna igienei picioarelor. Spalati zilnic picioarele cu apa calda (nu fierbinte). Nu frecati excesiv zona si folositi un produs de spalare bland, fara parfum. Este util si sa inmuiati picioarele in apa, ca o baie calda la picioare. Insa, nu tineti picioarele prea mult in apa si nu folositi apa fierbinte.
  • Folositi o lufa sau piatra ponce pentru a indeparta orice piele tare si groasa. Poate fi mai bine sa frecati usor pielea ingrosata cu o piatra ponce, dupa hidratare. Retineti ca astfel de produse se pot folosi doar pentru cazurile usoare, fara fisuri severe.

Produse de hidratare pentru calcaie crapate

  • Hidratati bine picioarele. Dupa baie uscati bine picioarele si aplicati o crema sau un unguent. Alegeti produse cu ingrediente ca acid hialuronic, acid lactic, ulei de jojoba, unt de shea, unt de cocos etc. Unguentele sau cremele pot functiona mai bine decat lotiunile, pentru ca sunt mai grase. Produsele cu ceramide pot ajuta la captarea apei in piele si la restabilirea barierei cutanate.
  • De asemenea, poate fi utila folosirea unui produs ca o crema anti-calus sau crema pentru indepartarea calusurilor. Unele creme hidratante contin agenti exfolianti si de catifelare a pielii, cum ar fi uree, acid salicilic sau alfa hidroxiacizi, care pot ajuta la indepartarea pielii moarte. Insa, daca fisurile sunt profunde, retineti ca astfel de produse pot provoca usturime sau iritatii.
  • Keratoliticele sunt produse ce subtiaza pielea ingrosata, determinand slabirea stratului exterior al pielii si ajuta la indepartarea celulelor moarte ale pielii. Exemple de keratolitice includ alfa hidroxiacizi, cum ar fi acidul lactic si acidul glicolic, acid salicilic, uree. Produsele care contin atat keratolitice, cat si umectanti pot fi cele mai utile.
  • Pot fi utile si diferite produse ca solutie pentru bataturi, spray anti-bataturi, plasturi pentru bataturi etc., ce au rolul de a inmuia pielea ingrosata, pentru a fi inlaturata mai usor.

Alte recomandari

  • Poate fi util uneori sa dormiti noaptea cu sosete din bumbac 100%, dupa ce ati aplicat un unguent sau o crema emolienta in strat generos.
  • In cazul fisurilor si a calusurilor mai mari, se recomanda sa mergeti la un salon de pedichiura sau cabinet de podologie pentru debridarea mecanica a calusurilor/fisurilor folosind o lama de bisturiu pentru a reduce cantitatea de piele acumulata.
  • Purtati incaltaminte corespunzatoare, care sa ofere suport. Evitati incaltamintea cu talpa dura, cu partea din spate deschisa, incaltamintea uzata sau de dimensiune nepotrivita.
  • Pot fi utile si diferite branturi pentru incaltaminte sau sisteme pentru a redistribui greutatea calcaiului si pentru a oferi suport mai bun.

Daca starea calcaielor nu se amelioreaza, mergeti la un podolog sau dermatolog. In cazurile severe de crapare a calcaielor sau daca este necesara ingrijire medicala, medicul poate indeparta pielea moarta, poate prescrie agenti de inmuiere sau de indepartare mai puternici, poate sigila fisurile si uneori recomanda un antibiotic daca exista o infectie.

Vezi si: Baia relaxanta – beneficii pentru sanatate si starea de bine

Masuri de preventie

  • Acordati atentie igienei picioarelor. Spalati picioarele in fiecare zi sau dupa ce transpirati cu apa calda si sapun bland.
  • Hidratati calcaiele de doua ori pe zi. Utilizati o crema intens hidratanta, cum ar fi pe baza de uree, unt de shea, acid hialuronic, acid lactic, glicerina, lanolina.
  • Exfoliati periodic picioarele pentru a indeparta stratul de celule moarte ale pielii.
  • Utilizati o piatra ponce dupa dus de cateva ori pe saptamana pentru a preveni ingrosarea pielii.
  • Purtati incaltaminte adecvata si de sustinere – evitati incaltamintea stransa, cu talpa dura, cu partea din spate deschisa, ca sandale sau slapi, precum si incaltamintea cu toc pe cat posibil, mai ales daca sunteti predispus la calusuri si calcaie crapate. Evitati sa mergeti descult.
  • Purtati ciorapi si sosete de buna calitate.
  • Purtati insertii personalizate de pantofi pentru a amortiza calcaiul si pentru a uniformiza distributia greutatii.
  • Evitati sa stati in picioare pentru perioade lungi de timp.
  • Consumati multa apa pentru a mentine hidratarea.
  • Evitati baile si dusurile cu apa fierbinte.

Referinte:
(1) https://www.healthnavigator.org.nz/health-a-z/c/cracked-heel/
(2) https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/dry/dry-heels
(3) https://dermnetnz.org/topics/cracked-heel
(4) https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/what-to-know-cracked-heels

Surse foto: Pixabay, Pexels

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma