Hidrocolonoterapia – este eficienta si indicata sau nu? Afla mai multe despre indicatiile acestei proceduri si riscurile posibile.
1. Ce este hidrocolonoterapia?
2. Indicatii
3. Riscuri posibile
Hidrocolonoterapia implica irigarea colonului cu apa purificata pentru indepartarea toxinelor care se considera ca raman fixate pe peretii intestinali. Se considera ca hidrocolonoterapia poate „curata” colonul de aceste toxice si reziduuri. Cu toate acestea, nu sunt suficiente date clinice care sa sustina hidrocolonoterapia ca modalitate de detoxifiere a organismului sau de a imbunatati sanatatea.
Sustinatorii acestei metode cred cu tarie ca procedura poate mentine sanatatea optima a colonului si poate trata o varietate de afectiuni fizice. Acest lucru se bazeaza pe teoria porozitatii tesuturilor rectale si ale colonului, care pot absorbi substantele terapeutice mai bine decat daca sunt administrate pe cale orala. Altii sustin ca prin eliminarea toxinelor si resturilor fecale din colon, exista o expunere mai putin toxica la substantele gasite in scaun.
In timpul procedurii, apa care este folosita pentru irigarea colonului, practic, hidrateaza peretii acestuia. Ca rezultat, orice urme de materii fecale, mucus si alte substante sunt slabite si eliminate. Astfel, se considera ca productia de toxine este inhibata si toate cele existente sunt eliminate. Se considera ca acest lucru imbunatateste functia muschilor din colon, ceea ce duce la un peristaltism mai eficient. Aceasta se numeste reantrenare musculara a colonului. Pe langa o imbunatatire a functiei muschilor intestinali, se crede ca o curatare a colonului imbunatateste capacitatea intestinelor de a absorbi substantele nutritive.
Etapele hidrocolonoterapiei sunt hidratarea (se administreaza apa pentru a iriga colonul), activarea (hidratarea activeaza peristaltismului) si evacuare (peristaltismul evacueaza continutul colonului).
Hidrocolonoterapia se realizeaza cu ajutorul unui dispozitiv special. Se stabileste o anumita temperatura si presiune pentru „spalarea” intestinului. Procedura dureaza cam 40-45 minute. Se foloseste apa purificata ce ajunge in colon prin intermediul unui specul plasat la nivel rectal, uneori este lasata sa actioneze un moment, si la final se elimina. Se folosesc in total aproximativ 60 litri de apa.
Sustinatorii acestei proceduri sugereaza ca poate imbunatati sanatatea colonului si poate fi utila pentru urmatoarele probleme:
Curatarea colonului – numita si irigare a colonului – in astfel de scopuri nu este necesara. Asta pentru ca sistemul nostru digestiv elimina deja deseurile si bacteriile din organism. Curatarea colonului este utilizata in mod normal ca pregatire pentru proceduri medicale, cum ar fi o colonoscopie, si uneori pentru cazurile severe de constipatie. Cu toate acestea, unii practicieni recomanda curatarea colonului in alte scopuri, cum ar fi detoxifierea. Nu exista suficiente date clinice care sa demonstreze eficienta si siguranta acestei metode.
Detoxifierea poate fi facuta prin evitarea anumitor alimente – alimente ultraprocesate, alimente cu mult zahar si multa sare etc. Astfel, poate ajuta organismul prin reducerea suprasolicitarii anumitor functii ale organismului, mai ales protejarea ficatului, a rinichilor, imbunatatirea circulatiei. Evitati dietele de detoxifiere stricte, care pot face mai mult rau decat bine, pentru ca pot priva oganismul de nutrienti importanti.
In general, daca avem o alimentatie sanatoasa si un stil de viata sanatos, nu avem nevoie de diete de detoxifriere. Astfel de diete pe termen scurt nu fac probleme in general, dar pe termen lung pot duce la carente nutritive. Organismul sanatos are capacitatea de a elimina in mod natural toxinele din corp. Sistemul natural de detoxifiere al organismului include activitatea ficatului, a intestinelor, a rinichilor, a pielii, a sistemului respirator si a sistemului imunitar. Vezi aici mai multe despre detoxifiere.
Procedura de hidrocolonoterapie este contraindicata in caz de:
Hidrocolonoterapia trebuie abordata cu prudenta, deoarece poate duce la deteriorarea colonului. Curatarea colonului poate provoca efecte secundare mai putin grave, cum ar fi crampe, balonare, diaree, greata si varsaturi. Alte probleme potentiale legate de curatarea colonului includ:
Referinte:
(1) https://www.medicalnewstoday.com/articles/hydrotherapy-of-the-colon#summary
(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19724266/
(3) http://e-lactancia.org/media/papers/ColonLimpieza-FamPrac2011.pdf
(4) https://www.webmd.com/balance/guide/natural-colon-cleansing-is-it-necessary
(5) https://www.healthline.com/health/digestive-health/pros-cons-colon-cleanse