Chimenul este o planta aromatica folosita adesea in gastronomie, mai ales in preparate asiatice, dar si in scopuri medicinale. Remediile pe baza de chimen au proprietati terapeutice pentru indigestii, boli inflamatorii intestinale, colesterol crescut si afectiuni hepatice. Aflati totul despre beneficiile chimenului pentru sanatate.
Chimenul (Carum carvi L.) este un condiment unic folosit de foarte mult timp in gastronomie si in prepararea de medicamente pe baza de plante. In culturile arabe, chimenul este cunoscut drept ”samanta binecuvantarii”. Semintele de chimen se gasesc intr-o mica pastaie de culoare maro, care este fructul uscat al plantei de chimen.
Aroma sa usor amara aminteste de lemn-dulce, coriandru, anason si fenicul (chimen dulce). Poate fi folosit intreg sau macinat atat in preparatele dulci, cat si sarate, precum painea, produsele de patiserie, curry si tocanite. De asemenea, este uneori inclus in bauturi spirtoase si lichioruri.
Atunci cand este utilizat ca medicament, chimenul poate fi consumat sub forma de ceai sau luat ca supliment. Puteti aplica, de asemenea, pe piele uleiuri esentiale care contin extracte din aceasta planta. Potrivit cercetarilor, compusii aromatici responsabili pentru gustul sau distinct pot oferi, de asemenea, beneficii pentru sanatate, precum imbunatatirea digestiei.
Chimenul negru are beneficii recunoscute pentru sanatate, fiind folosit ca leac alternativ in tratarea mai multor tipuri de afectiuni si simptome, cum ar fi durerile de cap.
Cele doua nu trebuie confundate, chiar daca fac parte din aceeasi familie de plante si au proprietati asemanatoare. Chimionul (Cuminum cyminum) este fratele geaman al chimenului. Semintele de chimion sunt usor mai iuti, au forma mai alungita si sunt mai deschise la culoare comparativ cu cele de chimen. Chimionul este si el folosit pentru imbunatatirea digestiei, calmarea colicilor, relaxarea sistemului nervos.
Chimenul se mandreste cu o varietate mare de nutrienti esentiali, dintre care multi lipsesc din dietele occidentale. Printre acesti nutrienti se numara fierul, zincul, calciul si fibrele alimentare.
O singura lingura (6,7 grame) de chimen asigura:
Mai mult decat atat, chimenul dispune de un continut bogat de antioxidanti care sustin sanatatea, cum ar fi limonenul si carvona.
De asemenea, semintele de chimen sunt bogate in minerale, fitosteroli, uleiuri volatile, glucide, rezine, substante albuminoide, tanoizi.
Chimenul este folosit de secole in medicina traditionala si populara. Interesant este faptul ca cercetarile preliminare sustin mai multe dintre aceste avantaje.
Chimenul poseda urmatoarele proprietati terapeutice:
Se pare ca anumiti compusi ai chimenului au puternice proprietati antioxidante si antiinflamatorii.
Spre deosebire de inflamatie, care este un raspuns natural al organismului, inflamatia cronica poate provoca diverse boli, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale (BII). Printre simptomele acestora se numara ulcerul, crampele abdominale, gazele, diareea, urgenta intestinala si iritarea tesutului digestiv.
Intr-un studiu efectuat pe soareci cu BII, atat extractul, cat si uleiul esential de chimen au redus inflamatia in tesutul colonului la fel de eficient ca medicamentele pe baza de steroizi. In ciuda acestor rezultate promitatoare, sunt necesare cercetari umane.
In Evul Mediu, oamenii consumau chimen ca ajutor digestiv dupa un ospat pentru a preveni balonarea si alte probleme digestive. Cercetarile actuale au dovedit ca acest condiment chiar are aceste efecte. De fapt, in Germania, unde puterea de vindecare a ierburilor este acceptata pe scara larga, Comisia E, un consiliu stiintific consultativ care aproba substantele folosite anterior in medicina traditionala, populara si pe baza de plante, a aprobat folosirea chimenului pentru tratarea conditiilor usoare, spastice ale tractului gastrointestinal, balonare si senzatie de plin inca din 1990. 25 de ani mai tarziu, in 2016, Universitatea din Würzburg, Germania, a ales chimenul planta medicinala a anului, pentru a evidentia importanta stiintifica a acestuia ca medicament eficient.
Chimenul face parte dintr-o clasa de plante numite carminative. Acestea sunt plante utile in calmarea disconfortului gastrointestinal. Uleiurile volatile derivate din acest grup de plante, cum ar fi carvol si carvit, calmeaza muschii tractului digestiv. Astfel, spasmele sunt calmate gazele eliminate.
Chimenul este eficient atunci cand este luat de unul singur. Cu toate acestea, poate ameliora si mai mult simptomele atunci cand este consumat in combinatie cu menta si alte plante medicinale. De exemplu, in urma a 17 studii clinice, dintre care 9 au implicat consumul de menta si chimen, 95 la suta dintre pacienti au raportat o imbunatatire a simptomelor indigestiei.
Un alt studiu dublu-orb in care au fost folosite medicamente placebo si ulei de chimen a aratat ca uleiul a redus cu mult intensitatea durerii (40% fata de 22% cu placebo). In plus, au scazut si senzatiile de presiune, greutate si plenitudine (44% fata de 22% cu placebo). In cadrul unui alt studiu s-a descoperit ca o combinatie intre menta, chimen, fenicul si pelin a redus gazele si crampele in cazul persoanelor care sufera de indigestie. De asemenea, o combinatie intre chimen, anason si fenicul poate reduce flatulenta si crampele abdominale usoare, in special la copii.
Chimenul a fost, de asemenea, utilizat cu succes in combinatie cu uleiul de menta in procesul de tratare a sindromului intestinului iritabil (SII). Aceasta afectiune digestiva provoaca o serie de simptome, cum ar fi balonare, gaze, dureri abdominale si diaree sau constipatie. Pacientii au fost tratati cu o combinatie formata din 90 mg ulei de menta plus 50 mg ulei de chimen in capsule cu invelis enteric. Aceste pastile au fost luate de trei ori pe zi si au avut capacitatea sa reduca semnificativ simptomele SII intr-un studiu dublu-orb. (invelisul enteric protejeaza uleiul de acidul stomacal si invers.)
Intr-un studiu similar, capsulele care nu erau protejate enteric au fost la fel de eficiente precum capsulele cu invelis enteric. Aceasta combinatie de plante a avut rezultate la fel de favorabile ca ale medicamentului cisapridul, care a fost eliminat de atunci de pe piata, reducand simptomele IBS.
Chimenul poate sustine procesul de pierdere in greutate. In cadrul unui studiu de 90 de zile la care au participat 70 de femei, cele care au luat zilnic 30 ml dintr-o solutie de ulei de chimen 10% au scazut semnificativ in greutate. In plus, si-au redus indicele de masa corporala (IMC) si procentul de grasime corporala in comparatie cu cele care au primit un remediu placebo. De asemenea, si-au redus in mod semnificativ si aportul total de calorii si carbohidrati, comparativ cu grupul placebo.
Oamenii de stiinta speculeaza ca aceste efecte se pot datora modificarilor pozitive produse de aceasta planta la nivelul bacteriilor intestinale care afecteaza reglarea hormonilor, metabolismul grasimilor si pofta de mancare. Cu toate acestea, cercetarile se afla in plina desfasurare.
Cei care vor sa-si detoxifieze ficatul pot apela la semintele de chimen. Acestea pot fi consumate in timp ce luati medicamente sau daca ati fost diagnosticati cu ficat gras.
Cu toate ca exista cercetari cu privire la alte beneficii ale chimenului, o mare parte dintre acestea se afla in faza preliminara, fiind efectuate pe animale. O utilizare potential interesanta este ca agent pentru scaderea colesterolului. Potrivit unui studiu efectuat pe sobolani cu diabet, chimenul a scazut glicemia si colesterolul. Un alt studiu a aratat ca aceasta planta a redus semnificativ colesterolul atat la sobolanii normali, cat si la cei cu diabet. Cu toate acestea, este necesara o investigatie suplimentara inainte de a putea fi recomandat chimenul in acest scop.
De-a lungul timpului, femeile au folosit ulei de chimen pentru a-si ameliora crampele menstruale, iar efectele sale antispasmodice se pot dovedi utile in calmarea muschilor uterului.
Semintele de chimen se gasesc in aproape toate magazinele alimentare. Suplimentele cu chimen sunt disponibile, de asemenea, online si pot fi gasite si in multe magazine cu alimente naturale sau suplimente alimentare.
Pentru a face un ceai, folositi doua-trei lingurite de seminte proaspat zdrobite la o cana de apa clocotita. Fierbeti continutul timp de 10-20 de minute, apoi treceti tot printr-o strecuratoare. Beti acest ceai de trei ori pe zi pentru a imbunatati digestia si pentru a ameliora gazele sau crampele menstruale.
Tincturile din chimen facute in casa pot fi, de asemenea, administrate de trei ori pe zi. Tinctura este un extract concentrat din plante lichide, facut de obicei prin inmuierea ierburilor si a altor parti ale plantelor in alcool timp de mai multe saptamani pentru extragerea componentilor activi.
Chimenul este folosit ca ingredient in painea de secara, insa poate fi inclus si in alte produse facute la cuptor, cum ar fi briosele, prajiturile, crutoanele si painea.
Poate oferi o aroma minunata si deserturilor si dulciurilor pe baza de fructe precum placintele, torturile, gemurile, jeleurile si cremele.
In plus, poate fi o componenta a alimentelor savuroase, precum curry, supe, tocanite si sosuri. Mai mult, il puteti folosi drept condiment pentru legumele prajite sau il puteti adauga la mancaruri murate sau fermentate, cum ar fi varza acra.
Chimenul se gaseste sub diferite forme, cum ar fi seminte, capsule, uleiuri esentiale si extracte. Majoritatea tipurilor de produse din chimen sunt ingerate, spre deosebire de uleiurile diluate pana la 2% care pot fi aplicate in siguranta pe pielea neafectata.
Nu a fost stabilita nicio recomandare clara privind dozarea, insa potrivit cercetarilor, doza sigura este de 1/2 lingurita la 1 lingura (1-6,7 grame) de seminte intregi de chimen. Acestea trebuie impartite in 3 doze zilnice.
Chimenul a fost bine tolerat in doze terapeutice si nu a prezentat efecte toxice la om.
Cremele care contin extract din chimen au capacitatea de a imbunatati aspectul pielii, de a indeparta semnele de oboseala si de a hidrata pielea.
Exista totusi cateva precautii de luat in considerare inainte de a folosi remediile cu chimen.
Uleiul de chimen nu este recomandat persoanelor sub 18 ani, din cauza informatiilor insuficiente. Poate fi, insa, utilizat topic ca agent anti-colici si carminativ pentru copii sau sugari.
In mod traditional, femeile folosesc chimen pentru a spori fluxul de lapte matern, insa utilizarea acestuia nu este recomandata in timpul alaptarii din cauza lipsei de informatii. De asemenea, femeile insarcinate ar trebui sa aiba mare grija, deoarece chimenul a fost folosit pentru a stimula menstruatia.
Chimenul poate scadea glicemia. De aceea, persoanele cu diabet ar trebui sa fie precaute atunci cand consuma cantitati mari de chimen. Din cauza potentialului sau de a influenta nivelul zaharului din sange, este important sa evitati consumul de chimen cu cel putin doua saptamani inainte de a fi supusi unei interventii chirurgicale.
Daca doriti sa utilizati suplimente cu chimen pentru a trata anumite afectiuni, discutati cu medicul inainte de a lua aceste suplimente. Tratarea automata a unei afectiuni cronice cu suplimente de chimen, evitand sau intarziind tratamentele standard poate avea consecinte grave asupra sanatatii.
Referinte: