Clementinele sau mandarinele sunt printre cele mai consumate citrice pe parcursul iernii. Afla din urmatorul articol ce contin aceste fructe, care sunt beneficiile consumului, dar si cateva retete delicioase si usor de preparat.
2. Ce contin clementinele si mandarinele?
3. Clementine sau mandarine – beneficii si proprietati
4. Suc de clementine sau mandarine
Clementine sau mandarine? De cele mai multe ori sunt asemanate cele doua tipuri de citrice datorita gustului asemanator, dar si al aspectului. Clementinele sunt un hibrid intre portocale si mandarine, au mai putine seminte, gustul este mai parfumat, sucul fiind o combinatie intre dulce si acrisor si sunt mult mai usor de curatat datorita cojii foarte subtiri.
Mandarinul, pomul fructifer, apartine familiei de citrice Rutaceae si isi are originea in nord-estul Indiei. De asemenea, este cultivat in regiuni subtropicale si semitropicale, iar fructele acestui pom sunt cunoscute in lumea intreaga pentru lor deosebit de gustos si dulce. Arborii de mandarin au dimensiuni mici, atingand inaltimea de 4 pana la 6 metri, au frunze cu o lungime de pana la 3 cm. Florile sunt albe, parfumate, iar cand ajung la maturitate acestea formeaza mandarinele.
100 de grame
100 de grame
Mandarinele sunt fructe citrice gustoase, care contin multi compusi nutritivi, incluzand:
In plus, mandarinele contin o cantitate mare de betacaroten, precursorul vitaminei A, cea care ofera si culoarea de portocaliu fructului, la fel ca la morcovi. Toate aceste componente contribuie in mod semnificativ la sanatatea organismului. Pe de alta parte, clementinele contin mai multa vitamina A si fier, dar mai putina vitamina C comparativ cu portocalele.
Mandarinele sunt o sursa bogata de vitamina C, care contribuie la productia de colagen in organism. De asemenea, aceste fructe citrice contin sinefrina, care este un dilator bronsic si este o sursa bogata in fibre. Prezenta de flavonoide si alti antioxidanti importanti, de asemenea, contribuie la sanatatea si buna functionare a organismului.
Uleiul esential de mandarine aduce numeroase beneficii pentru sanatate datorita proprietatilor sale antiseptice, antispasmice, circulatorii, depurative, digestive, hepatice, relaxante, sedative si tonice.
Pe langa faptul ca uleiul este un ingredient aromatizant in industria alimentara, a bauturilor, a produselor cosmetice, de igiena si pentru parfumuri, acest ulei esential de mandarine are multe beneficii pentru sanatate.
Acest tip de ulei ajuta la:
Acest tip de ulei are urmatoarele proprietati:
Uleiul esential de mandarine este un produs care nu se foloseste ca atare pe piele, doar ca ingredient in preparate cosmetice, parfumuri si compozitii pentru aromaterapie:
Sucul de clementine sau mandarine se numara printre cele mai delicioase datorita gustului dulce, zemos si aromat. In plus, sucul acestor doua tipuri de citrice ajuta la mentinerea senzatiei de satietate pe termen lung, te ajuta sa slabesti prin arderea grasimilor. Baut dimineata, sucul de clementine sau mandarine te va incarca instant cu o portie de energie si vitalitate pentru intreaga zi, combate starea de oboseala cronica, inducandu-ti o stare generala mai buna si de confort.
Ingrediente:
Mod de preparare: Se curata mandarinele de coaja, apoi se stroc de suc cu ajutorul unui storcator de fructe. Peste zeama obtinuta se adauga apa si mierea, se amesteca, iar apoi sucul de mandarine este gata.
Ingrediente:
Mod de preparare: Se spala si se curata de coaja sfecla rosie si morcovul, apoi se curata mandarinele. Se pun toate ingredientele intr-un blender, se adauga apa si apoi se mixeza pana cand vei obtine o bautura omogena. Este de preferat sa consumi sucul imediat.
Ingrediente:
Mod de preparare: Prima data se spala si se curata merele de samburi, apoi si morcovul. Cele doua fructe gata curatate, se adauga in storcator impreuna cu clementinele curatate de coaja. Se amesteca toate ingredientele intr-un blender, dupa care se poate consuma simplu sau se poate combina cu cereale. Acest tip de gustare este ideala chiar si pentru bebelusi cu varsta de peste 10 – 12 luni.
Ingrediente:
Mod de preparare: Spalata si curata frunzele de salata, apoi taie in cubulete portocala, mandarine si grapefruitul. Amesteca toate ingredientele intr-un bol impreuna cu sarea si uleiul. Sa ai pofta!
Ingrediente:
Mod de preparare: Topeste 3 linguri cu zahar intr-o tigai, apoi adauga migdalele si amesteca pana cand acestea se acopera cu un strat de zahar caramelizat. Asaza-le pe un platou, pana cand acestea se racesc. Apoi, amesteca uleiul, zaharul, otetul, patrunjelul si cu sarea. In cele din urma, amesteca sosul, migdalele si mandarinele cu frunzele de salata. Sa ai pofta!
Ingrediente:
Mod de preparare: Se fierbe orezul in apa cu sare si apoi se lasa pana se raceste. Separat, se va taia ceapa marunt, apoi se vor curata ardeii si se vor taia cubulete. Apoi se va taia cubulete mici sunca si mandarinele scurse de zeama. Apoi, se amesteca maioneza cu smantana si sosul de soia. Optional poti adauga 2 linguri din compotul de mandarine sau clementine. Se amesteca toate ingredientele iar la final se poate adauga si maioneza. Amesteca apoi pana se omogenizeaza si adauga la final un praf de sare si putin piper. Sa ai pofta!
Persoanele alergice ar putea avea eruptii cutanate. Deci, persoanele care sunt alergice la citrice ar trebui sa o evite. De asemenea, consumul de citrice trebuie evitat de persoanele care au arsuri gastrice, colon iritabil.
Consumati clemetinele sau mandarinele doar in cantitati moderate.
Referinte: