sfaturi medicale, diete, boli, semne, simptome si tratamente pentru acesteasfaturi medicale, diete, boli, semne, simptome si tratamente pentru acesteasfaturi medicale, diete, boli, semne, simptome si tratamente pentru acesteasfaturi medicale, diete, boli, semne, simptome si tratamente pentru acestea
  • Sanatate de la A la Z
    • [Menu Segment]
  • Boli si afectiuni
    • [Menu Segment]
  • Medici
    • [Menu Segment]
  • Stil de viata
    • [Menu Segment]
  • Tratamente medicale
    • Medicamente
    • Suplimente alimentare
  • Investigatii medicale
    • Analize de laborator
    • Investigatii specifice
    • Pregatire analize
  • Terapii
    • Remedii naturiste
    • Gemoterapie
    • Homeopatie
  • Mai multe
    • Utile
      • Ghid prim ajutor
      • Acte necesare
      • Decontari sanatate
    • Sanatate
      • Sanatate barbati
      • Sanatate copii
      • Sanatate femei
    • Frumusete
    • Sarcina si Alaptarea
    • Intrebari si raspunsuri
  • Despre noi
    • Contact
    • Comunitati
    • Newsletter
    • Resurse abonati
  • Cauta
    • [Custom]
✕
pudra de roscove
Pudra de roscove (carob) – beneficii si utilizari
31 octombrie 2022

Drojdie inactiva – beneficii si utilizari

Publicat de Malina Mancas la 2 noiembrie 2022
drojdie inactiva

Afla din articolul de mai jos ce este drojdia inactiva sau nutritiva, ce nutrienti contine, posibile beneficii pentru sanatate si moduri de utilizare.

Cuprins:

1. Ce este drojdia inactiva?
2. Ce beneficii are drojdia nutritiva?
3. Efecte adverse posibile
4. Cum se utilizeaza drojdia nutritiva?

Ce este drojdia inactiva?

Drojdia inactiva mai este numita si drojdie nutritiva. Spre deosebire de drojdia folosita in panificatie, aceasta nu produce cresterea painii. Este o forma dezactivata de Saccharomyces cerevisiae. Drojdia de brutarie este activa si este folosita pentru a dospi painea, oferindu-i si aroma specifica. Pentru a produce drojdie nutritiva, celulele S. cerevisiae sunt crescute timp de cateva zile pe un mediu bogat in zahar. Drojdia este apoi dezactivata folosind caldura, spalata, uscata, maruntita si ambalata pentru distributie.

Este disponibila sub forma de pudra sau fulgi de drojdie inactiva. Poate fi folosita ca alternativa la branza, deoarece are o aroma asemanatoare. Aroma specifica asemanatoare branzei este data de continutul de acid glutamaic.

Exista doua tipuri de drojdie nutritiva – nefortificata si fortificata. Forma nefortificata nu contine vitamine sau minerale adaugate. Contine doar vitaminele si mineralele care sunt produse in mod natural de celulele de drojdie pe masura ce cresc. Forma fortificata contine vitamine sintetice adaugate in timpul procesului de fabricatie pentru a creste continutul de nutrienti. Orice vitamine suplimentare sunt incluse in lista de ingrediente.

Vezi si: Drojdia – mod de utilizare si beneficii

Ce beneficii are drojdia nutritiva?

Drojdia inactiva are un continut scazut de carbohidrati si este o sursa importanta de vitamina B, mai ales B1 si B2. Vitamina B1 ajuta organismul sa metabolizeze corect glucoza si sustine buna sanatate a muschilor, a nervilor si a inimii. Vitamina B2 – sau riboflavina – este importanta pentru nervi, pe langa faptul ca ajuta la functionarea sanatoasa a suprarenalelor. Drojdia inactiva este adesea imbogatita cu vitamina B12. Are un continut ridicat de minerale, dar si antioxidanti ca lupta impotriva daunelor radicalilor liberi asupra celulelor, ceea ce poate imbunatati sanatatea. In plus, mai contine si zinc, seleniu si acid folic. Este, de asemenea, o sursa de proteine vegetale de inalta calitate. Nu contine gluten.

Iata cateva dintre beneficiile pe care drojdia inactiva le poate avea pentru sanatate:

Poate reduce riscul de anemie

Cand vine vorba despre anemie, primul nutrient care ne vine in minte este de obicei fierul. Cu toate acestea, deficitul de acid folic sau vitamina B12 provoaca si anemie. Majoritatea tipurilor de drojdie nutritiva sunt imbogatite cu vitamina B12. Deoarece vitamina B12 este solubila in apa, este putin probabil sa provoace toxicitate chiar si atunci cand este consumata in doze mai mari din alimente. Persoanele care urmeaza o dieta vegana au adesea surse limitate de vitamina B12, asa ca drojdia nutritiva poate fi utila.

Poate sustine sanatatea inimii

Drojdia nutritiva contine o substanta numita beta-glucan, care este un tip de carbohidrat ce se gaseste in peretii celulari ai plantelor, bacteriilor si ciupercilor. Un aport mai mare de beta-glucan poate duce la efecte benefice asupra sanatatii cardiovasculare, inclusiv scaderea colesterolului rau si cresterea colesterolului bun. In plus, majoritatea marcilor de drojdie nutritiva contin potasiu, care reduce tensiunea arteriala.

❤️ Citeste si: 10 pasi pentru o inima sanatoasa

Poate sustine buna functionare a sistemului imunitar

Unele cercetari au aratat ca beta-glucanul derivat din drojdie poate sustine sistemul imunitar. Cercetarile atribuie aceste beneficii fermentatiei bacteriene a beta-glucanului in intestine. Beta-glucanul poate stimula, de asemenea, activitatea celulelor esentiale ale sistemului imunitar, cum ar fi macrofagele.

Poate preveni constipatia

Drojdia nutritiva contine o cantitate crescuta de fibre. Recomandarea privind aportul de fibre este de cel putin 25-35 g pe zi. Fibrele regleaza miscarile intestinale atragand apa in colon si adaugand volum scaunelor. Utilizarea drojdiei nutritive va poate ajuta sa obtineti un aport adecvat de fibre si sa reduceti riscul de constipatie.

Contine antioxidanti puternici

Antioxidantii sunt compusi care lupta cu moleculele instabile numite radicali liberi, ce pot creste riscul de imbolnavire. Studiile arata ca drojdia nutritiva contine antioxidanti ca glutation si selenometionina. Acesti compusi pot proteja celulele de daunele cauzate de radicalii liberi si metalele grele si pot ajuta corpul sa elimine toxinele din mediu. Consumul de alimente bogate in antioxidanti, cum ar fi drojdia nutritiva, poate reduce, de asemenea, riscul de aparitie a bolilor cronice, inclusiv boli de inima, cancer sau degenerescenta maculara.

Poate sustine sanatatea pielii, parului si unghiilor

Unele cercetari sugereaza ca drojdia nutritiva poate combate unghiile fragile si caderea parului. De asemenea, poate ajuta la reducerea acneei si la ameliorarea altor probleme comune ale pielii, in special in adolescenta.

Efecte adverse posibile

Spre deosebire de drojdia de bere, drojdia nutritiva este inactiva si este putin probabil sa provoace efecte negative. Cu toate acestea, daca suferiti de sindromul colonului iritabil sau migrene, drojdia poate fi un declansator, dar depinde de fiecare pacient in parte. Fiti atenti la cum va simtiti (poate fi util sa tineti un jurnal alimentar) si aveti grija la efectele secundare atunci cand incercati un nou aliment, cum ar fi drojdia nutritiva.

Daca aveti o alergie la drojdie, este important sa evitati cu totul acest ingredient pentru a preveni simptomele alergiilor alimentare. Pe de alta parte, daca aveti o sensibilitate la drojdia activa gasita in paine, drojdia nutritiva este probabil sigura, deoarece este dezactivata in timpul procesarii. Cu toate acestea, la fel ca orice aliment nou, este intotdeauna cel mai bine sa consumati mai intai o cantitate mica si sa avansati incet pentru a va evalua toleranta si pentru a preveni efectele secundare.

Uneori poate provoca efecte secundare digestive daca este introdusa prea repede sau in cantitate prea mare. O dieta bogata in fibre poate sustine activitatea intestinului, dar este important sa cresteti treptat consumul de fibre. Introducerea fibrelor in cantitate mare prea rapid poate duce la disconfort abdominal – cum ar fi crampe sau chiar diaree – mai ales daca nu sunteti obisnuit sa mancati alimente bogate in fibre.

Tiramina este un compus derivat din aminoacidul tirozina si care se gaseste in mod natural in drojdia nutritiva. In unele cazuri, tiramina poate provoca atacuri migrenoase la anumite persoane. Migrena este o afectiune caracterizata prin dureri de cap recurente. Desi relativ rar, unii oameni pot avea intoleranta la drojdia nutritiva. Se pare ca acest lucru poate fi mai frecvent la persoanele cu boala inflamatorie intestinala (IBD), cum ar fi boala Crohn.

Te poate interesa si: Intoleranta la histamina – cauze, simptome si tratament

Cum se utilizeaza drojdia nutritiva?

De obicei, acest produs este folosit pentru a adauga o aroma de branza retetelor vegane – un fel de inlocuitor pentru parmezan, motiv pentru care este numita uneori si „parmezanul vegetarienilor”. Drojdia nutritiva este versatila si poate fi asociata cu multe alimente – are gust asemanator cu branza. Se poate adauga in salate, in supe si sosuri ca agent de ingrosare, in paste sau risotto ca inlocuitor de parmezan, in omlete etc. Ofera aroma umami. De asemenea, poate fi adaugata in amestecul de pesmet pentru a pregati snitele, peste sau creveti in crusta.

Depozitati drojdia nutritiva intr-un loc racoros si intunecat pentru a-si pastra continutul de vitamine. Sigilati recipientul ermetic pentru a impiedica umezeala. Dimensiunile portiilor pentru drojdia nutritiva depind de reteta, dar de obicei se folosesc 2-4 lingurite.

Citeste si: Buddha Bowl – o masa nutritiva completa – beneficii si recomandari

Distribuie
Malina Mancas
Malina Mancas
Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Te-ar mai putea interesa si:

pudra de roscove
31 octombrie 2022

Pudra de roscove (carob) – beneficii si utilizari


Citeste mai mult
nuci braziliene
25 octombrie 2022

Nuci braziliene – compozitie nutritiva si beneficii


Citeste mai mult
de ce este benefic sa ai flori proaspete in casa
24 octombrie 2022

De ce este important pentru starea de bine sa avem flori proaspete in casa?


Citeste mai mult

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

© 2018 Sfaturimedicale.ro. Website realizat de ruxandramicu.ro