Sindromul Horner – numit si paralizie oculosimpatica – reprezinta un amestec de semne si simptome neurologice prezente la nivelul unei jumatati a fetei. Aflati mai multe despre cauzele sindromului Horner, cum se manifesta si cum se trateaza.
Sindromul Horner este o combinatie de semne si simptome cauzate de intreruperea unei cai nervoase de la creier la fata si ochi pe o parte a corpului.
De obicei, sindromul Horner are ca rezultat mioza unilaterala (pupila mica la unul din ochi), blefaroptoza partiala (”caderea” uneia dintre pleoape peste globul ocular) si anhidroza hemifaciala (disparitia transpiratiei pe jumatate de fata).
Sindromul Horner este rezultatul unei alte probleme medicale, cum ar fi accidentul vascular cerebral, o tumora sau leziuni ale maduvei spinarii. In unele cazuri, cauza de baza nu este cunoscuta. Nu exista niciun tratament specific pentru sindromul Horner, insa tratarea cauzei care sta la baza poate restabili functia nervoasa normala.
Sindromul Horner este cunoscut si sub denumirea de sindrom Horner-Bernard sau paralizie oculosimpatica.
Sindromul Horner este cauzat de deteriorarea unei anumite cai in sistemul nervos simpatic. Sistemul nervos simpatic regleaza ritmul cardiac, dimensiunea pupilelor, transpiratia, tensiunea arteriala si alte functii prin care organismul raspunde rapid la schimbarile produse in mediu.
Traiectul nervos afectat in cazul sindromului Horner este impartit in trei grupe de celule nervoase (neuroni).
Aceasta cale neuronala pleaca de la hipotalamusul aflat la baza creierului, trece prin trunchiul cerebral si se extinde in portiunea superioara a maduvei spinarii. Problemele aparute in aceasta zona care pot perturba functia nervoasa si care pot provoca sindromul Horner sunt:
Aceasta cale neuronala se extinde de la coloana vertebrala, in zona superioara a pieptului si in partea laterala a gatului. Printre cauzele problemelor nervoase aparute in aceasta zona se numara:
Aceasta cale neuronala se extinde de-a lungul gatului si duce catre pielea fetei si muschii irisului si ai pleoapelor. Leziunile nervoase produse la nivelul acestei zone pot fi asociate cu urmatoarele:
Cele mai frecvente cauze ale sindromului Horner la copii sunt:
In unele cazuri, cauza sindromului Horner nu poate fi identificata. Aceasta forma este cunoscuta sub numele de sindrom Horner idiopatic.
In majoritatea cazurilor, sindromul Horner afecteaza doar o parte a fetei. Semnele si simptomele comune sunt:
Semnele si simptomele, in special ptoza si anhidroza, pot fi subtile si dificil de detectat.
Copiii cu sindrom Horner pot dezvolta si alte semne si simptome, cum ar fi:
Simptomele de sindrom Horner pot fi cauzate de o serie de factori, unii mai gravi decat altii. De aceea, este foarte important ca pacientii sa primeasca un diagnostic prompt si precis.
Solicitati ingrijiri de urgenta daca semnele sau simptomele asociate cu sindromul Horner apar brusc, in urma unui traumatism sau daca sunt insotite de alte semne sau simptome, cum ar fi:
In prima faza, doctorul va efectua un examen medical general. Apoi, in functie de situatie, va face anumite teste pentru a evalua natura simptomelor si pentru a identifica o posibila cauza.
Este posibil ca medicul sa poata diagnostica sindromul Horner pe baza istoricului si a evaluarii simptomelor.
De asemenea, doctorul, de multe ori oftalmolog, poate confirma un diagnostic punand o picatura in ambii ochi. Aceste solutii de ochi dilata sau contracta pupila unui ochi sanatos. Comparand reactiile aparute in ochiul sanatos cu cele ale ochiului posibil afectat, doctorul poate stabili daca problemele aparute la nivelul ochiului posibil afectat au fost provocate de leziuni nervoase.
In functie de gravitatea sau natura anumitor simptome, medicul poate sa restranga cautarea si descoperirea cauzei sindromului Horner. De asemenea, acesta poate efectua teste suplimentare sau poate comanda teste de imagistica pentru a localiza leziunea sau problema care perturba traiectul nervos.
Doctorul poate aplica un tip de picaturi de ochi care va determina dilatarea semnificativa a ochiului sanatos si o dilatare mai mica a ochiului afectat. Acest test este efectuat in cazul in care sindromul Horner este provocat de o anomalie aparuta la nivelul celui de-al treilea neuron – o perturbare produsa undeva la nivelul sau deasupra gatului.
Doctorul poate comanda unul sau mai multe dintre urmatoarele teste imagistice pentru a localiza o eventuala anomalie care cauzeaza sindromul Horner:
Doctorul stabileste metodele de tratament in functie de tipul de afectiune care provoaca simptomele de sindrom Horner. Tipurile de tratament pot varia foarte mult deoarece acest sindrom poate avea mai multe cauze posibile. Uneori, nu este nevoie de tratament decat daca pacientul acuza dureri sau alte disconforturi puternice. In cazul in care sindromul este provocat de o tumora sau o alta anomalie, principala varianta de tratament este interventia chirurgicala. Daca tumora este maligna, medicii pot acorda si tratament post-chirurgical care cuprinde chimioterapie si radioterapie.
Consilierea genetica poate fi de ajutor in situatiile in care exista un istoric familial de sindrom Horner.
Exista cateva simptome grave ale sindromului Horner pe care pacientii ar trebui sa le aiba in vedere. Daca apar, acestia trebuie sa ia imediat legatura cu doctorul. Printre aceste simptome grave se numara:
Alte afectiuni pot avea simptome similare cu sindromul Horner. Acestea sunt sindromul Adie si sindromul Wallenberg.
Aceasta este o afectiune neurologica rara care afecteaza si ochiul. De obicei, ochiul afectat are o pupila mai mare. Cu toate acestea, in unele cazuri, poate parea mai mica, dand impresia ca pacientul sufera de sindrom Horner. Medicul poate stabili un diagnostic clar pe baza testarilor ulterioare.
Aceasta este, de asemenea, o afectiune extrem de rara, fiind cauzata de un cheag de sange. Unele dintre simptomele acestei maladii pot fi asemanatoare cu ale sindromului Horner. Cu toate acestea, doctorul poate folosi anumite testari ulterioare pentru a descoperi alte simptome si cauze si pentru a pune un diagnostic corect.
Prognosticul sindromului Horner depinde si de cauza de baza. Simptomele caracteristice ale sindromului Horner, in general, nu au un impact semnificativ asupra calitatii vietii sau a vederii. Cu toate acestea, ele pot indica prezenta unei boli grave sau chiar care pot pune viata in pericol, lucru care necesita asistenta medicala prompta.
Referinte: