Barotraumatismul este o leziune produsa de modificarea presiunii la nivelul urechii, care apare frecvent in situatii precum calatoriile cu avionul, drumetiile pe munte, scufundarile, dar si in contextul unor raceli, sinuzita, otita sau rinita alergica. Aflati care sunt cauzele si simptomele barotraumatismului si cum se trateaza aceasta afectiune a urechii.
Barotraumatismul este o afectiune care provoaca disconfort in ureche din cauza modificarilor de presiune. Poate provoca si durere sau dificultati de auz.
In fiecare ureche exista un tub care leaga urechea medie de gat si nas. De asemenea, ajuta la reglarea presiunii in ureche. Acest canal poarta denumirea de trompa lui Eustachio. Cand acest canal se blocheaza, este posibil sa apara un barotraumatism in ureche.
Barotraumatismul se produce frecvent in timpul decolarii sau aterizarii avionului sau al unor activitati precum scufundarile (scuba diving). De asemenea, aceasta problema poate fi cauzata si de anumite infectii ale urechii (otita) sau blocaje ale cailor aeriene determinate de sinuzita, rinita alergica ori chiar in contextul unor raceli severe.
Starea poate fi acuta sau cronica. Cazurile acute sunt frecvente si, in general, inofensive. In schimb, o persoana cu forma cronica va avea simptome de lunga durata, ceea ce poate duce la complicatii suplimentare.
Barotraumatismul urechii se vindeca de obicei de la sine. In alte situatii poate fi nevoie ca pacientul sa discute cu un medic iar, in cazurile foarte grave, cum ar fi perforarea timpanului, poate fi recomandata o interventie chirurgicala de corectare. Este important ca oamenii sa inteleaga ce este barotraumatismul urechii, astfel incat sa poata solicita asistenta medicala, daca este necesar.
Simptomele unui barotraumatism difera in functie de gravitate si durata. La inceput, o persoana poate simti o presiune in urechi, dar uneori starea poate progresa si se agraveaza.
Atunci cand barotraumatismul este cauzat de schimbarile de presiune a aerului, problema dispare dupa ce presiunea aerului din exterior se normalizeaza. In aceasta situatie nu ar trebui sa apara simptome suplimentare.
Cu toate acestea, oamenii se pot confrunta si cu alte simptome atunci cand barotraumatismul urechii a fost provocat de o boala sau un blocaj aparut in urechea medie.
Medicii clasifica barotraumatismul drept acut sau cronic. Cazurile acute sunt destul de frecvente si de obicei usoare. Cazurile cronice se intind pe o perioada mai lunga de timp si pot fi marcate de complicatii suplimentare.
In cazurile usoare sau la debutul barotraumatismului, o persoana poate avea:
In cazuri moderate sau grave sau daca problema persista fara tratament, o persoana poate prezenta simptome suplimentare sau agravarea celor deja prezente. Printre aceste simptome se numara:
Persoanele care prezinta aceste semne vor solicita, cel mai probabil, tratament pentru a-si ameliora simptomele.
Cazurile usoare de barotraumatism al urechii provoaca simptome care, de obicei, dureaza doar cateva minute inainte sa dispara complet de la sine. In cazuri grave, pacientul poate avea nevoie de tratament pentru a aborda cauza de baza a problemei. Timpul de recuperare va depinde de cat de grava este cauza de baza.
Barotraumatismul poate duce uneori la un timpan perforat, afectiune numita si perforatie de membrana timpanica. Aceasta problema se vindeca total abia dupa cateva luni. O ruptura de timpan se vindeca in mod spontan, insa, in unele cazuri, poate fi nevoie de interventie chirurgicala pentru a vindeca timpanul.
Blocarea trompei lui Eustachio este una dintre cauzele barotraumatismului. Trompa lui Eustachio ajuta la restabilirea echilibrului in timpul schimbarilor de presiune. De exemplu, tubul lui Eustachio se deschide in mod normal in urma cascatului. Daca acest canal este blocat, se dezvolta simptomele de barotraumatism deoarece presiunea din ureche este diferita de presiunea din exteriorul timpanului.
Schimbarile de altitudine reprezinta cea mai frecventa cauza a acestei afectiuni. Multi oameni experimenteaza simptomele de barotraumatism in timpul decolarii sau aterizarii avionului.
Alte situatii care ar putea provoca barotraumatismul sunt:
Scufundarile reprezinta, de asemenea, o cauza frecventa a barotraumatismului urechii. In timpul scufundarilor, presiunea este mult mai mare decat pe uscat. De cele mai multe ori, cel mai mare risc de lezare a urechii pentru scafandri este in primii 4-5 metri ai scufundarii. Simptomele apar de obicei imediat sau curand dupa scufundare.
Barotraumatismul urechii medii este deosebit de frecvent la scafandri, deoarece, sub apa, presiunea se schimba drastic. Pentru a preveni barotraumatismul urechii, este recomandat sa coborati incet in timpul scufundarilor.
Orice boala sau conditie care blocheaza trompa lui Eustachio sau afecteaza functionarea corecta a acestuia poate creste riscul de barotraumatism. Cei mai intalniti factori de risc sunt:
Sugarii si copiii mici pot, de asemenea, sa dezvolte aceasta afectiune. In cazul celor mici, trompa lui Eustachio este mai mica si pozitionata diferit decat cea a unui adult si, din cauza aceasta, s-ar putea bloca mai usor. Daca bebelusii si copiii mici plang in avion in timpul decolarii sau aterizarii, acest lucru se intampla pentru ca, de cele mai multe ori, cei mici simt efectele barotraumatismului urechii.
In cele mai multe cazuri, simptomele dispar inainte ca o persoana sa solicite interventia medicului. Cu toate acestea, daca durerea este grava, se repeta constant sau daca exista scurgeri de lichid sau sange din ureche, persoana trebuie sa mearga la doctor.
Acesta va intreba, in primul rand, cand au aparut simptomele pentru a vedea daca au legatura cu schimbarile de presiune ale aerului sau ale apei. Medicul va verifica apoi daca exista vreo infectie la nivelul urechii si va examina timpanul si interiorul canalului urechii externe pentru a cauta semne de barotraumatism.
Daca timpanul pare sa fie impins inauntru sau tras in exterior, acest lucru poate indica un barotraumatism. Medicul poate verifica acest lucru cu ajutorul unei insuflatii tubare pentru a cauta o eventuala acumulare de lichide sau sange in spatele timpanului. In unele cazuri, nu exista dovezi fizice ale unui barotraumatism.
In urma examinarii, medicul ii va prezenta pacientului cele mai potrivite variante de tratament si etapele urmatoare.
Majoritatea cazurilor de barotraumatism al urechii se vindeca in general fara interventie medicala. Exista cateva masuri de auto-ingrijire pe care le puteti lua pentru a ameliora imediat simptomele. Puteti reduce efectele presiunii aerului asupra urechilor prin:
In cazuri grave, medicul poate prescrie un antibiotic sau un antiinflamator pentru a trata cazurile de infectie sau inflamatie.
In unele cazuri, barotraumatismul urechii provoaca ruperea timpanului. Timpul de vindecare pentru un timpan perforat este de doua luni. Daca simptomele nu se amelioreaza prin metodele de ingrijire la domiciliu, poate fi nevoie de o interventie chirurgicala pentru a preveni deteriorarea permanenta a timpanului.
In cazuri grave sau cronice de barotraumatism, operatia poate fi cea mai buna optiune de tratament. Cazurile cronice de barotraumatism al urechii pot fi remediate cu ajutorul tuburilor pentru urechi. Acesti mici cilindri sunt introdusi prin timpan pentru a stimula fluxul de aer catre urechea medie. Tuburile pentru urechi, cunoscute si sub denumirea de aeratoare transtimpanice, sunt utilizate cel mai frecvent in cazul copiilor pentru ca pot preveni infectiile. Aceste tuburi sunt, de asemenea, folosite frecvent in cazul celor cu barotraumatisme cronice, al celor care zboara des cu avionul sau care trec de la o altitudine la alta. Tuburile pentru urechi trebuie pastrate in urechi timp de 6-12 luni.
A doua varianta chirurgicala presupune realizarea unei crapaturi sau taieturi in timpan pentru a facilita egalizarea presiunii. In acest fel poate fi eliminat, de asemenea, orice fluid prezent in urechea medie. Taietura se va vindeca rapid si este posibil sa nu fie o solutie permanenta.
Barotraumatismul urechii este de obicei o problema temporara. Cu toate acestea, unele persoane pot experimenta complicatii, in special in cazurile cronice. Daca nu este tratata, aceasta afectiune poate provoca:
Trebuie sa va adresati medicului daca aveti dureri de ureche sau probleme de auz. Simptomele persistente si recurente ar putea fi un semn de barotraumatism sever sau cronic. Medicul va va oferi tratament si va va oferi sfaturi pentru a ajuta la prevenirea oricaror complicatii.
Barotraumatismul poate avea mai multe niveluri de gravitate, iar acest lucru este cel mai important in procesul de recuperare. Majoritatea celor care se confrunta cu barotraumatism se vindeca total, fara sa ramana cu pierderi de auz permanente. In timpul recuperarii, pacientii ar trebui sa evite schimbari mari de presiune (precum cele care se produc in timpul scufundarilor sau zborurilor). In multe cazuri, barotraumatismul se vindeca spontan si fara niciun tratament.
Daca este cauzat de alergii sau infectii respiratorii, barotraumatismul dispare dupa vindecarea cauzei de baza. Cazurile usoare sau moderate se vindeca dupa aproximativ doua saptamani. In schimb, cazurile severe se recupereaza dupa 6-12 luni.
Daca barotraumatismul provoaca o infectie sau daca durerea este intensa si simptomele nu se amelioreaza sau se inrautatesc, ar trebui sa faceti o programare la un medic ORL.
Urmati aceste sfaturi pentru a evita barotraumatismul:
Prin aceste miscari va deschideti trompele lui Eustachio. Puteti folosi si bomboane sau puteti mesteca guma pentru a va ajuta sa inghititi.
Manevra Valsalva se efectueaza prin expirarea fortata a aerului, cu buzele si nasul blocate, fortand aerul spre urechea medie, daca tubul auditiv este deschis. Repetati manevra de mai multe ori, in special in timpul coborarii, pentru a egaliza presiunea dintre urechi si cabina avionului.
Daca sunteti treaz in timpul ascensiunilor si coborarilor, puteti face manevrele necesare atunci cand simtiti presiune in urechi.
Daca este posibil, nu zburati cand aveti raceala, infectie sinusala, congestie nazala sau infectie la ureche. Daca ati fost supusi recent unei interventii chirurgicale la urechi, intrebati medicul cand puteti sa calatoriti in siguranta.
Daca aveti congestie nazala, utilizati un spray nazal cu aproximativ 30 de minute sau o ora inainte de decolare si aterizare. Evitati, totusi, utilizarea excesiva, deoarece spray-urile nazale folosite pe parcursul a trei-patru zile pot creste congestia.
Decongestionantele luate pe cale orala pot fi de ajutor daca sunt luate cu 30 de minute sau o ora inainte de zbor. Cu toate acestea, daca aveti boli de inima, tulburari de ritm cardiac, hipertensiune arteriala sau sunteti gravida, evitati sa luati decongestionante orale.
Daca aveti alergii, luati-va medicamentele cu aproximativ o ora inainte de zbor.
Aceste dopuri de urechi egalizeaza lent presiunea asupra timpanului in timpul decolarilor si aterizarilor. Le puteti cumpara din farmacii sau clinicile ORL. Va trebui totusi sa cascati si sa inghititi pentru a reduce presiunea.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…