Raul de miscare este caracterizat de senzatia de ameteala. De obicei, apare atunci cand calatoriti cu masina, cu barca sau vaporul, cu avionul sau cu trenul. Mai multe despre ce este raul de miscare si care sunt cauzele acestuia puteti afla din materialul care urmeaza.
Raul de masina, raul de mare sau raul de avion inseamna de fapt rau de miscare. Raul de miscare apare atunci cand organismul este supus unei miscari accelerate in diferite directii. Receptorii echilibrului din urechea interna trimit informatii centrului echilibrului din creier care ”intra in conflict” cu informatiile unei aparente imobilizari pe care le receptioneaza receptorii vizuali in interiorul unei cabine de vas sau de avion.
Raul de miscare este clasificat in cateva categorii:
Cand copilul se afla intr-o masina, corpul lui simte miscarea, dar daca nu se uita pe fereastra, ochii ii transmit ca, de fapt, nu se misca. Acest lucru produce confuzie pentru creier. Acesta, la randul sau, activeaza un raspuns care il poate face pe copil sa se simta rau.
Raul de miscare este cel mai intens atunci cand miscarea este in unghi drept fata de corp (de exemplu, cand masina intra in curba), iar cel mai frecvent in timpul miscarilor in sus si in jos (de exemplu, intr-un roller-coaster sau in timpul ce masina este condusa pe dealuri).
Copiii sub 2 ani nu prezinta simptome, iar cei cu varste intre 3 si 12 ani sunt cei mai sensibili.
Raul de miscare debuteaza de obicei cu senzatia de stomac deranjat. Poate urma o transpiratie rece, pierderea de energie si a poftei de mancare. Uneori, aceasta progreseaza spre greata la copii si chiar varsaturi. Un copil mic nu poate sa-si descrie starea, insa va deveni palid si agitat, apoi va incepe sa caste si sa planga.
Nu intrati in panica pentru ca excursia poate continua fara probleme. Raul de miscare se opreste, de obicei, atunci cand se opreste si miscarea.
De aceea, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa opriti miscarea care provoaca problema, daca acest lucru este posibil. Daca sunteti intr-o masina, opriti cat de repede puteti si lasati copilul sa se plimbe. In cazul in care calatoria cu masina este lunga, pot fi necesare opriri frecvente. De asemenea, va recomandam sa incercati urmatoarele:
Daca plecati intr-o calatorie si copilul dumneavoastra a mai suferit de rau de miscare inainte, este posibil sa doriti sa luati in considerare medicatia pentru ca aceasta poate impiedica unele simptome. Desi puteti cumpara unele dintre aceste pastile pentru rau de miscare la copii fara prescriptie medicala, este intotdeauna recomandat sa discutati cu pediatrul inainte de a le folosi.
Daca cel mic prezinta simptome de rau de miscare atunci cand nu este se afla in miscare, trebuie sa discutati cu medicul pediatru. Simptome precum dureri de cap, dificultati la mers, ale auzului, ale vederii sau ale vorbirii pot fi semne ale unei probleme mai mari.
Spre exemplu, originea raului de masina ar fi perturbarea sistemului de echilibru, situat in interiorul urechii interne. In canalele semicirculare ale urechii exista un lichid (endolimfa) care permite corpului sa-si pastreze echilibrul. Supus balansarii, acest lichid poate provoca raul. Nu este decat o cauza fizica la acest rau. Perturbarile mentale joaca aici un rol deloc de neglijat.
Raul de miscare apare atunci cand exista conflicte intre simturile dumneavoastra. Sa spunem ca va aflati intr-un roller-coaster in care va rotiti. Ochii vad un lucru, muschii simt alt lucru, iar urechile voastre interioare simt cu totul altceva. Creierul nu poate gestiona toate semnalele venite din toate partile si de aceea va simtiti ametiti.
Urechea interna, in special, va ajuta sa va controlati echilibrul. Acestea fac parte dintr-o retea numita sistem vestibular.
Acest sistem include trei perechi de canale semicirculare si doua saculete, numite sacula si utricula. Acestea trimit informatii catre creier despre ce se petrece in jurul dumneavoastra.
Canalele semicirculare contin un fluid care se misca odata cu rotirea capului. Sacula si utricula sunt sensibile la gravitate. Acestea ii transmit creierului daca stati in picioare sau sunteti culcat.
Creierul preia toate aceste date, acestea venind impreuna. Uneori, insa creierul poate sa primeasca semnale confuze.
Intr-un avion care zboara, de exemplu, simtiti ca va miscati, insa ochii ii spun creierului ca nu va deplasati. Opusul este, de asemenea, posibil. Dupa o calatorie lunga pe mare, puteti sta pe uscat si sa simtiti ca va miscati.
Desi multe persoane pot suferi de rau de miscare, exista unii factori care cresc riscurile dezvoltarii raului de miscare, cum ar fi:
Acestea se prezinta intr-o mare diversitate:
Cel afectat este abatut psihic, este apatic, intr-o stare de soc.
Dintre pasagerii unui avion, cam o treime pana la jumatate dintre acestia vor resimti acest ”rau de miscare” cand apar turbulentele. In plus, s-a demonstrat ca frica sau anxietatea accentueaza simptomatologia. Unii pasageri se pare ca sunt predispusi la rau de miscare inca din copilarie.
Persoanele care stiu ca sufera de rau de masina pot lua inainte de calatorie medicamente pentru rau de miscare. Cateva reguli trebuie sa fie respectate inainte de a porni in calatorie:
Daca aveti posibilitatea, asezati-va pe un scaun aflat in dreptul aripii daca zburati, instalati-va intr-o cabina aflata la un etaj superior daca navigati pe apa sau alegeti un loc pe scaunul din fata daca va aflati intr-o masina.
Unii oameni s-au simtit mai bine dupa ce au incercat aceste remedii:
Ghimbir crud. Exista unele dovezi stiintifice ca aceasta radacina, folosita de mult ca remediu popular pentru combaterea gretei, este eficienta. Dar poate fi de ajutor si pentru ca subtiaza sangele. Discutati cu medicul inainte de a-l administra.
Menta. Se considera ca menta calmeaza organismul. Cel putin, aroma acesteia va poate calma.
Unii oameni spun ca stimularea unui anumit punct aflat chiar sub incheietura mainii le amelioreaza senzatia de greata.
Daca sunteti inca afectat de raul de miscare, puteti discuta cu medicul despre urmatoarele medicamente:
Dimenhidrina. Acest antihistaminic, folosit pentru a ameliora alergiile, ajuta si la echilibru. Prima doza trebuie administrata cu aproximativ o ora inainte de calatorie. Se administreaza mai multe doze la fiecare 4 pana la 6 ore.
Scopolamina (plasturi pentru raul de miscare). Acesta este un medicament care se elibereaza doar pe baza de reteta si presupune purtarea unui plasture in spatele urechii. Acesta trebuie aplicat cu 4 ore inainte de calatorie. O singura doza dureaza 3 zile.
Toate aceste medicamente au efecte secundare, printre care starea de somnolenta si senzatia de gura uscata.
Exista si medicamente care pot preveni sau reduce simptome ca greata si varsaturile. Majoritatea medicamentelor sunt eficiente daca sunt administrate inainte de plecarea in calatorie. Aceste medicamente au efecte diferite. Unele sunt sedative si minimalizeaza efectul miscarii, in timp ce altele reduc greata si varsaturile (antivomitive). Este bine ca aceste medicamente sa fie indicate de medic pentru a evita eventualele interactiuni cu alte medicamente pe care le folositi sau agravarea altor afectiuni de care suferiti.
Exista o varietate mare de benzi si bratari disponibile pentru a preveni raul de miscare. Cu toate acestea, ele functioneaza pe acelasi principiu – folosesc acupresura (sau electro acupunctura) pentru a stimula punctul P6 de pe incheietura mainii.
Bratarile pentru raul de miscare sunt vandute in ambalaje de cate doua si ar trebui folosite intotdeauna impreuna, cate una pe fiecare incheietura. Toate benzile de acupressura nu contin medicamente si nu sunt medicamente. Prin urmare, acestea nu prezinta riscuri de aparitie a efectelor secundare. In plus, acestea pot fi utilizate impreuna cu alte remedii, tratamente si medicamente pentru raul de miscare.
Cu toate acestea, experienta utilizarii acestor bratari variaza foarte mult. Exista medici care spun despre acestea ca au doar efect de placebo. In plus, multe persoane care le-au purtat le considera complet ineficiente, desi este posibil ca multi dintre acesti oameni sa le fi purtat incorect. O multime de oameni, totusi, spun despre aceste bratari ca sunt extrem de utile si foarte eficiente, in special in timpul calatoriilor mai scurte, dar in multe cazuri si in timpul calatoriilor lungi si pe nave de croaziera.
Preventia raului de miscare este cel mai bine realizata prin evitarea miscarii ce determina aparitia simptomelor. In cazul in care nu se poate evita miscarea ce declanseaza aparitia simptomelor, se recomanda ca persoana sa se aseze sau sa se intinda la orizontala intr-un loc in care miscarea nu se simte atat de intens. In avion se recomanda persoanelor care sufera de rau de zbor sa se aseze langa aripi. Pe vapor, persoanele care sufera de rau de mare ar trebui sa stea pe punte si sa priveasca orizontul sau daca sunt in interiorul vaporului sa fie plasate cat mai aproape de centrul acestuia.
Referinte:
https://www.healthline.com/health/motion-sickness
https://www.webmd.com/first-aid/how-to-beat-motion-sickness#1
https://www.webmd.com/cold-and-flu/ear-infection/motion-sickness#1
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/childrens-health/expert-answers/car-sickness-in-children/faq-20057876
https://www.thechildren.com/health-info/conditions-and-illnesses/motion-sickness-how-help-your-child