Nucile caju sunt printrele cele mai gustoase si hranitoare fructe oleaginoase. Afla din urmatorul material ce contin nucile caju, cum se consuma corect, care sunt beneficiile acestora, dar si cateva retete sanatoase pe care le poti prepara pentru a avea o masa gustoasa si hranitoare!
4. Nucile caju – beneficii si proprietati
5. Retete sanatoase cu nuci caju
6. Precautii si contraindicatii
Nucile caju sau alune caju sunt native din Brazilia si au devenit populare in intreaga lume datorita aromei delicate pe care o au, dar si a beneficiilor extraordinare pentru sanatate.
Nucile de caju se cultiva la scara arga in locurile cu clima tropicala. Ele provin din copacul Anacardium occidentale, copac care face parte din familia Anarcardiaceae, membru al aceleiasi familii din care face parte si fructul de mango si fisticul.
Nucile de caju sunt foarte hranitoare si contin proteine si minerale esentiale, inclusiv cupru, calciu, magneziu, fier, fosfor, potasiu si zinc. Sodiul este, de asemenea, prezentat in cantitati foarte mici.
Conform nutritionistilor, nucile caju contin, de asemenea:
Toate aceste vitamine formeaza o sursa de acid oleic, furninad o cantitate considerabila si sanatoasa de grasimi mononesaturate si in cantitati reduce de grasimi polinesaturate fara continut total de colesterol atunci cand sunt consumate cu moderatie!
100 de grame
O portie de caju de 16-18 nuci contine 5 grame de proteine si 13 grame de grasimi. Astfel, nucile caju sunt ideale a fi consumate intre mesele principale ale zilei. Acestea pot fi consumate in stare cruda, fara adaosuri de sare sau alte arome, se pot inmuia in apa pentru a fi mai usor digerabile sau se poate prepara lapte de caju, unt de caju sau branza de caju.
Specialistii nutritionisti recomanda consumul moderat de caju zilnic, deci cam 16 sau 18 nuci maxim.
Nucile caju sunt o sursa buna de grasimi sanatoase, care sunt esentiale pentru organismul nostru, deoarece vitaminele din compozitia lor sunt solubile in grasimi si produc acizi grasi care sunt vitali pentru dezvoltarea creierului si a ajuta la coagularea sangelui. In plus, grasimile sanatoase prezente in nucile caju sunt bune pentru inima si ajuta la reducerea colesterolului rau (LDL) daca sunt consumate in cantitati moderate, chiar si de catre persoanele care au diabet zaharat.
Nucile caju sunt o sursa buna de magneziu, care este importanta pentru dezvoltarea sanatoasa a oaselor, a muschilor, tesuturilor si organelor corpului. Magneziul ajuta la mentinerea tensiunii arteriale, la stimularea imunitatii, la mentinerea functiei nervoasa, dar si la mentinerea unor oase puternice.
Nucile caju contin cantitati foarte mici de zahar ceea ce face din ele o gustare ideala chiar si pentru persoanele care au diabet zaharat. In plus, consumul regulat al acestor nuci ajuta si la reducerea riscului de declansare de diabet de tip 2.
Multe cercetari au aratat ca nucile caju sunt bogate in antioxidanti, precum acizi anacardici si cardanolii care fac din caju sa fie un element necesar si foarte important pentru persoanele care urmeaza tratamente pentru eradicarea cancerului.
Caju contin cupru, care ajuta la formarea de globule rosii si contribuie la mentinerea sanatatii oaselor si a sistemului imunitar. De asemenea, nucile caju sunt vitale pentru sistemul nervos, dar si pentru intregul sistem osos. Astfel ca, o deficienta de cupru din organism poate duce la osteoporoza, la batai neregulate ale inimii si la anemie.
Nucile caju contin o cantitate considerabila de zinc, care joaca un rol esential in intarirea sistemului imunitar, formand o bariera protectoare impotriva infectiilor microbiene, ajutand in acelasi timp la vindecarea rapida a ranilor. De aceea, nucile caju sunt extrem de importante in alimentatia copiilor, chiar din timpul sarcinii pentru a-l ajuta sa-si formeaze si sa-si mentine un corp sanatos.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Cana de caju se adauga intr-un bol cu apa, cat sa acopere, pentru cel putin 4 ore sau peste noapte in frigider, daca aveti mai mult timp la dispozitie. Alunele de caju se scurg bine cu ajutorul unei strecuratori si se clatesc bine, pana cand apa care le clateste este limpede. Apoi, se adauga laptele de caju impreuna cu 2 cani cu apa intr-un blender. Incepe sa pasezi alunele la viteza mica si mareste viteza, pana cand alunele sunt complet pulverizate. Acest proces ar putea dura aproximativ 2 minute intr-un blender de mare putere sau o perioada mai lunga intr-un blender obisnuit. Apoi, se mai amesteca 2 cani cu apa si poti alege ce indulcitor natural doresti dintre miere, sirop de artar si nectar de agave. Dupa ce ai adaugat indulcitorul, se amesteca si extractul de vanilie, sarea de mare si scortisoara macinata, daca folosesti. In cazul in care blenderul nu poate descompune in totalitate alunele caju, laptele se strecoara cu ajutorul unei site cu ochiuri fine sau cu o panza. In cele din urma, laptele de caju se va pastra intr-un recipient la frigider si poate fi folosit pana la 3-4 zile de la preparare.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se pun intr-un vas nucile impreuna cu putin din laptele-crema de cocos si se mixeaza la blender. Dupa ce se formeaza o pasta groasa se adauga restul de crema de cocos si se amesteca in blender din nou pana vei obtine consistenta dorita.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Prima data trebuie sa hidratezi timp de 4-8 ore nucile de caju, apoi le scurgi bine si le pasezi intr-un blender impreuna cu drojdia, uleiul de masline, zeama de lamaie si apa. Amesteca ingredientele in blender pana cand se obtine o compozitie omogena, apoi asezoneaza cu sare si turmeric. La final, poti sa adaugi si ceapa verde si putin marar tocat. Sa ai pofta!
Consumul excesiv de caju, in special de caju crud poate duce la scaderea functiei renale si la dezvoltarea de pietre la rinichi.
Desi aduc o multime de beneficii, nucile caju consumate in exces pot sa fie daunatoare pentru sanatate. Iata care sunt situatiile cand sunt contraindicate nucile de caju:
Referinte: