Dieta cu hrisca te ajuta sa slabesti pana la 7 kilograme intr-o saptamana. Afla din urmatorul articol ce este hrisca, care sunt principiile dietei cu hrisca, dar si exemple de meniuri cu retete delicioase pe care le poti prepara intr-un timp scurt!
1. Informatii generale despre hrisca
2. Principiile dietei cu hrisca
3. Exemple de meniuri si retete
Hrisca este o planta originara din Asia ale carei seminte seamana cu boabele de grau. Dar spre deosebire de grau, semintele de hrisca nu contin gluten, sunt bogate in nutrienti, care pot ajuta la mentinerea sanatatii inimii, reduc tensiunea arteriala, ajuta la pierderea in greutate si gestioneaza valorile glicemiei in cazul persoanelor care au diabet zaharat. De asemenea, hrisca ajuta la imbunatatirea digestiei si la intarirea sistemului imunitar.
Hrisca are putine calorii in comparatie cu graul sau orzul, este lipsita de grasimi saturate si este bogata in fibre si proteine. Conform specialistilor, hrisca este ideala pentru persoanele care nu pot digera graul si ajuta totodata la imbunatatirea functionarii tractului digestiv, la slabire si la formarea masei musculare.
Hrisca contine proteine de inalta calitate, aminoacizi esentiali, flavonoide care actioneaza ca antioxidanti – rutina si quercetina. In plus, hrisca este bogata in vitamine si minerale, cum ar fi riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), cupru, magneziu, fosfor, zinc si mangan.
100 de grame
Pentru a putea sa te bucuri de rezultate intr-un timp scurt si pentru a nu intampina probleme sau senzatii neplacute pe tot parcursul dietei este important sa respecti urmatoarele principii:
Pe tot parcursul acestei diete trebuie sa beti multe lichide, de exemplu apa sau ceai verde neindulcit si sa consumati kefir cu 1% grasime. Pentru a avea rezultate rapide in dieta cu hrisca si kefir trebuie sa nu consumati mai mult de 600 – 1200 de calorii pe zi. De asemenea, este interzis consumul de grasimi si dulciuri.
Pentru preparare se vor pune peste noapte 1-2 pahare de hrisca in 2-4 pahare de apa fierbinte. Peste noaptea, hrisca va absorbi toata apa, iar dimineata poate fi consumata in forma obtinuta alaturi de kefir. Cantitatea de kefir nu trebuie sa depaseaca 1 litru pe zi, si, de regula, trebuie sa consumi cate un castronel mediu cu hrisca la fiecare masa pentru a combate senzatia de foame. Intre mesele principale, poti sa mai mananci 1-2 mere pe zi, un iaurt mic sau sa bei un ceai sau o cafea neindulcita.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Dupa ce ai spalat hrisca si ai lasat-o la inmuiat peste noapte, arunca apa si mai spala o data semintele. Apoi, pune hrisca la fiert in lapte cu miere si putina esenta de vanilie si lasa-le la fiert pana cand laptele da in primul clocot, apoi acoperi oala cu un capac si il lasi pana cand se umfla si tot laptele este absorbit complet.
La o cana de hrisca se vor adauga doua cani de apa si un praf de sare, se lasa sa fiarba usor, cu un capac deasupra, timp de aproximativ 30-40 de minute, dar fara sa amestecati. Hrisca trebuie sa absoarba apa.
Semintele de hrisca le poti gasi la magazin gata coapte.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Semintele de hrisca coapta se vor lasa la hidratat peste noapte. Separat, se va spala bine ardeiul gras si se va toca marunt, apoi se strecoara semintele de hrisca, se asezoneaza cu ardeiul tocat, cu semintele de susan si cu patrunjelul spalat si maruntit inainte. In cele din urma, se amesteca toate ingredientele intr-un bol, se adauga un praf de sare si se savureaza din plin. Sa ai pofta!
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se spala hrisca si se lasa la inmuiat in apa peste noapte. Se va fierbe laptele impreuna cu mierea, coaja de portocala, scortisoara si anasonul. Dupa ce toate ingredientele au inceput sa fiarba, se va adauga hrisca si se va lasa pana cand aceasta da intr-un clocot. Apoi se va opri focul si se va acoperi oala cu un capac timp de aproximativ 10 minute pentru ca laptele sa se absoarba complet. Sa ai pofta!
Ingrediente:
Mod de preparare:
Hrisca se va spala bine in mai multe ape, pana cand apa va ramane curata si se lasa la hidratat timp de aproximativ 2-3 ore intr-o cana de apa curata. Intr-un vas se pune ceapa tocata marunt inainte, cimbrul, cele 3 linguri de ulei si se va cali cu putina apa timp de 10 minute. Peste ceapa calita cu cimbru, se va adauga hrisca si restul de apa si apoi se va lasa la fiert la foc mic aproximativ 20 de minute. Rosiile se oparesc si se curata de coaja, apoi se vor toaca marunt, inlaturand eventualele parti mai tari din mijloc. Apoi, se adauga in tocanita de pe foc pulpa de rosii rezultata, amestecul de legume, sare dupa gust si se mai lasa inca 10 minute la foc mic. Tocanita de hrisca se serveste calda, simpla sau alaturi de legume sotate. Sa ai pofta!
Dieta cu hrisca poate dura 7 sau 14 zile, in functie de numarul de kilograme de care vrei sa scapi. Astfel, intr-o saptamana poti sa slabesti aproximativ 7 kilograme (un kg pe zi) sau 12 kilograme in doua saptamani.
Vedeta Cristina Cioran a reusit sa slabeasca 10 kilograme dupa ce a urmat dieta cu hrisca. Aceasta a declarat intr-o emisiune TV faptul ca: „E o greutate fluctuanta, cu hrisca am slabit. Ma lupt cu aceasta situatie cu care lupta un mapamond intreg. Am avut cu vreo 10 kilograme in plus, si mi-a fost foarte greu sa port aceasta rochie. Am mancat foarte putin, hrisca fiarta si apoi putin calita in putin unt, sau ulei de masline sau ulei de cocos. Sotul imi mai face si lipie, dar daca am pofta de dulce iau un cubulet de zahar. Am tinut regimul asta, cam o saptamana, dar am mai scapat la dulceata. Ca sa imi vina rochia asta m-am abtinut de la mancare vreo 5 zile”.
Dieta cu hrisca ajuta la detoxifierea corpului, intrucat hrisca are in compozitie fibre alimentare care favorizeaza eliminarea toxinelor prin intermediul tranzitului intestinal.
Pe langa faptul ca acesta dieta ajuta la reducerea kilogramelor in plus, consumul de hrisca aduce numeroase beneficii pentru sanatate precum:
Deoarece aceasta dieta presupune consumul unor alimente stricte, organismul poate sa reactioneze la aceasta schimbare alimentara si te poti simti mult mai obosit si cu stari de ameteala / vertij. De aceea, este recomandat sa discuti cu medicul nutritionist inainte de a incepe aceasta dieta.
Consumul excesv de hrisca poate sa cauzeze o afectiune care consta in fotosensibilizarea acuta a pielii. Aceasta afectiune se manifesta timp de cateva zile, iar simptomele pot fi:
De asemenea, consumul de hrisca poate sa cauzeze alergii, deoarece planta de la care provin semintele are pontential alergen. Asadar, nu consumati / nu urmatati dieta cu hrisca mai mult decat va indica medicii nutritionisti, si anume 7 – 14 zile.
Referinte: