Disbioza intestinala este o afectiune in care raportul dintre bacteriile intestinale bune si rele este dezechilibrat, cauzand inflamatii si potentiale probleme de sanatate. Aflati mai multe despre cauzele disbiozei intestinale, manifestari care trebuie sa va atraga atentia si solutii de tratament pentru reechilibrarea florei intestinale.
Corpul nostru este populat de colonii intregi de bacterii inofensive care formeaza ceea ce se numeste microbiomul sau microbiota. Majoritatea acestor bacterii (numite probiotice) au un efect pozitiv asupra sanatatii si contribuie la desfasurarea normala a proceselor naturale ale corpului.
O mare parte din microbiomul uman se afla la nivelul tractului intestinal. Echilibrul microflorei intestinale este important pentru sanatatatea intregului organism, pentru ca la nivelul intestinului se concentreaza peste 70% din activitatea sistemului imunitar.
Cand se produce un dezechilibru in coloniile bacteriene de la nivelul intestinului, aceasta problema poate provoca disbioza intestinala (cunoscuta si sub denumirea de disbioza colonului). Aceasta apare de obicei atunci cand bacteriile din tractul gastrointestinal (GI) – care cuprinde stomacul si intestinele – intra in dezechilibru.
Unele efecte ale disbiozei, cum ar fi deranjamentul stomacal, sunt temporare si usoare. Ba mai mult, in multe cazuri, organismul poate restabili echilibrul fara a fi nevoie de tratament. Dar daca simptomele se agraveaza, va trebui sa va adresati medicului pentru a fi stabilit un diagnostic.
Disbioza poate aparea, de asemenea, frecvent pe piele. Poate fi cauzata de expunerea la bacterii daunatoare sau de o supraaglomerare a unui singur tip de bacterii. De exemplu, bacteriile Staphylococcus aureus se pot dezvolta fara control si pot provoca o infectie cu stafilococ. Bacteriile Gardnerella vaginalis pot depasi in numar bacteriile sanatoase din vagin si pot provoca arsuri vaginale, mancarime si infectii.
Disbioza intestinala poate fi provocata de orice tip de intrerupere in echilibrul microbiotei. Cand disbioza se produce la nivelul tractului gastrointestinal, este de obicei cauzata de:
Simptomele difera in functie de locul in care se dezvolta dezechilibrul bacterian. De asemenea, semnele disbiozei pot varia in functie de tipurile de bacterii care nu se mai afla in echilibru.
Simptomele comune ale disbiozei intestinale sunt:
Dupa ce afla mai multe despre istoricul medical al pacientului si evalueaza simptomele acestuia, medicul poate propune efectuarea unuia sau a mai multor dintre urmatoarele teste de diagnostic:
Medicul colecteaza o proba de urina pe care o trimite catre laborator pentru verificare. Tehnicianul de laborator testeaza apoi anumiti acizi pe care bacteriile le pot produce. Daca aceste niveluri de acid sunt anormale, poate insemna ca anumite bacterii se afla in dezechilibru.
In prima faza, specialistul ii va solicita persoanei sa ia acasa anumite echipamente speciale pentru a recolta o proba de scaun. Acest esantion trebuie adus apoi la cabinetul medicului pentru a fi testat in laborator. Tehnicianul de laborator va analiza aceasta proba pentru a vedea ce bacterii, drojdii sau ciuperci sunt prezente in materiile fecale. Rezultatele ii pot arata medicului daca exista un dezechilibru microbian sau o supraacumulare de bacterii sau alte microorganisme.
In cadrul acestui test, doctorul va va cere sa beti o solutie cu zahar si sa inspirati intr-un balon special. Aerul din balon este apoi testat pentru a se descoperi daca exista gaze produse de bacterii. Daca anumite gaze sunt la un nivel prea mic sau ridicat, acest lucru poate indica prezenta unui dezechilibru bacterian. Acest test este adesea folosit pentru a testa suprapopularea bacteriana a intestinului subtire (SIBO).
De asemenea, specialistul poate prelua o proba de tesut (biopsie) dintr-o zona in care este prezenta o infectie activa pentru a vedea ce tipuri de bacterii cauzeaza infectia.
Cercetarile privind legatura dintre disbioza intestinala si sanatatea noastra sunt inca in stadii preliminare, cu toate ca se extind rapid. In prezent, exista mai multe optiuni de tratament care au primit sprijin de cercetare pentru imbunatatirea disbioziei intestinale.
Daca dezechilibrul bacterian (si, implicit, disbioza intestinala) este cauzat de anumite medicamente, specialistul va va recomanda cel mai probabil sa intrerupeti administrarea acestora pana la restabilirea echilibrului bacterian.
De asemenea, doctorul va poate prescrie medicamente care ajuta la mentinerea sub control a bacteriilor. Aceste medicamente sunt:
Remediile si tratamentele naturiste pentru disbioza intestinala sunt probioticele, prebioticele, terapiile pe baza de plante, uleiurile esentiale si remediile homeopate.
Prebioticele si probioticele pot mentine bacteriile intestinale in echilibru. Aceste suplimente pe care le puteti manca, bea sau administra sub forma de medicamente, contin culturi de bacterii specifice. Discutati cu medicul despre ce tipurile de pre- sau probiotice pe care trebuie sa le luati pentru a va mentine microbiota echilibrata.
Unele cercetari arata ca yoga si meditatia pot ajuta organismul sa absoarba nutrienti. De asemenea, pot creste fluxul de sange catre creier si inapoi catre intestine. Acest lucru poate reduce unele dintre simptomele disbiozei.
Imbunatatirea dietei ar trebui sa fie unul dintre primii pasi in tratarea disbiozei. De cele mai multe ori, persoanele cu disbioza intestinala au carente de vitaminele din complexul B, acizi grasi esentiali, magneziu, calciu, vitaminele C si E, zinc, beta-caroten, seleniu, coenzima Q10 si aminoacizi sulfurati.
Daca alimentatia sta la baza dezechilibrului bacterian, medicul va va pune la punct un plan nutritional. In acest fel veti obtine suficiente substante nutritive pentru a mentine bacteriile in echilibru. Printre substantele nutritive necesare se numara:
In plus, specialistul va poate recomanda sa nu mai mancati anumite alimente care contin substante chimice daunatoare sau prea multi nutrienti.
Alimentele pe care le puteti consuma fara nicio problema sunt:
Alimentele pe care, cel mai probabil, va fi nevoie sa le evitati pe cat posibil sunt:
S-a dovedit faptul ca disbioza intestinala poate juca un posibil rol in declansarea mai multor probleme de sanatate. Care ar putea fi acest rol nu este intotdeauna clar. Se considera ca echilibrul bacteriilor intestinale poate influenta sistemul imunitar si sanatatea mucoasei intestinului (cresterea permeabilitatii intestinale). Bolile si afectiunile care pot fi provocate de disbioza intestinala sunt:
Este important sa faceti anumite modificari ale stilului de viata pentru a mentine echilibrul bacterian si pentru a preveni producerea supraaglomerarii.
De obicei, disbioza intestinala este o problema usoara si poate fi tratata cu produse farmaceutice si prin modificarea stilului de viata. Cu toate acestea, daca nu este tratata, disbioza intestinala poate duce la afectiuni cronice, care afecteaza nu doar aparatul digestiv, ci pot avea ecou la nivelul intregului organism, favorizand obezitatea, diabetul, boli neurodegenerative, boli reumatismale s.a.
Consultati imediat medicul daca aveti dureri de stomac neobisnuite sau persistente sau iritatii ale pielii. Cu cat afectiunea este diagnosticata mai devreme, cu atat riscul sa dezvoltati complicatii suplimentare este mai mic.
Referinte: