Fractura nazala reprezinta o ruptura sau o fisura aparuta in osul sau cartilajul nasului. Aflati mai multe despre fractura nazala din materialul urmator.
Fractura de piramida nazala, cunoscuta popular sub denumirea de nas rupt sau spart, inseamna ruperea sau fisurarea unui os al nasului – de multe ori osul aflat deasupra podului nasului.
Fracturile nazale apar in cele mai multe cazuri in urma practicarii unor sporturi de contact, lupte fizice, caderi si accidente de vehicule cu motor care duc la traumatisme faciale. Fractura nazala poate provoca durere, umflaturi si tumefactii (vanatai) in jurul nasului si sub ochi. Nasul se poate stramba, iar pacientul ar putea avea probleme cu respiratia.
Tratamentul presupune realizarea unor proceduri de indreptare a nasului. De obicei, operatia nu este necesara pentru un nas spart.
Piramida nazala este compusa din doua oase nazale si partea frontala a maxilarului. Cartilajele laterale superioare sunt atasate in partea de sus de oasele nazale, cartilajul rectangular al septului medial, iar in partea de jos de cartilajele laterale inferioare.
Printre cauzele frecvente ale fracturii nazale se numara:
O persoana se poate alege cu o fractura nazala daca se izbeste de un obiect fix, cum ar fi o usa sau un perete, sau daca se implica in jocuri dure, de tip wrestling.
Persoanele care participa la diverse tipuri de activitati cu risc ridicat de vatamare faciala prezinta riscuri mari de fracturi nazale. Printre aceste activitati se numara:
Principalele semne si simptome ale fracturii nazale sunt:
Un adult sau un copil suspect de fractura nazala trebuie sa ia legatura cu medicul daca:
Este important sa sunati la numarul de urgenta sau sa mergeti la cel mai apropiat spital de urgenta daca:
Interventia medicala imediata este recomandata daca un adult sau un copil prezinta anumite semne ale unei leziuni la nivelul capului, cum ar fi:
In timpul examinarii fizice, este posibil ca medicul sa apese usor pe partea exterioara a nasului si pe zonele aflate in jurul acestuia. De asemenea, doctorul poate arunca o privire in interiorul pasajelor nazale pentru a verifica daca exista o obstructie si alte semne ale unor fracturi. Medicul poate utiliza anestezice – fie sub forma unui spray nazal, fie a unor injectii locale – pentru a ameliora durerile si pentru a spori confortul pacientului in timpul examinarii fizice.
De obicei, radiografiile si alte studii imagistice sunt inutile. Cu toate acestea, medicul poate recomanda o scanare cu computer tomograf (tomografie computerizata sau CT) daca gravitatea leziunilor face imposibila o examinare fizica totala sau daca medicul suspecteaza ca pacientul poate avea si alte leziuni.
Daca banuiti ca v-ati ales cu o fractura nazala, este recomandat sa urmati acesti pasi pentru a ameliora sau combate durerea si umflaturile inainte de a merge la medic:
Dupa producerea hemoragiei, incercati sa respirati pe gura si sa va aplecati in fata pentru a reduce cantitatea de sange care vi se scurge pe gat.
Aplicati pungi de gheata sau comprese reci imediat dupa producerea accidentarii, apoi de cel putin patru ori pe zi in primele 24 pana la 48 de ore pentru a reduce inflamatia. Pastrati compresele sau pungile cu gheata pe zona afectata timp de 10-15 minute. In plus, punga cu gheata trebuie infasurata intr-o carpa pentru a preveni inghetul. Incercati sa nu aplicati prea multa presiune pe zona accidentata pentru ca va puteti alege cu dureri suplimentare sau o si mai accentuata deteriorare a nasului.
Luati calmante eliberate fara prescriptie medicala, precum acetaminofen, ibuprofen sau naproxen sodic, dupa cum este necesar.
Capul trebuie tinut cat mai ridicat – mai ales in timpul somnului, pentru a nu agrava umflaturile.
In primele doua saptamani dupa tratament, nu participati la niciun fel de activitate sportiva. De asemenea, sporturile de contact trebuie evitate cel putin sase saptamani dupa accidentare.
Persoanele care s-au ales cu taieturi mari sau rani adanci pe fata ar trebui sa fie vazute de un medic specialist, deoarece ar putea avea nevoie de cusaturi sau pansamente medicale pentru a inchide si proteja rana in timp ce se vindeca.
In cazul persoanelor cu dureri si umflaturi mai accentuate, medicul poate prescrie calmante mai puternice, daca medicamentele eliberate fara reteta medicala nu-si fac efectul.
Daca leziunile sunt grave, iar deteriorarea nasului este semnificativa, medicii pot recurge la realinierea manuala a nasului sau chiar la interventia chirurgicala.
Daca nasul sau este diform sau are un aspect nefiresc, pacientul ii poate solicita medicului sa-i realinieze manual oasele nazale. Prin intermediul acestei proceduri, aspectul nasului ar trebui sa fie restabilit, iar dificultatile de respiratie pe nas ar trebuie sa fie inlaturate.
Pentru a efectua o realiniere manuala, doctorul poate:
Cu toate acestea, daca au trecut mai mult de doua saptamani de la producerea accidentarii, realinierea manuala nu mai este o varianta de luat in calcul, iar medicul poate recomanda o interventie chirurgicala pentru a repara nasul.
Un medic poate recomanda interventia chirurgicala persoanelor cu nasul rupt daca vatamarea:
In cazul celor cu un nas diform sau stramb, medicul poate realinia manual oasele fara sa apeleze la o interventie chirurgicala. Cu toate acestea, realinierea manuala poate fi pusa in practica numai daca accidentarea a avut loc cu mai putin de 2 saptamani in urma.
Uneori, o persoana poate fi nevoita sa astepte doua sau trei luni dupa vatamare inainte de a fi supusa unei interventii chirurgicale. In timpul acestei perioade de asteptare, umflaturile dispar, iar oasele au suficient ragaz sa se vindece inainte ca medicul chirurg sa incerce sa refaca aspectul initial al nasului.
Cel mai probabil, o fractura nazala se va vindeca fara probleme. Daca nu sunteti multumiti de felul in care arata nasul dupa ce se vindeca sau daca intampinati dificultati de respiratie, puteti apela la operatia de reconstructie a nasului.
Fracturile nazale incep de obicei sa se vindece in cateva zile, dar poate dura o saptamana pana cand durerea si umflaturile sa dispara complet. In timpul recuperarii in urma unei fracturi nazale, este recomandat sa evitati toate tipurile de activitati care ar putea sa afecteze in continuare nasul, cum ar fi practicarea sporturilor de contact.
Daca apar eventualele complicatii, recuperarea ar putea dura mai mult.
Printre eventualele complicatii sau leziuni asociate fracturii nazale care pot aparea, se numara:
O fractura nazala poate provoca o deviatie de sept, o afectiune care apare atunci cand peretele subtire care imparte cele doua zone ale nasului (septul nazal) este deplasat, ingustand pasajul nazal si blocand partial respiratia. Pentru a gestiona simptomele deviatiei de sept, pacientii au la dispozitie anumite medicamente, cum ar fi decongestionantele si antihistaminicele. Cu toate acestea, in toate cazurile este necesara interventia chirurgicala pentru a corecta starea.
Uneori, sangele se poate coagula intr-un nas rupt, creand o afectiune denumita hematom septal. Un hematom septal poate bloca una sau ambele nari. Hematomul septal necesita efectuarea unui drenaj chirurgical prompt pentru a preveni deteriorarea cartilajului.
Daca fractura a fost produsa de o lovitura puternica, de exemplu, in urma unui accident de masina, este posibil sa apara si o fractura de cartilaj. Daca accidentarea este suficient de severa pentru a fi nevoie de tratamentul chirurgical, doctorul trebuie sa repare, in toate cazurile, atat leziunile osoase, cat si cartilajele.
Fractura nazala nu poate fi prevenita intotdeauna. Cu toate acestea, puteti lua anumite masuri pentru a reduce riscul producerii unei astfel de vatamari. Printre acestea se numara:
Parintii si ingrijitorii pot lua anumite masuri de precautie suplimentare pentru a-i proteja pe copii impotriva caderilor si a altor tipuri de accidentari. Dintre aceste masuri de precautie fac parte:
Referinte: