Kale sau Brassica oleracea este un tip de varza bogata in nutrienti benefici pentru sanatatea pielii, a parului si a sistemului osos. Totodata, continutul crescut de fibre din varza kale ajuta la reglarea digestiei si contribuie la mentinerea sanatatii cardiovasculare. Aflati mai multe informatii despre varza kale din urmatorul articol!
2. Ce contin frunzele de kale?
7. Kale in alimentatia copilului
8. Cine nu trebuie sa consume kale?
Varza kale este una dintre cele mai sanatoase si nutritive alimente vegetale si care face parte din specia Brassica oleracea, care include broccoli, conopida, varza de bruxelles, varza alba si rosie. Acest tip de salata are frunze de culoare verde, fie violete si sunt incretite la varfuri, destul de dense si rigide, spre deosebire de alte soiuri care fac parte din specia Brassica oleracea.
Varza kale poseda numeroase beneficii nutritionale, care produc o serie de efecte benefice pentru buna functionare a organismului.
Varza kale contine:
Calorii: 42
Proteine: 2,8
Lipide: 0,6
Carbohidrati: 8,3
Fibre: 1,7
Acestea se pot gasi in anumite magazine si supermaketuri, fie in stare proaspata, fie congelata. De asemenea, se poate comanda direct de pe internet sau de la diferiti producatori locali.
Exista numeroase beneficii impresionante pentru sanatate a frunzelor kale care includ capacitatea de a stimula sanatatea pielii, reduce pierderea parului, imbunatateste digestia, impiedica aparitia de boli cardiace, ajuta la scaderea in greutate, gestioneaza zaharul din sange, elimina inflamatiile, detoxifiaza organismul, stimuleaza sistemul imunitar, intareste oasele si ajuta la imbunatatirea vederii.
Cu o cantitate bogata de fier, vitamina C si vitamina A, aceasta leguma este excelenta pentru intarirea parului si stimularea cresterii acestuia. Nutrientii, precum sunt vitamina A sunt necesari pentru producerea parului, iar vitamina C este o parte esentiala care ajuta la producerea de colagen, care este, de asemenea, foarte importanta in structura firelor parului. In plus, nivelurile ridicate de fier din leguma sunt necesare pentru stimularea cresterii parului si apara impotriva pierderii nedorite.
Luteina si zeaxantina, impreuna cu diverse alte flavonoide, se gasesc in varza kale, iar acesti antioxidanti s-au dovedit a fi importanti pentru sanatatea pielii. Carotenoizii pot neutraliza radicalii liberi in organism si pot reduce nivelurile de stres oxidativ, inclusiv pe piele. Acest lucru va ajuta la reducerea ridurilor si a petelor de varsta, precum si pete si cicatrici. In plus, aceasta leguma mareste chiar si elasticitatea pielii ceea ce ajuta sa aveti un aspect mai tanar, radiant si luminos.
Cu ajutorul numarului de calorii scazute al acestor frunze, puteti sa pierdeti semnificativ de mult din numarul de kilograme in plus. Totodata, acestea ajuta la stimularea metabolismului, accelereaza producesul de ardere a grasimilor intr-un timp foarte scurt.
Fiind un antiiinflamator natural, kale are in component sa niveluri ridicate de vitamina K, precum si de acizi grasi Omega-3. Vitamina K este un nutrient cheie in reglarea inflamatiilor din organism, in ce acizii grasi Omega-3 ajuta la reduerea nivelurile de inflamatii cronice in sistemul cardiovascular si intestine.
Frunzele de kale contin o cantitate semnificativ de mare de potasiu, ceea ce face ca aceasta legume sa fie o sursa excelenta care ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Ca vasodilatator, potasiul poate reduce tensiunea din vasele sanguine si arterele, ceea ce reduce tensiunea arteriala si reduce riscul de infarct miocardic si de producere a unui accident vascular cerebral.
Daca aveti probleme de constipatie, atunci adaugati aceste legume verzi in dieta zilnica, deoarece sunt bogate in fibre dietetice. Astfel, kale ajuta la stimularea miscarii peristaltice in intestin, reducand astfel semnele de constipatie, balonare, crampe si diaree.
Cercetarile au aratat ca daca va confruntati cu o deficienta de vitamina K in organism, atunci veti fi mult mai sensibili si expusi la aparitia de osteoporoza si chiar de ruperea oaselor. Astfel, este foarte important sa adaugati varza kale in dieta alimentara, care este o sursa excelenta pentru cresterea densitatii minerale osoase.
Aceasta legume populare are o cantitate buna de acizi grasi Omega-3, cum ar fi acidul alfa-linolenic, care a demonstrat ca scade nivelul colesterolului „rau” (LDL) si creste nivelul colesterolului „bun” (HDL). Acest lucru poate preveni depunerea placilor in artere si poate reduce riscul de aparitie a bolilor coronariene.
Cercetatorii care apartin de Institutul American impotriva Cancerului spune ca, varza kale unul dintre alimentele care lupta impotriva cancerului, in special din datorita continutului de fibre, acid folic si de carotenoide. Totodata, cercetatorii sugereaza ca legumele crucifere, cum ar fi varza creata ar putea fi de ajutor impotriva cancerigene, precum si pentru a induce apoptoza. S-a constatat ca aceste legume au un efect semnificativ in ceea ce priveste reducerea aparitiei de cancer de prostata, cancer colorectal, cancer mamar si cancer la plamani.
Prezenta carotenoidelor din kale ajuta la imbunatatirea vederii. In plus, cantitatea de luteina si de zeaxantina din legume au fost legate de nivelurile mai scazute ale degenerarii maculare si de progresia lenta a cataractei.
Unul dintre antioxidantii gasiti in acidul calfa, alfa-lipoic, a fost legat de nivelurile mai mici de zahar din sange si ajuta la imbunatatirea sensibilitatii la insulina de catre organism. Acest lucru ajuta la reglarea nivelului de glucoza si de insulina din organism, facilitand gestionarea normala diabetului zaharat in cazul persoanelor care au aceasta boala.
Frunzele verzei kale se pot prepara in mai multe modalitati. Ceea ce aveti de facut este sa:
Iata cateva idei de preparare a frunzelor kale pe care le puteti incerca:
Pudra de kale este un supliment alimentar 100% naturala, organica si este recomandata pentru buna functionare a sistemului imunitar, a sistemului cardiovascular, pentru sustinerea sanatatii ochilor, pentru stimularea proceselor de detoxifiere din organism. Aceasta pudra pulbere din kale este formata din frunzele deshidratate ale legume si nu contine coloranti, conservanti, alti aditivi chimici sau organisme modificate genetic.
1-2 lingurite pe zi, adica in jur 3-6 g. Aceasta pudra se poate amesteca in apa plata, fie in bautura preferata (suc de portocale, ananas), in diverse smoothie-uri sau se poate presara direct pe salate. A nu se amesteca in lichide cu temperatura de peste 40 de grade, deoarece pudra isi va pierde din proprietati. Se recomanda administrarea pudrei kale nmai in timpul meselor.
Efecte secundare sunt foarte rare, insa se manifesta prin balonare, gaze, crampe stomacale, care pot fi evitate prin administrarea la inceput a unor doze mai mici de pudra. Apoi, in timp, veti putea sa incercati sa cresteti progresiv cantitatea suplimentului alimentar.
Sucul din aceasta legume este o alta modalitate prin care puteti servi si benefia de toate substantele nutrivite esentiale pentru buna functionare a organismului. Iata care sunt beneficiile consumului de suc de kale:
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se curata mango si kiwi de coaja si se taie apoi bucatele. Spalati foarte bine frunzele de kale si de spanac, apoi puneti in blender toate ingredientele (mai putin apa) si amestecati-le pana cand se omogenizeaza continul. Adaugati apoi apa pana la obtinerea consistentei dorite si apoi servesti smoothie-ul imediat. Dupa gust, poti adauga si cateva lingurite de miere.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Curatati ceapa dupa care toacati-o marunt, apoi se va cali intr-o oala cu uleiul incins. Dupa ce a devenit translucida ceapa, se va adauga telina, patrunjelul si pastarnacul taiate cubulete. Lasati toate ingredientele la inabusit pentru cateva minute, dupa care se va adauga 1,5 litri de apa. Dupa ce compozitia din oala va da in cateva clocote, adaugati si buchetelele de broccoli si lasati-le sa mai fiarba pentru aproximativ 15 minute. La sfarsit, se vor pune frunzele de kale si se va stinge focul. Dupa ce s-a racit supa, strecurati-o si pastrati doar legumele preferate, apoi reamestecati lichidul si condimentat supa cu sare, piper si smantana dupa gust. Aceasta supa se va servi cu crutoane.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se spala foarte bine semintele de quinoa, apoi se vor pune la fiert timp de 15 minute intr-o cantitate mare de apa. Dupa ce au trecut cele 15 minute, puneti la fiert si stafidele. Dupa ce toata apa a fost absorbita, adaugati frunzele de kale tocate marunt sI condimentati intreaga compozitie dupa preferinta cu sare, piper, lamaie, menta, busuioc si chiar ardei iute. Separat, se va prepara puiul pe gratar si se va servi alaturi de salata proaspata.
Frunzele de kale sunt o sursa bogata de nutrienti si antioxidanti in alimentatia copilului si se pot servi in diferite preparate culinare. Nu exista contraindicatii in ceea ce priveste o consumul acestei legume de catre copii, ba chiar este recomandat, deoarece:
Asadar, puteti sa preparati diverse retete pentru cei mici cu ajutorul frunzelor de kale. Puteti incerca:
Desi contine o multime de valori nutritionale si benefice organismului, aceasta leguma influenteaza semnificativ de mult productia de hormone, ceea ce inseamna ca poate inhiba abilitatea glandei tiroide de a absorbi iod, iar acest lucru se poate intampla numai cand kale este consumata in cantitati mari sau in forma cruda. Asadar, kale este o leguma contraindicata persoanelor care au probleme cu glanda tiroida, respective cu hipotiroidismul.
In plus, mai este contraindicate daca aveti un risc crescut de ateroscleroza, daca ati facut infarct miocardic sau un accident vascular cerebral sau daca luati medicamente anticoagulante (consumarea acestei legume ar putea sa interfereze cu eficacitatea acesteia).
Referinte: