Sacroileita este o inflamatie a articulatiei sacroiliace, structura aflata intre coloana vertebrala si pelvis. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, simptomele si tratamentul pentru sacroileita.
Sacroileita este o inflamatie a uneia sau a ambelor articulatii sacroiliace – situate la punctul de intalnire dintre coloana vertebrala inferioara si pelvis. Aceasta afectiune poate provoca dureri la nivelul feselor sau al spatelui inferior si se poate extinde in jos pe unul sau ambele picioare. Durerea se agraveaza daca persoana sta in picioare pentru prea mult timp sau in timp ce urca scarile.
Sacroileita poate fi dificil de diagnosticat, deoarece poate fi confundata cu alte cauze ale durerilor de spate inferior. Afectiunea a fost asociata cu un grup de boli care provoaca artrita inflamatorie a coloanei vertebrale. Tratamentul poate fi medicamentos sau sub forma de fizioterapie.
Aceasta afectiune este o componenta principala a spondilitei anchilozante. Spondilita anchilozanta este o boala reumatica care determina inflamatia articulatiei si rigiditatea coloanei vertebrale si a soldurilor. Este un tip de artrita care este progresiva.
Sacroileita poate afecta orice persoana. Cu toate acestea, spondilita anchilozanta, care are drept componenta principala sacroileita, este mai putin frecventa si apare mai des la caucazieni.
In functie de localizare, afectiunea poate fi de trei tipuri, dupa cum urmeaza:
Exista, de asemenea, trei stadii ale bolii.
Exista mai multe potentiale cauze ale inflamatiei la nivelul articulatiilor sacroiliace. Printre acestea se numara:
Acesta este un tip progresiv de artrita inflamatorie care afecteaza coloana vertebrala si soldurile. Potrivit explicatiilor aparute intr-un raport publicat in 2005, sacroileita este un semn precoce al acestei afectiuni. Cu toate acestea, nu toate persoanele care prezinta sacroileita ajung sa sufere de spondilita anchilozanta.
Aceasta afectiune poate provoca distrugeri la nivelul articulatiilor sacroiliace si este o alta cauza de baza a sacroileitei.
O vatamare traumatica brusca poate deteriora articulatiile sacroiliace si poate provoca inflamatii, ducand la sacroileita.
Cand o femeie este insarcinata, articulatiile ei sacroiliace se extind pentru a face loc copilului aflat in curs de crestere si dezvoltare. Acest lucru poate pune stres pe articulatii si poate provoca simptomele sacroileitei.
Daca articulatia sacroiliaca se infecteaza, se poate produce o inflamatie.
In plus, o persoana care prezinta urmatoarele afectiuni are un risc mai mare de a dezvolta sacroileita:
Principalele simptome ale sacroileitei sunt:
Uneori, sacroileita poate provoca dureri si la nivelul soldurilor si picioarelor, desi acest lucru este mai putin frecvent.
Urmatoarele activitati pot agrava durerea provocata de aceasta afectiune:
Aceasta afectiune este frecventa in randul femeilor insarcinate. Acest lucru este cauzat de faptul ca in timpul sarcinii, soldul si articulatiile sacroiliace incep sa se extinda in mod natural. Acesta este un semn ca organismul se pregateste sa nasca. Aceasta modificare se poate adauga la o alta schimbare a modului in care unele femei merg ca urmare a sarcinii, iar rezultatul poate fi o inflamare a articulatiilor sacroiliace. Toate acestea pot da nastere unei sacroileite.
Cele mai multe dureri musculo-scheletice in sarcina sunt produse de relaxina, un hormon care determina relaxarea muschilor si a ligamentelor, sustin specialistii.
Acest lucru face ca musculatura pelvina sa se relaxeze pentru a-i permite fatului sa se dezvolte. Cu toate acestea, relaxina poate determina, de asemenea, realaxarea altor muschi si ligamente, iar acest lucru poate provoca afectarea nervilor si aparitia durerilor. Deoarece ligamentele din interiorul si din jurul bazinului se extind si se relaxeaza, articulatiile nu au parte de la fel de mult sprijin cum se intampla in mod normal.
Ligamentele asigura stabilitate. De aceea, daca ligamentele sunt relaxate, se poate ajunge la instabilitate articulara, care poate duce la o mobilitate prea mare a articulatiilor. In alte cazuri, poate provoca fortarea altor muschi din jur, de obicei prin incordare, iar acest lucru poate provoca durere”, a spus Dr. Rachel Gelman, un kinetoterapeut si specialist in podea pelvina.
In timpul examenului fizic, medicul ar putea incerca sa identifice cauza durerii apasand pe anumite locuri de pe solduri si fese. In plus, cel mai probabil, doctorul ar putea sa va miste picioarele in pozitii diferite pentru a stresa usor articulatiile sacroiliace. De asemenea, ar putea recomanda efectuarea unor teste pentru a diagnostica afectiunea.
Medicul ar putea propune o radiografie a pelvisului. Acest test poate dezvalui semne de deteriorare a articulatiei sacroiliace.
Daca suspecteaza o spondilita anchilozanta, medicul poate recomanda o rezonanta magnetica (RMN) – un test care foloseste unde radio si un camp magnetic puternic pentru a produce imagini sectionale transversale foarte detaliate atat ale tesuturilor osoase cat si ale tesuturilor moi.
RMN articulatii sacroiliace pret
Pretul unui astfel de test este de aproximativ 550 de lei.
Deoarece durerile la nivelul spatelui inferior pot avea multe cauze, medicul poate sugera utilizarea injectiilor cu anestezic. Acestea au rolul de a ajuta la stabilirea diagnosticului. De exemplu, daca dupa o astfel de injectie in articulatia sacroiliaca, durerea dispare, este posibil ca problema sa fie in articulatia sacroiliaca. Cu toate acestea, medicamentele cu anestezic se pot scurge in structurile din apropiere, iar acest lucru poate reduce fiabilitatea acestui test.
Medicul stabileste planul de tratamentul in functie de semnele si simptomele pacientului, precum si de cauza sacroileitei.
Articulatie sacroiliaca tratament
In functie de cauza durerii, medicul va poate recomanda:
In prima faza, kinetoterapeutul va poate pune la punct un plan de exercitii de miscare si de intindere pentru a mentine flexibilitatea articulatiilor si exercitii de consolidare pentru a intari musculatura.
Fizioterapia si exercitiile de intarire si flexibilitate pot aduce mari beneficii celor cu sacroileita.
Iata cateva exercitii care pot fi de mare ajutor in tratarea sau ameliorarea sacroileitei:
In timpul fizioterapiei, veti invata o serie de exercitii de miscare si de intarire. In cele din urma, veti putea face o multime dintre aceste exercitii singuri acasa. Tratamentul se va concentra, de asemenea, pe intindere si pastrarea sau imbunatatirea flexibilitatii articulatiei. Trebuie sa consultati intotdeauna medicul sau kinetoterapeutul inainte de a incerca aceste exercitii, astfel incat sa nu va agravati simptomele sau sa nu provocati alte daune sau leziuni.
Daca durerile nu s-au ameliorat in urma aplicarii altor metode, medicul va poate sugera:
Specialistul poate administra injectii cu corticosteroizi in articulatie pentru a reduce inflamatia si durerea. Aceste injectii articulare pot fi facute de doar cateva ori pe an, deoarece steroizii pot slabi oasele si tendoanele articulatiei.
Energia eliberata de un aparat cu radiofrecventa poate deteriora sau distruge tesutul nervos care produce durerea.
In cadrul acestui proceduri, doctorul implanteaza un stimulator electric in sacrum (osul sacru). Acesta poate contribui la ameliorarea durerii cauzate de sacroileita.
Desi interventia chirurgicala este rar folosita pentru tratarea sacroileitei, fuzionarea celor doua oase (artrodeza) cu ajutorul unor materiale metalice speciale poate uneori sa amelioreze durerile provocate de aceasta afectiune.
Pacientii au la dispozitie cateva tratamente pentru durerea produsa de sacroileita care pot fi aplicate la domiciliu. Printre acestea se numara:
Medicamente precum ibuprofenul si acetaminofenul pot ajuta la ameliorarea durerii asociate cu aceasta boala. Se recomanda, insa, utilizarea lor cu mare grija. Unele dintre aceste medicamente pot provoca tulburari stomacale sau probleme renale sau hepatice. Administratia pentru Alimente si Medicamente din SUA (FDA) a avertizat din nou recent cu privire la utilizarea de medicamente antiinflamatoare nonsteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, si riscul crescut de atac de cord si accident vascular cerebral. Cititi intotdeauna prospectul si luati aceste medicamente numai conform indicatiilor.
Modificarea sau evitarea activitatilor care agraveaza durerea ar putea ajuta la reducerea inflamatiei in articulatiile sacroiliace. De asemenea, este important ca pacientii sa aiba o postura corecta.
Alternarea ghetii si caldurii poate ajuta la ameliorarea durerii la nivelul articulatiei sacroiliace.
La fel ca in cazul altor afectiuni care provoaca dureri cronice, sacroileita poate duce la depresie si insomnie.
Perspectivele pentru pacientii cu aceasta boala pot varia in functie de cauza. Unele vatamari se vor imbunatati prin administrarea medicamentelor, a terapiei sau cu ajutorul programelor de exercitii. In schimb, daca afectiunea este cauzata de leziuni articulare care nu pot fi corectate prin interventii chirurgicale sau medicamente, atunci tratamentul se va baza pe gestionarea simptomelor pe termen lung.
Este important sa va prezentati la medic daca apare orice tip de durere la nivelul articulatiilor. Acest lucru este valabil mai ales daca afecteaza activitatile si obiceiurile zilnice ale pacientului. Cu cat tratamentul este administrat mai devreme, cu atat rezultatul va fi mai bun.
Nu exista nicio modalitate de a preveni aceasta afectiune. Puteti insa sa preveniti sau sa reduceti simptomele prin evitarea activitatilor care provoaca dureri, cum ar fi alergarea sau urcatul scarilor, si mentinerea unui stil de viata sanatos.
Referinte: