Temele scolare in vacanta – benefice pentru cei mici sau o sursa de stres? Controversa temelor in vacante nu este una noua. Daca unii sunt de acord cu ele, altii considera ca vacantele trebuie sa fie doar pentru relaxare, joaca si activitati recreative.
1. Ce beneficii au temele in general?
2. Teme – care e volumul adecvat?
3. Cum pot parintii ajuta copilul la teme?
4. Temele scolare in vacanta – da sau nu?
5. Temele scolare in vacanta – sfaturi pentru parinti
Unii elevi pot primi in mod regulat un volum prea mare de teme, ceea ce poate provoca stres si efecte negative asupra sanatatii. Un timp prea lung petrecut efectuand teme poate insemna mai putin timp de joaca, mai putin timp petrecut cu activitati relaxante, de dezvoltare personala, de cultivare a anumitor abilitati si hobby-uri.
Multi elevi considera ca li se dau prea multe teme acasa si ca volumul de munca este inadecvat pentru nivelul lor de dezvoltare. De asemenea, le ramane prea putin timp pentru relaxare sau activitati creative.
In primii ani de scoala, nu exista dovezi clare ca temele ii ajuta pe copii sa se descurce neaparat mai bine la nivel scolar. Pe masura ce copiii cresc, temele au beneficii academice – exista o legatura puternica intre teme si activitatea la scoala.
Alte beneficii ale temelor la copii:
Nu exista reguli clare si stricte privind volumul temelor pentru acasa. Unele scoli, precum si diferiti profesori din scoli ofera mult mai multe teme decat altii. Mai multe teme pentru acasa nu inseamna intotdeauna un nivel mai ridicat de educatie sau invatare, in special in scoala primara. Daca elevii au teme in exces, s-ar putea sa se simta coplesiti si stresati, si sa le afecteze viata sociala, timpul de joc si activitati recreative, hobby si relaxare. Daca vi se pare ca are prea multe teme, discutati la scoala despre asta.
Pe de alta parte, daca simti ca nu primeste suficiente teme sau nu primeste deloc teme, exista inca multe activitati de invatare pe care le puteti face acasa. De exemplu, puteti citi impreuna – cititul este foarte important pentru copii, sa scrieti povesti sau scrisori, sa cercetati subiecte interesante sau sa planificati un buget pentru un eveniment de familie. Nu exista o formula clara pentru volumul temelor, dar exista cateva orientari diferite pe care majoritatea profesorilor le pot utiliza.
Formula pe care unii profesori o urmaresc în Statele Unite pentru volumul temelor/ echivalentul in timp este: nivelul clasei x 10 (pentru fiecare nivel de clasă):
Alte recomandari oferite de cadrele didactice sunt urmatoarele:
Volumul de lucru deprinde de la copil la copil, de varsta sa, de interesul pentru materia respectiva.
Desi fiecare parinte isi doreste ca copilul lor sa aiba succes si sa obtina tot ce este mai bun, este important sa renunte la presiunea din ce in ce mai mare si sa ne amintim ca sunt inca niste copii. Au nevoie de timp liber pentru a-si elibera stresul si pentru a se conecta cu alti copii.
Ar trebui sa existe o perioada de inceput si de incheiere a temelor. Puteti sa ii invatati pe copii sa monitorizeze timpul. Retineti ca nu este posibila mentinerea atentiei neintrerupte mai mult de 40 de minute (in functie de varsta copilului, aceasta valoare este mult mai scurta). Este important sa faceti mici pauze timp de 10-15 minute intre diferite activitati.
Se recomanda sa incepeti cu ceva scurt si simplu, iar mai tarziu sa faceti sarcinile mai putin placute, dar lasand la final cea mai usoara sarcina sau sarcina pe care copilul o place cel mai mult. Copiii ating performanta maxima dupa 30 de minute. La o ora si jumatate, performanta scade si astfel nu ar trebui sa se ocupe de cel mai dificil subiect atunci.
Atat parintii, cat si elevii tind sa fie stresati la inceputul unui nou an scolar, din cauza temelor. Lucrul pana seara tarziu, lipsa echilibrului intre timp liber si teme – pot duce la stres care afecteaza performantele academice ale copilului.
Parintii tind sa puna presiune prea mare, apar certuri in timpul temelor, sau un frate mai mare trebuie sa il ajute pe altul mai mic la teme – de unde iar pot aparea situatii stresante – inclusiv pentru fratele mai mare care are propriile teme.
Fiecare copil reactioneaza diferit la stres, iar semnele (care pot arata chiar epuizare mentala) pot include:
Cei mai multi parinti isi imping copiii pentru a face mai mult, fara a lua in considerare efectele date de acest tip de presiune. Unii cred ca temele date acasa sunt intotdeauna ceva de care copiii se pot ocupa singuri. Daca cel mic nu isi poate face temele, unii parinti au tendinta de a se supara, de a critica sau certa copilul, facandu-l sa se simta vinovat. Acest lucru nu face decat sa afecteze stima de sine a copilului, cauzand in acelasi timp un nivel mai mare de stres si frustrare pentru copil.
Copilul are nevoie sa fie motivat si incurajat!
Finalizarea temelor pentru copiii nu creste capacitatea lor de munca sau disciplina si nici nu ii invata nimic nou. Este responsabilitatea sa si scopul este de a lucra el, nu altcineva. Chiar daca nu ii iese perfect sau nu finalizeaza uneori, important este ca a lucrat el. Daca faceti temele pentru copil, acesta nu va dezvolta abilitati academice asa cum ar trebui. De asemenea, nu va sti ce sa faca atunci cand se confrunta cu o problema, cum ar fi lipsa de timp, prioritati sau o sarcina pe care nu o intelege. Parintii isi pot ajuta copiii si sa le explice, dar un alt mod recomandat este ca cei mici sa lucreze in mod autonom – sa gaseasca singuri raspunsurile (cautand in manuale sau chiar pe internet informatii noi).
Desi scoala este o parte importanta a vietii unui copil, este la fel de important ca cel mic sa ia o pauza de la aceasta. Studii multiple au aratat ca majoritatea elevilor primesc prea multe sarcini suplimentare, ceea ce duce la lipsa de somn, niveluri mari de stres, precum si probleme de sanatate aferente.
Asa cum am spus mai devreme, copiii au nevoie de timp petrecut impreuna cu familia, pentru a se relaxa cu prietenii si pentru a participa la activitati extracurriculare, pentru a-si putea energiza mintea si corpul.
Se considera adesea ca perfectiunea vine odata cu practica. Temele ii pot ajuta pe copii sa invete un subiect nou si sa inteleaga mai bine notiunile invatate. In afara de asta, temele chiar pot ajuta copiii sa aiba succes, avand urmatoarele beneficii:
Temele pot ajuta chiar la construirea personalitatii copilului, a sentimentului de responsabilitate si a punctualitatii. Tot ce trebuie sa faceti este sa faceti impreuna un program pentru a avea timp si de teme, si de distractie in vacanta.
Cand vine vorba de temele scolare in vacanta, parerea parintilor si a profesorilor variaza – unii vor teme pentru copii, altii nu sunt de acord cu asta.
Stabiliti impreuna un program pentru temele scolare in vacanta – timpul necesar pentru fiecare materie si cum vor fi impartite pe durata vacantei. Copilul trebuie sa aiba timpul bine organizat, ca sa aiba si timp pentru activitati recreative, hobby-uri, citit, joaca. Nu lasati temele in vacanta pe ultima suta de metri!
Unele recomandari spun ca temele sa fie din proprie initiativa, axate pe ceea ce ii place copilului – sa isi dezvolte o abilitate, sa invete despre un lucru nou si neaparat – sa citeasca! Sa citeasca din proprie initiativa, nu fortat – carti care ii plac, nu care ii sunt impuse. Alte activitati utile ar putea fi vizite la muzee, voluntariat, excursii cu activitati specifice etc. Asta ar face ca cel mic sa nu simta constrangeri, ci sa invete si sa faca lucruri noi si interesante din placere.
Activitati interesante si care stimuleaza copilul sunt:
Temele – daca se fac treptat, pe tot parcursul vacantei, se poate vorbi de beneficii. In general, insa, copilul fie face toate temele la inceput si ii ramane restul vacantei libera, sau, ca in cele mai multe cazuri, raman pe ultima suta de metri – de aici mai mult stres si mai multe griji.