Greturi in sarcina – majoritatea femeilor insarcinate se confrunta cu senzatie de greata in primul trimestru si apare cel mai des dimineata. Afla din urmatorul articol cauzele si remediile greturilor in sarcina!
2. Cand apar greturile in sarcina?
4. Greturi matinale vs simptome sarcina toxica
7. Sfaturi pentru prevenirea greturilor
In debutul sarcinii, unele dintre cele mai frecvente si neplacute manifestari sunt greturile (mai ales matinale) si varsaturile. Din fericire, in majoritatea cazurilor, acestea sunt moderate si fara gravitate. Iar combaterea lor trebuie sa se bazeze inainte de toate pe cateva masuri dietetice simple. Medicii spun ca e mai bine ca medicamentele sa fie evitate.
In ciuda progreselor medicale, cauza exacta a greturilor si varsaturilor din primul trimestru de sarcina ramane invaluita in incertitudine. Cel mai probabil, greturile si varsaturile sunt un rezultat al modificarilor hormonale asociate sarcinii. Simtul mirosului devine mai ascutit in cazul gravidelor, unele acuzand greata chiar si la cele mai subtile mirosuri. Partea buna este ca pentru 80% dintre gravide, aceste neplaceri dispar treptat intre 12 si 14 saptamani de sarcina.
Fie ca vorbim despre o sarcina toxica sau disgravidie (in termeni de specialitate mai este cunoscut si numele de hiperemeza gravidica), starile de greata si varsaturi pot fi daunatoare daca persista. Astfel, daca starile de greturi in sarcina persista si nu se opresc nici dupa saptamana a 12-a, este important sa informati medicul si sa discutati despre posibilele optiuni de tratament. Daca simptomele sunt severe si sunt lasate netratate, cauza ar putea fi reprezentata de lipsa din organismul mamei a multor vitamine, nutrienti care duc la dezechilibrari electrolitice.
Multe femei obserca inca din primele zile de sarcina ca sunt foarte sensibile la mirosuri, iar la fel se poate intampla si cu anumite alimente pe care inainte le mancau fara probleme, iar acum exista posibilitatea sa le dezguste. Aceste probleme cu sensibilitatea la mirosuri si anumite alimente duc la starile de greata si varsaturi care incep sa apara chiar din primele 2 saptamani de sarcina.
Daca va numarati printre acele femei care sufera de simptomele legate de greturi in sarcina in primul trimestru, atunci stiti deja ca neplacerile incep sa apara deseori odata cu rasaritul soarelui, insa nu este exlus ca varsaturile si greata sa aiba loc in orice moment al zilei sau al noptii. In cele mai multe cazuri, diminetile sunt provocatoare pentru multe femei gravide, deoarece atunci ele sunt mult mai sensibile si mai receptive la anumite alimente si mirosuri. Acestea le pot da stomacul peste cap si le creeaza acele greturi in sarcina care persista in primele 6 saptamani de sarcina.
Vestea buna este ca pentru marea majoritate a mamelor, disconfortul de dimineata nu dureaza, de obicei, mai mult de saptamana a 12-a pana in saptamana a 14-a a sarcinii. Este de precizat faptul ca aceasta suferinta de dimineata chiar daca afecteaza mamele, copilului nu ii face niciun rau.
Cauza greturilor in timpul sarcinii nu este complet inteleasa de medicii specialisti, insa pare sa fie legata de producerea hormonului gonadotropina corionica umana (HCG). Acesta se numeste in mod obisnuit hormonul de sarcina si este produs in corpul femeii odata ce oul fertilizat se ataseaza de mucoasa uterina. Din nou, modul in care acesta contribuie la producerea starilor de greturi in sarcina nu este inca cunoscut, insa se spune ca hormonii au sigur o legatura clara.
Exista si alti factori cu privire la ce cauzeaza greturi in sarcina, de exemplu:
Greturi matinale | Sarcina toxica (hiperemeza gravidica) |
Greata este insotita uneori si cu varsaturi | Greata este insotita cu varsaturi severe |
Senzatia de greata dispare dupa saptamana a 12-a | Senzatia de greata nu dispare |
Varsaturile nu produc deshidratare severa | Varsaturile produc deshidratare severa |
Varsaturile nu apar des | Episoadele de varsaturi apar dupa fiecare aliment consumat |
In comparatie cu greturile matinale, in sarcina toxica, greturile sunt non stop si poate persista pana ce sunteti aproape de termenul in care trebuie sa nasteti. Sarcina toxica apare atunci cand senzatiile de greata sunt zilnice si sunt insotite de mai multe episoade de voma. Pe toata perioada sarcinii, femeia pierde din greutatea corporala pentru ca va vomita aproape tot ce mananca si nu suporta anumite mirosuri. In plus, pe langa faptul ca organismul femeii gravide cu sarcina toxica nu reuseste sa asimileze substantele nutrivite din alimentatie, vor aparea treptat si primele semne ale deshidratarii, precum:
In ceea ce priveste sarcina toxica, femeia poate sa aiba carente nutritionale care pun viata in pericol atat a acesteia, cat si a fatului. De aceea, cand femeia gravida se simte foarte rau, aceasta trebuie sa fie spitalizata in cel mai scurt timp pentru a i face o hidratare perfuzabila. In plus, femeia gravida va primi si suplimente de vitamine si minerale si i se vor mai administra antiemetice (medicamente antivomitive). Viitoare mamica trebuie sa fie tinuta sub observatie medicala pentru ca sarcina sa deruleze asa cum trebuie, in mod corect si sanatos.
Medicii recomanda ca o sarcina toxica sa se trateze cu:
Diagnosticul pentru greturile in sarcina sau „boala de dimineata” este, de obicei, pus in urma unor simple intrebari referitoare la simptomele pe care le are viitoare mamica.
Daca medicii suspecteaza faptul ca ar fi vorba despre o sarcina toxica, atunci mamei i s-ar face mai multe teste de sange si de urina. De asemenea, o scanare cu ultrasunete ar putea fi facuta pentru a verifica stare bebelusului si pentru a identifica care sunt conditiile care contribuie la starile de greata si de varsaturi.
Greturile din timpul sarcinii apar cel mai frecvent dimineata. Pe langa masurile dietetice, va pot fi de folos si alte trucuri care va fac sa uitati de greturi.
Dimensiunile mici ale portiunilor pot ajuta la reducerea riscului de varsaturi. Dimineata, stomacul este gol, ceea ce poate agrava greata. Stomacul produce acizi si nu au nimic de lucrat, cu exceptia mucoasei stomacale. Acest lucru inrautateste starile de greata dimineata. De aceea, dimineata este ideal ca micul dejun sa fie bogat in vitamine, potasiu si carbohidrati pentru a ajuta la prevenirea starilor de greturi.
Noaptea, inainte de culcare, este ideal sa se manance o gustare bogata in proteine pentru ca ajuta la reglarea nivelului de glucoza din sange pe timpul noptii.
Iata cateva dintre ceaiurile din plante care sunt sigure in timpul sarcinii.
Potrivit medicilor, exista o serie de masuri dietetice care permit prevenirea sau macar reducerea frecventei episoadelor de greturi si varsaturi in timpul sarcinii. Iata care sunt regulile:
In extremis, in cazul in care optati pentru administrarea unui medicament, evitati automedicatia si cereti sfatul medicului curant. Oricum, din categoria medicamentelor, de prima intentie ar trebui sa fie doxilamina, un antihistaminic din noua generatie, pentru care exista multe date privind siguranta administrarii lui, fiind lipsit de toxicitate pentru fat. De asemenea, o alta varianta de tratament ar fi remediile homeopate, care nu prezinta niciun pericol pentru mama si fat.
Daca greturile si varsaturile devin mai frecvente decat de obicei, severe si de necontrolat pot fi semn al disgravidiei de prim sau de ultim trimestru si este bine sa mergeti de urgenta la medicul ginecolog.
Referinte: