Pancreatita ste o afectiune caracterizata de inflamatia pancreasului. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, simptomele, tratamentul si prevenirea pancreatitei.
Pancreatita este o inflamatie a pancreasului, in care este dereglata functia secretoare a acestuia (secretia din intestin a sucului pancreatic care contine enzimele digestive de baza: tripsina, lipaza, amilaza).
Ca urmare, apar tulburari in digestie si in asimilarea celor mai importante substante nutritive. In unele cazuri, glanda se poate inflama din cauza cresterii sau scaderii productiei de insulina.
Pancreasul este o glanda plana si lunga, situata in spatele stomacului, in abdomenul superior. Produce enzime digestive si hormoni care regleaza felul in care organismul proceseaza glucoza. Cel mai bun exemplu este insulina.
Principalele simptome ale pancreatitei sunt durerea abdominala, aparuta brusc, ce dureaza cateva ore sau zile. Este suficient de intensa incat sa impiedice pacientul in activitatile curente, de fiecare zi. Consumul excesiv de alcool si mesele bogate in grasimi, pot provoca durerea. Un alt semn al pancreatitei este prezenta unor perioade de ingalbenire a tegumentelor (icter), aparute dupa criza de durere. Simptomele care apar mai tarziu sunt semne ale insuficientei pancreatice: malabsorbtie caracterizata prin diaree uleioasa, scadere in greutate progresiva si constanta si diabet.
Printre complicatiile care pot aparea se numara insuficienta pancreatica.
In mod principal, pancreatita are doua forme: pancreatita acuta si pancreatita cronica.
Pancreatita acuta este o inflamatie a pancreasului. Este dureroasa, se dezvolta rapid si poate fi, in unele cazuri, fatala.
Unele cazuri usoare se rezolva fara tratament, insa pancreatita acuta severa poate declansa complicatii potential letale. Rata mortalitatii variaza de la mai putin de 5% pana la peste 30%, in functie de cat de severa este afectiunea si daca s-a raspandit si la alte organe.
Se estimeaza ca pancreatita acuta afecteaza anual intre 4,5 si 35 de persoane din 100.000. Cu toate acestea, in aceasta statistica este posibil sa nu fie incluse cazurile usoare care se rezolva fara evaluare medicala sau tratament. In fiecare an, exista 275.000 spitalizari cauzate de pancreatita acuta in Statele Unite.
Cea mai frecventa cauza a pancreatitei este reprezentata de calculii biliari, insa incidenta cazurilor este crescuta si de abuzul de alcool. Alcoolul reprezinta acum aproximativ 30% din cazuri.
Pancreatita acuta debuteaza brusc, in timp ce pancreatita cronica este recurenta sau persistenta.
Pancreatita cronica difera de pancreatita acuta prin faptul ca se instaleaza pe o perioada mai mare de timp (ani). O persoana cu pancreatita cronica poate avea atacuri recurente acute de durere si durere cronica persistenta. Atacurile acute pot fi insotite de greata, varsaturi si umflarea abdomenului (distensie). Multe persoane cu pancreatita cronica au istoric de abuz de alcool. Aceasta mai este cunoscuta si sub denumirea de pancreatita de la alcool, fiind cauzata de consumul excesiv de alcool (in jur de 50 de ml pe zi). In anumite cazuri, cauza este necunoscuta.
Pancreatita cronica este o boala inflamatorie progresiva pe termen lung a pancreasului, care duce la afectarea permanenta a structurii si functiei pancreasului.
In mod semnificativ, boala afecteaza mai multi barbati decat femei.
Pancreatita apare cand enzimele digestive se activeaza in timp ce se afla inca in pancreas, iritand celulele pancreasului si provocand inflamatii.
In cazul recurentelor de pancreatita acuta, pot aparea leziuni ale pancreasului si pot duce la pancreatita cronica. Se pot forma cicatrici pe pancreas, cauzand pierderea functiei acestuia. Un pancreas care functioneaza prost poate provoca probleme de digestie si diabet.
Conditiile care pot duce la pancreatita includ:
In unele cazuri, medicii nu descopera niciodata cauza dezvoltarii acestei boli.
In mod obisnuit, pacientul acuza o durere aparuta brusc in mijlocul abdomenului superior, sub stern.
In rare cazuri, durerea este resimtita mai intai in abdomenul inferior. Aceasta se intensifica pana cand devine constanta.
Boala poate sa se intensifice si sa devina severa. Se poate extinde si catre spate in aproximativ jumatate din cazuri. Mancatul poate accentua durerea. Pancreatita cauzata de calculi biliari se dezvolta, de cele mai multe ori, foarte rapid. Cand este cauzata de alcool, simptomele se dezvolta mai lent, pe parcursul mai multor zile.
Durerea poate fi ameliorata in momentul in care pacientul se apleaca in fata sau se aseaza intr-o pozitie fetala. Cei care acuza dureri constante trebuie sa solicite asistenta medicala.
Urmatoarele simptome pot fi de asemenea prezente:
Daca aveti pancreatita cronica, pancreasul este din ce in ce mai incapabil sa secrete enzimele necesare pentru o digestie adecvata si pentru absorbtia grasimilor din dieta. Aceasta stare se numeste insuficienta pancreatica exocrina. La adulti, alcoolismul este cea mai comuna cauza a acestei insuficiente. La copii, fibroza chistica este cauza cea mai frecventa.
Spre deosebire de durerea persistenta din pancreatita acuta, durerea din pancreatita cronica poate varia – poate fi constanta, ocazionala, intermitenta sau absenta. Insuficienta pancreatica poate determina, de asemenea, scaderea ponderala si emisia unor fecale abundente si palide, cu miros foarte urat si continand grasimi (steatoree). Cicatricele severe ale pancreasului dupa o pancreatita cronica pot duce la diabet.
Alt semn de pancreatita cronica sunt depozitele mici si dense care se formeaza in duetul pancreatic sau in tesutul pancreatic. Aceasta situatie, denumita calcificare pancreatica, poate fi vizualizata cu ajutorul unei radiografii sau a unei tomografii computerizate abdominale. Pancreatita produsa de consumul de alcool este o cauza frecventa a calcificarilor de acest tip. Chiar si consumul moderat, dar persistent, de bauturi alcoolice poate produce in timp calcificari pancreatice semnificative. Fumatul poate creste rata de calcificare.
Medicul va dori sa afle care sunt simptomele pacientului, apoi ii va examina abdomenul. Daca anumite zone ale abdomenului sunt sensibile la atingere, acest lucru ar putea indica o pancreatita acuta.
La pacientii cu pancreatita acuta, muschii abdominali sunt, in majoritatea cazurilor, rigizi. In timpul ascultarii abdomenului cu un stetoscop, pacientul are foarte putine sau deloc sunete intestinale.
In schimb, nu exista teste concludente care sa diagnosticheze forma cronica a maladiei. Medicul suspecteaza boala in urma simptomelor pacientului, episoadelor repetate de pancreatita acuta sau a abuzului de alcool.
Pacientii cu pancreatita cronica prezinta un risc mare de dezvoltare a cancerului pancreatic. Daca simptomele se agraveaza, medicii pot suspecta prezenta unei tumori maligne. In acest caz, doctorii pot recomanda efectuarea unui CT, a unui RMN sau a unei endoscopii.
Daca nivelurile de amilaza si lipaza din sange sunt mai mari decat in mod normal, pacientul va fi cel mai probabil trimis la spital. Pancreasul produce niveluri ridicate ale ambelor substante chimice in cazul unei pancreatite acute.
Cu toate acestea, analizele de sange pot sa nu fie corecte daca nu sunt recoltate in prima sau a doua zi de boala. Acest lucru este cauzat de faptul ca nivelurile de lipaza si amilaza sunt cele mai ridicate in primele cateva ore si revin la normal dupa cateva zile.
Amilaza revine la normal in decurs de 3-7 zile si lipaza revine la normal in 8-14 zile.
Pentru a determina riscul complicatiilor, medicul va dori sa afle cat de inflamat este pancreasul. De aceea, pot fi efectuate urmatoarele teste:
Tratamentul se acorda in cadrul unui spital. Se asociaza cu regim alimentar special, lipsit de alimente fermentabile (mazarea, varza alba, bauturile gazoase, ridichile) si cele cu continut ridicat in lipide. Se recomanda: painea veche de una-doua zile, supele de legume (in afara de varza), macaroane, carne de vita, de gaina, curcan, peste fara grasime.
Tratamentul in spital poate presupune:
Nu veti putea manca timp de cateva zile in spital, pentru ca pancreasul sa poata sa se recupereze. Odata ce inflamatia este tinuta sub control, puteti incepe sa beti lichide si sa mancati alimente usoare. Cu timpul, va puteti intoarce la dieta normala.
Daca pancreatita persista si simtiti dureri atunci cand mancati, medicul va poate recomanda hranirea prin intermediul unui tub special.
Pancreatita poate provoca dureri severe. De aceea, asistentele administreaza medicamente care amelioreaza durerea.
Organismul poate sa se deshidrateze pentru ca toata energia si fluidele sunt consumate in incercarea de a repara functia pancreasului. Din acest motiv, pacientului ii sunt administrate lichide intravenos.
Dupa ce boala a fost pusa sub control, medicii pot trece la pasul urmator: tratarea cauzei de baza a pancreatitei.
Daca pancreatita este cauzata de o conducta biliara ingustata sau blocata, medicii pot largi aceasta conducta prin intermediul unor proceduri.
Colangiopancreatografia retrograda endoscopica (ERCP) este folosita pentru a examina pancreasul si conductele biliare. Tubul este introdus pe gat, iar camera atasata proiecteaza imagini cu sistemul digestiv pe un monitor.
In cazul in care pancreatita a fost provocata de calculi biliari, medicul poate recomanda interventia chirurgicala de indepartare a vezicii biliare (colecistectomie).
Chirurgia poate fi necesara pentru a scurge lichidul din pancreas sau pentru a indeparta tesutul bolnav.
Pancreatita poate fi provocata de consumul a mai multor bauturi pe zi timp de mai multi ani. Daca aceasta este cauza pancreatitei, medicul poate recomanda includerea intr-un program de tratare a dependentei de alcool. Consumul de alcool trebuie oprit de urgenta pentru a nu agrava boala si pentru a preveni complicatiile grave.
Luati suplimente cu probiotice de înaltă calitate pentru a reduce inflamația intestinală, disfuncția organelor și simptomele de pancreatită. Administrarea de probiotice ajuta, de asemenea, la recapatarea funcției intestinale după un tratament cu antibiotice.
Potrivit unui studiu recent, consumul regulat de ceai verde inhibă dezvoltarea și progresia cancerului pancreatic. Cercetatorii au observat ca, in cazul femeilor, acest lucru are ca rezultat o reducere de 32% a riscului de cancer pancreatic.
Pacientii care depasesc perioada critica a maladiei, cuprins intre prima si a treia saptamana de boala, au sanse mari de supravietuire.
Pancreatita poate provoca complicatii grave, cum ar fi:
Pancreatita acuta poate determina o acumulare de lichid in chistul pancreasului. Un pseudochist mare care se rupe poate provoca complicatii, cum ar fi sangerari interne si infectii.
Pancreatita acuta poate face ca pancreasul sa fie vulnerabil la bacterii si infectii. Infectiile pancreatice sunt grave si necesita tratament intensiv, cum ar fi operatia de indepartare a tesuturilor infectate.
Pancreatita acuta poate provoca insuficienta renala, care poate fi tratata cu dializa daca este severa si persistenta.
De asemenea, pancreatita acuta poate provoca modificari chimice in organism care afecteaza functia pulmonara. Astfel, nivelul de oxigen din sange scade pana la niveluri periculoase.
Deteriorarea celulelor producatoare de insulina din pancreas poate duce la diabet.
Atat pancreatita acuta, cat si cea cronica, pot determina pancreasul sa produca mai putine enzime necesare pentru descompunerea si procesarea substantelor nutritive din alimente. Acest lucru poate duce la malnutritie, diaree si scadere in greutate.
Inflamatia de lunga durata a pancreasului cauzata de pancreatita cronica este un factor de risc pentru dezvoltarea cancerului pancreatic.
Printre masurile de prevenire care pot fi luate se numara:
Referinte: