Videocapsula endoscopica – acest test este de obicei utilizat atunci cand este suspectata o boala in intestin sau pentru a localiza sangerarea, inflamatia sau deteriorarea.
1. Ce este videocapsula endoscopica?
2. Indicatii si recomandari
3. Cum functioneaza videocapsula?
4. Cum te pregatesti pentru testare?
5. Avantaje
6. Riscuri
7. Interpretare rezultate
Videocapsula endoscopica implica o procedura de diagnostic prin care se inghite o micro-camera incapsulata, astfel incat imaginile cu esofagul, stomacul si intestinul sa poata fi preluate pe masura ce dispozitivul trece prin tractul gastrointestinal. In mod traditional, medicii folosesc endoscopia – o procedura in care un scop flexibil este introdus in gat – pentru a diagnostica afectiunile sistemului gastrointestinal superior.
Beneficiile date de videocapsula sunt lipsa disconfortului, este o procedura nedureroasa, minim invaziva si nu necesita anestezie.
Endoscopia cu capsula este utilizata de obicei pentru a investiga pierderea de sange numai dupa ce endoscopia sau colonoscopia nu reusesc sa dezvaluie sursa sangerarii. Aproximativ 5% dintre episoadele de sangerare inexplicabile provin din intestinul subtire, cel mai adesea din leziuni vasculare mici cunoscute sub numele de angioectazii. Spre deosebire de endoscopie sau colonoscopie, care poate fi folosita pentru indepartarea polipilor (polipectomie), endoscopia cu capsula poate fi utilizata numai pentru diagnostic vizual, nu pentru tratament. Videocapsula endoscopica este cea mai sensibila metoda prin care in prezent se poate examina intestinul subtire pentru cauze de sangerare usoara, polipi si zone cu inflamatie.
Examenul poate fi astfel util pentru a depista anomalii in stomac si intestinul subtire. Acestea pot include:
ATENTIE! Chiar daca pare a fi cea mai sensibila tehnica de examinare a intestinului subtire, nu este in niciun caz perfecta. Posibile leziuni ar putea fi omise. In ciuda cercetarilor intense pentru imbunatatirea evaluarii cu ajutorul videocapsulei, tehnica NU inlocuieste colonoscopia ca standard de aur.
Indicatiile pentru o procedura de endoscopie cu capsula pot include:
Aceasta capsula include una sau doua camere minuscule, un bec, o baterie si un emitator radio. Este de marimea unei pilule normale. Fiecare capsula este utilizata o singura data. Medicul va poate solicita sa va culcati sau sa va asezati in timp ce inghititi capsula. Capsula are un strat alunecos, astfel incat este usor de inghitit. Capsula nu este digerata sau absorbita. Circula prin sistemul digestiv urmand aceeasi cale pe care o au alimentele.
Camera video miniaturizata este programata sa preia intre 2 si 18 imagini pe secunda, care apoi sunt transmise in cele din urma la echipamentele cu senzori. Persoana inghite capsula si aceasta preia imagini pana la capat prin tractul digestiv (tractul gastro-intestinal). Emitatorul radio trimite fotografiile catre un sistem de inregistrare. Sistemul de inregistrare este purtat in jurul taliei. Medicul sau tehnicianul descarca fotografiile de pe sistem pe un computer, si le examineaza. Capsula este eliminata in scaun in 1-2 zile. Daca nu vedeti capsula in toaleta in 2 saptamani de la inghitire, informati medicul. Este posibil sa aveti nevoie de o radiografie pentru a vedea daca videocapsula este inca in corp.
Vi se vor oferi instructiuni cu privire la alimentatie si activitati in perioada de examinare, care dureaza aproximativ 8 ore. La sfarsitul procedurii, medicul va examina imaginile obtinute. Dupa 2 ore de la inghitirea capsulei vei putea sa bei lichide, si dupa 4 ore vei putea sa mananci o masa usoara, cu exceptia cazului in care medicul indica altfel. Va trebui sa eviti activitatea fizica intensa, cum ar fi alergarea sau sariturile in timpul testului.
Cu o zi inainte de testare, vi se va cere sa adoptati o dieta lichida incepand dupa micul dejun pana la ora 22:00, dupa care vi se va cere sa nu consumati nimic pana la inghitirea capsulei in dimineata urmatoare. La cateva ore dupa ingerarea dispozitivului veti putea bea lichide si 4 ore mai tarziu veti manca alimente solide.
De asemenea, medicul va poate recomanda anumite medicamente pentru a va curata intestinele inainte de acest test, sa nu fumati cu 24 ore inainte de test sau sa nu beti si sa nu mancati nimic cu 12 ore inainte.
Informati medicul despre toate medicamentele si suplimentele pe care le luati, inclusiv medicamentele eliberate pe baza de reteta, medicamentele fara prescriptie medicala, vitamine, minerale, suplimente si plante medicinale. Vi se poate cere sa nu luati anumite medicamente in timpul acestui test, deoarece ar putea interfera cu dispozitivul. Informati medicul si daca:
Cat timp videocapsula este in corp, nu se face procedura RMN.
Endoscopia cu capsula devine tot mai populara, deoarece are mai multe avantaje:
Precizia endoscopiei cu capsula poate varia in functie de obiectivul investigatiei si de dispozitivul utilizat. Insa, deoarece camera este pur si simplu inghitita si se deplaseaza singura, aceasta tehnica de vizualizare este pasiva. Chiar daca procedura este mai probabil sa detecteze o tulburare intestinala, imaginea poate fi trecatoare sau intunecata, ceea ce poate afecta concluziile care pot fi trase din test.
Principalul risc al acestei tehnici este ca videocapsula se poate bloca intr-o zona ingusta in intestinul subtire. De multe ori medicul va lua masuri speciale pentru a incerca sa vada daca aveti o suprafata ingusta in intestinul subtire, inainte de a utiliza videocapsula. Chiar si aceste precautii nu pot identifica o zona ingusta subtila pe radiografii. Daca videocapsula se blocheaza si nu se misca, este posibil sa fie necesara o interventie chirurgicala standard pentru tratarea obstructiei si recuperarea capsulei.
Exista si riscul ca videocapsula sa ramana in tractul gastrointestinal si sa nu fie eliminata. Riscul, care este mic, ar putea fi mai mare la persoanele care au o afectiune – cum ar fi o tumora, boala Crohn sau o interventie chirurgicala anterioara in zona – care provoaca o ingustare in tractul digestiv.
Daca videocapsula nu a trecut printr-o miscare intestinala, dar nu provoaca semne si simptome, medicul ar putea sa astepte mai mult timp pentru ca dispozitivul sa iasa din corp. Cu toate acestea, o capsula care provoaca semne si simptome ce indica obstructia intestinala trebuie indepartata, fie prin interventie chirurgicala, fie printr-o procedura traditionala de endoscopie, in functie de locul in care capsula este blocata.
Cand nu trebuie utilizata? Endoscopia cu capsula video este, in general, sigura si bine tolerata. Insa, nu trebuie utilizata daca stiti ca aveti obstructii intestinale sau zone de ingustare (restrictii) sau conexiuni sau deschideri anormale intre doua organe sau parti ale corpului (fistule).
Camera foto utilizata in capsula endoscopica face numeroase fotografii color pe masura ce trece prin tractul digestiv. Imaginile salvate pe sistem sunt transferate pe un computer cu un software special care imbina imaginile pentru a crea un videoclip. Medicul urmareste videoclipul pentru a cauta anomalii in tractul digestiv. Poate dura cateva zile pana la o saptamana sau mai mult pentru a primi rezultatele endoscopiei.
Un raport de endoscopie cu capsula este mai mult sau mai putin acelasi cu un raport endoscopic traditional. Raportul va contine o lista a constatarilor normale si anormale, impreuna cu interpretari preliminare. In timp ce unele descoperiri pot fi observate cu usurinta, cum ar fi sangerare sau blocaje, altele pot fi ambigue.
De la sine, endoscopia cu capsula nu este o procedura folosita pentru a stabili singura un diagnostic, dar poate fi adesea folosita in tandem cu alte evaluari pentru a ajunge la un diagnostic definitiv.
Referinte:
(1) Capsule endoscopy, link: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/capsule-endoscopy/about/pac-20393366
(2) Understanding Capsule Endoscopy, link: https://www.asge.org/home/for-patients/patient-information/understanding-capsule-endoscopy
(3) What is Capsule Endoscopy? , link: https://www.thh.nhs.uk/documents/_Patients/PatientLeaflets/endoscopy/PIID147-Capsule_Endoscopy.pdf
(4) Capsule endoscopy, link: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/tests/capsule-endoscopy