Boala polichistica renala – cauze, simptome, tratament

Boala polichistica renala este o afectiune genetica, in care se dezvolta multiple chisturi la nivelul rinichilor. Aflati mai multe despre aceasta boala din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este boala polichistica renala?
  2. Tipuri de boala polichistica renala
  3. Cauze
  4. Semne si simptome
  5. Diagnostic
  6. Tratament
  7. Regim alimentar si remedii naturiste
  8. Sfaturi pentru sanatatea rinichilor

Ce este boala polichistica renala?

In boala polichistica renala, rinichiul prezinta formatiuni chistice rotunde, pline cu lichid. Aceste chisturi la rinichi impiedica functia renala si maresc in dimensiune rinichiul. Afectiunea poate aparea inclusiv la copii, dar este mult mai frecventa la adulti. De obicei, nu pune probleme pana in a doua sau a treia decada a vietii sau mai tarziu. Este estimat ca 1 din 400 pana la 1 din 1000 de americani au aceasta boala.

Principalele semne si simptome ale unui rinichi polichistic sunt: durerile de spate, sange in urina, urinare excesiva noaptea, litiaza renala, anemie (la copii) si hipertensiune arteriala.

Chist pe rinichi este grav?

In forma de boala a adultului apar, de obicei, pe parcursul vietii hipertensiunea arteriala si pierderea progresiva a functiei renale. Majoritatea oamenilor cu forma severa a acestei boli ajung in stadii finale ale bolii renale cam in jurul varstei de 40 sau 50 de ani, iar altii mai tarziu. O parte pot avea doar o pierdere usoara spre moderata a functiei renale pe parcursul vietii. Odata atins stadiul terminal al bolii renale sunt necesare dializa sau transplantul renal pentru a tine in viata pacientul.

Multi dintre adultii cu aceasta boala au si probleme hepatice, incluzand chisturi care se pot infecta producand febra si alte simptome. Forma de boala a copilariei este foarte grava si poate duce la deces prematur.

Tipuri de boala polichistica renala

Cele doua tipuri de boala polichistica renala sunt determinate de factori genetici diferiti.

Polichistica boala renala autozomal dominanta

Boala polichistica renala autozomal dominanta este raspunzatoare de circa 95% din totalul bolii polichistice renale la adult. Simptomele apar de obicei intre 30 si 50 ani. Se numeste autozomal dominanta deoarece o singura gena defecta dominanta mostenita de la un parinte poate cauza boala.

Boala polichistica renala autozomal recesiva

Boala polichistica renala autozomal recesiva este mai putin comuna. Gena recesiva anormala trebuie mostenita de la ambii parinti pentru a produce aceasta boala. De obicei, simptomele apar la scurt timp dupa nastere, dar pot aparea si mai tarziu in copilarie sau adolescenta.

Cauze

Boala polichistica renala este o tulburare mostenita in care grupuri de chisturi renale se dezvolta in rinichi, determinand marirea si pierderea functiei rinichilor in timp.

Chisturi rinichi

Chisturile sunt saculeti rotunzi noncancerosi care contin lichid. Chisturile variaza in functie de dimensiune si pot creste foarte mult. Rinichii pot ajunge sa fie afectati de numarul mare de chisturi sau de chisturile de dimensiuni mari.

Boala polichistica la rinichi poate provoca, de asemenea, dezvoltarea chisturilor in ficat si in alte parti ale corpului. Afectiunea poate provoca complicatii grave, cum ar fi hipertensiunea arteriala si insuficienta renala.

Genele anormale provoaca boala polichistica renala, ceea ce inseamna ca, in cele mai multe cazuri, boala se transmite intre membrii aceleiasi familii. Rareori, o mutatie genetica apare de una singura (spontana), astfel incat niciunul dintre parinti nu are o copie a genei mutante.

Cele doua tipuri principale ale bolii polichistice renale sunt cauzate de diferite defecte genetice.

Boala polichistica renala se transmite de la parinti

Semnele si simptomele bolii polichistice renale autozomal dominante apar de cele mai multe ori in intervalul de varsta 30-40 de ani. In trecut, acest tip a fost denumit boala polichistica renala la adulti, insa si copiii pot dezvolta aceasta tulburare.

E suficient ca un singur parinte sa aiba aceasta boala pentru a fi transmisa copiilor. Daca un parinte are o boala polichistica renala autozomal dominanta, fiecare copil prezinta un risc de 50% sa mosteneasca afectiunea. Aceasta forma se intalneste la aproximativ 90% din cazurile de boala polichistica renala.

Rinichi polichistic dupa nastere sau in copilarie

Acest tip este mult mai putin frecvent decat boala polichistica renala autozomal dominanta. Semnele si simptomele apar adesea la scurt timp dupa nastere. Uneori, simptomele nu se dezvolta decat mai tarziu in copilarie sau in timpul adolescentei.

Ambii parinti trebuie sa aiba gene anormale pentru a transmite aceasta forma a afectiunii. Daca ambii parinti poarta gena care da nastere acestei tulburari, fiecare copil are un risc de 25% sa mosteneasca boala.

Semne si simptome

Printre simptomele bolii polichistice renale se pot numara:

  • Tensiunea arteriala crescuta
  • Chisturi la ambii rinichi
  • Dureri de spate sau in partea laterala a trunchiului
  • Dureri de cap
  • Un sentiment de plin in abdomen
  • Cresterea dimensiunii abdomenului din cauza acestor chisturi pe rinichi
  • Sange in urina
  • Pietre la rinichi
  • Insuficienta renala
  • Infectii urinare sau renale

Cand trebuie sa mergeti la medic?

Exista o multime de cazuri in care oamenii sufera de aceasta boala de ani de zile fara sa stie.

Daca dezvoltati unele dintre semnele si simptomele bolii polichistice de rinichi, luati legatura cu medicul. Daca aveti o ruda de gradul intai – parinte, frate sau copil – cu boala polichistica renala, mergeti la medic pentru a discuta despre monitorizarea acestei tulburari.

Diagnostic

Deoarece boala polichistica renala autozomal dominanta si boala polichistica renala autozomal recesiva sunt mostenite, medicul va dori sa afle mai multe detalii despre istoricul familial. Acestia pot recomanda efectuarea unei hemoleucograme (numarul total de celule din sange) pentru a cauta semne ale unei anemii sau infectii si o analiza a urinei pentru a cauta sange, bacterii sau proteine in urina.

Pentru a diagnostica cele doua tipuri ale bolii, medicul poate utiliza teste de imagistica pentru a cauta chisturi ale rinichilor, ficatului si ale altor organe.

Analize pentru rinichi

Printre testele imagistice folosite pentru a diagnostica boala polichistica renala pot fi incluse:

  • Ecografia abdominala. Acest test neinvaziv utilizeaza unde sonore care ajuta la descoperirea eventualelor chisturi pe rinichi.
  • Tomografia computerizata abdominala. Acest test poate detecta chisturi mai mici in rinichi.
  • Rezonanta magnetica (RMN) abdominala. Acest tip de RMN utilizeaza magneti puternici pentru a vizualiza structura rinichilor si pentru a cauta chisturi.
  • Pilelografia intravenoasa. Acest test utilizeaza un colorant injectat care face ca vasele de sange sa apara mai clare pe radiografie.

Tratament

Tratarea bolii polichistice renale implica abordarea urmatoarelor semne, simptome si complicatii in fazele lor initiale:

Tensiune arteriala crescuta

Mentinerea sub control a hipertensiunii arteriale poate intarzia progresia bolii si incetineste leziunile renale ulterioare. Tensiunea arteriala crescuta poate fi tinuta sub control printr-o dieta cu continut scazut de sodiu si de grasimi, un continut moderat de proteine ​​si calorii, prin renuntarea la fumat, prin sporirea activitatii fizice si prin reducerea stresului.

Cu toate acestea, poate fi necesara administrarea de medicamente care sa combata tensiunea arteriala crescuta. Medicamentele denumite inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei sau blocante ale receptorilor ai angiotensinei II sunt adesea utilizati pentru a remedia tensiunea arteriala ridicata.

Medicamnte contra durerii

Pacientii isi pot ameliora durerea provocata de boala polichistica renala cu medicamente care contin acetaminofen. Cu toate acestea, in cazul unora, durerea este mai puternica si constanta. In cazuri rare, medicul ar putea recomanda interventia chirurgicala pentru a elimina chisturile daca sunt suficient de mari incat provoaca presiune si durere.

Infectii ale vezicii urinare sau ale rinichilor

Tratamentul prompt al infectiilor cu antibiotice este necesar pentru prevenirea leziunilor renale.

Va trebui sa beti multe lichide, de preferinta apa plata, de indata ce observati sange in urina. Acest lucru este necesar pentru a dilua urina. Diluarea ar putea ajuta la prevenirea formarii de cheaguri care pot sa obstructioneze tractul urinar.

Risc de insuficienta renala si anevrisme

Daca rinichii isi pierd capacitatea de a elimina deseurile si lichide suplimentare din sange, veti avea nevoie in cele din urma fie de dializa, fie de transplant de rinichi.

Daca suferiti de boala polichistica renala si aveti antecedente de anevrism cerebral rupt, medicul va poate recomanda monitorizarea (screening) regulata pentru anevrisme intracraniene.

Daca este descoperit un anevrism, indepartarea chirurgicala a acestuia este necesara pentru a reduce riscul de hemoragie. Acest lucru poate fi o optiune in functie de marimea anevrismului. Hipertensiunea arteriala si colesterolul din sange pot fi tinute sub control prin tratarea chirurgicala a anevrismelor mici, precum si prin renuntarea la fumat.

Regim alimentar si remedii naturiste

Pana in prezent, nicio dieta nu s-a dovedit ca amelioreaza starea de sanatate a pacientilor cu boala polichistica renala. Cu toate acestea, este recomandata urmarea unui regim echilibrat si sanatos pentru a mentine corpul in cele mai bune conditii. Un organism sanatos este capabil sa lupte mai bine cu infectia si sa se refaca mai repede. Daca functionarea rinichilor este afectata, deseurile care erau in mod normal filtrate de rinichi se vor acumula in sange. In stadiile mai avansate de insuficienta renala, acumularea semnificativa a acestor deseuri in sange poate provoca simptome de insuficienta renala.

Rinichi polichistic regim alimentar

Sfaturi pentru o dieta echilibrata si sanatoasa:

Rinichi polichistici alimente permise

  • Alimente bogate in fibre: consumati legume proaspete si nuci, cereale integrale, leguminoase, fructe.
  • Carbohidrati: Reduceti aportul de paine si paste fainoase. Aproximativ 50% din caloriile zilnice trebuie sa provina din carbohidrati. Incercati sa evitati „carbohidratii rapizi” (zaharul) si includeti „carbohidrati lenti” (paste).
  • Proteine: Puteti consuma carne rosie cu moderatie.
  • Grasimi: Aportul moderat poate scadea efectiv senzatia de foame (folositi ulei de masline pentru a creste aportul de grasime). De asemenea, acizii grasi reprezinta o alegere buna. Printre variantele sanatoase se numara pestele de apa rece (halibut, somon, cambula, cod), nuci, seminte de in

Alte recomandari

  • Alimente procesate: Evitati alimentele procesate si bauturile pline de zahar care contin sirop de fructoza.
  • Dimensiunea portiunii: Reduceti dimensiunile portiilor de mancare daca sunteti supraponderali.

Daca aveti insuficienta renala moderata pana la avansata, va fi necesara o modificare ulterioara a celor de mai sus. Pentru a face acest lucru, se recomanda consultarea medicului si a unui dietetician cu experienta in tratarea afectiunilor renale.

Rinichi polichistic tratament naturist

In 2013, Dr. Xiaogang Li a constatat ca vitamina B3 a ajutat in mod natural la inhibarea activitatii unei proteine numite Sirt1 care influenteaza formarea si dezvoltarea chisturilor. Li si colegii sai au fost in masura sa demonstreze ca vitamina B3 a incetinit producerea de chisturi si recuperarea functiei renale la soareci cu boala polichistica renala.

De asemenea, exista o serie de plante care au efect benefic in tratarea bolii polichistice renale. Printre aceste pot fi incluse:

  • socul
  • nalba
  • sulfina
  • radacina de roiba
  • coada-soricelului

Tratament homeopat pentru rinichi polichistic

Pacientii pot consuma cateva alimente care sustin sanatatea rinichiului, cum ar fi: ghimbirul, usturoiul, turmericul, scortisoara si patrunjelul. Probioticele pot fi luate in calcul pentru ca ajuta la eliminarea excesului de fluide din corp.

In plus, acestia trebuie sa urmeze o dieta cu un continut scazut de sodiu (sare).

Sfaturi pentru sanatatea rinichilor

Faceti sport

Sportul va ajuta sa reduceti tensiunea arteriala si, prin urmare, sa reduceti riscul de boala renala cronica.

Mentineti un nivel bun al zaharului din sange

Aproximativ jumatate dintre persoanele care sufera de diabet dezvolta leziuni renale, deci este important ca persoanele cu diabet sa se testeze in mod regulat pentru a-si verifica functiile renale.

Monitorizati-va tensiunea arteriala

Desi multi oameni pot fi constienti de faptul ca hipertensiunea arteriala poate produce un accident vascular cerebral sau un atac de cord, putini stiu ca este, de asemenea, cea mai frecventa cauza a leziunilor renale.

Beti multa apa

Desi studiile clinice nu au ajuns la un acord cu privire la cantitatea ideala de apa si alte fluide pe care ar trebui sa o consumam zilnic pentru a mentine o buna sanatate, este recomandat sa consumam intre 1,5 si 2 litri de apa pe zi.

Nu fumati

Fumatul incetineste circulatia sangelui in rinichi. Functionarea corespunzatoare a rinichilor poate fi afectata daca aceste organe nu sunt bine irigate cu sange. De asemenea, fumatul creste riscul de cancer renal cu aproximativ 50%.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/polycystic-kidney-disease/symptoms-causes/syc-20352820
  2. https://www.healthline.com/health/polycystic-kidney-disease#symptoms
  3. http://www.kidneyfund.org/kidney-disease/other-kidney-conditions/polycystic-kidney-disease.html
  4. https://pkdcure.org/living-with-pkd/nutrition/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma