Terorile nocturne (numite si pavor nocturn sau terori de somn) fac parte din categoria parasomniilor, in cadrul careia persoana (copil sau adult) are in somn o stare de frica semnificativa si activare fiziologica, parand a fi treaza si constienta. Care sunt cauzele terorilor nocturne, cum se manifesta si ce optiuni de tratament exista?
1. Terorile nocturne – informatii generale
2. Cand si de ce apar terorile nocturne?
3. Cum se manifesta terorile nocturne?
4. Tratamentul si prognosticul pentru terorile nocturne
Terorile nocturne (pavor nocturn sau terori de somn) sunt un tip de parasomnii. Parasomniile se refera la comportamentele neobisnuite prin care oamenii trec inainte de somn sau in timpul somnului.
Terorile nocturne se refera la episoade recurente ce apar in timpul noptii, in care persoana pare ca se trezeste, dar nu e complet constienta; in schimb este foarte speriata, agitata, confuza, se misca sau striga, transpira, respira accelerat. Dupa finalizarea unui episod de pavor nocturn sau a doua zi nu isi aminteste ce s-a intamplat.
Aceste episoade nocturne sunt neplacute atat pentru copilul sau adultul in cauza, cat si pentru parinti, respectiv familia persoanei. Terorile nocturne se pot asocia si cu somnambulismul.
Pavorul nocturn este specific, in general, copiilor, in special celor cu varsta cuprinsa intre 3 si 7-8 ani. Mai rar, poate aparea si in cazul adolescentilor si adultilor. Dupa varsta de 10 ani aceste episoade nocturne incep sa scada in frecventa, pana la disparitia completa.
Cei din jurul unei persoane care are un pavor nocturn cred initial ca e vorba despre un cosmar. Insa acestea sunt diferite.
Terorile nocturne par a fi asemanatoare cu cosmarurile, insa exista o serie de diferente intre acestea. Pavorurile nocturne sunt episoade de panica ce apar in timpul somnului, in timp ce persoana este intr-o stare partiala de somn. Spre deosebire de cosmar, pavorul nocturn este insotit de vocalizari, manifestari fiziologice (batai rapide ale inimii, transpiratie) si alte semne care arata ca persoana reactioneaza impotriva visului.
O alta diferenta fata de cosmar, care apare in timpul somnului REM, este ca pavorul nocturn apare in timpul somnului non-REM. Dupa trezirea dintr-un cosmar, persoana isi aminteste macar partial ce a visat. Insa dupa un pavor nocturn, cand se trezeste cu adevarat, nu isi aminteste nimic.
Atat cosmarurile, cat si pavorul nocturn incep in copilarie. Se considera ca frecventa cosmarurilor este mult mai mare decat a terorilor nocturne, insa despre acestea din urma nu exista statistici foarte concludente.
Nu se cunosc cauzele care determina aparitia unui pavor nocturn, insa unii factori pot avea o contributie:
Terorile nocturne sunt asociate si cu o serie de tulburari sau probleme de sanatate, cum ar fi apneea in somn, migrenele, leziunile la nivel cerebral, sindromul picioarelor nelinistite. Pavorul nocturn si somnambulismul sunt de asemenea asociate, ambele aparand in timpul celui mai profund stadiu al somnului (somnul cu unde lente). Unii cercetatori considera ca persoanele care experimenteaza pavorul nocturn sau somnambulismul ar avea dificultati in mentinerea somnului cu unde lente, ceea ce ii face mult mai susceptibili la parasomnii.
Se presupune ca terorile nocturne, ca in general parasomniile, ar avea si o componenta genetica, pentru ca s-a observat ca in familiile celor care au astfel de episoade, mai exista cel putin un caz similar.
In timpul unui pavor nocturn, care dureaza aproximativ 5-10 minute si pana la 30-45 de minute, persoana pare sa fie treaza; insa nu este pe deplin (desi poate sa aiba ochii deschisi). In schimb se vede ca este speriata, eventual tipa, se zbate, se da jos din pat, merge prin somn. Tocmai pentru ca nu este in starea de veghe, nu este constienta de prezenta celor de langa ea care incearca sa o linisteasca. In timpul pavorului nocturn, pentru ca merg prin somn sau fac tot felul de miscari, copiii si adultii se pot si rani.
La nivel fiziologic, in corpul copilului sau adultului care experimenteaza o teroare nocturna apare un nivel foarte ridicat de adrenalina, care cauzeaza toate acele comportamente specifice pavorului nocturn.
Manifestarile unui pavor nocturn pot include:
Pavorul nocturn apare de cele mai multe ori in prima treime a noptii, in special intre orele 12 si 2 noaptea.
Copilul sau adultul nu este capabil sa raspunda la ce i se spune, la imbratisari sau la incercarile parintilor, respectiv altei persoane, de a-l linisti.
Un episod de teroare nocturna poate dura 10 pana la 20 de minute, dupa care copilul (adultul) se linisteste si poate adormi din nou.
In majoritatea cazurilor, un copil care trece printr-un pavor nocturn are nevoie sa fie linistit si consolat, pana cand se poate reintoarce la somn. Terorile nocturne dispar de la sine in cazul celor mai multi copii, dupa varsta de 10 ani scazand in frecventa, pe masura ce sistemul lor nervos central se dezvolta.
Terorile nocturne nu sunt periculoase, insa unele aspecte pot fi niste semnale de alarma pentru a consulta si un specialist:
In cazul adultilor, tinerea unui jurnal al somnului (ore de culcare si de trezire dimineata, treziri nocturne, activitati din timpul zilei sau care preced somnul) pot ajuta la identificarea unui deficit in privinta orelor de somn necesare; de asemenea, se pot identifica anumite obiceiuri sau aspecte care sa contribuie la o frecventa mai mare a terorilor nocturne. De asemenea, partenerul cu care dormiti va poate da detalii despre frecventa si intensitatea acestor episoade nocturne.
Reducerea nivelului de stres poate scadea riscul aparitiei terorilor nocturne. De asemenea, igiena somnului si asigurarea somnului necesar pe durata noptii sunt extrem de importante: evitarea folosirii dispozitivelor electronice inainte de somn; limitarea consumului de substante stimulante inainte de culcare (cofeina, alcool); implicarea in activitati relaxante si linistitoare inainte de somn
In cazul in care terorile nocturne sunt frecvente si va afecteaza somnul si modul in care functionati, dar si pe al partenerului/partenerei sau familiei, adresati-va catre un specialist in somn.
(1) Night terror – https://www.mountsinai.org/health-library/diseases-conditions/night-terror
(2) Nightmares and Night Terrors – https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/nightmares-and-night-terrors
(3) Night terrors – https://www.sleepfoundation.org/parasomnias/night-terrors