Bursita genunchiului – cauze, simptome, tratament

Bursita genunchiului este o afectiune care poate provoca dureri si umflaturi deasupra rotulei, sub rotula sau in centrul acesteia. Durerile apar din cauza inflamatiei bursei, un saculet plin cu lichid aflat in zona articulatiei genunchiului. Aflati care sunt cauzele acestui tip de bursita, simptomele si cum se trateaza.

Cuprins:

  1. Ce este bursita genunchiului?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Cum se trateaza bursita genunchiului?
  6. Metode de prevenire

Ce este bursita genunchiului?

Bursita genunchiului este o inflamatie a bursei. Bursa este un sac plin de lichid care actioneaza ca o perna intre un tesut dur (os/tendon) si un tesut moale (pielea). Oricare dintre aceste burse din genunchi se poate inflama, insa bursita genunchiului apare cel mai frecvent deasupra genunchiului sau pe partea interioara a acestuia, sub articulatie.

Bursita genunchiului provoaca durere si poate limita miscarea. Bursita la genunchi poate fi tratata cu ajutorul unei combinatii de metode de auto-ingrijire si tratamente administrate de medic, menite sa amelioreze durerea si inflamatia.

Cauze si factori de risc

Inflamatia bursei genunchiului poate fi cauzata de:

  • Presiune frecventa si sustinuta, care poate fi provocata de statul in genunchi, in special pe suprafete dure.
  • Activitate fizica excesiva sau intensa.
  • O lovitura directa in genunchi.
  • Infectia bacteriana a bursei. Un traumatim la genunchi poate duce la deteriorarea unei burse prepatelare. Aceasta se umple cu sange, iar invelisul sau devine inflamat. Chiar daca organismul reabsoarbe sangele, mucoasa bursei poate ramane inflamata, provocand simptome de bursita la genunchi.
  • Complicatii de la artroza, artrita reumatoida sau guta la genunchi. O bursa prepatelara se poate inflama ca urmare a unei alte afectiuni, cum ar fi artroza genunchiului, artrita reumatoida, guta sau pseudoguta. In aceste cazuri, tratamentul pentru bursita genunchiului trebuie sa insoteasca tratamentul afectiunii de baza.

Factori de risc

Bursita genunchiului este o problema des intalnita, insa riscurile de a dezvolta aceasta tulburare dureroasa includ:

Statul prelungit in genunchi

Persoanele care stau sau lucreaza in genunchi pentru perioade indelungate – cum ar fi producatorii de covoare, instalatorii si gradinarii – sunt predispusi la a dezvolta bursita genunchiului.

Participarea la anumite sporturi

Riscul de bursita la genunchi creste daca practicati sporturi in care puteti suferi lovituri directe sau cazaturi frecvente in genunchi – cum ar fi luptele, fotbalul si voleiul. Alergatorii pot dezvolta durere si inflamatie la nivelul bursei situate pe partea interioara a genunchiului, sub articulatie.

Obezitate si osteoartrita

Bursita anserina, care afecteaza partea interioara a genunchiului sub articulatie, apare adesea la femeile obeze si care sufera de osteoartrita.

Simptome

Semnele si simptomele bursitei genunchiului difera, in functie de care dintre burse este afectata si de cauza inflamatiei. Unul dintre semne este o umflatura deasupra genunchiului.

De obicei, portiunea afectata a genunchiului este calda, sensibila si umflata in momentul in care este apasata. In plus, ati putea simti durere si in timpul deplasarii sau chiar in repaus.

Aparitia rapida a simptomelor poate fi declansata de o lovitura brusca. Insa majoritatea cazurilor de bursita a genunchiului apar in urma frecarii si iritarii bursei. Aceste actiuni ii afecteaza pe cei care stau mult timp in genunchi pe suprafete dure, in timpul orelor de program. In aceste cazuri, simptomele apar de obicei treptat si se pot agrava in timp.

Cand se recomanda vizita la medic

Bursa care se intinde peste genunchi se poate infecta uneori. Luati legatura cu medicul daca aveti febra pe langa durere si umflaturi la nivelul genunchiului.

Diagnostic

De multe ori, medicii pot stabili diagnosticul de bursita la genunchi, in urma aflarii antecedentelor medicale si a examenului fizic. Doctorul va:

  • Compara situatia si starea ambilor genunchi, in special daca doar unul este dureros
  • Apasa usor pe toate zonele genunchiului pentru a afla daca acesta este cald, umflat si pentru a descoperi sursa durerii
  • Verifica pielea deasupra zonei sensibile pentru a descoperi semnele de inrosire sau alte semne de infectie
  • Misca foarte atent picioarele si genunchii pentru a afla care este capacitatea de miscare a genunchiului si daca doare in timp ce il indoiti sau il flexati

Testele de imagistica

Pentru a putea exclude leziunile care pot provoca semne si simptome similare cu cele ale bursitei, medicul poate solicita unul sau mai multe dintre urmatoarele teste imagistice:

  • Radiografia. Acest test poate fi folosit pentru a descoperi daca exista probleme la oase sau daca pacientul sufera de artrita.
  • RMN-ul. RMN-urile folosesc unde radio si un camp magnetic puternic pentru a produce imagini detaliate ale structurilor din corp. Aceasta tehnologie prezinta imagini ale tesuturilor moi, cum ar fi bursele.
  • Folosind undele sonore pentru a produce imagini in timp real, ecografia il poate ajuta pe medic sa vizualizeze mai bine umflaturile aparute la nivelul bursei afectate.

Aspiratie

Daca suspecteaza ca aveti o infectie sau guta la nivelul bursei, doctorul ar putea prelua o proba de lichid din interiorul bursei pentru a fi testat. In timpul acestei proceduri, specialistul introduce un ac in zona afectata si dreneaza o parte din lichid. Acesta poate fi folosit si ca tratament.

Tratament

De multe ori, bursita se amelioreaza in timp, de aceea tratamentul este de obicei orientat catre ameliorarea simptomelor.

Tratament bursita genunchi

Cu toate acestea, in functie de cauza bursitei genunchiului si de bursa care este infectata, doctorul va poate recomanda una sau mai multe variante de tratament.

Medicamente bursita

De obicei, sunt recomandate medicamente pentru calmarea durerii si reducerea inflamatiei. Utilizarea pe termen scurt a unui medicament antiinflamator, cum ar fi aspirina, ibuprofenul sau naproxenul sodic, poate ajuta la ameliorarea durerii.

In schimb, daca bursita genunchiului a fost provocata de o infectie, doctorul va va prescrie un tratament cu antibiotice.

Kinetoterapie

Medicul va poate pune in contact cu un kinetoterapeut sau specialist in medicina sportiva, care va poate ajuta sa va imbunatatiti flexibilitatea si sa va intariti muschii. Acest tip de terapie poate ameliora durerea si poate reduce riscul de reaparitie a episoadelor de bursita la genunchi. Puteti folosi genunchiere pentru bursita cu scopul de a va proteja membrul in cazul in care nu puteti evita statul in genunchi. De asemenea, puteti utiliza fase compresive pentru genunchi care pot reduce umflaturile.

Proceduri chirurgicale si alte interventii

Printre tratamentele mai invazive pentru combaterea bursitei genunchiului se numara:

Injectia cu corticosteroizi. Daca bursita genunchiului este persistenta si nu se vindeca in urma tratamentelor de baza, medicul ar putea injecta un medicament corticosteroid in bursa afectata pentru a reduce inflamatia. De obicei, inflamatia scade rapid cu ajutorul corticosteroizilor, insa s-ar putea sa aveti dureri si umflaturi in locul injectarii timp de cateva zile.

Aspiratie. Doctorul poate aspira bursa afectata pentru a reduce excesul de lichid si pentru a trata inflamatia. Specialistul va introduce, in timpul interventiei, un ac in bursa afectata si va extrage lichidul colectat in seringa. Aspiratia poate provoca dureri si umflaturi pe termen scurt. In plus, poate fi nevoie sa purtati o fasa la genunchi pentru o perioada scurta dupa efectuarea procedurii, pentru a reduce riscurile de aparitie a umflaturilor.

Interventia chirurgicala

Daca aveti o bursita cronica sau recurenta severa, iar alte tratamente nu dau roade, doctorul va poate recomanda interventia chirurgicala pentru a elimina bursa afectata.

Bursita genunchi tratament naturist

Pentru a usura durerea si disconfortul provocate de bursita genunchiului:

  • Odihniti-va genunchiul. Intrerupeti activitatea care a produs aparitia bursitei genunchiului si evitati miscarile care inrautatesc durerea.
  • Aplicati gheata. Aplicati o punga cu gheata pe genunchi timp de 20 de minute de mai multe ori pe zi, pana cand durerea dispare si genunchiul nu se mai simte cald si sensibil la atingere.
  • Aplicati comprese. Folositi fase compresive sau o genunchiera pentru a reduce umflatura.
  • Tineti genunchiul ridicat. Ridicati-va piciorul afectat pe perne pentru ca acest lucru poate ajuta la reducerea umflaturii de la genunchi.

Metode de prevenire

Pentru a evita bursita genunchiului sau pentru a preveni reaparitia acesteia:

  • Purtati genunchiere. Daca in timpul programului de lucru stati foarte mult in genunchi sau participati la sporturi care va pun genunchii in pericol, folositi fase si genunchiere pentru a amortiza si proteja genunchii.
  • Faceti pauze. Daca stati in genunchi pentru o perioada lunga de timp, faceti pauze regulate pentru a va intinde picioarele si pentru a va odihni genunchii.
  • Evitati ghemuitul excesiv. Indoirea excesiva sau repetitiva a genunchilor creste forta care este aplicata pe articulatiile genunchiului.
  • Obtineti si mentineti o greutate sanatoasa. Acest lucru poate reduce presiunea pe articulatia genunchiului.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/knee-bursitis/symptoms-causes/syc-20355501
  2. https://www.webmd.com/pain-management/knee-pain/knee-bursitis-treatments#1
  3. https://www.arthritis-health.com/types/bursitis/causes-knee-bursitis-prepatellar-bursitis
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma