Anhidroza – cauze si cand devine periculoasa lipsa transpiratiei

Anhidroza inseamna absenta sau reducerea transpiratiei in una sau mai multe zone ale corpului. Numita si hipohidroza, aceasta afectiune semnaleaza anumite disfunctii mai mult sau mai putin grave. Aflati din ce cauza apare lipsa transpiratiei si cum trebuie abordata aceasta problema.

Cuprins:

  1. Ce este anhidroza?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament pentru anhidroza
  6. Complicatii
  7. Metode de prevenire

Ce este anhidroza?

Anhidroza reprezinta incapacitatea corpului de a transpira normal. Cand nu transpirati, corpul nu se poate raci singur, ceea ce poate duce la supraincalzire si, uneori, la insolatie – o problema potential fatala.

Anhidroza – denumita uneori hipohidroza (cu toate ca existe diferente intre cele doua) – poate fi dificil de diagnosticat. O forma usoara a anhidrozei este de cele mai multe ori nedetectata. Afectiunea poate fi cauzata de o multime de factori, printre care traumatisme ale pielii si anumite boli si medicamente. Anhidroza poate fi mostenita sau poate fi dezvoltata mai tarziu in viata.

Nu se cunoaste numarul de oameni care sufera de anhidroza. Daca este afectata doar o mica parte a corpului, celelalte zone ale corpului transpira pentru a compensa zona afectata. In aceste cazuri, pericolul este aproape inexistent, deoarece corpul inca se poate raci. Cu toate acestea, daca observati ca nu transpirati deloc sau foarte putin in zilele toride in timpul activitatilor in care corpul provoaca in mod normal transpiratie, este important sa discutati cu doctorul.

Tratamentul anhidrozei presupune abordarea cauzei care sta la baza acestei probleme, in cazul in care aceasta este descoperita.

Cauze si factori de risc

Anhidroza apare atunci cand glandele sudoripare ale corpului nu functioneaza corect sau deloc. Printre posibilele motive se numara:

  • Un traumatism la nivelul nervilor care controleaza transpiratia.
  • Sindromul Ross, o tulburare rara de transpiratie asociata cu o absenta a reflexelor pupilelor (o boala care afecteaza pupila ochiului).
  • Amiloidoza, o boala rara care apare atunci cand proteinele amiloid se acumuleaza in tesuturi si organe.
  • Neuropatie diabetica autonoma, in care capacitatea de a transpira se pierde in urma deteriorarii sistemului nervos din cauza glicemiei slab controlate.
  • Abuzul de alcool pe termen lung, care poate duce la neuropatie alcoolica.
  • Sindromul Sjogren, o tulburare cronica a sistemului imunitar.
  • Cancerul pulmonar, care poate provoca anhidroza pe o parte a corpului si transpiratie excesiva (hiperhidroza) pe cealalta.
  • Sindromul Horner, o tulburare cauzata de afectarea sistemului nervos simpatic la nivelul gatului.

Alte cauze ale anhidrozei

  • Afectiuni ale pielii sau leziuni ale pielii, cum ar fi arsurile grave si lepra.
  • Traumatisme la nivelul glandelor sudoripare.
  • Scleroza sistemica, sau sclerodermia, un grup de boli autoimune rare cronice, progresive, in care tesuturile conjunctive si pielea se intaresc.
  • Blocarea conductelor glandei sudoripare care apare din cauza infectiilor bacteriene produse de celulele moarte.
  • Boala grefa-versus-gazda, in care celulele imune ale unui donator de maduva osoasa ataca celulele glandelor sudoripare ale celui care a beneficiat de transplantul medular.
  • Anhidroza poate fi, de asemenea, un simptom al deshidratarii severe, care apare atunci cand organismul pierde mai multe lichide decat consuma.

Anhidroza indusa de medicamente

O serie de medicamente pot duce la anhidroza. Agentii anticolinergici antimuscarinici pot fi utilizati in mai multe situatii. Acestia sunt uneori folositi pentru a gestiona unele dintre efectele secundare ale antipsihoticelor, cunoscute de asemenea si sub denumirile de neuroleptice sau tranchilizante majore. Printre exemple se numara benzhexol, benztropina, biperiden, orfenadrine si prociclidina.

Antidepresivele triciclice (ATC) sunt prescrise pentru a trata depresia clinica. Aceste medicamente, insa, au efecte secundare anticolinergice. ATC-urile au fost acum in mare parte inlocuite cu antidepresive care provoaca mai putine efecte secundare.

