Endoftalmita este o afectiune caracterizata de o inflamatie grava aparuta in interiorul ochiului. Aflati care pot fi cauzele si simptomele endoftalmitei, cum se trateaza si cum poate fi prevenita aceasta problema oculara.
Endoftalmita este o infectie bacteriana sau fungica care afecteaza tesuturile din interiorul ochiului. Problema poate aparea in urma unei interventii chirurgicale sau a unui traumatism. Fara un tratament adecvat, starea poate deteriora definitiv ochiul. Unele persoane trebuie tratate de urgenta, cel mai probabil cu o interventie chirurgicala.
Conform American Society of Retina Specialists (ASRS), endoftalmita apare atunci cand albul ochiului se inflameaza din cauza unei infectii fungice sau bacteriene. De obicei, inflamatia este grava si trebuie tratata imediat pentru a evita deteriorarea permanenta a ochiului.
Endoftalmita poate provoca, de asemenea, eliminarea unui lichid (puroi) din ochi si duce la formarea unui strat tulbure peste cornee. In mod normal, corneea este transparenta pentru a permite patrunderea luminii in ochi.
Endoftalmita este in mod frecvent acuta, ceea ce inseamna ca simptomele apar rapid. Cu toate acestea, in unele cazuri, afectiunea poate deveni cronica, iar simptomele vor avea un debut lung si de durata.
Endoftalmita este de obicei rezultatul unei infectii care determina inflamarea ochiului. Infectia poate fi provocata de mai multe tipuri de bacterii sau ciuperci.
Potrivit Academiei Americane de Oftalmologie (AAO), bacteriile care declanseaza de obicei aceste infectii in America de Nord si Europa sunt Staphylococcus aureus si Streptococcus pneumoniae. Candida albicans cauzeaza de obicei infectii fungice.
Majoritatea cazurilor de endoftalmita sunt exogene. Acest lucru inseamna ca locul in care germenii intra in ochi se afla in exteriorul corpului. De exemplu, afectiunea poate fi rezultatul unei operatii oculare, al unui traumatism sau al unei cornee infectate. O persoana care sufera un traumatism ocular prezinta mai multe riscuri sa dezvolte endoftalmita daca:
Forma acuta a bolii apare, de obicei, dupa 6 saptamani de la o interventie chirurgicala sau de la un traumatism, insa simptomele pot aparea dupa mai mult timp in cazurile cronice.
Endoftalmita poate fi de asemenea endogena, ceea ce inseamna ca afectiunea este cauzata de o infectie aparuta intr-o alta parte a corpului. Conform AAO, aproximativ 2-8% dintre cazurile de endoftalmite sunt endogene, cele mai multe dintre ele fiind provocate de bacteriile S. aureus sau Streptococcus.
Alte cauze ale endoftalmitei endogene sunt:
Persoanele care au efectuat anumite tipuri de interventii chirurgicale pentru tratarea glaucomului prezinta un risc pe tot parcursul vietii de a dezvolta endoftalmita.
Specialistii de la Academia Americana de Oftalmologie (AAO) afirma ca persoanele care au probleme de imunitate pot avea si mai multe riscuri sa dezvolte endoftalmita endogena. Cele mai frecvente cauze ale slabirii sistemului imunitar sunt:
Simptomele apar foarte repede dupa infectare. De obicei, semnele apar dupa 1-2 zile sau, in unele cazuri, dupa 6 zile dupa o interventie chirurgicala sau un traumatism la nivelul ochiului.
Endoftalmita simptome
Printre simptomele afectiunii se numara:
Exista si situatii in care simptomele apar mult mai tarziu, dupa 6 saptamani de la operatie. Aceste simptome tind sa fie mai usoare si pot fi sub forma de:
Daca observati unul dintre aceste simptome, consultati imediat un medic. Cu cat este tratata mai devreme, cu atat riscurile ca endoftalmita sa provoace probleme de vedere continue si grave sunt mai mici.
In aproape toate cazurile, examinarea este efectuata de un medic oftalmolog (un medic specializat in sanatatea ochilor). De obicei, acesta trebuie sa faca mai multe verificari pentru a afla daca simptomele sunt cauzate de endoftalmita. In prima faza, specialistul va examina vizual ochiul si va testa vederea pacientului. In functie de situatie, poate efectua o ecografie pentru a vedea daca exista obiecte straine in globul ocular.
Daca suspecteaza ca ochiul este afectat de o infectie, medicul poate efectua o biopsie oculara. In cadrul acestui test, specialistul introduce un ac mic in globul ocular pentru a recolta o cantitate mica de lichid. Lichidul este apoi testat, iar in urma rezultatelor de laborator, medicul va putea stabili cea mai buna metoda de tratare a infectiei.
Persoanele care banuiesc ca ar avea o infectie oculara ar trebui sa se prezinte imediat la un medic. Simptomele la care oamenii ar trebui sa fie atenti sunt pierderea vederii, roseata si durere oculara si secretie de culoare galbena sau alba.
Specialistii afirma ca, de cele mai multe ori, simptomele apar in urma unei operatii sau a unui traumatism ocular. Persoanele care traiesc in mediul rural prezinta un risc mai mare si ar trebui sa aiba grija suplimentara.
Medicul alege tratamentul potrivit in functie de tipul de infectie si de forma acesteia: acuta sau cronica. In primul rand, specialistul va administra imediat tratamentul pentru a evita afectarea permanenta a ochiului.
Medicul poate prescrie antibiotice daca infectia a fost provocata de o bacterie sau medicamente antifungice daca infectia este fungica.
Potrivit unui articol publicat in 2013 in revista Clinical Microbiology and Infection, antibioticele sistemice nu sunt eficiente in tratarea infectiei, de cele mai multe ori. Drept urmare, medicul este nevoit sa injecteze de obicei medicamentul direct in ochi.
In cazurile mai grave, poate fi necesara o vitrectomie. Vitrectomia este un tip de interventie chirurgicala oculara prin care chirurgul indeparteaza resturile din ochi pentru a permite injectia.
Medicul poate prescrie, de asemenea, un tratament pe termen mai lung cu antibiotice orale sau medicamente antifungice.
Complicatiile in urma tratamentului pentru endoftalmita pot fi reduse urmand sfaturile medicului privind ingrijirea ochilor. In mod special, asigurati-va ca stiti cum si cand trebuie sa aplicati picaturile de ochi sau unguentele cu antibiotice prescrise. Daca specialistul v-a recomandat sa folositi un plasture peste ochi, aflati cum si unde trebuie plasat acest plasture. Cel mai probabil, va trebui sa aplicati benzi de leucoplast pentru a mentine plasturele in pozitie. In plus, prezentati-va la doctor ori de cate ori v-a fost recomandat.
Fara tratament rapid, endoftalmita poate afecta permanent ochiul. In cazuri severe, deteriorarea poate provoca pierderea partiala a vederii sau chiar orbire.
Perspectiva in cazul unei persoane va depinde de gravitatea, tipul si durata infectiei.
Un articol publicat in anul 2010 arata ca, indiferent daca endoftalmita este exogena sau endogena, de cele mai multe ori perspectivele nu sunt tocmai bune. Deteriorarea ochiului poate fi permanenta, ducand la pierderea vederii pe termen lung.
Cu toate acestea, endoftalmita este o afectiune rara, iar datorita progreselor in materie de igiena si tehnici chirurgicale, s-a ajuns la o scadere a prevalentei acesteia si la imbunatatirea gestionarii acestei afectiuni.
Specialistii recomanda purtarea echipamentului de protectie in timpul practicarii sporturilor de contact sau la locul de munca pentru a preveni patrunderea diferitelor materiale si obiecte in ochi.
Potrivit ASRS, persoanele care locuiesc in mediul rural ar trebui sa aiba si mai multa grija pentru a evita traumatismele oculare. Specialistii au observat ca aproximativ 30% dintre leziunile produse in mediul rural pot duce la infectie, comparativ cu 4-13% in alte medii.
De asemenea, o alta posibila cauza a endoftalmitei este operatia oculara. De aceea, daca o persoana este supusa unei interventii chirurgicale la ochi, trebuie sa urmeze cu atentie instructiunile postoperatorii ale medicului.
Referinte: