Febra musculara se manifesta prin dureri musculare care apar dupa efort fizic intens sau necorespunzator. Aflati mai multe despre cauzele febrei musculare si metode de tratament pentru calmarea durerilor.
Febra musculara, cunoscuta si sub denumirea de durere musculara cu debut intarziat (in engleza DOMS), reprezinta durerea musculara care apare dupa terminarea exercitiilor fizice. De obicei, debuteaza la o zi sau doua dupa un antrenament fizic.
Durerea resimtita in timpul sau imediat dupa un antrenament fizic este un alt tip de durere musculara, aceasta purtand denumirea de febra musculara acuta.
Febra musculara acuta reprezinta acea senzatie de arsura pe care o resimtim intr-un muschi in timpul unui antrenament. Unii specialistii sustin ca aceasta durere apare din cauza unei acumulari rapide de acid lactic in muschi. De obicei, dispare de indata sau imediat dupa terminarea exercitiilor fizice.
Febra musculara poate afecta orice grupa de muschi, in principiu. Ea apare dupa folosirea excesiva sau necorespunzatoare a muschilor in timpul unor exercitii fizice.
Localizarea febrei musculare:
Durerea musculara cu debut intarziat (DOMS sau febra musculara) este de obicei cauzata de exercitii fizice nepotrivite, in special miscari care necesita actiune musculara excentrica.
Exercitiile fizice intense pot provoca aparitia unor rupturi mici si microscopice in fibrele musculare. Corpul raspunde la aceste leziuni prin cresterea nivelului de inflamatie, ceea ce poate duce la febra musculara cu debut intarziat.
Contractia excentrica se produce atunci cand un muschi genereaza tensiune pentru a controla cat de mult se alungeste in timpul unui efort fizic.
In mod normal, durerile apar in prima zi dupa miscare si cresc in intensitate la aproximativ 48 de ore. Durerea este de obicei insotita de sensibilitate si poate fi asociata cu umflare. Evenimentele care provoaca durerea musculara sunt doar partial intelese.
Evenimentul initial inseamna, cel mai probabil, perturbarea mecanica a sarcomerelor (unitati contractile din fibrele musculare). Acest lucru provoaca umflarea fibrelor musculare deteriorate si initiaza un raspuns inflamator, care ar putea stimula nociceptorii (receptori capabili sa transmita informatii despre durere).
Febra musculara apare, in majoritatea cazurilor, numai atunci cand muschiul se contracta sau este intins. Acest lucru indica faptul ca, desi este nevoie ca fibrele musculare sa se umfle si sa se inflameze pentru ca febra musculara sa apara, febra nu poate fi provocata doar umflarea si inflamarea muschilor.
S-a crezut candva ca o acumulare de acid lactic indusa de exercitiile fizice intense era cauza febrei musculare, insa aceasta conceptie des intalnita, insa gresita, a fost demitizata.
DOMS poate fi o forma usoara de otravire metabolica numita rabdomioliza. Adevarata rabdomioliza este o urgenta medicala in care rinichii sunt otraviti de mioglobina, din cauza unor leziuni produse prin zdrobire musculara. Cazurile mai usoare de rabdomioliza pot fi provocate si multe alte stresuri fizice si metabolice, cum ar fi efortul fizic intens si, probabil, de cel mai puternic masaj.
Durerea musculara cu debut intarziat poate afecta aproape oricine, de la sportivi de elita, incepatori si pana la persoanele care nu au mai facut miscare de mult timp.
Asadar, indiferent de nivelul de fitness, febra poate sa-si faca aparitia ori de cate ori marim intensitatea antrenamentului, facem exercitii intense sau incercam un nou tip de exercitii fizice cu care corpul nu este obisnuit.
Conform Colegiului American de Medicina Sportiva, simptomele febrei musculare cu debut intarziat apar la intre 12 si 24 de ore dupa un antrenament. Durerea tinde sa se intensifice la maximum trei zile dupa miscare, iar apoi ar trebui sa se amelioreze.
Printre simptomele febrei musculare cu debut intarziat la care trebuie sa fiti atenti se numara:
Inceperea unui program de antrenamente poate fi dificila. Exista o multime de oameni carora le este greu sa-si faca timp pentru sport, sa-si creeze o rutina echilibrata si sa-si stabileasca obiectivele. Pe langa toate acestea, cei mai multi dintre ei (daca nu, chiar toti) se confrunta si cu febra care apare inevitabil odata cu adaptarea la programul de antrenamente. Din cauza acestui lucru, unora le este greu sa continue miscarea.
Cel mai probabil, nu va veti grabi sa coborati din pat pentru a ajunge la sala in conditiile in care puteti ridica mana doar pentru a va spala pe dinti.
Dupa ce ati efectuat o activitate fizica intensa, in special una absolut noua pentru corp, este normal sa va confruntati cu dureri de muschi, anunta specialistii.
Muschii trec prin destul de mult stres fizic atunci cand facem miscare. Durerea usoara este doar un rezultat natural al oricarui tip de activitate fizica, mai mentioneaza acestia.
Acest tip de febra este adesea descrisa drept o durere arzatoare. Potrivit anumitor specialisti in domeniu, febra musculara acuta este cauzata de acumularea de acid lactic in muschi. Acest tip de febra musculara dispare repede.
In caz de febra musculara cu debut intarziat, simptomele apar dupa 24, maximum 72 de ore e la efectuarea exercitiilor fizice.
Acestea sunt durerile si rigiditatea pe care o simtiti a doua zi dupa efectuarea miscarii fizice. Este cauzata de rupturi microscopice aparute in fibrele musculare si tesuturile conjunctive in timpul antrenamentelor.
Acest lucru apare de obicei dupa ce v-ati pus muschii in miscare intr-un mod total neobisnuit pentru ei, cum se intampla in cazul efectuarii unui tip nou de antrenament nou sau al unor exercitii mai intense.
Unii oameni declara ca, daca nu resimt dureri intense la sfarsitul fiecarui antrenament, nu au adus niciun beneficiu organismului, iar miscarea a fost facuta in zadar. Insa acest lucru este adevarat?
Nu! Febra musculara apare doar in momentul in care incepeti un nou program de exercitii fizice sau va testati limitele corporale. Dar pe masura ce continuati sa faceti efort, corpul incepe sa se adapteze.
Cel mai probabil, veti simti din ce in ce mai putine dureri cu fiecare antrenament, insa acest lucru nu inseamna, in niciun caz, ca nu faceti suficienta miscare sau efortul depus este neproductiv.
Daca micutul a dat totul in timpul unui joc sau al unui antrenament, a doua zi, riscurile sa nu mai poata cobori din pat sunt foarte mari.
Febra musculara pe care o simte aproape toata lumea dupa un antrenament intens sau neobisnuit a pus acum stapanire pe copil.
Acest lucru este normal, mai ales atunci cand punem in miscare muschii pe care in mod normal nu ii folosim. Printre simptomele febrei musculare se numara sensibilitatea musculara, rigiditatea si pierderea fortei. Simptomele nu apar in acelasi timp, de aceea, ele se pot intinde pe o perioada mai lunga de timp, iar acest lucru este 100% normal.
Ne dorim ca ei sa se simta mai bine, insa nici nu vrem sa renunte la sport. Deci, ce pot face pentru a-si ameliora starea?
Apa ajuta la rehidratarea tuturor muschilor afectati, astfel incat acestia sa fie gata de miscare inca de a doua zi.
Sarea Epsom este formata din sulfat de magneziu, acesta fiind un relaxant natural al muschilor. Apa calda ajuta, de asemenea, la relaxarea muschilor.
Proteinele ajuta la refacerea muschilor afectati in urma exercitiilor fizice. Recuperarea musculara este esentiala pentru revenirea in sala de fitness sau pe terenul de sport.
Uneori, corpul ne transmite doar ca avem nevoie de o pauza.
Dupa primele semne de febra musculara, ati putea fi tentati sa va odihniti si sa evitati orice fel de miscare fizica. Insa, contrar parerilor, daca febra nu este puternica, odihna la pat nu face altceva decat sa agraveze durerea si rigiditatea, nu sa o usureze.
Daca febra musculara cu debut intarziat este mai severa, este suficient sa va luati o zi de odihna pentru ca muschii sa se refaca.
In aceasta perioada, e recomandat sa renuntati la antrenamentele cardio sau la ridicarea greutatilor. Acest lucru poate doar sa agraveze si sa intarzie recuperarea in urma febrei musculare cu debut intarziat.
In schimb, puteti face o miscare mai usoara pe parcursul zilei. Nu va grabi recuperarea, dar ar putea sa diminueze durerile. Pentru a va mentine muschii in miscare, incercati exercitii usoare de yoga sau chiar mersul pe jos, mersul pe bicicleta sau inotul.
Timpul reprezinta singurul tratament pentru febra la nivelul muschilor, dar puteti, de asemenea, sa luati masuri pentru a ameliora durerile si rigiditatea in timp ce asteptati ca muschii sa se refaca de uniii singuri.
Rezultatele cercetarilor sunt mixte si este nevoie de mai multe studii. Unele descoperiri sugereaza ca numite tratamente si solutii de auto-ingrijire pot ajuta la diminuarea disconfortului.
Aspirina este un medicament antiinflamator non-steroidian, insa unii specialisti sustin ca aspirina nu combate si nici nu previne febra musculara.
Potrivit unei recenzii din 2017, persoanele care au optat pentru sedinte de masaj la 24, 48 sau 72 de ore dupa un antrenament intens au declarat ca au simtit mult mai putine dureri decat persoanele care nu au primit un masaj post-antrenament. Masajul aplicat la 48 de ore dupa antrenament pare sa functioneze cel mai bine.
Masajul aplicat de un profesionist nu este recomandat dupa fiecare antrenament, insa va puteti auto-masa pe:
Pentru a va masa muschii, aplicati un ulei sau o lotiune pe zona afectata si framantati usor muschii.
Analgezicele reprezinta un alt tip de tratament pentru durerile musculare. Analgezicele sunt produse menite sa amelioreze durerea. Analgezicele topice pe baza de mentol si arnica pot calma durerea data de febra musculara. Aceste produse pot fi aplicate direct pe piele in zona afectata.
Paracetamolul este un alt tip de remediu pentru febra musculara.
O recenzie din 2016 a constatat ca febra musculara a fost ameliorata in urma scufundarii corpului, timp de 10-15 minute, intr-o cada cu apa rece (10-15 ° C). Baile reci au devenit un auto-tratament frecvent pentru sportivii de performanta.
Baile reci suna prea extrem? Incercati sa intrati intr-o cada cu apa calda. Apa calda poate, de asemenea, sa reduca durerea si rigiditatea date de febra.
Specialistii sustin ca vitamina C este cea mai utila dupa miscare. Vitamina C este esentiala in procesul de generare a colagenului, o proteina importanta pentru muschi, oase si articulatii.
De asemenea, consumul de zahar poate sustine procesul de vindecare a febrei musculare cu debut intarziat.
Certitudinea este ca febra nu poate fi evita, in majoritatea cazurilor, insa puteti lua masuri pentru a-i reduce intensitatea. Puteti urma aceste sfaturi:
Potrivit unui studiu, barbatii care au facut miscare la temperaturi calde si umede au avut mai putine dureri musculare pentru ca au baut apa inainte, in timpul si dupa miscare, in comparatie cu barbatii care nu s-au hidratat.
Faceti 5-10 minute de stretching dinamic inainte de fiecare antrenament. De asemenea, faceti incalzire statica dupa antrenament.
Puteti pedala usor, timp de 20 de minute, o bicicleta statica dupa ce ati efectuat un antrenament dur pentru picioare.
Treceti treptat la urmatorul nivel de intensitate. Acest lucru va poate ajuta sa acumulati forta si rezistenta in timp ce minimizati efectele febrei musculare.
Referinte: