Ruptura de perineu reprezinta fisurarea tesuturilor perineale ale femeii. Leziunile apar frecvent in contextul nasterilor naturale. Aflati din urmatorul articol din ce cauza apare ruptura de perineu, care sunt simptomele si cum poate fi prevenita!
1. Ce inseamna ruptura de perineu?
2. Din ce cauza apare ruptura de perineu?
5. Tratamentul chirurgical al rupturii de perineu
7. Cum poate fi prevenita ruptura de perineu?
Ruptura de perineu consta in fisurarea pielii si a altor structuri de tesuturi moi care separa vaginul de anus. Aceasta ruptura de perineu apare la femei ca urmare a unei nasteri naturale si este cea mai frecventa leziune in obstetrica.
La unele femei ruptura variaza foarte mult in functie de tipul de gravitate al leziunii. Exista 4 grade de ruptura de perineu:
Gradul I reprezinta o ruptura subtire de perineu in care nu sunt implicati muschii. In acest caz este posibil sa fie necesar doar un numar mic de cusaturi pentru ca fisura sa se refaca.
Gradul II include ruptura atat a pielii, cat si a tesutului muscular. Cusaturile sunt, de obicei, necesare intr-un numar mai mare si pot trece pana la 2 luni pana cand fisura se va reface.
Gradul III consta in ruptura de muschi perineali si a tesutului muscular care inconjoara anusul. In acest caz sunt necesare cusaturi frecvente care pot dura mai mult de 2 luni de zile.
Gradul patru reprezinta o ruptura care trece prin sfincterul anal pana la nivelul rectului. In acest caz, femeia trebuie sa acorde o atentie sporita in ceea ce priveste igiena personala, dieta, fizioterapia pentru recuperare, forma si tipul de medicamente administrate pentru durere si purgative, tip laxative. Gradul al IV-lea de ruptura de perineu este cea mai complicata afectiune si apare in urma complicatiilor avute in timpul nasterii copilului. In acest caz, intestinele, vezica si functiile sexuale ale femeii pot fi afectate fie pe termen scurt, fie pe termen lung. Perioada de recuperare variaza in functie de circumstantele individuale.
Ruptura de perineu reprezinta slabirea musculaturii de la nivelul perineului, iar aceasta apare:
Ruptura de perineu provocata de nasterea naturala se datoreaza dimensiunii capului fatului care este mai mare in comparatie cu dimensiunea canalului de nastere. Prin urmare, acest lucru face ca nasterea naturala sa duca la un anumit grad de trauma. Pentru a evita aceasta leziune a perineului, medicul specialist va poate efectua o incizie chirurgicala direct pe tesutul moale al perineului, si anume o epiziotomie.
Activitatea sexuala este o cauza frecventa care duce la ruptura de perineu. De asemenea, pot sa apara chiar si vanatai minore in regiunea pelvina si dureri vaginale care pot sa dureze timp de cateva zile. Factorii care pot creste probabilitatea fisurii vaginale in timpul actului sexual includ:
Indepartarea parului pubian cu un aparat de ras este o alta cauza comuna a taieturilor care este asemanatoare cu ruptura perineului doar ca intr-o forma mai usoara. De asemenea, epilarea cu ceara poate provoca leziuni si anumite fisuri ale pielii.
Pe langa taieturile si fisurile care pot sa apara in timpul epilatului pentru indepartarea parului nedorit, ranile (care pot sa nu fie destul de mari) pot permite gemernilor sa intre in organism. Acest lucru poate duce la cresterea riscului de infectii ale pielii.
Iata care sunt principalele semne care pot duce la diagnosticarea rupturii de perineu:
Daca pacienta constata simptomele prezentate anterior, aceasta trebuie sa efectueze o serie de analize sub atenta observatie a medicului ginecolog. Dupa efectuarea unui control medical amanuntit, medicul specialist poate stabili diagnosticul de fisurare sau rupere a perineului.
Tratamentul rupturii de perineu se poate efectua chirurgical, iar interventia se practica cel mai frecvent pe cale vaginala. Iata ce trebuie sa stiti despre interventia chirurgicala ca tratament in caz de leziune si rupere a perineului:
Efectuarea exercitiilor Kegel si efectuarea masajului perineal in luna in care trebuie sa nasteti sau cu ceva timp inainte va vor ajuta sa aveti o nastere mai usoara fara a ajunge la complicatii. Exercitiile Kegel efectuate cu regularitate in timpul sarcinii va ajuta la imbunatatirea tonusului muscular si pot scadea riscul de incontinenta urinara.
Daca leziunea de perineu nu este tratata in primele stadii, aceasta poate capata diverse forme extrem de grave. De exemplu, exista posibilitatea sa va confruntati cu scurgeri de urina involuntare care pot sa se produca in urma efectuarii chiar si a celor mai mici eforturi, pana la aparitia prolapsului uterin. In alte cazuri, vezica si uretra pot cadea in interiorul vaginului, iar acest lucru provoca diverse complicatii, cum ar fi cistocelul si uretrocelul. Aceste complicatii pot sa capate la randul lor forme extrem de grave, cum ar fi prolapsul uterin si vezical, atunci cand vezica si uretra ies in afara vaginului. De asemenea, pot aparea sangerari dupa operatia de tratare a rupturii de perineu. In acest caz, adresati-va in cel mai scurt timp medicului specialist.
Pentru a evita ruperea si fisurarea perineului este indicat sa va imbunatatiti tonusul muscular si sa efectuati des exercitiile Kegel, care ajuta atat in recuperarea dupa efectuarea operatiei, cat si la prevenirea acestei fisuri vaginale. De asemenea, acordati o atentie sporita igienei personale si stilului de viata. Evitati eforturile fizice si obiceiurile care pot duce la aparitia acestei fisuri.
Referinte: