Schinduful este o planta care face parte din aceeasi familie ca soia, avand o serie de beneficii pentru sanatate. Aflati mai multe despre schinduf din materialul urmator.
Schinduful este o planta folosita de foarte mult timp in medicina alternativa. Este un ingredient obisnuit al mancarurilor indiene si este adesea folosit ca supliment. Aceasta planta poate avea numeroase beneficii pentru sanatate.
Schinduful (Trigonela foenum graecum) este o planta care poate creste pana la aproximativ 60–90 cm inaltime. Are frunze verzi, flori mici albe si pastai care contin seminte mici, maro-aurii.
Timp de mii de ani, planta (cunoscuta si sub denumirea de fan grecesc) a fost folosita in medicina alternativa si chineza pentru a trata afectiunile pielii si multe alte boli.
Recent, a devenit un ingredient obisnuit al condimentelor si un agent de ingrosare. Poate fi regasit si in anumite produse, cum ar fi sapunul si samponul.
Semintele si pulberea de schinduf se folosesc, de asemenea, in multe feluri de mancare indiene pentru profilul lor nutritiv si gustul usor dulce, asemanator nucii.
Schinduful ar putea ajuta la reducerea riscului de:
Cu toate acestea, utilizarea sau consumul de compusi ai schindufului poate provoca contractii uterine in timpul sarcinii si poate agrava tipurile de cancer sensibile la hormoni.
Planta poate provoca, de asemenea, simptome gastrointestinale usoare, precum diaree si balonare.
Semintele de schinduf au un profil nutritional sanatos, continand o cantitate importanta de fibre si minerale, inclusiv fier si magneziu. O lingura (11,1 grame) de seminte intregi de schinduf contine:
In prezent, nu exista suficiente dovezi concludente care sa sustina pe deplin utilizarea schindufului in orice scop medical.
Cu toate acestea, oamenii folosesc aceasta planta, sub diferite forme, de sute sau poate chiar mii de ani, pentru a trata o gama foarte larga de afectiuni, cum ar fi:
Dintre toate beneficiile raportate pentru sanatate ale schindufului, doar cateva au fost sustinute in mod substantial de dovezi stiintifice. Iata concluziile unor cercetari de referinta.
Potrivit unor studii efectuate pe animale, cel putin patru compusi ai schindufului au proprietati antidiabetice. In primul rand, acesta poate:
Intr-un studiu efectuat in 2017, soarecii hraniti cu o dieta bogata in grasimi, cu 2% procente de suplimente din seminte de schinduf timp de 16 saptamani au avut o toleranta mai buna la glucoza decat cei care nu au primit aceste suplimente.
Cu toate acestea, schinduful nu a imbunatatit toleranta la glucoza la soarecii care au primit o alimentatie cu continut scazut de grasimi. De asemenea, autorii au ajuns la concluzia ca soarecii care au alergat pe rotita timp de 4 zile si-au imbunatatit in cele din urma toleranta la glucoza, efectul fiind mai bun decat in urma administrarii schindufului.
In general, cercetatorii au descoperit mai putine beneficii ale plantei asupra diabetului decat se asteptau.
Laptele matern este cea mai buna sursa de nutritie pentru dezvoltarea copilului. Cu toate acestea, unele mame intampina probleme in a produce cantitati suficiente. Aceste femei au la dispozitie medicamente eliberate pe baza de reteta care le stimuleaza productia de lapte matern, insa, potrivit cercetarilor, pot apela la schinduf drept o alternativa naturala sigura.
Potrivit unui studiu realizat in 14 zile la care au participat 77 de mame, consumul de ceai din seminte de schinduf a crescut productia de lapte matern, lucru care i-a ajutat pe bebelusi sa acumuleze mai mult in greutate.
In cadrul unui alt studiu, cercetatorii au impartit 66 de mame in trei grupuri. Primul grup a primit ceai de schinduf, al doilea un tratament placebo, iar al treilea nu a primit nimic.
Volumul de lapte matern pompat a crescut de la aproximativ 34 ml in cazul grupurilor de control si placebo la 73 ml in cazul grupului ale caror membre au primit ceai de schinduf.
In cadrul acestor studii, specialistii au folosit ceai din schinduf in loc de suplimente, insa, cel mai probabil, suplimentele par sa aiba efecte similare.
Schinduful poate suprima pofta de mancare si poate spori senzatia de satietate, ceea ce ar putea contribui la reducerea supraalimentarii si poate sustine pierderea in greutate.
In cadrul unui studiu realizat in 2015, noua participante coreene supraponderale au baut ceai de fenicul, de schinduf sau unul placebo inainte de masa. Cele care au baut ceai de schinduf au declarat ca au simtit mai putina senzatie de foame. Cu toate acestea, ceaiul nu le-a determinat pe participante sa consume mai putina mancare.
Datorita continutului de fibre, pulberile din extractul de schinduf pot genera, de asemenea, o senzatie de satietate.
Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care barbatii folosesc suplimente de schinduf este ca aceasta planta poate stimula nivelul testosteronului. Unele studii au descoperit ca are efecte benefice, inclusiv o crestere a apetitului sexual.
Intr-un studiu efectuat in 8 saptamani, 30 de barbati de varsta universitara au efectuat 4 sesiuni pe saptamana in care au ridicat greutati, iar jumatate dintre acestia au primit 500 mg de schinduf pe zi.
Rezultatele au fost spectaculoase. Cei care nu au primit acest supliment au inregistrat o usoara scadere a testosteronului. In schimb, cei care au primit suplimente cu schinduf au aratat o crestere a nivelului testosteronului. De asemenea, acesti oameni si-au redus cu 2% nivelul grasimilor corporale.
In cadrul unui studiu realizat in 6 saptamani, 30 de barbati au primit 600 mg de extract de schinduf pentru ca specialistii sa evalueze eventualele modificari ale functiei sexuale si libidoului. Majoritatea participantilor au prezentat o forta si mai mare si o functie sexuala imbunatatita. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetari in acest sens.
Datorita nivelurilor mari de antioxidanti, schinduful poate fi un important agent antiinflamator. Rezultatele unui studiu din 2012 efectuat pe soareci sugereaza ca inflamatiile pot fi reduse datorita continutului ridicat de flavonoide din semintele de schinduf.
Aceasta planta poate ajuta la reglarea nivelului de colesterol si la imbunatatirea tensiunii arteriale, ceea ce poate reduce riscul de a dezvolta afectiuni cardiace si de a imbunatati sanatatea inimii.
Acest lucru se datoreaza faptului ca semintele de schinduf contin fibre dietetice in proportie de aproximativ 48%. Fibrele dietetice sunt dificil de digerat si formeaza un gel vascos in intestine care ingreuneaza digerarea zaharurilor si grasimilor.
Schinduful este folosit de foarte mult timp in sistemele traditionale de medicina pentru ca are capacitatea de a ameliora durerile. Potrivit cercetatorilor, compusii plantei numiti alcaloizi ajuta la blocarea receptorilor senzoriali care ii permit creierului sa perceapa durerea.
Intr-un studiu efectuat in 2014, 51 de femei cu perioade menstruale dureroase au luat capsule din pulbere de seminte de schinduf de 3 ori pe zi in primele 3 zile de menstruatie, timp de 2 luni consecutive. Acestea au declarat ca au avut perioade mai scurte de durere si mai putine simptome intre luni.
Potrivit unor cercetari, pe langa faptul ca poate imbunatati aroma, schinduful creste pofta de mancare, datorita proprietatilor sale nutritive. In cadrul unui studiu, specialistii au investigat efectele extractului de seminte de schinduf asupra comportamentului alimentar. Au fost efectuate experimente pentru a determina consumul alimentar si motivatia de a manca, precum si modificarile metabolice-endocrine.
Rezultatele au aratat ca persoanele care au luat extract de schinduf si-au crescut in mod semnificativ aportul alimentar si motivatia de a manca. Raportul a indicat totusi ca tratamentul nu impiedica anorexia si nici motivatia redusa de a manca.
In cazurile de anorexie nervoasa, Centrul Medical al Universitatii din Maryland recomanda administrarea de 250 pana la 500 de miligrame de schinduf de maximum trei ori pe zi. Cu toate acestea, planta poate sa nu fie sigura pentru consum in cazul copiilor. Asa cum se intampla cu orice medicamente sau tratamente naturiste, consultati mai intai medicul.
Schinduful este un ingredient inclus in multe suplimente. Deoarece formularile difera, doza recomandata depinde de supliment. Nu exista o singura doza recomandata. In plus, doza poate varia in functie de beneficiul pe care il cautati.
Cele mai multe cercetari bazate pe cresterea nivelului testosteronului au indicat ca sunt suficiente aproximativ 500 mg de extract de schinduf, in timp ce in cadrul studiilor din alte zone s-au folosit aproximativ 1.000-2.000 mg.
Daca folositi semintele intregi, dozele de aproximativ 2-5 grame par eficiente, insa acest lucru variaza de la studiu la studiu. Planta poate fi gasita si sub forma de tinctura de schinduf, ulei de schinduf sau germeni de schinduf.
In general, suplimentele trebuie luate inainte sau in timpul mesei. Aceasta planta poate mentine sub control nivelul zaharului din sange. De aceea, cel mai bine ar fi sa consumati schinduful in timpul mesei mai bogate in carbohidrati.
Schinduful este de multe ori adaugat in alimente ca ingredient in amestecurile de condimente. Acestea se regasesc mai ales in mancarurile indiene, cum ar fi preparatele care contin curry. De asemenea, este utilizat ca agent aromatizant in siropul de artar, alimente, bauturi si tutun. Frunzele plantei pot fi adaugate in salate, iar frunzele proaspete si cele uscate sunt utilizate in bucatariile indiene.
Urmati intotdeauna instructiunile de dozare de pe eticheta. Daca nu sunteti siguri, consultati inainte medicul.
Schinduful poate fi consumat in siguranta de catre persoanele sanatoase. Cu toate acestea, la fel ca in majoritatea suplimentelor, au fost raportate anumite reactii adverse mai putin grave, cum ar fi diareea si indigestia. De asemenea, oamenii pot acuza o pofta redusa de mancare, lucru care ar putea fi daunator daca suplimentul este luat in caz de tulburari alimentare sau pentru a acumula in greutate.
Mai mult, unii oameni sustin ca resimt un miros ciudat si usor dulce al corpului atunci cand iau suplimente cu schinduf, insa acest lucru nu a fost confirmat.
Avand in vedere efectul sau asupra zaharului din sange, planta trebuie consumata cu precautie de catre cei care se trateaza impotriva diabetului sau iau alte suplimente care scad nivelul glicemiei.
Studiile efectuate pe animale sugereaza ca dozele foarte mari provoaca efecte secundare, cum ar fi deteriorarea ADN-ului, scaderea fertilitatii, probleme neurologice si un risc crescut de avort. Desi majoritatea acestor reactii adverse nu au fost confirmate la oameni, iar dozele utilizate in studiile din laborator sunt neobisnuit de mari, unii oameni de stiinta sunt ingrijorati in privinta utilizarii suplimentelor de schinduf.
Este recomandat sa consultati un medic inainte de a lua un nou supliment. Cel mai important, asigurati-va ca luati o doza sigura.
Referinte: