Patrunjel – planta bogata in vitamine si minerale, folosita la gatit si benefica pentru organismul uman. Descoperiti care sunt beneficiile consumarii de patrunjel, dar si multe alte informatii in urmatorul articol!
3. Cum poate fi consumat patrunjelul?
Patrunjelul este o planta populara adesea folosita la gatit atat in Europa, cat si din Orientul Mijlociu, iar aroma acestuia da savoare si prospetime oricarui fel de mancare, cum ar fi supele, salatele si retetele culinare cu peste. In afara de numeroasele sale utilizari culinare, patrunjelul este foarte hranitor si s-a dovedit a avea multe beneficii puternice pentru sanatate.
Patrunjelul contine foarte multe substante nutritive importante. De exemplu, o jumtate de pahar de aproximativ 30 de grame de patrunjel proaspat taiat asigura:
Planta este bogata in multe vitamine, in special vitamina K , care este necesara pentru coagularea sangelui si benefica pentru sanatatea osoasa. De asemenea, planta de patrunjel este o sursa importanta (dupa cum s-a precizat anterior) de vitaminele A si C, care sunt nutrienti importanti care au proprietati antioxidante. In plus, patrunjelul este scazut in numarul de calorii.
Pentru prepararea ceaiului de patrunjel adaugati in 200 ml de apa clocotita o lingura si un sfert de frunze uscate de patrunjel si tulpini, iar apoi acoperiti si lasati licoarea la infuzat pentru aproximativ 5 – 6 minute. Dupa aceea, strecurati si consumati ceaiul proaspat.
Este important sa nu depasiti doza zilnica de 200 de ml de ceai de patrunjel, deoarece poate cauza o excitare nervoasa a organismului, care va poate provoca stari de greata, voma, scaun insotit de hemoragie, diaree sau diverse tulburari si afectiuni ale tractului digestiv.
Spre deosebire de ceai, sucul de patrunjel baut cu regularitate va poate ajuta sa pierdeti kilogramele in plus. Insa, pe cat este de benefic, pe atat este de periculos, deoarece consumul nu se poate face mai mult de doua saptamani consecutive.
Este indicat ca sucul de patrunjel sa fie baut atunci cand aveti:
Pe langa faptul ca patrunjelul ofera un gust deosebit si gustos mancarurilor, aceste poate:
Frunzele de patrunjel ajuta la vindecarea taieturilor adanci, a vanatailor, poate sa micsoreze tumorile. In plus, frunzele proaspete de patrunjel sunt foarte bune si ideale spre folosire pentru femeile care au tulburari menstruale, in special femeile cu dismenoree, deoarece prin efectul analgezic calmeaza acele spasme dureroase si inconfortabile ale uterului.
Iata si alte beneficii care au fost legate de consumul de patrunjel:
Flavonoidele sunt compusi de plante care se gasesc in mod natural, care pot contracara agentii care provoaca boli in organism. Myricetin este un flavonoidul gasit in patrunjel si s-a demonstrat ca ajuta la prevenirea cancerului de piele. Patrunjelul contine una dintre cele mai mari concentratii de miricetina de aproximativ 100 grame. Mai multe studiile au aratat ca patrunjelul si alte plante si legume verzi pot bloca efectele cauzatoare de cancer ale aminelor heterociclice. Acestea sunt compusi chimici care au calitati cauzatoare de cancer. Totodata, acestea sunt generate atunci cand carnea este preparata la gratar la temperaturi ridicate.
Persoanele care prefera sa manance friptura (in special carne) trebuie sa o combine cu legume verzi, cum ar fi patrunjelul, pentru a ajuta la reducerea acestor efecte potential daunatoare. De exemplu, mancati friptura alaturi de o salata (care este bogata in vitamine si nutrienti) la care adaugati si o mana de patrunjel proaspat tocat marunt.
Apigenina este o substanta chimica naturala gasita in patrunjel. Intr-o revista din anul 2015 , s-a scris faptul ca aceasta planta poate sa reduca semnificativ dimensiunea unei tumoare care se afla intr-o forma agresiva de cancer mamar. Cercetatorii acestui studiu publicat considera ca apigeninul ar putea fi un tratament promitator pentru cancerul non-toxic in viitor.
Miricetina prezenta in patrunjel a fost, de asemenea, examinata pentru utilizare in tratamentul si prevenirea diabetului zaharat. Studiile efectuate pe animale au demonstrat ca miricetina poate scadea nivelul zaharului din sange si poate scadea rezistenta la insulina. De asemenea, pare sa ofere efecte antiinflamatorii si sa elimine excesul de grasime din sange.
Oasele au nevoie de anumite vitamine si minerale in cantitati iferite pentru a ramane sanatoase si puternice. Patrunjelul este bogat in vitamina K, care este un nutrient esential pentru buna sanatate a oaselor. In plus, vitamina K ajuta la construirea oaselor mai puternice prin sustinerea celulelor osoase care se numesc osteoblaste. Aceasta vitamina activeaza si anumite proteine care maresc densitatea minerala osoasa – o masura a cantitatii de minerale prezente in oase. Densitatea oaselor este importanta, deoarece densitatea minerala osoasa mai mica este asociata cu un risc crescut de fracturi in special la adultii in varsta. Prin urmare, consumul de alimente precum patrunjelul poate beneficia de sanatatea osoasa.
Luteina, beta carotenul si zeaxantinul sunt trei carotenoide care se gasesc in patrunjel, care va ajuta sa va protejati ochii si sa aveti o vederea sanatoasa. Carotenoizii sunt pigmenti gasiti in plante care au activitate antioxidanta puternica.
In plus, patrunjelul mai contine si Vitamina A, care este esentiala pentru sanatatea ochilor, deoarece ajuta la protejarea corneei – stratul exterior al ochiului – precum si a conjunctivei – membrana subtire care acopera partea din fata a ochiului si interiorul pleoapelor.
Patrunjelul tonifiaza atat pielea capului, cat si stimuleaza cresterea firelor de par, facandu-l astfel mult mai puternic si mai stralucitor. Astfeș, pentru a obtine rezultate vizibile trebuie sa masati pielea capului cu ceai si patrunjel proaspat (dar acesta sa nu fie fierbinte atunci cand il aplicati pe scalp). Pentru combaterea caderii parului este recomandat sa masati scalpul cu seminte de patrunjel macinate.
Pentru a calma si desumfla pleoapele, fierbeti cateva crengute si frunzulite de patrunjel intr-un litru de apa minerala. Lasati compozitia sa se raceasca dupa care aplicati pe pleoape comprese imbibate in acest preparat si lasati-l sa actioneze asupra ochilor pentru aproximativ 10 minute.
Daca peste zi ati mancat ustoroi sau alte condimente care va provoaca o respiratie urat mirositoare, atunci trebuie sa consumati cateva frunze de patrunjel.
In fiecare dimineata, pe nemancate, mixati intr-un blender cateva crengute si frunze de patrunjel proaspete cu putina apa si beti acest suc. Aceasta reteta este excelenta pentru a combate starea de oboseala de dimineata, lipsa de energie, digestie dificila, balonare sau constipatie, datorita proprietatilor detoxifiante, depurative si diuretice ale patrunjelului.
Patrunjelul va poate imbunatati sanatatea si in urmatoarele moduri:
Patrunjelul poate fi folosit mai mult decat o simpla garnitura in dieta pentru pierderea in greutate. Adaugati o jumatate de ceasca de patrunjel la fiecare garnitura sau salata pe care o consumati, inclusiv cele cu continut ridicat de amidon, cum ar fi orez, paste sau salate de cartofi, pentru a stimula imediat continutul de nutrienti al salatei. Utilizand o cantitate mai mare de patrunjel – intre 1/4 si 1 ceasca, deoarece ofera alimentelor o aroma deosebita si savuroasa.
Aveti nevoie de frunzele si coditele fragede de la sase legaturi de patrunjel. Planta se va toaca marunt, apoi se va adauga o cantitate egala de frunze de menta la fel de marunt taiate, o lingura de grau pisat si inmuiat in apa timp de aproximativ 30 de minute, o rosie mai mare taiata cubulete si zeama de o lamaie.
Daca consumati aceasta salata pe tot parcursul zilei, senzatia de foame va disparea complet si nu veti mai simti nevoia sa mai mancati mult sau chiar de plictiseala.
Pe parcursul dietei este recomandat sa consumati si salata cu patrunjel la pranz si cina.
Dieta cu patrunjel trebuie sa fie tinuta timp de o saptamana, iar in acest timp puteti slabi intre 4 si 5 kilograme. Este recomandat sa beti cel putin 2 litri de lichide pe zi (fie apa sau ceai neindulcit). Pe parcursul dietei evitati sa beti sucuri, sa mancati alimente prajite sau dulciuri. Singurul suc pe care il puteti bea in aceasta dieta este sucul de patrunjel (vezi ingredientele si modul de prepare mai sus).
Patrunjelul stimuleaza sistemul digestiv in procesarea alimentelor si ajuta la eliminarea rapida a fluidelor in exces din corp. In plus, acesta mai reduce senzatia de balonare. Pe de alta parte, substantele din lamaie ajuta la topirea depozitele de grasime din organism. Acest lucru este benefic atat pentru silueta, cat si pentru sanatatea organismului.
Timp de 5 zile consecutive se va bea in fiecare dimineata pe stomacul gol, o bautura preparata din aproximativ 300 ml de apa plata, zeama de la o lamaie si 60 de grame de patrunjel foarte bine tocat. Dupa ce au trecut cele 5 zile se face va face o pauza de 10 zile, dupa care se reia cura cu patrunjel si lamaie numai daca este necesar.
Aceasta cura cu lamaie si patrunjel ajuta la remodelarea siluetei, iar sucul natural ofera corpului numeroase vitamine si minerale, care sunt esentiale pentru buna functionare a intregului organism.
In ceea ce priveste contraindicatiile, femeile insarcinate nu trebuie sa consume ceai de patrunjel deoarece se poate induce travaliul sau poate cauza un avort spontan. In plus, mamele care alapteaza pot sa li se reduca secretia de lapte matern. Astfel ca, patrunjelul se poate consuma doar cate putin in anumite preparate culinare si nicicum sub forma de ceaiuri sau sucuri naturale.
Consumarea unei cantitati mari de patrunjel poate fi periculoasa. De exemplu, acest lucru este posibil sa provoace la anumite persoane:
Daca aveti diabet zaharat, retentie de lichide, tensiune arteriala crescuta sau afectiuni renale, ar trebui sa discutati cu medicul de familie pentru a vedea daca patrunjelul consumat este sigur pentru starea generala a organismui, deoarece aceasta planta poate provoca reactii adverse care va pot agrava starea de sanatate. Pacientii care intentioneaza sa se supuna unei interventii chirurgicale sunt deseori sfatuiti sa evite patrunjelul in cele doua saptamani anterioare procedurii lor.
Referinte: