Dependenta de jocuri video este un comportament compulsiv cu numeroase efecte negative pentru sanatate. Cum poate fi recunoscuta aceasta dependenta, pe cine afecteaza mai frecvent si cum se poate preveni si trata aflati din acest articol.
1. Ce este dependenta de jocuri video?
2. Cauze si factori de risc
3. Semne si simptome
4. Diagnostic
5. Cum se trateaza dependenta de jocuri video?
6. Sfaturi pentru prevenirea dependentei de jocuri video
Jocurile video sunt o modalitate populara de petrecere a timpului liber, care antreneaza imaginatia si dorinta de a castiga in randul copiilor, adolescentilor si adultilor. Accesibilitatea tot mai mare la internet si la dispozitivele electronice a facut ca jocurile video sa fie acum oricand la indemana. Iar cu modul interactiv si elaborat in care sunt realizate jocurile, cu povesti complexe, lumi alternative si personaje cu numeroase puteri, nu e de mirare ca tot mai multi adolescenti, dar si adulti, sunt atrasi de jocurile video.
Daca pentru cei mai multi jocurile video sunt un hobby, pentru unii dintre jucatori, jocurile video au devenit un comportament compulsiv, pe care nu il mai pot controla. Persoanele devin atat de absorbite de lumea fantastica oferita de joc, incat ajung sa isi neglijeze viata reala (familia, prietenii, scoala, serviciul sau chiar nevoile fiziologice de baza).
Dependenta de jocuri video este o tulburare de control al impulsurilor si seamana cu dependenta de jocuri de noroc. Totodata, studii din domeniul neurologic au aratat o similaritate intre modificarile cerebrale cauzate de dependenta de substante si dependenta de jocurile video.
Nu exista un consens in randul cercetatorilor in privinta potentialului adictiv al jocurilor video. De asemenea, exista controverse in randul specialistilor si in ceea ce priveste dependenta de jocuri video ca tulburare psihica. Unii considera ca nu este o dependenta similara celei de droguri, de alcool, in timp ce altii atrag atentia asupra simptomelor si a efectelor negative similare dependentelor cunoscute.
In 2018, Organizatia Mondiala a Sanatatii a inclus dependenta de jocuri video in manualul sau de referinta – Clasificarea Internationala a Bolilor (ICD-11), recunoscand aceasta dependenta ca o tulburare mintala.
In schimb, Asociatia Americana de Psihiatrie nu a facut-o (cel putin pana la ultima editie) in manualul sau, DSM-5. In Manualul de diagnostic si clasificare statistica a tulburarilor mintale, tulburarea legata de jocurile video nu a fost incadrata in categoria dependentelor, ci la tulburarile care necesita studii suplimentare.
In ciuda controverselor, exista la nivel mondial tot mai multe cereri de ajutor specializat pentru dependenta de jocurile video, fiind deschise clinici specializate pe acest tip de dependenta in state precum China, Olanda sau Australia.
Situatia controversata a dependentei de jocurile video este foarte bine sumarizata de publicatia Proceedings of the National Academy of Sciences (cea mai citata publicatie stiintifica multidisciplinara la nivel global): “Adaugarea jocurilor video la lista dependentelor recunoscute oficial ar putea ajuta milioane de oameni in nevoie. Dar ar putea, de asemenea, sa patologizeze un comportament normal si sa creeze un nou stigmat.”
Dependenta de jocurile video poate fi determinata de numeroase cauze, dintre care multe nu se cunosc cu certitudine.
Jocurile video sunt realizate in asa fel incat sa fie incitante pentru jucatori, sa ii atraga sa incerce si apoi sa continue sa joace. Au un mai mare potential adictiv jocurile care se joaca online, cu mai multe persoane, jocurile care presupun intrarea in pielea unui personaj, jocurile de strategie si jocurile cu impuscaturi. Jucatorilor le face placere sa devina, temporar, acele personaje, eventual leaga relatii cu alti jucatori online, iar comunitatea si jocul pot deveni un loc de evadare din realitate.
Nu toti cei care joaca jocuri video dezvolta dependenta, ci doar o minoritate. Multi adolescenti sau persoane de toate varstele pot imbina cu succes jocurile video cu celelalte activitati (familia, scoala/serviciul, prietenii). Problemele apar atunci cand jocul excesiv incepe sa inlocuiasca relatiile sociale si activitatile, responsabilitatile din viata reala.
In ceea ce priveste copiii si adolescentii, studiile realizate pana acum au sugerat ca posibili factori de risc:
Principalele semne si simptome pentru dependenta de jocuri video la adolescenti si adulti includ:
La adolescenti:
Totodata, multi parinti ingrijorati de jocul excesiv al copiilor lor observa la acestia hiperactivitate, agresivitate, furie, agitatie, iritabilitate si alte probleme de comportament.
La adulti, simptomele de dependenta pot mai subtile, mai dificil de observat de catre ceilalti: retragere sociala, insomnie, neglijarea altor activitati importante.
Dependenta de jocuri video, la fel ca celelalte dependente, duce la deteriorarea vietii personale, profesionale si sociale. Persoanele dependente au tendinta de a petrece tot mai mult timp jucand jocuri video, neglijand astfel familia, prietenii, responsabilitatile personale si profesionale.
Conform Clasificarii Internationale a Bolilor (ICD-11), criteriile pentru diagnosticul de dependenta de jocuri video sunt:
Pentru stabilirea diagnosticului de dependenta, severitatea tiparului de comportament trebuie sa fie suficient de ridicata incat sa afecteze semnificativ aspecte precum viata personala, familiala, sociala, ocupationala si altele, pe o durata de minimum 12 luni.
Conform DSM-5, semnalele de alarma care ar trebui avute in vedere sunt cel putin 5 din lista de mai jos, pe o durata de 1 an:
Pentru dependenta de jocuri video tratamentul este similar altor dependente. Cu cat interventia terapeutica are loc mai repede, cu atat se pot minimiza consecintele negative pe care dependenta de jocurile video le are asupra individului.
Insa deseori, persoanele dependente de jocurile video prezinta si simptome ale altor tulburari (depresie, anxietate) sau alte dependente (de exemplu, dependenta de substante). De aceea e importanta adresarea catre un specialist in sanatatea mintala, care sa evalueze si sa recomande planul de tratament necesar in functie de fiecare caz.
Pe langa tratarea dependentei si a celorlalte tulburari (daca sunt prezente), obiectivele terapiei includ si:
Pe langa terapia individuala, foarte utile sunt si terapia de familie si terapia de grup.
Tratarea unei dependente nu este usoara, de aceea sunt importante rabdarea, intelegerea si sustinerea din partea familiei.
Referinte:
(1) Gaming disorder – https://www.who.int/features/qa/gaming-disorder/en/
(2) Internet Gaming – https://www.psychiatry.org/patients-families/internet-gaming
(3) Are Video Games Addictive? – https://www.psychologytoday.com/us/blog/media-spotlight/201308/are-video-games-addictive
(4) Video Game Addiction Symptoms, Causes and Effects – https://www.psychguides.com/behavioral-disorders/video-game-addiction/
(5) Video Games Addiction – https://www.video-game-addiction.org/
(6) Video Games Addiction – https://www.webmd.com/mental-health/addiction/video-game-addiction