Chistul pancreatic este o structura, plina cu apa sau mucus, care se formeaza in pancreas. Aflati mai multe despre chistul pancreatic din materialul urmator.
Chisturile pancreatice sunt formatiuni anormale asemanatoare unor saculeti plini cu lichid, aparute in sau pe suprafata pancreasului. „Chisturi pancreatice” este un termen general, deoarece asa-numitele „chisturi pancreatice” (polipi pancreas) pot include chisturi adevarate, pseudochisturi sau extinderi ale canalului pancreatic ce imita un chist. Majoritatea chisturilor pancreatice nu sunt canceroase, insa medicii recomanda urmarirea evolutiei lor in timp.
Chisturile pancreatice reale sunt structuri umplute cu lichid avand peretii captusiti cu un strat special de celule specifice. Pseudochisturile au aceeasi structura lichida, dar nu sunt captusite cu acelasi tip de celule, specific chisturilor adevarate. Ele sunt tumori beninge si, de regula, nu prezinta potential cancerigen.
Adevarate chisturi pancreatice pot evolua catre cancer pancreatic. Uneori, medicul poate sa nu fie in masura sa spuna daca un chist poate deveni canceros. Analiza unei mostre din lichidul acumulat in chist poate stabili daca sunt prezente celule canceroase. Medicul poate recomanda monitorizarea in timp a dimensiunilor si aspectului chisturilor. In cazul unor suspiciuni privitoare la natura canceroasa sau precanceroasa, el poate sugera necesitatea indepartarii chirurgicale a acestora. Pentru tumorile cu potential cancerigen este importanta depistarea precoce si instituirea tratamentul adecvat pentru a reducere riscul de cancer pancreatic.
Chisturile pancreatice pot varia in dimensiune, de la cativa milimetri la cativa centimetri. Multe dintre acestea sunt mici si benigne si nu provoaca simptome. Continutul chisturilor poate varia: pseudochisturi formate dupa o criza acuta de pancreatita contin enzime digestive (amilaza). Chisturile adevarate contin mucus, un lichid proteic produs de celule specifice ce formeaza mucoasa chistica.
Cel mai bun mod de a evita formarea pseudochisturilor este de a preveni crizele acute de pancreatita, cauzate de obicei de litiaza biliara sau consumul excesiv de alcool. Astfel, indepartarea vezicii biliare in cazul recurentei litiazei biliare poate reduce riscul de pancreatita si implicit pe cel de formare a chisturilor pancreatici. De asemenea, se recomanda interzicerea consumului de alcool pentru pacientii cu afectiuni pancreatice.
Rolul dietei in bolile pancreatice este deosebit de importanta. De aceea, asigurarea unei alimentatii echilibrate, cu un continut moderat de carbohidrati, hipolipidica si bogata in fructe, legume si cereale integrale este necesara pentru evitarea unor noi crize de pancreatita acuta.
Exista doua tipuri majore de chisturi pancreatice, pseudochisturi (chisturi inflamatorii) si chisturi adevarate (chisturi non-inflamatorii). Chisturile inflamatorii sunt benigne, in timp ce chisturi non-inflamatorii pot fi benigne, precanceroase sau canceroase.
Cele mai multe dintre chisturi inflamatorii ale pancreasului sunt pseudochisturi pancreatice, ele manifestandu-se in urma unor crize acute de pancreatita.
Inflamatia pancreasului poate fi cauzata de consumul de alcool, calculi biliari sau un posibil traumatism la nivel abdominal produs in urma unui accident. Majoritatea pseudochisturilor cauzate de pancreatita acuta dispar spontan (fara tratament), in termen de cateva saptamani. Cele care persista mai mult de sase saptamani si provoaca dureri, obstructia stomacului sau duodenului, sau se infecteaza, au nevoie de tratament.
Chisturile pancreatice pot fi:
Aceste chisturi sunt in mare parte benigne si apar frecvent la femeile de varsta mijlocie. Au dimensiuni mici si rareori pot provoca dureri abdominale.
Sunt tumori precanceroase si canceroase. Riscul de a transforma in cancer pancreatic este de 30%. Ele apar frecvent la femeile de varsta mijlocie.
La momentul diagnosticului, exista riscul de 40% – 50% ca tumora chistica sa devina canceroasa. Sunt mai frecvente la barbatii de varsta mijlocie si provoaca dureri abdominale, icter si pancreatita. Riscul de cancer creste odata cu varsta inaintata a pacientului, prezenta simptomelor, dilatarea canalului pancreatic principal, prezenta unor noduli in peretele duodenului, etc.
Acestea sunt tumori rare, ce se intalnesc la femeile tinere. Pot atinge dimensiuni mari si sunt de natura canceroasa, insa prognosticul este excelent dupa indepartarea chirurgicala completa.
Simptomatologia afectiunii este influentata de marimea si localizarea chisturilor. La chisturile de mici dimensiuni nu apar simptome importante. In situatia in care apar, aceste simptome pot include:
In cazul in care chistul pancreatic devine malign si incepe sa invadeze tesuturile inconjuratoare, el poate conduce la manifestarea unor dureri constante, intense in zona abdominala, iradiind in partea din spate a corpului, fiind necesara solicitarea de urgenta a unei consultatii medicale.
Un pseudochist pancreatic reprezinta cea mai frecventa leziune chistica pancreatica (aproximativ 75% – 80% din toate leziunile pancreatice chistice) si afecteaza aproximativ unul din 1.000 de adulti pe an. Abuzul de alcool si litiaza biliara sunt considerati factori de risc pentru pancreatita, iar pancreatita favorizeaza devoltarea pseudochisturilor.
Chisturile pancreatice canceroase pot fi asociate cu anumite mutatii genetice, existand dovezi prin care unele boli rare, cum ar fi boala von Hippel-Linda, pot afecta pancreasul si alte organe.
Chisturile pancreatice sunt diagnosticate mai des decat in trecut, deoarece medicii le descopera mai usor cu ajutorul tehnologiei imagistice imbunatatite. Multe chisturi pancreatice sunt detectate in timpul unor scanari abdominale efectuate din cu totul alte cauze.
Principala provocare privind diagnosticul este de a determina daca un chist ar putea deveni canceros.
Analize pentru pancreas
Aceste proceduri sunt utilizate adesea pentru a ajuta la planificarea diagnosticului si a tratamentului:
O vatamare abdominala anterioara sau pancreatita ar putea indica prezenta unui pseudochist.
Acest test imagistic poate furniza informatii detaliate despre dimensiunea si structura unui chist pancreatic.
Rezonanta magnetica nucleara poate evidentia detalii subtile ale unui chist pancreatic, cum ar fi prezenta unor componente care sugereaza un risc mai mare de cancer.
Acest test, ca si RMN-ul, poate oferi o imagine detaliata a chistului. De asemenea, lichidul din chistul pancreatic poate fi recoltat pentru a fi analizat intr-un laborator cu scopul de a verifica posibile semne de cancer.
Principalul factor care influenteaza alegerea unui tratament adecvat este tipul de chist prezent. Chisturile beninge nu necesita tratament. De regula ele pot fi urmarite prin ecografii repetate pentru a vedea evolutia lor de-a lungul timpului. Daca se observa o crestere evidenta sau apar manifestari simptomatice ingrijoratoare, se poate recurge la drenarea acestora.
Caile optime de tratament a chisturilor pancreatice pot fi stabilite tinand cont de urmatoarele aspecte:
Pseudochisturile pancreatice au nevoie de tratament doar in cazul in care persista dincolo de sase saptamani, dupa manifestarea pancreatitei acute, si mai ales daca ajung la dimensiuni mari si provoaca simptome agravate (cum ar fi: obstructia stomacului sau a canalului biliar, dureri abdominale sau infectie). Chisturi pancreatice mici (de exemplu, chisturi mai mici de 1 cm) au putine sanse de a fi canceroase. Cu toate acestea, chiar si aceste mici chisturi pot creste in dimensiune si pot deveni potential canceroase in viitor. De aceea, acesti pacienti trebuie monitorizati prin ecografii repetate.
In cazul in care chisturile cresc in dimensiune si / sau provoca simptome importante, se poate urmari drenarea lichidului acumulat prin metoda endoscopica sau cea chirurgicala (clasica sau laparoscopica).
Daca exista suspiciuni privitor la natura tumorii este importanta realizarea unei endoscopii cu ultrasunete ce permite analiza compozitiei chistului. Prezenta unor modificari canceroase sau precanceroase la celule chistului pancreatic impune necesitatea unei interventii chirurgicale pentru eliminarea acestuia.
Tratamentul in cazul tumorilor maligne trebuie individualizat pentru fiecare pacient in parte. In centrele medicale cu experienta in efectuarea interventiei chirurgicale pancreatice s-a observat ca indepartarea chirurgicala a chisturilor precanceroase sau canceroase conduce la o rata ridicata de vindecare.
In mod normal, pancreatita apare in urma formarii calculilor biliari si / sau consumului excesiv de alcool.
O alta cauza a pancreatitei este hipertrigliceridemia (HTG). Daca suferiti de aceasta tulburare, aveti un nivel al trigliceridelor mai mare decat cel normal. Persoanele care au un nivel al trigliceridelor mai mare de 1000 mg / dL prezinta un risc crescut de pancreatita. Hipertrigliceridemia este a treia cea mai frecventa cauza a pancreatitei acute dupa calculii biliari si consumul excesiv de alcool.
Hipertrigliceridemia poate fi genetica (primara) sau poate avea alte cauze (secundare), cum ar fi diabetul, medicamentele, alcoolul sau sarcina.
Limitarea aportului zilnic de grasime la 30 pana la 50 de grame poate reduce riscul de chisturi pancreatice. O dieta cu continut scazut de grasimi include:
Ar trebui sa evitati, de asemenea, sucurile acidulate si bauturile zaharoase care contin frisca, precum si alimentele prajite (inclusiv legumele prajite).
Daca sunteti in curs de recuperare in urma unei pancreatite acute sau cronice, evitati consumul de alcool. Daca fumati, va trebui sa renuntati. Este important sa urmati o dieta cu continut scazut de grasimi, care sa nu inflameze pancreasul.
De asemenea, ar trebui sa va hidratati. Pastrati in permanenta o bautura cu electroliti sau o sticla cu apa.
Daca ati fost spitalizati in urma unei crize de pancreatita, medicul va va trimite catre un dietetician care sa va stabileasca un nou program alimentar permanent.
Persoanele cu pancreatita cronica se confrunta adesea cu malnutritie din cauza functiei reduse a pancreasului. Pancreatita provoaca in special deficiente ale vitaminelor A, D, E si K.
Exista multi factori de risc ai chisturilor pancreatice sau pseudochisturilor care nu pot fi controlati. Deoarece pancreatita poate duce la formarea de pseudochisturi, schimbarea stilului de viata poate fi solutia potrivita pentru a preveni aceasta afectiune. De asemenea, pancreatita poate fi cauzata si de consumul puternic de alcool. De aceea, consumati cat mai putin alcool sau luati decizia de a renunta definitiv la acesta. Daca sunteti un consumator inrait de alcool, luati legatura cu medicul pentru a primi ajutor in acest sens. Exista multe programe locale disponibile, menite sa-i ajute pe oameni sa renunte la acest viciu.
Dieta poate ajuta, de asemenea, la prevenirea pseudochisturilor pancreatice. O dieta bogata in fructe, legume si proteine slabe si saraca in carbohidrati si colesterol ajuta la prevenirea formarii pseudochisturilor pancreatice.
Referinte: