Gandurile intruzive sunt ganduri sau imagini involuntare, neplacute, uneori chiar socante, care apar din senin si provoaca disconfort si neplacere. Cand si de ce apar gandurile intruzive si cum pot fi gestionate?
1. Ce sunt gandurile intruzive?
2. Cand si de ce apar gandurile intruzive?
3. Cum gestionam gandurile intruzive?
4. Cand sa soliciti ajutor specializat
Gandurile intruzive sunt ganduri sau imagini care apar spontan, de nicaieri, involuntar si care provoaca persoanei disconfort sau suferinta. Aceste ganduri nu au legatura cu realitatea sau cu dorintele persoanei in cauza, ci dimpotriva, in general le considera ca fiind neplacute, inacceptabile, socante.
Desi cei mai multi dintre noi experimenteaza ocazional astfel de ganduri, in unele cazuri aceste ganduri devin persistente si provoaca mult disconfort. Cu cat persoana incearca mai mult sa scape de aceste ganduri, cu atat ele devin mai intense si persista mai mult. Persoanele care au ganduri intruzive nedorite se tem ca ar putea chiar sa puna in practica ceea ce gandesc.
Cand gandurile intruzive revin periodic si creeaza suferinta, ele pot fi simptome ale unor tulburari precum anxietatea, depresia, sindromul de stres post-traumatic, tulburarea obsesiv-compulsiva. In cazul tulburarii obsesiv-compulsive, gandurile intruzive sunt foarte dese si apare o nevoie coplesitoare de a face niste comportamente compulsive pentru a reduce anxietatea si suferinta.
Continutul gandurilor intruzive poate fi foarte variat, de la o persoana la alta:
Gandurile intruzive pot provoca anxietate, vina, rusine, panica, dezgust – in functie de continutul lor.
Deseori, persoanele cu astfel de ganduri se simt jenate sau rusinate de continutul gandurilor lor si le este greu sa vorbeasca despre ele.
Fiecare dintre noi are ocazional ganduri bizare, inadecvate social, suparatoare, violente. Uneori creierul nostru creeaza astfel de ganduri, care fac parte din fluxul de ganduri pe care le avem pe parcursul unei zile. Insa aceste ganduri intruzive nu au niciun sens; si cu cat nu le dam atentie si nu interactionam in niciun fel cu ele, cu atat se vor disipa.
Pe de alta parte, cu cat le acordam mai multa atentie, luptam impotriva lor, ne ingrijoram, ne intrebam despre acestea sau incercam sa le evitam, cu atat gandurile intruzive vor capata mai multa forta asupra noastra.
In cazul tulburarii obsesiv-compulsive aceste ganduri intruzive devin atat de suparatoare, incat persoana recurge la o serie de comportamente repetivite si compulsii in incercarea de a le preveni.
In cazul PTSD, gandurile intruzive pot fi declansate de un eveniment extrem de stresant sau amenintator de viata, pe care persoana in cauza il experimenteaza.
Gandurile intruzive apar deseori pe fondul stresului si anxietatii. De asemenea, pot fi declansate de modificari la nivelul hormonilor, cum ar fi in cazul mamelor dupa nastere. Perioadele de stres intens favorizeaza, de asemenea, cresterea nivelului de anxietate si aparitia gandurilor intruzive.
Nu ne putem controla gandurile, in schimb putem influenta felul in care ne raportam la ele. Nu gandurile in sine ne provoaca disconfort, ci felul in care ne raportam la ele. Cu cat le analizam mai mult, cu cat le dam mai multa atentie si importanta si ne judecam negativ prin prisma acestor ganduri, cu atat ne va fi mai greu, vom suferi mai mult si ne va fi mai dificil sa le depasim.
Asa cum mentionam mai sus, toti avem ganduri intruzive ocazional si este un lucru normal. Insa problematic este atunci cand gandurile intruzive se repeta, devin tot mai frecvente si intense si incep sa aiba un impact negativ asupra functionarii de zi cu zi a persoanei. Daca gandurile intruzive sunt intense si persistente si iti afecteaza viata de zi cu zi (nu mai poti sa lucrezi; nu mai poti sa te bucuri de lucrurile care iti fac placere), este indicat sa apelezi la ajutor specializat.
In functie de situatie, vei invata sa gestionezi mai bine astfel de ganduri; iar acolo unde este cazul, va fi adresata problema de baza, pe fondul careia apar gandurile intruzive (depresie, anxietate, tulburare obsesiv-compulsiva).
Terapia cognitiv-comportamentala specializata pentru tulburarea obsesiv-compulsiva este cea care a fost studiata si care aduce cele mai bune rezultate in gestionarea gandurilor intruzive. Terapia include trei aspecte principale: psihoeducatia, restructurarea cognitiva si ERP (expunerea si preventia raspunsului). ERP consta in expunerea graduala la fricile si gandurile intruzive care creeaza anxietate si invatarea faptului ca persoana poate raspunde si face fata acestora in alte moduri decat era obisnuita.
In cazul gandurilor intruzive care apar in cadrul tulburarii obsesiv-compulsive se recomanda si tratamentul medicamentos, pentru ameliorarea simptomelor.
(1) Unwanted Intrusive Thoughts – https://adaa.org/learn-from-us/from-the-experts/blog-posts/consumer/unwanted-intrusive-thoughts
(2) Managing intrusive thoughts – https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/managing-intrusive-thoughts
(3) Intrusive Thoughts – https://www.gvsu.edu/counsel/intrusive-thoughts-310.htm