Cancerul este maladia in care celulele anormale se divid fara control, invadand tesuturile sanatoase din apropiere. In articolul care urmeaza puteti afla totul despre aceasta boala.
Maladia secolului sau boala moderna! Oamenii au folosit tot felul de expresii pentru a descrie cumplita afectiune care starneste rumoare numai la auzul ei. Cancerul este o boala teribila care a curmat milioane de vieti si care a afectat iremediabil alte milioane de familii.
Denumit si neoplasm, cancerul, de fapt, nu este o boala, potrivit cercetatorilor. Este un grup de peste 100 de boli distincte.
Cancerul poate afecta orice tesut al corpului si poate avea multe forme diferite in fiecare zona a corpului. Cele mai multe tipuri de cancer primesc denumiri in functie de tipul de celula sau organ in care isi fac aparitia. Daca un cancer se raspandeste (metastazeaza), noua tumoare poarta acelasi nume ca si tumoarea initiala (primara).
Corpul uman este alcatuit din trilioane de celule. El creste si se dezvolta ca urmare a cresterii numarului de celule noi care devin noi tesuturi.
Celulele noi sunt create printr-un proces de diviziune celulara numit mitoza. Celulele dobandesc functii specializate printr-un proces asociat numit de diferentiere celulara.
In primii ani de dezvoltare ai omului, celulele se divid rapid pentru a aduce corpul si toate organele sale la deplina crestere si maturizare. Odata atins stadiul de adult, cele mai multe celule ale dumneavoastra trec intr-o etapa de mentinere, divizandu-se numai ca sa inlocuiasca celulele care sunt lezate sau moarte. Functionarea celulara normala si, in consecinta, starea generala de sanatate a corpului dumneavoastra depind in mare masura de echilibrul delicat intre cresterea celulara si procesul de moarte celulara programata, numit apoptoza.
Spre deosebire de celulele normale, celulele canceroase fie nu au capacitatea de a-si opri cresterea, fie pe aceea de a realiza apoptoza, fie ambele. Ele se divid nelimitat, aglomerandu-se in preajma celulelor normale. In plus, ele afecteaza functionarea si cresterea celulelor normale concurand cu ele pentru substantele nutritive necesare.
Celulele crescute necontrolat se pot acumula intr-o masa, numita tumora, care poate invada si distruge tesutul normal din vecinatate. Celulele canceroase pot si sa se raspandeasca in alte parti ale corpului pe calea fluxului sangvin sau prin sistemul limfatic printr-un proces numit metastazare.
In principal, cancerul poate fi provocat de orice poate determina o celula normala sa se dezvolte anormal. Unele cauze inca raman necunoscute, in timp ce alte tipuri de cancer au fost declansate de mediu sau de stilul de viata. Unele se pot dezvolta in urma unor mai multe cauze cunoscute. Mostenirea genetica este, de asemenea, extrem de importanta in posibila aparitie a cancerului.
Majoritatea oamenilor prezinta factori de risc pentru dezvoltarea cancerului. Acestia sunt cei care se expun la substante care cauzeaza cancer, cum ar fi: razele solare, fumul de tigara si razele X. Cu cat este mai mare cantitatea materialelor cauzatoare de cancer la care este expusa o persoana, cu atat riscurile sunt mai mari ca persoana respectiva sa dezvolte cancer.
Pe de o parte, s-a dovedit ca alimentatia poate influenta sistemul imunitar in prevenirea dezvoltarii celulelor canceroase.
Pe de alta parte, s-a descoperit ca unele alimente pot influenta aparitia maladiei.
Alte elemente, cum ar fi telefoanele mobile, au fost studiate. Potrivit specialistilor, radiatiile mici de energie emise de telefonul mobil au fost incadrate drept „posibil cancerigene“.
Semnele variaza in functie de tipul de cancer, unde este localizat si / sau unde celulele canceroase s-au raspandit. De exemplu, cancerul de san poate prezenta o umflatura la nivelul sanului. Cei cu cancer la plamani pot acuza o oboseala puternica, iar cei cu cancer la creier convulsii. Exista si categoria celor care nu prezinta simptome pana cand cancerul este in stare avansata.
Tipurile de cancer au fost grupate in cinci mari categorii:
Nu toate celulele care manifesta capacitate de crestere rapida sau necontrolata sunt celule canceroase. Celulele se pot acumula sub forma de tumori benigne, care adesea nu afecteaza tesuturile din preajma. Tumorile benigne cresc doar local si, in mod specific, nu prezinta amenintari de viata, decat daca se afla intr-un spatiu sensibil si bine delimitat, cum este craniul.
Celulele canceroase, pe de alta parte, in general se raspandesc de la locul lor de origine si, daca nu sunt depistate din timp, pot ameninta viata. Cancerul se poate manifesta in mai multe forme. Spre deosebire de tumorile benigne, cele maligne se pot raspandi in alte parti ale corpului utilizand sangele sau sistemul limfatic.
Tumorile benigne sunt mai usor de indepartat prin interventie chirurgicala si, drept urmare, exista sanse infime sa reapara. In schimb, tumorile maligne se raspandesc si pot sa apara in alte locuri. De exemplu, cancerul la san se poate extinde la plamani sau oase.
O tumoare benigna poate fi, de obicei, tratata complet cu interventie chirurgicala, desi unele pot fi tratate cu radioterapie sau medicamente. Unele tumori benigne nu sunt tratate deloc deoarece nu prezinta niciun risc pentru sanatate. De partea cealalta, tumorile maligne pot necesita chimioterapie, radioterapie sau medicamente pentru imunoterapie pentru a elimina celulele daunatoare.
Unele tipuri de cancer sunt descoperite in timpul unor teste de rutina. Multe forme ale acestei maladii sunt descoperite la medic prezentand simptome specifice.
Examenul fizic si antecedentele medicale, in special istoricul simptomelor, sunt primii factori luati in considerare in diagnosticarea cancerului. Doctorul poate recomanda efectuarea unor teste pentru a determina tipul de cancer si locul unde s-ar afla tumora. Testele de sange si nivelul de electroliti pot fi, de asemenea, extrem de ajutatoare.
Studiile imagistice sunt frecvent utilizate pentru a ajuta medicii sa detecteze cancerul. Razele X, scanarile CT, RMN si ultrasunetele sunt folosite pentru a examina corpul. Endoscopia poate permite vizualizarea tesuturilor din tractul intestinal, gat si bronhii care pot fi canceroase. Pentru a verifica interiorul oaselor sau al nodulilor limfatici se utilizeaza scanarea cu radionuclizi. Analiza implica ingerarea sau injectarea unei substante slab radioactive care se concentreaza in tesut dezvoltat anormal.
In cazul tuturor pacientilor, medicul da diagnosticul definitiv de cancer in urma examinarii unei mostre de tesut. Acest test este cunoscut sub numele de biopsie, tesutul fiind analizat de un patolog.
Unele probe de biopsie sunt relativ simplu de obtinut. De exemplu, biopsia cutanata sau biopsia tesutului intestinal se face cu endoscopul dotat cu un atasament. In cazul altor biopsii, e nevoie doar de un ac actionat cu grija. Alte biopsii seamana mult cu o interventie chirurgicala, de exemplu: probe din tesutul cerebral sau biopsia ganglionilor limfatici. In unele cazuri, procedura de diagnosticare a cancerului poate duce la vindecare, daca tot tesutul canceros este indepartat in momentul biopsiei.
Biopsia poate oferi mai mult decat diagnosticul definitiv de cancer. Aceasta poate identifica tipul cancerului. De exemplu: tipul de tesut gasit poate indica faptul ca esantionul provine dintr-un cancer primar sau o tumora aflata in metastaza. De asemenea, poate fi aflat si stadiul in care se afla cancerul.
Tratamentul cancerului se bazeaza pe tipul acestei boli si pe stadiul cancerului. La unii oameni, diagnosticul si tratamentul se pot da in acelasi timp. Acest lucru se intampla daca tumora este in intregime indepartata chirurgical.
In cadrul acestui tip de tratament sunt utilizate doze mari de radiatii pentru a ucide celulele canceroase si pentru a diminua tumorile.
Chimioterapia stopeaza sau incetineste cresterea celulelor canceroase care se raspandesc rapid in organism. Chimioterapia este folosita pentru:
Imunoterapia este un tip nou de tratament prin care sistemul imunitar este ajutat sa lupte impotriva cancerului.
Terapia cu hormoni incetineste sau opreste cresterea tumorilor la san si la prostata.
Acestea sunt proceduri prin care sunt refacute celulele stem la pacientii care au avut nevoie de doze foarte mari de chimioterapie sau radioterapie.
Referinte:
https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=2580
https://www.medicinenet.com/cancer/article.htm#what_are_risk_factors_and_causes_of_cancer
https://www.verywellhealth.com/what-does-malignant-and-benign-mean-514240
https://thetruthaboutcancer.com/benign-malignant-tumors-difference/
https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types