Inhibitorii anhidrazei carbonice sunt folositi ca agenti antiglaucom, diuretice si antiepileptice. De asemenea, pot ajuta la gestionarea osteoporozei, a ulcerelor duodenale si gastrice, a raului de munte si a unor tulburari neurologice. Aceste medicamente sunt acetazolamida, metazolamida, dorzolamida si topiramat.

Factori de risc

In afara de varsta inaintata, exista mai multi factori de risc pentru anhidroza, printre care si anumite boli care cauzeaza lipsa transpiratiei, cum ar fi:

  • Mutatiile genetice: Modificarile aduse genelor pot provoca anomalii care afecteaza functionarea corecta a glandelor sudoripare.
  • Diabet: Diabetul poate provoca uneori nereguli la nivelul glandei sudoripare.
  • Afectiuni ale pielii: afectiunile pielii, printre care psoriazisul si anumite eruptii cutanate, pot afecta glandele sudoripare si pot provoca anhidroza.

Exista, de asemenea, riscul ca anumite cicatrici la nivelul glandelor sudoripare sa nu se vindece in mod corespunzator, ceea ce poate creste riscul de anhidroza.

Simptome

Semnele si simptomele anhidrozei sunt:

  • transpiratie putina sau lipsa transpiratiei,
  • ameteala,
  • crampe sau slabiciune musculara,
  • inrosire,
  • senzatie de supraincalzire.

Lipsa transpiratiei poate aparea:

  • pe majoritatea zonelor corpului (anhidroza generalizata),
  • intr-o singura zona,
  • in zone diferite.

Partile corpului in care se produce transpiratie pot incerca sa produca mai multa transpiratie pentru a compensa lipsa acesteia in alte zone. Din aceasta cauza este posibil sa transpirati excesiv intr-o zona a corpului si foarte putin sau deloc in alta. Anhidroza care afecteaza o mare parte a corpului impiedica racirea corespunzatoare, astfel incat exercitiile intense, munca fizica grea si vremea calda pot produce crampe de caldura, epuizare sau chiar insolatie.

Anhidroza se poate dezvolta de una singura sau poate fi unul dintre multele semne si simptome ale unei alte afectiuni, cum ar fi diabetul sau leziunile pielii.

Cand se recomanda vizita la medic

Mergeti la doctor daca transpirati putin, chiar daca este cald sau daca faceti efort fizic intens. Discutati cu medicul daca observati ca transpirati mai putin decat de obicei. De asemenea, prezentati-va la doctor daca aveti oricare dintre urmatoarele semne:

  • ritm cardiac crescut,
  • pierderea echilibrului sau ameteli,
  • senzatie de rau sau greata,
  • oboseala si senzatie de slabiciune.

In plus, solicitati imediat asistenta medicala daca prezentati semne sau simptome de insolatie.

Diagnostic

Daca situatia este urgenta, echipa de asistenta medicala va lua toate masurile pentru a raci corpul pacientului si ii va administra lichide pentru a-l stabiliza.

Apoi, pot fi efectuate anumite teste pentru a confirma diagnosticul si pentru a exclude posibilele afectiuni sau boli.

Testul reflexului axonal sudomotor cantitativ (QSART) verifica starea nervilor autonomi care regleaza transpiratia. Acest test poate detecta afectiunile sistemului nervos autonom, neuropatiile periferice si alte tulburari.

Iontoforeza

In prima faza, specialistul aseaza mai multi electrozi umpluti cu acetilcolina pe incheietura mainii si in diferite zone ale piciorului. Apoi, este aplicata o stimulare electrica usoara, iar acetilcolina, un produs chimic natural, intra in piele. Acetilcolina stimuleaza glandele sudoripare, astfel fiind masurate raspunsurile la transpiratie.

Testul silastic

Acest test masoara dimensiunile zonelor de distributie a transpiratiei prin imprimarea unor picaturi de transpiratie pe un material de cauciuc (Silastic). Exact ca in cazul testului reflexelor, specialistul plaseaza electrozi mici la nivelul mainilor si picioarelor pentru a stimula transpiratia.

Testul sudorii prin termoreglare

In timpul acestui test, pacientul este acoperit cu o pudra ce isi schimba culoarea in zonele in care exista transpiratie. Pacientul se afla intr-o camera ce prezinta temperaturi ridicate pentru a determina aparitia transpiratiei. La sfarsitul testului, specialistii numara zonele la nivelul carora a aparut transpiratia.

Medicul mai poate efectua, de asemenea, o biopsie pentru a verifica glandele sudoripare si celulele pielii.

Tratament pentru anhidroza

Daca starea afecteaza o zona mica a corpului, situatia nu prezinta niciun pericol, insa anhidroza totala poate provoca supraincalzirea corpului si, in cele din urma, accident vascular cerebral, o afectiune care poate pune viata in pericol. Unele persoane realizeaza ca au aceasta afectiune abia dupa ce se confrunta cu simptome grave.

Tratamentul presupune abordarea afectiunii de baza care provoaca anhidroza. Pacientii care au anhidroza doar intr-o mica parte a corpului nu au nevoie de niciun tratament.

Medicamentele care trateaza aceasta problema sunt prednisolonul, care este un corticosteroid, si anestezicele locale, care sunt injectate in tesutul nervos simpatic din gat.

Daca nu se cunoaste cauza problemei, variantele de tratament sunt limitate. Persoanele cu aceasta afectiune trebuie sa evite activitatile si mediile in care temperatura de baza a corpului poate creste. In plus, exercitiile fizice trebuie facute intr-un loc racoros si, de preferinta, sub supraveghere.

Anhidroza, hipohidroza si accidentul vascular cerebral

Persoanele care nu transpira suficient sau deloc atunci cand fac exercitii fizice sau stau in caldura, risca sa dezvolte insolatie. Accidentul vascular cerebral este o urgenta medicala care poate provoca leziuni ale creierului si ale organelor interne. Poate fi fatal.

Daca o persoana dezvolta insolatie, trebuie sa apeleze la numarul de urgenta si sa incerce sa-si racoreasca organismul.

Remedii naturiste

Exista mai multe remedii la domiciliu pentru anhidroza, cum ar fi:

  • Suplimente cu ghimbir si soia: Puteti consuma aceste suplimente pentru a va imbunatati fluxul sanguin si pentru a va stimula transpiratia.
  • Bicarbonatul de sodiu: acesta creste fluxul sangvin, lucru care poate stimula capacitatea unei persoane de a transpira. Puteti lua suplimente orale cu bicarbonat de sodiu.
  • Suc de castraveti: Sucul de castraveti poate imbunatati productia de transpiratie prin cresterea hidratarii.

Daca va confruntati cu episoade repetate de anhidroza, puteti opta pentru remediile naturiste. Cu toate acestea, pacientii trebuie sa consulte medicul inainte de a le incerca.

Complicatii

Bolile cauzate de caldura sunt cele mai grave complicatii ale anhidrozei. Copiii sunt deosebit de vulnerabili, deoarece temperaturile lor cresc mai repede decat la adulti, iar corpul lor elimina caldura mai putin eficient.

Problemele legate de caldura sunt:

Crampele provocate de caldura

Printre simptome se numara durerile sau spasmele musculare. In aceasta situatie, este recomandat sa va opriti intr-un loc racoros si sa beti apa sau o bautura destinata sportivilor. Solicitati ajutor medical daca spasmele sau crampele dureaza mai mult de o ora.

Extenuare provocata de caldura

Semnele si simptomele sunt slabiciunea, greata si pulsul rapid. Mergeti intr-un loc racoros si solicitati ajutor medical daca simptomele dureaza mai mult de o ora.

Insolatie

Aceasta problema poate pune viata in pericol. Insolatia apare atunci cand temperatura corpului atinge 39,5 C sau mai mult. Pielea poate fi fierbinte, rosie sau uscata. Daca nu este tratata imediat, aceasta problema poate provoca pierderea cunostintei.

Metode de prevenire

De multe ori, anhidroza nu poate fi prevenita, insa pot fi evitate bolile grave cauzate de supraincalzire. Pentru a ramane in siguranta:

  • Purtati haine deschise la culoare si lejere cand este cald.
  • Pastrati o temperatua confortabila in interior in zilele toride.
  • Folositi o sticla de tip spray care contine apa pentru a va racori.
  • Aflati care sunt semnele problemelor cauzate de caldura si cum le puteti trata.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anhidrosis/symptoms-causes/syc-20369400
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/266427
  3. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15891-anhidrosis-lack-of-sweat
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma