Hidratarea corespunzatoare a organismului nostru contituie o conditie importanta pentru mentinerea si buna functionare a tuturor organelor si a mentinerea sanatatii pielii.
1. Informatii generale despre hidratare
3. Cantitatea de apa necesara zilnic
4. Reguli pentru o hidratare corecta
5. Alte surse de hidratare in afara de apa
6. Consecinte ale deshidratarii
Apa reprezinta 2 treimi din corpul nostru. Este vital sa bem suficiente lichide pentru a mentine un echilibru sanatos. Multi oameni se deshidrateaza prin faptul ca nu beau suficiente lichide sau pierd lichide si nu le inlocuiesc.
Hidratarea poate fi realizata in cateva moduri diferite. O cale reprezinta consumul de apa potabila. Pe de alta parte mai exista si alte bauturi care mentin corpul hidratat, precum supa, cafeaua, ceaiurile, apa carbogazoasa, limonda.
Chiar si alimentele pe care le consumam contin o cantitate mica de apa. Unele alimente contin mai multa apa decat altele. Alimente cum ar fi salata verde, unele legume si majoritatea fructelor sunt in mare parte compuse din apa. Deci, mancarea este un alt mod de hidratare.
Uneori devenim atat de deshidratati incat trebuie sa cautam ingrijire medicala. Medicii pot alege sa ne hidrateze folosind diferite mijloace. Cea mai obisnuita metoda utilizata in unitatea medicala pentru hidratarea persoanelor este administrarea fluidelor printr-o linie IV sau intravenoasa. Aceasta furnizeaza apa direct in sange printr-o vena, care hidrateaza corpul chiar mai repede decat atunci cand beti apa. O alta metoda utilizata in centrele medicale este aceea de a injecta fluide direct in tesuturile corpului pentru a fi absorbita. Acesta este cel mai lent proces de hidratare.
Stiati ca greutatea corporala este de aproximativ 60% apa? Corpul vostru utilizeaza apa in toate celulele, organele si tesuturile pentru a-si ajusta temperatura si pentru a mentine alte functii ale corpului. Deoarece corpul vostru pierde apa prin respiratie, transpiratie si digestie, este important sa va rehidratati consumand fluide si consumand alimente care contin apa. Cantitatea de apa de care aveti nevoie depinde de o varietate de factori, inclusiv climatul in care traiti, cat de activ sunteti fizic si daca aveti o boala sau aveti alte probleme de sanatate.
Apa face mai mult decat sa potoleasca setea si sa regleze temperatura corpului. Apa, de asemenea, pastreaza tesuturile din corpul vostru umed. Stiti cum se simte senzatia atunci cand ochii, nasul sau gura se usuca? Mentinerea corpului hidratat va ajuta sa pastrati nivelurile optime de umiditate in aceste zone sensibile, precum si in sange, oase si creier. In plus, apa ajuta la protejarea maduvei spinarii si actioneaza ca un lubrifiant pentru articulatii.
Aportul adecvat de apa va permite organismului sa elimine deseurile prin transpiratie, urinare si defecare. Rinichii si ficatul il folosesc pentru a ajuta la eliminarea deseurilor, la fel ca si intestinele. De asemenea, apa va poate impiedica sa va constipati prin inmuierea scaunelor si ajutand la mutarea alimentelor pe care le-ati mancat prin tractul intestinal. Cu toate acestea, trebuie remarcat ca nu exista dovezi care sa demonstreze ca o crestere a consumului de lichide va vindeca 100% probleme de constipatie.
Digestia incepe cu saliva, care are la baza apa. Digestia se bazeaza pe enzimele care se gasesc in saliva pentru a ajuta la descompunerea alimentelor si a lichidului si la dizolvarea mineralelor si a altor substante nutritive. Digestia corecta face mineralele si substantele nutritive mai accesibile organismului. Apa este, de asemenea, necesara pentru a va ajuta sa digerati fibrele solubile.
Corpul vostru isi pierde din lichide atunci cand faceti sport si transpirati, fie sunteti bolnavi si aveti febra. Corpul mai pierde din lichide atunci cand ati contactat anumite virusuri in organism, care va provoaca varsaturi sau diaree. Daca pierdeti lichide din oricare dintre aceste motive, este important sa va mariti cantitatea de lichide, astfel incat sa puteti restabili nivelurile de hidratare naturale ale corpului. Medicul vostru va poate recomanda, de asemenea, sa beti mai multe lichide pentru a ajuta la tratarea altor afectiuni, cum ar fi, infectiile vezicii urinare si pietrele la nivelul tractului urinar. Daca sunteti gravida sau alaptati, va recomandam sa consultati medicul cu privire la administrarea de lichide, deoarece corpul va folosi mai multe lichide decat de obicei in aceasta perioada, mai ales daca alaptati.
Greutatea corporala este formata din 60% apa . Fiecare sistem din organism are nevoie de apa pentru a functiona. Aportul recomandat se bazeaza pe factori, inclusiv sexul, varsta, nivelul de activitate si altele, cum ar fi daca sunteti insarcinata sau alaptati.
Beti 8 pana la 10 pahare de apa pe zi si mancati una pana la 2 fructe si legume suculente pentru a ramane hidratati.
Descoperiti in acest articol care sunt alimentele cele mai bogate in apa pe care ar trebui sa le consumati.
Varsta |
Cantitatea de apa zilnica recomandata |
Copii de 4 -8 ani |
1.13 litri |
Copii cu varsta cuprinsa intre 9 si 13 ani |
1.50 – 1.80 litri |
Copii de 14 – 18 ani |
1.80 – 2.50 litri |
Barbati, cu varsta de 19 ani si peste |
2.94 litri |
Femei, cu varsta de 19 ani si peste |
2.0 litri |
Femei insarcinate |
2.50 litri |
Femei care alapteaza |
2.50 litri |
Fara apa suficienta, corpul si organele sale nu pot functiona corect.
Si deoarece apa contine zero calorii, apa poate fi un instrument excelent pentru gestionarea greutatii corporale.
Amintiti-va: Pentru a va mentine o hidratare sanatoasa a organismului, apa pe care o beti trebuie sa fie echilibrata cu o nutritie adecvata si cu minerale.
Este important ca sportivii sa fie bine hraniti si bine hidratati inainte de a merge la un antrenament sau la o competitie. In timpul exercitiilor fizice (sportului), temperatura corpului creste si corpul transpira. Astfel, corpul va pierde apa si electrolitii. Deshidratarea poate duce la scaderea volumului de sange, ceea ce duce la scaderea capacitatii organismului de a transfera caldura si forteaza inima sa bata mai repede, ceea ce face dificila satisfacerea cerintelor aerobice de catre organism.
Atat organele, cat si intregul corp depinde si are nevoie in permanenta de apa. Apa regleaza temperaturile corpului, elimina toxinele, transporta substante nutritive si oxigen in celule. In plus, consumul de apa asigura un mediu umed pentru tesuturi si articulatii ale corpului.
Un echilibru adecvat al apei si electrolitilor este esential pentru buna functionarea a intregului organism. Apa asigura mediul potrivit pentru reactiile biochimice din tesuturile celulare si este esentiala pentru mentinerea unui volum adecvat al sangelui si o buna sanatate a sistemului cardiovascular.
Potrivit Institutului de Medicina , 20% din cantitatea de apa provine din surse alimentare. Multe fructe si legume, cum ar fi pepenele verde, broccoli si rosiile, contin aproximativ 90% apa.
Deshidratarea duce la numeroase probleme de sanatate, incepand cu stari frecvente de oboseala, respiratia urat mirositoare, lipsa de concentrare la locul de munca sau atunci cand facem anumite activitati. V-ati intrebat vreodata de ce uneori va este pofta de ceva dulce incontinuu? Potrivit nutritionistilor, pofta de dulce vine odata cu deshidratarea corpului, care duce frecvent la aparitia senzatiei de foame si a poftei de zahar.
Ca o alta consecinta a deshidratarii ar putea fi luata in calcul pielea uscata. Medicii dermatologi spun ca cea mai buna solutie pentru pielea uscata este apa. Hidratarea cu apa ajuta corpul sa-si echilibreze ph-ul epidermei dinspre interiorul organismului spre exterior.
Oboseala resimtita in anumite momente ale zilei ar putea fi un semn ca nu beti suficienta apa. In momentul in care nu sunteti hidratati corespunzator, presiunea sangelui din corp scade, ritmul cardiac creste, iar in acest fel, sangele catre creier este incetinit. Tot acest proces duce la aparitia senzatiei de oboseala, lipsa de energie si de concentrare.
Pe de alta parte, lipsa de apa poate provoca anxietatea, stari de nervozitate inexplicabile, dar si schimbari bruste de comportament. Aceste schimbari sunt modificari neuronale care au drept consecinta lipsa hidratarii cu apa.
Crampele abdominale si crampele musculare (aparitia de carcei) sunt adesea simptome ale deshidratarii. O alta consecinta a deshidratarii este aparitia vederii incetosate la un moment dat al zilei, lipsa puterii de a indeplini anumite sarcini usoare, toate aceastea insotite de o migrene (durere de cap severa). Durerea de cap apare atunci cand nivelul de serotonina scade din organism. In acest caz este important sa beti 1 – 2 pahare de apa pentru a va reveni.
Referinte: