Fractura in lemn verde apare atunci cand osul se indoaie si se rupe, insa nu se divizeaza in doua bucati separate. Aceasta fractura incompleta este specifica oaselor tinere, moi si flexibile. Iata cum se manifesta fracturile in lemn verde si ce tratamente sunt recomandate.
Fractura in lemn verde se produce atunci cand un os se indoaie si se fisureaza, insa nu se rupe complet in bucati separate. Fractura seamana cu o creanga de lemn tanar si verde pe care chiar daca incercam sa o rupem, nu putem. Cele doua parti raman prinse in coaja care inveleste lemnul. Cam asa se vede si o fractura a oaselor tinere.
Majoritatea fracturilor in lemn verde apar la copiii mai mici de 10 ani. Acest tip de fractura osoasa apare cel mai frecvent la copii deoarece oasele lor sunt mai moi si mai flexibile decat oasele adultilor.
Semnele si simptomele vor varia, in functie de gravitatea fracturii. Fracturile usoare pot fi confundate cu entorsele sau vanataile. Fracturile in lemn verde mai grave pot determina o deformare evidenta a membrului, aceasta fiind insotita de durere si umflaturi puternice.
Fracturile in lemn verde, chiar si cele mai usoare, sunt de obicei imobilizate de medici cu o atela gipsata. Acest metoda are doua scopuri precise. In primul rand, tine la un loc bucatile de os rupt, astfel incat acestea sa se vindece, si, in plus, poate ajuta la prevenirea unei fracturi osoase complete chiar daca micutul se sprijina din nou in piciorul afectat.
Fractura in lemn verde rezulta in urma indoirii unui os. Acest tip de fractura mai poarta si denumirea de fractura incompleta. Aceasta problema medicala frecventa in randul copiilor este produsa de un traumatism fizic in urma caruia un os lung (cum ar fi un brat sau un picior) se indoaie, fara a se rupe complet. In loc sa se rupa in doua bucati separate, osul se fisureaza pe o parte.
Fractura in lemn verde poate fi cauzata de o multime de lucruri, cum ar fi traumatismele produse in timpul practicarii anumitor sporturi, in urma accidentelor de autovehicule si a cazaturilor.
Cei mai predispusi la a suferi o fractura in lemn verde sunt copiii mici, deoarece oasele lor sunt mai moi si mai flexibile decat oasele adultilor. In cazul unei astfel de fracturi, osul se indoaie si se fisureaza in loc sa se rupa in bucati separate. Majoritatea fracturilor in lemn verde apar la copiii cu varsta sub 10 ani.
Fracturile in lemn verde sunt foarte frecvente. In Romania, mii de copii sunt afectati in fiecare an. O fractura in lemn verde apare de cele mai multe ori atunci cand un copil cade si incearca sa atenueze caderea cu ajutorul bratelor.
Simptomele unei fracturi in lemn verde variaza in functie de gravitatea fracturii. Cei care sufera fracturi mai usoare pot dezvolta o vanataie sau o sensibilitate generala. In alte cazuri, se poate observa clar ca membrul este indoit in zona fracturata. De asemenea, acest simptom mai poate fi insotit de umflare si durere.
Simptomele depind, de asemenea, de locul in care s-a produs leziune. De exemplu, daca traumatismul a aparut la nivelul degetului, cel mai probabil, copilul nu-si va putea misca degetul pentru o perioada de timp. In schimb, o fractura la brat ar putea provoca dureri, umflaturi si sensibilitate in zona afectata.
Contactati medicul in cazul in care copilul are dureri persistente la membrul accidentat. Solicitati imediat asistenta medicala daca micutul nu poate sa calce in piciorul afectat sau daca are dureri, iar membrul s-a deformat si umflat in mod evident.
Solicitati interventia unui medic daca aveti oricare dintre urmatoarele semne sau probleme:
In timpul vizitei la spital, medicul va efectua un examen fizic si va incerca sa afle daca membrul afectat este sensibil la atingere, umflat, deformat sau amortit. Pentru a verifica daca aveti anumite afectiuni nervoase care pot provoca uneori leziuni osoase, medicul va poate cere sa va miscati degetele sau va efectua alte teste similare. In plus, doctorul ar putea verifica articulatiile de deasupra si de sub zona lezata. Pentru a fi sigur ca este vorba de o fractura in lemn verde, specialistul poate recomanda efectuarea unei radiografii.
In functie de gravitatea fracturii in lemn verde, medicul poate fi nevoit sa indrepte manual osul, astfel incat acesta sa se vindece corect. Pentru a realiza aceasta manevra, doctorul ii va administra copilului medicamente pentru durere (analgezice) si, eventual, medicamente sedative.
Cei care au fracturi in lemn verde prezinta un risc ridicat de a-si rupe completul osul. De aceea, majoritatea acestor tipuri de fracturi sunt imobilizate cu o atela gipsata pentru a permite si facilita vindecarea.
In anumite situatii, specialistul poate decide sa foloseasca o atela detasabila care ar putea sa functioneze la fel de bine, mai ales daca fractura este vindecata in cea mai mare parte. Avantajul unei astfel de atele este ca poate fi indepartata temporar pentru ca micul pacient sa poata face baie sau dus.
Medicul va recomanda prezentarea la cabinet peste cateva saptamani pentru a efectua o radiografie. Acest lucru este necesar pentru a se asigura ca fractura se vindeca in mod corespunzator, pentru a verifica daca osul s-a aliniat si pentru a stabili cand poate fi indepartata atela gipsata definitiv. Majoritatea fracturilor in lemn verde se vindeca total dupa patru pana la opt saptamani, in functie de cat de mare a fost fractura si de varsta copilului.
Fractura in lemn verde poate produce o serie de complicatii care sunt totusi rare. Printre aceste complicatii se numara:
Pentru a reduce riscul aparitiei unei fracturi in lemn verde, asigurati-le copiilor echipament de siguranta adecvat pentru practicarea sporturilor. De asemenea, explicati-le pericolele la care se expun atunci cand incearca sa puna in practica activitati nu tocmai sigure, cum ar fi catararea, mersul pe bicicleta in viteza sau diverse miscari pe role. Pe cat posibil, copiii trebuie invatati sa previna caderile sau alte traumatisme care ar putea provoca fracturi.
Alte recomandari:
Referinte: