Canalul urechii produce un ulei ceros numit cerumen, cunoscut si sub numele de ceara de urechi. Aceasta ceara protejeaza urechea de praf, particule straine si microorganisme. Aflati mai multe despre dopul de ceara si cauzele aparitiei acestuia din materialul urmator.
Conductul auditiv extern este captusit de piele care contine fire de par si glande care produc ceara (cerumen). Aceste fire de par si ceara retin praful si particulele straine pentru a le impiedica sa intre in urechi, protejand astfel mecanismele delicate ale urechilor.
In mod normal, cantitatea mica de ceara care se formeaza isi face drum cu timpul catre orificiul extern al urechii, de unde cade sau este indepartata atunci cand va spalati.
Unii oameni totusi produc sau acumuleaza o cantitate excesiva de ceara. Aceasta ceara in plus se poate intari si poate sa blocheze conductul auditiv, formand dopul de ceara (sau dopul de ureche). Ceara intarita sau acumulata este una dintre cele mai frecvente cauze ale diminuarii auzului la oamenii de toate varstele.
Ceara din urechile dumneavoastra este secretata de glandele din piele care aliniaza jumatatea exterioara a canalelor urechii tale. Ceara si firele mici de par din aceste pasaje retin praful si alte particule straine care ar putea deteriora structurile mai profunde, cum ar fi timpanul.
In majoritatea cazurilor, o cantitate mica de ceara de urechi se indreapta in mod regulat spre deschizatura urechii, unde este spalata sau cade, aceasta cantitate de ceara fiind inlocuita cu alta. Daca secretati o cantitate excesiva de ceara sau daca ceara de urechi nu este indepartata in mod eficient, aceasta poate forma un dop care blocheaza canalul urechii.
Dopurile de ceara din urechi apar frecvent atunci cand oamenii incearca sa-si curate urechile prin introducerea betisoarelor sau a altor obiecte in urechi. Prin aceste metode s-a demonstrat ca ceara este mai degraba impinsa si mai adanc in ureche, decat sa fie eliminata.
Aspectul de ceara variaza de la galben deschis la maro inchis. Culorile mai intunecate nu indica neaparat ca exista un blocaj.
Neindepartarea dopurilor de urechi poate duce la infectii ale urechii. Adresati-va medicului daca prezentati simptome ale unei infectii, cum ar fi:
Este important sa retineti ca pierderea auzului, ametelile si durerile de urechi au, de asemenea, multe alte cauze. Adresati-va medicului daca unele dintre aceste simptome sunt frecvente. O evaluare medicala completa va poate ajuta sa determinati daca problema este cauzata in intregime de excesul de ceara din urechi sau de o alta problema de sanatate.
Copiii, la fel ca adultii, produc in mod natural ceara de urechi. Desi poate fi tentant sa o eliminati, acest lucru poate afecta urechile copilului.
Daca banuiti ca micutul dumneavoastra are acumulari de ceara sau un dop, este mai bine sa mergeti la pediatru. Medicul poate, de asemenea, observa prezenta excesului de ceara in cadrul unei obisnuite examinari a urechilor. Pediatrul poate elimina dopul de ceara daca este necesar acest lucru. De asemenea, daca observati ca cel mic isi lipeste degetul sau alte obiecte de urechea iritata, puteti solicita un consult medical pentru a verifica daca in urechi s-a acumulat prea multa ceara.
Prima regula este sa nu curatati ceara din urechea celui mic. Daca un doctor spune ca s-a acumulat prea multa ceara, probabil ca veti fi trimis acasa cu instructiuni clare despre cum sa eliminati depunerea cu ajutorul uleiului de masline sau uleiului mineral. Sugestiile medicilor pot varia, dar in mod obisnuit, copilul trebuie sa stea cu urechea afectata in sus, dupa care dumneavoastra trebuie sa-i picurati o cantitate mica de ulei in ureche de cateva ori pe zi.
Un medic poate curata eficient ceara prin injectarea unei cantitati mici de apa in ureche (cunoscuta sub numele de irigare), dar, din motive evidente, aceasta metoda nu este populara in cazul copiilor. Daca dopul nu a disparut nici dupa ce ati incercat aceste metode, medicul va poate trimite la un specialist, care il poate elimina folosind unelte specializate sub microscop.
In unele cazuri, uleiul de masline a facut minuni. Parintii au declarat ca in a treia zi de utilizare a picaturilor, bucati grele de ceara au inceput sa iasa din ureche.
Puteti gasi o varietate de produse pentru indepartarea cerumenului la farmacie. Printre acestea se numara picaturi din peroxid de carbamida, ulei de arahide si ulei de masline. In plus, exista si unelte speciale pentru indepartarea cerii. Un specialist pediatric in urechi si gat din Vancouver, Frederick Kozak pe numele sau, nu recomanda folosirea unor astfel de produse. „Utilizarea uleiului mineral sau a uleiului de masline functioneaza la fel de bine si este solutie mai ieftina”, spune acesta. Faceti acest lucru numai daca ati fost instruit de catre medicul dumneavoastra.
Daca aveti o pierdere progresiva a auzului pe o perioada de cateva saptamani sau luni de zile, va simtiti urechile astupate, aveti o durere de ureche sau auziti constant zgomote in urechi precum taraitul, medicul va cauta semne de blocaj cu cerumen.
Daca prezentati semnele si simptomele unui dop de ceara in ureche, discutati cu medicul dumneavoastra.
S-ar putea sa credeti ca puteti gestiona aceasta acumulare de ceara in ureche pe cont propriu, insa nu veti sti cu adevarat daca aveti un dop de ceara daca medicul nu va va verifica urechile. Daca prezentati anumite simptome, cum ar fi durerile de urechi sau scaderea auzului, nu inseamna neaparat ca aveti un dop de ceara. Este foarte probabil sa aveti o alta conditie care va afecteaza urechile si care ar putea necesita atentie.
Canalul urechii si timpanul sunt delicate si pot fi deteriorate cu usurinta de excesul de ceara din urechi. Nu incercati sa va indepartati dopul de ceara folosind un dispozitiv introdus in canalul urechii, mai ales daca ati avut o interventie chirurgicala la nivelul urechii, daca ati avut o gaura (perforatie) in timpan sau daca ati avut dureri sau scurgeri la nivelul urechii.
De obicei, urechile copiilor sunt verificate in cadrul oricarui examen medical de rutina. Daca este necesar, medicul poate elimina excesul de ceara din urechea micutului in timpul unei vizite normale.
Una dintre marile intrebari suna in felul urmator: ”Cu ce se scoate dopul de ceara din ureche?”. Ca raspuns la aceasta curiozitate a oamenilor exista o zicala veche, dar inteleapta: “Nu introduceti niciodata in ureche ceva mai mic decat cotul”. Conductul auditiv extern si timpanul sunt delicate, iar dumneavoastra puteti sa le raniti cu usurinta intepandu-le cu obiecte banale cum ar fi betisoare cu vata la capete, agrafe de par sau bucatele de hartie rasucite. De obicei, acestea nu inlatura problema cerii si, mai important, pot rani cu usurinta conductul auditiv extern sau timpanul.
Daca urechea este sanatoasa si apare niste ceara in exces, puteti folosi un remediu casnic ieftin pentru a indeparta cerii. Sunt disponibile si preparate comerciale, insa sunt mai scumpe si de multe ori, mai putin eficiente.
Urechile pot fi curatate, de asemenea, prin introducerea unei cantitati mici de apa oxigenata in interiorul urechii sau cu ajutorul spray-ului auricular.
Puteti elimina ceara de acasa la domiciliu folosind bicarbonat de sodiu:
Puteti indeparta ceara acasa folosind peroxid de hidrogen.
Specialistii avertizeaza in privinta utilizarii terapiilor cu lumanari pentru urechi.
Lumanarile pentru urechi sunt comercializate ca metode de tratament pentru acumularea de ceara umeda si alte conditii. Cu toate acestea, Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA) din SUA avertizeaza consumatorii in privinta acestor produse, despre care spun ca ar putea fi periculoase.
Acest tratament este, de asemenea, cunoscut sub numele de terapie auriculara termica. Aceasta presupune introducerea in ureche a unui tub aprins confectionat din tesaturi acoperite cu ceara de albine sau parafina. Teoria este ca aspiratia produsa va scoate ceara din canalul urechii.
Acest lucru poate fi deosebit de periculos pentru copiii mici care nu pot fi tinuti in frau. FDA a primit rapoarte privind anumite leziuni si arsuri provocate de acest tip de terapie, dintre care unele au nevoie de interventii chirurgicale in ambulatoriu. Agentia considera ca astfel de incidente sunt, probabil, subevaluate.
Consultati medicul specialist inainte de a incerca sa utilizati aceste produse.
Formarea dopurilor de cerumen poate fi adesea impiedicata prin evitarea utilizarii betisoarelor cu vata si a altor obiecte care imping ceara mai adanc in canalul urechii.
Referinte:
https://www.medicinenet.com/ear_wax/article.htm#what_signs_and_symptoms_are_related_to_excessive_or_impacted_plug_earwax
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/earwax-blockage/symptoms-causes/syc-20353004
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14428-ear-wax-buildup–blockage
https://www.healthline.com/health/earwax-buildup#signs-and-symptoms
https://kidshealth.org/en/kids/earwax.html
https://www.seattlechildrens.org/conditions/a-z/earwax-buildup/
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/ear-wax
https://www.healthline.com/health/ear-wax-removal-home-remedy