Apendicita este o urgenta medicala care necesita interventie medicala prompta. Este cauzata de inflamarea apendicelui. Iata cum se manifesta si care sunt optiunile chirurgicale.

Cuprins:

1. Ce este apendicita?
2. Ce cauzeaza apendicita?
3. Care sunt simptomele apendicitei?
4. Diagnostic
5. Tratament
6. Complicatii
7. Apendicita la copii

Ce este apendicita?

Apendicita este inflamatia sau infectia apendicelui. Apendicele este un organ in forma de tub situat in abdomen. Este atasat la prima portiune a intestinului gros. Nu are niciun scop cunoscut. In copilarie, apendicele este o parte activa a sistemului imunitar, care ajuta organismul sa lupte impotriva bolilor. Odata cu varsta, apendicele nu mai face acest lucru si alte parti ale corpului va ajuta sa luptati impotriva infectiilor.

Daca infectia nu este tratata, apendicele se poate rupe si determina raspandirea infectiei in abdomen. Din acest motiv, apendicita este o urgenta medicala. Daca aveti simptome, consultati imediat un medic pentru a evita eventuale complicatii, ce pot pune viata in pericol.

Ce cauzeaza apendicita?

Apendicita apare atunci cand apendicele incepe sa se umfle, din cauza acumularii de mucus, scaun sau paraziti. Apendicele devine apoi iritat si inflamat. Alimentarea cu sange a apendicelui este intrerupta pe masura ce se intensifica umflarea si iritarea. Cand fluxul de sange este redus, apendicele incepe sa moara. Ruptura (sau perforatia) apare pe masura ce se dezvolta gauri in peretii apendicelui, permitand scaunului, mucusul si altor substante sa se scurga si sa intre in abdomen. O infectie in interiorul abdomenului, cunoscuta sub numele de peritonita, apare atunci cand apendice este perforat.

Nu exista dovezi directe potrivit carora dieta joaca un rol in apendicita. Apendicita poate aparea dupa o infectie virala in tractul digestiv sau cand tubul care leaga intestinul gros si apendicele este blocat. Din cauza riscului de ruptura, care poate aparea dupa 48 – 72 de ore dupa aparitia simptomelor, apendicita este considerata o situatie de urgenta si oricine are simptome trebuie sa mearga de urgenta la medic.

Infectia mucoasei cavitatii abdominale (peritonita) este o complicatie care pune viata in pericol si necesita un tratament de urgenta imediat.

Apendicita poate fi prevenita sau evitata?

Apendicita nu poate fi prevenita. Cercetarile sugereaza ca pot exista avantaje preventive prin mentinerea unei diete bogata in fibre –  fructe si legume.

Studiile sugereaza ca, desi cazurile de apendicita data de ingerarea de seminte crude si intregi de fructe sunt foarte rare, evitarea consumului de seminte intregi de fructe, crude, sau seminte cu tot cu coaja poate ajuta la prevenirea apendicitei. Asa arata si rezultatele unui studiu publicat in Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine (2011). Semintele de fructe si legume nedigerate pot in unele cazuri sa duca la obturatia apendicelui.

Care sunt simptomele apendicitei?

Simptomele de apendicita includ:

  • greata;
  • varsaturi;
  • durere, inclusiv la atingere  in partea dreapta inferioara a abdomenului – durere in dreapta jos;
  • dureri abdominale sau sensibilitate, de obicei in centrul abdomenului, apoi trecand in partea dreapta inferioara a abdomenului – durerea se intensifica atunci cand persoana se misca, respira adanc, tuseste sau stranuta;
  • febra;
  • incapacitatea de a elimina gaze;
  • diaree;
  • constipatie;
  • umflarea abdominala;
  • lipsa poftei de mancare.

Atentie! Nu toata lumea va avea toate simptomele.

Daca aveti simptome de apendicita, este important sa nu luati laxative si sa nu faceti clisme pentru a diminua constipatia. Aceste medicamente ar putea cauza ruptura apendicelui. De asemenea, trebuie sa evitati sa luati medicamente pentru durere care ar putea masca simptomele pe care medicul ar trebui sa le stie pentru a diagnostica problema.

Diagnostic

Aproximativ jumatate dintre toti pacientii cu apendicita nu prezinta simptome tipice si acest lucru poate face dificila diagnosticarea. De exemplu, durerea nu este intotdeauna localizata in cadranul inferior drept al abdomenului. In plus, alte afectiuni pot avea simptome similare, cum ar fi:

De asemenea, uneori apendicele se afla in loc diferit. Uneori se afla in spatele colonului, in spatele ficatului sau in pelvis. Un medic va examina pacientul si va pune cateva intrebari legate de simptomele acestuia. Medicul pot aplica o presiune asupra zonei pentru a vedea daca agraveaza durerea. Daca medicul detecteaza semne si simptome tipice, va diagnostica apendicita. In caz contrar, vor fi facute teste suplimentare.

Testele pot include:

  • teste de sange, pentru a depista infectia;
  • o scanare RMN, CT sau ecografie, pentru a vedea daca apendicele este inflamat;
  • teste de urina, pentru a identifica o infectie a rinichilor sau a vezicii urinare.

Uneori, un medic va decide sa indeparteze chirurgical apendicele, deoarece poate fi prea riscant sa astepte ca testele sa confirme diagnosticul.

Apendicita acuta

Apendicita acuta este un caz sever si brusc de apendicita. Simptomele tind sa se dezvolte rapid pe parcursul unei zile sau doua zile. Este nevoie de tratament medical imediat. Daca este lasata netratata, aceasta poate cauza ruperea apendicelui. Aceasta poate fi o complicatie grava si chiar fatala. Apendicita acuta este mai frecventa decat apendicita cronica.

Apendicita cronica

Apendicita cronica este mai putin frecventa decat apendicita acuta. In cazurile cronice de apendicita, simptomele pot fi relativ usoare. Ele pot disparea si apoi sa reapara iar pe o perioada de saptamani, luni sau chiar ani. Acest tip de apendicita poate fi dificil de diagnosticat.

Tratament

Daca infectia este usoara, uneori antibioticele sunt folosite pentru a trata apendicita, dar acest lucru este rar. In majoritatea cazurilor, un chirurg va elimina apendicele. Adesea, acest lucru se face prin interventii chirurgicale deschise sau laparoscopie.

O alternativa la interventia chirurgicala este terapia cu antibiotice. Studiile care au comparat rezultatul interventiei chirurgicale cu rezultatul antibioticelor arata ca aproximativ 70% dintre cazuri se pot reduce prin terapie cu antibiotice si nu necesita interventii chirurgicale. Cu toate acestea, factorii care duc la esecul terapiei cu antibiotice nu sunt cunoscuti, deci terapia cu antibiotice este rezervata pacientilor cu o stare de sanatate care nu permite interventia chirurgicala.

Apendicectomia – operatia de apendicita

Tratamentul include o operatie de eliminare completa a apendicelui. Aceasta procedura este cunoscuta sub numele de apendicectomie. Apendicele poate fi deseori eliminat folosind o interventie chirurgicala laparoscopica. Chirurgul va folosi un instrument subtire (laparoscop), care este introdus prin incizii mici (taieturi) in abdomen. Aceasta elimina necesitatea unei incizii abdominale.

Operatie clasica de apendicita

Sub anestezie, se face o incizie in partea dreapta inferioara a abdomenului. Chirurgul gaseste apendicele si il inlatura. In cazul in care apendicele a rupt, un mic tub de drenaj poate fi plasat pentru a permite ca puroiul si alte fluide care sunt in abdomen sa se scurga. Tubul va fi inlaturat in cateva zile, cand chirurgul vede ca infectia abdominala a disparut. Apendicele este taiat si incizia este cusuta. Antibioticele sunt administrate intravenos pacientului pentru a reduce posibilitatea peritonitei.

Se alege varianta de operatie clasica daca:

  • apendicele s-a rupt, iar infectia s-a raspandit;
  • apendicele a cauzat un abces;
  • pacientul are tumori in sistemul digestiv;
  • pacientul este o femeie in al treilea trimestru de sarcina;
  • pacientul a avut mai multe interventii chirurgicale abdominale inainte.

Dupa operatie, pacientul va primi antibiotice intravenos. Stadiul tipic de spitalizare pentru o adendicectomie este intre 3-5 zile. Eliminarea apendicelui pare sa nu aiba niciun efect asupra functionarii sistemului digestiv, nici pe termen scurt, nici lung.

Operatie laparoscopica de apendicita

Aceasta procedura presupune cateva incizii mici si o camera numita laparoscop folosita pentru a examina interiorul abdomenului in timpul operatiei. Sub anestezie, instrumentele pe care chirurgul le utilizeaza pentru a indeparta apendicele sunt plasate prin mai multe incizii mici, iar laparoscopul este plasat printr-o alta incizie. Aceasta metoda nu se efectueaza de obicei daca apendicele e rupt.

Chirurgul introduce un tub foarte subtire, sau un laparoscop, care are o camera video si o lumina mica, in abdomen, printr-un instrument gol, cunoscut sub numele de canula. Chirurgul poate vizualiza interiorul abdomenului, marit, pe un monitor. Instrumentele mici reactioneaza la miscarile mainilor chirurgului, iar apendicele este indepartat prin incizii mici.

Aceasta este o operatie precisa si exista o pierdere minima de sange si incizii mici. Ca rezultat, timpul de recuperare este mai rapid decat in ​​cazul interventiilor chirurgicale deschise, si exista cicatrici mai putine.

Amanarea interventiei chirurgicale

Daca simptomele au durat cel putin 5 zile, medicul poate recomanda un curs de antibiotice pentru a micsora apendicele si a reduce infectia din jur. Ei pot efectua o interventie chirurgicala mai tarziu. Daca exista un abces, medicul il poate drena mai intai si poate face operatia mai tarziu.

Timp de recuperare

In cazul interventiei chirurgicale laparoscopice, pacientul poate merge de obicei acasa dupa 24 de ore. In primele cateva zile, poate exista constipatie si o durere usoara. Daca a fost facuta o interventie chirurgicala deschisa sau daca persoana are peritonita sau o alta complicatie, poate fi nevoita sa ramana in spital timp de pana la o saptamana. De obicei, dureaza aproximativ 2 saptamani pentru a reveni la activitati normale, dar persoana poate avea nevoie sa astepte timp de 4 –  6 saptamani pentru a face mai multa activitate intensa. Daca exista semne de infectie, este important sa contactati medicul.

Semnele de infectie includ:

  • agravarea durerii si umflarea;
  • varsaturi;
  • febra;
  • locul operatiei este fierbinte la atingere sau exista puroi sau alte scurgeri.

Complicatii

Iata care sunt posibilele complicatii cauzate de apendicita:

Peritonita

Daca apendicele se rupe si elibereaza infectia in abdomen, pacientul poate dezvolta peritonita, care este o infectie si inflamatie a peritoneului. Peritoneul este membrana care captuseste cavitatea abdominala si acopera majoritatea organelor abdominale. Peritonita poate provoca oprirea miscarilor intestinale, iar intestinul va deveni blocat. Pacientul va dezvolta febra si ar putea intra in soc. Peritonita necesita tratament urgent.

Abces

Daca infectia se amesteca cu continutul intestinal, se poate forma un abces. Daca abcesul nu este tratat, acesta poate cauza peritonita. Uneori, abcesele sunt tratate cu antibiotice. Adesea, acestea sunt drenate chirurgical cu ajutorul unui tub, care este plasat in abdomen.

Apendicita la copii

Apendicita apare adesea la copii, desi poate sa apara la orice varsta. La copii si adolescenti, apendicita provoaca adesea durere in apropierea buricului. Aceasta durere poate deveni mai severa si se va muta in partea dreapta inferioara a abdomenului copilului. De asemenea, copilul poate sa nu aiba pofta de mancare, sa faca febra, sa aiba greata sau varsaturi.

Referinte:
(1) Everything You Need to Know About Appendicitis, link: https://www.healthline.com/health/appendicitis
(2) Appendicitis, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/appendicitis/diagnosis-treatment/drc-20369549
(3) Appendicitis, link: https://www.nhs.uk/conditions/appendicitis/
(4) Everything you need to know about appendicitis, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/158806.php
(5) Can fruit seeds and undigested plant residuals cause acute appendicitis, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609170/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile

  • Buna seara ,de o luna a durut-o pe fetita in capul pietului si apoi i sa mutat in partea dreapta durerea ,iau facut analize si in sange si in urina iau iesit ok au zis ca daca o mai doare sa revin dimineata la un specialist de copii am fost a internat-o la spital iau facut perfuzie si a zis ca e totul bine si nu se vede nimic la ecograf ne-a dat drumul dupa 5 zile si ac iarasi ia revenit aceeasi durere si nu stiu ce are sa fie va rog frumos astept un raspuns o seara acuta.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma