Citeste pe larg despre alergia la pisici – care sunt posibilele simptome asociate, cauzele si factorii de risc pentru declansarea alergiilor, precum si metodele de tratament si preventie folosite.
1. Ce este alergia la pisici?
2. Simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Metode de diagnostic si tratament
5. Cum pot fi prevenite alergiile la pisici?
Animalutele de companie au numeroase beneficii pentru sanatatea noastra mentala si fizica. Insa, ce facem atunci cand ne confruntam cu alergii? Alergiile la animalele de companie apar atunci cand sistemul imunitar reactioneaza la saliva, celulele moarte de la nivelul pielii, firele de par sau urina animalelor de companie. Un alergen este o substanta in mod normal inofensiva care face ca sistemul imunitar sa reactioneze exagerat in cazul persoanelor predispuse la alergii. Acest raspuns poate provoca simptome de alergie, cum ar fi stranut si ochi lacrimati.
Alergiile la pisici sunt destul de frecvente, afectand pana la 25% dintre persoanele care au si alte tipuri de alergii. O alergie la pisici poate provoca simptome precum ochi rosii si stranut. Aceste alergii pot fi declansate prin expunerea directa la pisici sau prin expunere indirecta prin tesaturi sau aer. Persoanele cu o alergie la animalele de companie au risc mai mare de a avea si alte alergii – de exemplu la polen si acarieni. Alergiile la animalele de companie se pot dezvolta in orice moment in timpul copilariei sau la varsta adulta.
Pisicile produc o serie de alergeni ce se gasesc la nivelul salivei, pielii, pe blana sau in urina. Numarul alergenilor creste daca in locuinta sunt mai multe pisici. De asemenea, anumite rase de pisici sunt considerate cu risc mai mic de a produce alergii. Cand vine vorba despre pisici, principalul alergen felin este produs la nivelul glandelor sebacee, fiind secretat de blanita si piele. Aceasta productie de alergeni este controlata de hormoni. Astfel, daca masculul este castrat se va reduce si productia de alergeni. Alergenii din saliva, piele, blana sau urina pot declansa o reactie alergica in cazul anumitor persoane. De asemenea, blana pisicilor poate transporta si colecta spori de mucegai, polen sau alti alergeni din exterior.
Nu trebuie sa ai o pisica pentru a fi expus la alergeni felini. Asta pentru ca alergenii pot ramane pe hainele oamenilor. Semnele comune ale unei alergii la pisici apar de obicei la scurt timp dupa ce intri in contact cu parul de pisica, saliva sau urina. Principalele simptome pot include:
Daca sunteti alergic la pisica si alergenii de pisica ajung in plamani, acestia se pot combina cu anticorpi si pot provoca simptome. Acestea pot include dificultati de respiratie, tuse si respiratie suieratoare. Alergiile la pisici pot provoca un atac de astm acut si pot declansa astmul cronic. Pana la 30% dintre persoanele cu astm bronsic pot avea un atac sever cand intra in contact cu o pisica.
Simptomele alergiilor la pisici variaza in functie de proteina la care persoana este alergica si de gradul de expunere la acea proteina. Foarte rar, persoanele cu alergie la pisici pot dezvolta o alergie severa numita anafilaxie. Anafilaxia este o reactie care pune viata in pericol. Persoanele foarte sensibile pot incepe sa tuseasca si sa aiba dificultati de respiratie in decurs de 15 -30 de minute de la inhalarea alergenilor. Uneori, persoanele foarte sensibile dezvolta si o eruptie intensa pe fata, gat si partea superioara a pieptului. Contactul cu o pisica poate declansa un episod sever de astm bronsic (criza de astm) la pana la 3 din 10 persoane cu astm bronsic.
Genetica pare sa aiba un rol in dezvoltarea alergiilor, ceea ce inseamna ca este mai probabil sa experimentati alergie la pisici daca aveti membri ai familiei care sunt alergici, de asemenea. Sistemul imunitar produce anticorpi pentru a lupta impotriva substantelor care pot afecta organismul, cum ar fi bacteriile si virusurile. La o persoana care are alergii, sistemul imunitar confunda un alergen cu ceva daunator si incepe sa produca anticorpi pentru a-l combate. Aceasta este ceea ce provoaca simptome de alergie, cum ar fi mancarimi ale pielii, secretii nazale, eruptii cutanate si probleme respiratorii.
In cazul alergiilor la pisici, alergenii pot proveni din pielea pisicii, blana, saliva si chiar din urina acestora. Inhalarea firelor de par sau faptul ca persoana intra in contact cu acesti alergeni poate provoca o reactie alergica. Particulele de alergeni de la animalele de companie pot fi transportate pe haine, circula in aer sau pot sa ramana pe mobilier si pe tesaturi. Nu trebuie sa aveti contact foarte apropiat cu o pisica pentru a dezvolta simptome alergice. Unii oameni pot dezvolta efecte ale unei alergii dupa ce au intrat in contact cu o tesatura, de exemplu, care a fost atinsa de o pisica sau din simplul fapt ca respira aerul dintr-o incapere in care se afla o pisica.
Alergenii sunt substante care declanseaza o reactie alergica. Mai multe proteine care sunt produse de pisici, inclusiv Fel d 1, Fel d 4 si albumina au fost identificate ca alergeni felini. Acesti alergeni declanseaza o reactie imuna rapida mediata de un anticorp numit IgE. Anticorpul IgE activeaza rapid un raspuns inflamator care produce simptomele unei alergii la pisici.
Exista doua moduri de a testa orice alergie, inclusiv alergia la pisici: test cutanat si analiza de sange. Insa, se incepe cu istoricul medical si examinare fizica. Pentru testele epicutanate se aplica alergen specific pe piele si apoi se zgarie usor pentru ca substantele sa intre in piele. In general, alergia apare in aproximativ 20 minute daca este cazul.
Tratamentul clasic pentru alergii include administrarea de antihistaminice (loratadina, cetirizina, difenhidramina) in sistem de urgenta pentru a ameliora simptomele. Alte tratamente pot include corticosteroizi si antihistaminice nazale pentru a ameliora simptomele. De asemenea, se pot recomanda decongestionante nazale sau imunoterapie – injectii pentru desensibilizare la un anumit alergen. Medicamentele pentru alergii pot controla simptomele, dar in multe cazuri, acestea pot persista daca persoana traieste cu una sau mai multe pisici in casa. Injectiile impotriva alergiilor pot fi, de asemenea, o optiune de tratament pentru persoanele care sunt alergice la propriul animal de companie din locuinta.
Din pacate, nu exista nicio modalitate de a preveni o alergie. Unele studii au aratat ca expunerea la animalele de companie in copilarie pare sa reduca riscul de a dezvolta alergii la animale mai tarziu. Pe de alta parte, un copil care are predispozitie la alergii poate avea un risc mai mare in urma expunerii la un animal de companie. In general, se recomanda sa evitati contactul cu pisici si sa stati in preajma animalelor de companie.
Insa, acest lucru poate fi dificil daca animalutul de companie este de mult timp in familie. Daca nu este posibil sa renuntati la animalul de companie, este indicat macar sa stea in alta camera, in afara dormitorului. In functie de severitatea alergiei, este posibil sa puteti sau nu sa stati cu o pisica in casa. Pentru asta, este nevoie de o combinatie de tratament impotriva alergiilor si gestionarea factorilor declansatori pentru alergii. Tineti pisica departe de camera in care dormiti. Insa, acest lucru nu va reduce complet expunerea la alergen. Evitati sa mangaiati, sa sarutati sau sa imbratisati pisica. Daca intrati in contact cu pisica, spalati-va pe maini. La recomandarea medicului veterinar spalati blanita pisicii, pentru a reduce din incarcatura alergenica. Daca este mascul, se recomanda castrarea, pentru a reduce eliberarea de elemente alergene.
Periati zilnic blanita pisicii – insa, perierea trebuie facuta de o alta persoana, nu persoana cu alergie. De asemenea, aspirati cat mai des tapiteriile si covoarele. Se recomanda sa folositi un aspirator cu filtru HEPA si sa aspirati cat mai des. Spalati-va pe maini cat mai des dupa ce atingeti blanita animalului.
Referinte:
(1) https://vet.osu.edu/sites/vet.osu.edu/files/legacy/documents/pdf/education/mph-vph/allergic%20to%20your%20cat.pdf
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/321120
(3) https://www.healthdirect.gov.au/cat-and-dog-allergy
(4) https://www.aafa.org/pet-dog-cat-allergies/
(5) https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/pet-allergies/
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…