Encefalopatia hepatica este o afectiune a creierului care apare ca urmare a unei boli hepatice grave. Aflati mai multe despre simptomele acestei complicatii a cirozei sau hepatitei si cum se trateaza.
Encefalopatia hepatica este o tulburare neurologica (afectiune a sistemului nervos), de multe ori temporara, provocata de anumite boli hepatice cronice si severe. Un ficat bolnav se lupta sa filtreze toxinele (substantele rezultate in urma descompunerii alimentelor, alcoolului, medicamentelor si chiar a muschilor) din fluxul sanguin. Din cauza problemelor hepatice, aceste toxine se acumuleaza in corp si se deplaseaza catre creier. Toxicitatea afecteaza functia creierului si provoaca tulburari cognitive.
Persoanele cu encefalopatie hepatica pot parea confuze sau pot avea dificultati in procesarea gandurilor. Tratamentele pot elimina toxinele si pot inversa problema. Pe masura ce boala hepatica avanseaza, starea se poate agrava si poate deveni mai greu de tratat. Encefalopatia hepatica este cunoscuta si sub denumirea de encefalopatia porto-sistemica (EPS).
Nu se cunoaste cauza exacta a encefalopatiei hepatice. Cu toate acestea, de cele mai multe ori este declansata de o acumulare de toxine in sange. Acest lucru se intampla atunci cand ficatul nu reuseste sa descompuna toxinele in mod corespunzator.
Ficatul elimina din organism substantele chimice foarte toxice, cum ar fi amoniacul. Aceste toxine raman dupa ce proteinele sunt metabolizate sau descompuse pentru a fi utilizate de diferite organe din corp. La randul lor, rinichii transforma aceste toxine in substante mai sigure, care sunt apoi indepartate prin urina.
In schimb, daca ficatul este deteriorat, nu poate filtra toate toxinele. Toxinele se pot acumula in fluxul sanguin si pot ajunge la creier. Acumularea de toxine poate afecta si alte organe si nervi.
Encefalopatia hepatica poate fi declansata de:
Aproximativ 50% dintre persoanele cu ciroza hepatica dezvolta in cele din urma simptome de encefalopatie hepatica.
Ciroza este o acumulare de tesut cicatricial in ficat. Acest tesut cicatricial blocheaza fluxul sanguin si afecteaza capacitatea ficatului de a filtra toxinele, hormonii si nutrientii.
Exista trei tipuri de encefalopatie hepatica (EH) si fiecare avanseaza in aceleasi cinci etape. Medicii au identificat urmatoarele trei tipuri de HE:
Encefalopatia hepatica de tip A este cauzata de insuficienta hepatica acuta. Aceasta apare atunci o persoana fara o boala hepatica preexistenta se confrunta cu o scadere rapida a functiei hepatice. Acest declin are loc de obicei pe parcursul a cateva zile sau saptamani.
Cea mai frecventa cauza a insuficientei hepatice acute este supradozajul cu acetaminofen (encefalopatie toxica). Alte cauze sunt:
Encefalopatia hepatica de tip B poate fi cauzata de un bypass hepatic. La persoanele cu bypass hepatic, sangele curge in jurul ficatului si nu in ficat, cum se intampla in mod normal. Din cauza acestei redirectionari, ficatul nu mai este capabil sa filtreze in mod eficient toxinele din sange. Doua potentiale cauze ale acestei probleme sunt anomaliile congenitale si traumatismele.
Encefalopatia hepatica de tip C se produce in urma cicatrizarii grave a ficatului, afectiunea fiind cunoscuta sub denumirea de ciroza. Ciroza se dezvolta in timpul unei boli hepatice in stadiu avansat. In timp, pe masura ce tesutul cicatricial inlocuieste din ce in ce mai mult tesutul sanatos, ficatul nu mai poate sa elimine toxinele din sange si sa isi indeplineasca celelalte functii.
Cercetatorii estimeaza ca aproximativ 70% dintre persoanele cu ciroza prezinta simptome ale encefalopatiei hepatice. Multi oameni dezvolta doar simptome usoare de EH, care pot reaparea pe tot parcursul vietii pacientului.
Potrivit Fundatiei Americane a Ficatului (American Liver Foundation), cele mai frecvente cauze ale cirozei sunt:
Encefalopatia hepatica cronica poate fi permanenta sau recurenta. Cei care sufera de forma recurenta vor avea mai multe episoade de encefalopatie hepatica de-a lungul vietii. De asemenea, vor necesita un tratament continuu pentru a preveni dezvoltarea simptomelor. Cazurile recurente sunt de obicei observate la persoanele cu ciroza severa sau cicatrizare a ficatului. Cazurile permanente sunt rare si observate la persoanele care nu raspund la tratament si care au afectiuni neurologice permanente, cum ar fi: convulsii sau leziuni ale maduvei spinarii.
Potrivit Fundatiei Americane a Ficatului, exista cinci etape ale bolii. Gravitatea simptomelor unei persoane determina stadiul encefalopatiei hepatice.
Cele cinci etape sunt:
Encefalopatia hepatica este o afectiune a creierului cauzata de acumularea de toxine in sange. Este o afectiune secundara care apare in urma deteriorarii ficatului. De obicei, ficatul elimina din sange toxinele, cum ar fi amoniacul. Un ficat deteriorat sau bolnav este mai putin capabil sa indeparteze toxinele, iar acestea se aduna in fluxul sanguin si se deplaseaza catre alte organe.
Encefalopatia hepatica se dezvolta atunci cand toxinele ajung in creier si deterioreaza celulele acestuia. Din cauza acestei complicatii, pacientul se confrunta cu simptome fizice si psihice. Persoanele cu encefalopatie hepatica experimenteaza minimum o reducere a capacitatii cerebrale. In cazurile severe, o persoana isi poate pierde cunostinta si poate intra in coma.
Simptomele encefalopatiei hepatice difera, in functie de cauza afectiunii ficatului si de gravitatea encefalopatiei hepatice.
Persoanele cu ecefalopatie hepatica usoara sau moderata pot prezenta:
Persoanele cu encefalopatie hepatica severa pot prezenta simptome suplimentare, cum ar fi:
Persoanele care prezinta oricare dintre simptomele de encefalopatie hepatica grava ar trebui sa primeasca ingrijiri medicale de urgenta.
Doctorul poate efectua mai multe teste pentru a diagnostica encefalopatia hepatica.
Hemoleucograma este realizata pentru a verifica nivelul de globule rosii, globule albe si trombocite din sange. Un nivel scazut de celule rosii in sange indica o pierdere de sange si lipsa de oxigen.
Analizele de sange pot fi, de asemenea, utilizate pentru a se verifica nivelurile de sodiu, potasiu si amoniac din sange. Daca aceste substante sunt la un nivel ridicat, acest lucru poate indica faptul ca functia hepatica este afectata.
Testele imagistice, cum ar fi tomografia computerizata (CT) sau rezonanta magnetica (RMN), pot fi realizate pentru a se descoperi eventualele hemoragii sau anomalii in creier.
Testarea functiei hepatice are rolul de a detecta un nivel crescut al enzimelor hepatice. Daca acestea sunt la un nivel ridicat, inseamna ca ficatul este deteriorat intr-o anumita masura. De asemenea, este recomandat ca pacientul sa-i spuna medicului daca are vreo afectiune renala sau hepatica. Encefalopatia hepatica poate fi diagnosticata uneori pe baza simptomelor si a istoricului medical al pacientului.
Medicul stabileste cel mai bun tratament pentru encefalopatia hepatica in functie de urmatorii factori:
Unele tratamente vor aborda cauza principala a EH. Printre aceste tratamente acordate in functie de cauza se numara:
De asemenea, medicul poate prescrie medicamente pentru a ajuta la reducerea nivelului de amoniac si a altor toxine din sange. Aceste toxine sunt de cele mai multe ori produse in intestine. De aceea, acest tip de tratament vizeaza intestinul.
De exemplu, medicul poate prescrie lactuloza, un zahar sintetic, pentru a accelera digestia si pentru a preveni absorbtia toxinelor de catre intestine. Lactuloza reduce, de asemenea, cantitatea de bacterii producatoare de amoniac din intestine.
De asemenea, persoanele care au dificultati de respiratie provocate de encefalopatia hepatica pot necesita terapie cu oxigen sau ventilatie mecanica.
Daca o encefalopatie hepatica grava a fost cauzata de leziuni hepatice sau boli grave, pacientul ar putea avea nevoie de un transplant de ficat.
Persoanele cu encefalopatie hepatica cronica au sanse mai bune de recuperare decat cele cu forma acuta a afectiunii. O persoana cu EH are cele mai mari sanse de recuperare daca simptomele sunt descoperite cat mai devreme si incep tratamentul cat mai curand posibil. Acest lucru va presupune tratarea encefalopatiei hepatice si a cauzei de baza.
De multe ori, tratamentul adecvat poate inversa encefalopatia hepatica. Cu toate acestea, persoanele cu boli hepatice cronice sau ciroza se pot confrunta cu episoade recurente de simptome ale bolii.
Printre complicatiile care pot fi ireversibile se numara:
Cel mai bun mod de a preveni encefalopatia hepatica presupune prevenirea sau gestionarea bolilor hepatice. Puteti reduce riscurile de a dezvolta boli de ficat urmand acesti pasi:
Pentru a evita hepatita virala:
Referinte: